'Ondernemers ontevreden over coalitie in Zwolle'

Zwolle – Peter Pels, de voorzitter van ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle, is niet tevreden met de huidige coalitie in Zwolle. Pels op de website van Citycentrum: "Het is tijd voor een tussenbalans. De huidige Zwolse coalitie gaat richting de helft van haar termijn. Vier agenda’s gaven zij ons in 2014 en daarbij gaven zij ruimte voor de inbreng van de stad en de raad. Ik was een beetje dom, naïef. Ik vertrouwde erop dat dit geen loze belofte was. Ik had beter moeten weten. In het coalitieakkoord is sowieso al niet veel te vinden over de binnenstad. ‘Actief op je handen zitten’ klink nu door als nieuw motto van het college voor de binnenstad. Klinkt als ‘niet bewegen en vier jaar de rit uitzitten’."

Pels vervolgt: "Deze coalitie ontpopt zich inmiddels als bepaald binnenstadonvriendelijk, de ondernemers die het toch al niet gemakkelijk hebben zitten met de gebakken peren! Twaalf koopzondagen is volstrekt achterhaald, deze coalitie voert een achterhoedegevecht. Als belangenorganisatie zijn we gedwongen dat gevecht aan te blijven gaan. Immers zo’n 8 tot 10% omzetstijging is er voor ondernemers mee gemoeid, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek. De bibliotheek verdwijnt definitief uit de binnenstad, en dat is jammer gezien het wenselijke gevarieerde aanbod. Een tegenvaller van 4 miljoen euro bracht deze coalitie niet van haar standpunt. Het geld werd snel gevonden. Stel je eens voor wat je met 4 miljoen extra allemaal niet kunt doen in de binnenstad? Hoewel winkelleegstand nadrukkelijk genoemd wordt in het coalitieakkoord is er van het aangekondigde leegstandsteam nog niets vernomen."

Vervolg bericht Pels:

"Oktober mag dan woonmaand zijn, dit college heeft geen aandacht voor de huiskamer van Zwolle. Het speelt liever buiten in de Regio Zwolle, dat is vast sexyer en opwindender. De binnenstadsondernemer betaalt het gelag, direct dan wel indirect. U wil nog een voorbeeld? Om de begroting 2016 op orde te krijgen kiest dit college voor verhoging van de parkeertarieven, uiteraard treft dit de binnenstad rechtstreeks. Wij hebben deze verhoging afgeraden omdat de ondernemers daar last van krijgen. Investeert het college dan helemaal niet in de binnenstad? Er loopt toch een visietraject? Er lopen er wel drie! Maar ik vrees dat dit dan iets wordt waar het volgende college mee aan de gang moet. Zijn we drie jaar verder. Er komt binnenkort geld vrij voor een betere routering, te laat, we zijn de weg kwijt."

"Inmiddels is het centrummanagement, waar partijen in het verleden om vochten en elkaar troffen, volledig versnipperd. In het houtje-touwtjes-binnenstadsmanagement van nu is geen ruimte voor een goed en indringend debat met alle partijen. Juist nu, maar zeker ook in de toekomst, vraagt de binnenstedelijke ontwikkeling om een sterk centrummanagement, een duidelijke regie. Het gaat over de programmering: wat is er wanneer en waar te doen? Dat gaat over marketing, promotie en arrangementen. En dat gaat over het beheer van de binnenstad. Naar regie en focus! Op naar de BV Binnenstad. Past prima in de agenda’s van deze coalitie: een sociale, een ondernemende, een toekomstgerichte en een levendige binnenstad."

"Ik was een beetje dom. Ik ben een beetje boos. Gelukkig duurt dat maar even. Er liggen teveel uitdagingen in de belangenbehartiging voor de ondernemers om bij de pakken neer te zitten. Vrij naar een recent initiatief van zo’n ondernemer: ik geef alles, behalve op. Meer nog dan ik de gemeente oproep, roep ik ondernemers op zich te verenigen, een vuist te maken en zich hard te maken voor optimale omstandigheden en ruimte om te ondernemen. Zodat zij het verschil kunnen maken en Zwolle op de kaart (blijven) zetten als aantrekkelijke en gastvrije (binnen)stad."

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Spijker op de kop Peter!! IKEA was mooi, maar die contacten waren al voor de huidige coalitie gelegd. Wehkamp ook mooi, maar ook al in scene gezet voor de huidige coalitieperiode. Schetsend: beide successen zijn buiten het stadscentrum. O ja, de Primark komt in Zwolle…. Ten koste van monumentale gebouwen, dat wel!

 2. Een volledige ondersteuning van het pleidooi van heer Pels is het net verschenen koopstromenonderzoek 2015 Oost-Nederland. Zelden een dergelijk treffend betoog gezien dat voor 100% ondersteunt wordt door recent (deze week gepubliceerd) onderzoek. Ik ben benieuwd of de CU iets doet met de resultaten van dit onderzoek (betaalt door de gemeente).

 3. Populistisch geschreven met een repeterend

  Ik was een beetje dom

  . Dan zal dat ook wel zo zijn 😉

  Meer nog dan ik de gemeente oproep, roep ik ondernemers op zich te verenigen, een vuist te maken en zich hard te maken voor optimale omstandigheden en ruimte om te ondernemen.

  Die zijn toch al verenigd in de VVD?
  Zullen ze vinden dat de VVD ook niet heeft gedaan wat de ondernemers wilden? Waarom bellen ze mensen als Papje dan niet?
  Gerrit vind, nogal nadrukkelijk in De Swollenaer-VVD-bode" dat hij voor HoReCa en Kermis-ondernemers moet opkomen. Is dan toch een aanspreekpunt?
  Of wethouder René de Heer?

 4. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Citycentrum, een clubje van navelstaarders dat enkel de stem vertegenwoordigd van het grote geld. Hebben de laatste 40 jaar zelf niets nieuws bedacht behalve de heksenjacht op de gevelreclame uitingen. En grijpen de wereldwijde leegloop van winkelpanden aan om te klagen. Staan te juichen bij het binnenhalen van nog meer eenheidsworsten en de uitbreiding van het (binnenstads)winkelgebied, terwijl de visionairs al jaren bezig zijn om een juiste krimpvisie te ontwikkelen.
  Gelukkig zijn ze nu van de St. Nicolaas intocht ontheven.

 5. Het gevolg van het fenomeen 'PvdA-stad'. En nu iedereen huilen?
  Het is onze eigen schuld, enkelen van ons hebben immers op de PvdA gestemd. Maar nee, vanaf nu gaat er professioneel gespind en er omheen gedraaid worden. En natuurlijk heeft de VVD ineens alles verkeerd gedaan. De partij die juist voor de ondernemer op komt en op is gekomen.
  Het mooiste zou Zwolle zonder een PvdA zijn. Maar dat zal een utopie blijven, en mensen met de welbekende rode oogkleppen tegen de haren instrijken.

 6. 😮

  ChristenUnie8 zetels
  PvdA6 zetels
  D665 zetels
  VVD5 zetels
  SP5 zetels
  CDA3 zetels
  GroenLinks3 zetels
  Swollwacht2 zetels
  Fractie Cetin1 zetel
  Fractie Jurgens1 zetel
  —–

  EN AL VELE JAREN EEN VVD-BURGEMEESTER

 7. Laat je niet opnaaien door Dick ConstatijnG. Die grijpt elke mogelijkheid aan om de PvdA te verheerlijken al was het een lekker vet gebraden (rood) haantje. En de VVD overal de schuld van te geven. Alsof de tijden van verzuiling niet allang voorbij zijn. En alsof iedere ondernemer een VVD-stemmer is.

  On topic: er zijn nog vele uitdagingen voor de Zwolse binnenstad te nemen. En een beetje wijsheid is daar ook bij nodig.

 8. @dick,
  Samenwerken is een prima idee vooral als het om gelijkgestemden gaat en het geen verplichte (door de overheid opgelegde) club wordt.

 9. Zowel tussen

  er zijn nog vele uitdagingen voor de Zwolse binnenstad te nemen. En een beetje wijsheid is daar ook bij nodig.

  als tussen

  Samenwerken is een prima idee vooral als het om gelijkgestemden gaat en het geen verplichte (door de overheid opgelegde) club wordt.

  is geen speld te krijgen.

 10. Helemaal met Peter Pels eens. De bibliotheek en de bioscoop vertrekken uit de binnenstad door actief beleid van de gemeente. Heel jammer.:(:(

 11. Dat de bibliotheek verdwijnt uit de binnenstad is natuurlijk erg jammer, maar daar komt wel een grote (13-in-dozijn) modeketen voor terug die veel meer bezoekers trekt dan een gemiddelde bibliotheek + een andere (13-in-dozijn) modeketen die de Melkmarkt weer nieuw elan zal gaan geven.

  De bioscoop zit dan officieel straks wel buiten het centrum, maar het verschil is één loopbruggetje en een nieuwe moderne bioscoop trekt ook weer nieuw publiek + dat op de plaats van de huidige bioscoop als het goed is ook een bioscoop blijft zitten.

  Wat ik het laatste jaar juist zie in de binnenstad (buiten de gemeente om) is dat er veel lokale initiatieven zijn voor nieuwe winkelformules en dat juich ik natuurlijk van harte toe.

  Er zou wel eens concreet mogen worden wat te doen met de Weeshuispassage. Of afbreken, waar niemand een traan om zou laten, om er vervolgens iets sfeervol voor terugzetten óf het dusdanig ombouwen dat het ook weer echt een toegevoegde waarde wordt voor de binnenstad, maar of dat lukt betwijfel ik ten zeerste.

  Over de koopzondagen laat ik me verder niet meer uit, dat je daar anno 2015 nog een verhitte discussie over moet voeren zegt al genoeg over de bekrompenheid van sommige mensen (oow, nu zeg ik er toch wat over).

 12. Eens, op de cynische 1e alinea na. Twee modeketens in de stad, als er tenminste genoeg vraag naar is, hoeft toch niet verkeerd te zijn?
  Er wordt tenminste, vooral onder de jeugd, gejankt dat bepaalde ketens alleen ver buiten Zwolle zitten.

 13. Met de komst van die twee textielboeren verdwijnt er een aantal modezaken die wat hun prijsniveau betreft net iets hoger liggen. Die vrij te komen ruimte kan dan mooi opgevuld worden door daghoreca; die zal er ongetwijfeld wel bij varen.

 14. Ik neem aan dat die ondernemers ook de kranten lezen,tv kijken,internet hebben, dan hadden ze al lang kunnen weten dat de gemeente Zwolle alleen maar belachelijke besluiten nam afgelopen jaren en dat er niks is waar ze trots op moeten zijn!
  Parkeertarieven omhoog, er wordt minder schoongemaakt waardoor de straten steeds viezer worden…. Wie wilt straks naar Zwolle nog komen dan?
  Ja een iemand maar die komt maar een x per jaar…

  Erg vervelend maar kan niks anders zeggen dat het beleid van de gemeente ervoor zorgt dat er steeds meer mensen zijn die het niet meer leuk vinden om naar Zwolle te komen…jammer!

 15. Ja, dat is natuurlijk wel zo: vertrek andere modezaken. Zouden de betrokken partijen ongeveer in beeld hebben om hoeveel het gaat?
  Daghoreca is een goed idee. Zo is er 1 begonnen, als je van de Blijmarkt, de Luttekestraat op wil gaan…loop/fiets je er zo tegenaan (als je wilt ;))

  Heerlijk en bijzonder spul in een relatief klein pand!

  Misschien kan er een taxateur van verzamelingen in komen…eigenbelang 🙂

  Iets nostalgisch?

  Een shop met elke muziek op venyl?

  Maar goed, wij hebben het niet voor 't zeggen/uitkiezen.

 16. @dick: De eerste alinea was wat mij betreft niet eens cynisch bedoeld, ik vind het juist prima dat de grote bekende modeketens in Zwolle komen en ik geloof ook niet dat de lokale ondernemers er minder van worden, maar dat ze juist de vruchten ervan kunnen plukken.

  Een shop met alleen vinyl is nu de Diskid in de Sassenstraat (voorheen in de Spoelstraat). Vind ik toch een mooie actie dat er nu een vinyl-zaak zit op een A-locatie en zorgt ook voor een stuk diversiteit.

  Ik denk dat wanneer je als ondernemer iets nieuws wilt beginnen in Zwolle, dat je iets moet kiezen wat er nog niet is of onder vertegenwoordigd is en dat je je moet specialiseren in één specifiek onderwerp, zodat je niet een winkeltje wordt met van alles en nog wat, zonder een duidelijke identiteit.

 17. Ok Historischbesef, zijn we het ook vwb de eerste alinea eens.

  Wist niet van het bestaan van Diskid; bedankt!
  Zeker een mooie actie! Hopelijk loopt het goed en kunnen ze daar een tijd blijven zitten.

  Perfect verwoord

  Ik denk dat wanneer je als ondernemer iets nieuws wilt beginnen in Zwolle, dat je iets moet kiezen wat er nog niet is of onder vertegenwoordigd is en dat je je moet specialiseren in één specifiek onderwerp, zodat je niet een winkeltje wordt met van alles en nog wat, zonder een duidelijke identiteit.

  Schiet jou nog een voorbeeld te binnen?
  – Zaak in 3D-printers misschien? Zag gister dat ze daar al binnen afzienbare tijd een huis mee kunnen bouwen haha.

 18. De gemeente moet in ieder geval de verhuurders van winkelpanden onder druk zetten om de huurprijzen drastisch te verlagen, dat zou een hoop leegstand schelen. Daarnaast ben ik niet blij met een Primark in onze mooie binnenstad, de kleding die daar verkocht wordt, wordt door kinderhanden gemaakt in landen met een nogal dubieuze moraal op het gebied van mensenrechten etc. Maar ondanks dat de CU de grootste is in onze gemeenteraad, wordt daar kennelijk niet naar gekeken.

 19. Misschien is 'Foodzy' ook wat (bron: nu.nl)…als het straks, ongetwijfeld, slaagt in Mokum:

  In Amsterdam wordt binnenkort het eerste restaurant zonder personeel geopend. Topkok Edwin Sander is de initiatiefnemer van Foodzy.

  Hij meent dat personeel "altijd het grootste struikelblok" is in de horeca vanwege de kosten van trainingen en opleidingen, schrijft NU.nl. In Foodzy schenkt de gast daarom niet alleen zelf de drankjes in, maar bereidt hij ook de maaltijden en doet daarna de afwas.

  Volgens Sander, die ervaring opdeed in sterrenrestaurants als Noma en Ciel Bleu, is de tijd rijp voor het initiatief. "Er zijn duidelijke instructies aanwezig. Hoe bier te tappen, koffie te zetten en de gerechten te bereiden. Via een stickersysteem zijn alle ingrediënten te vinden. Het is heel laagdrempelig."

  Omdat er geen personeel is, is het restaurant ook niet telefonisch bereikbaar. Reserveren is daardoor niet mogelijk. Het restaurant opent op 5 november.

 20. Zucht. Primark werkt niet met kinderarbeid. Daar is ook nog nooit bewijs voor geweest. En toch blijven mensen het schreeuwen. Ja ze werken met lage lonen landen, maar dat doet vrijwel elke kledingwinkel.

 21. @dick; Dat concept 'Foodzy' komt mij een beetje te 'hippisch' over en als je zelf je maaltijd moet bereiden en moet afwassen, dan mis ik juist het doel van uit eten gaan, 'verwend worden' en zelf niets hoeven doen.

  Wat dat betreft is voor mij Berlijn altijd wel een eye-opener met betrekking tot leuke concepten.

  Zo at ik in Berlijn bij een Vietnamees die zeer goed betaalbaar was (hoofdgerecht maximaal 6-7 euro) en waarbij je dus wel alleen kon kiezen uit een bepaald aantal dag-gerechten, maar waarbij je dus elke dag iets anders kon eten en van een zeer goede kwaliteit. Tel hier bij op een erg lekkere drankje 'mango lassi' en erg goede 'summer-rollen' als voorgerecht en het was er ook altijd erg druk!

  Daarnaast heb je in Berlijn het zogenaamde fenomeen 'huiskamercafé', met wat stoeltjes, bankjes en tafeltjes uit grootmoedertijd en een gemoedelijke relaxte sfeer, iets wat je volgens mij ook (nog) niet zoveel vindt in Zwolle

 22. Vind ik wel een goeie

  als je zelf je maaltijd moet bereiden en moet afwassen, dan mis ik juist het doel van uit eten gaan, 'verwend worden' en zelf niets hoeven doen.

  …maar van mij mag Zwolle best (meer) hippisch worden 8)

  Verder 2 aansprekende en slimme voorbeelden, die voor mij ook nieuw zijn.

 23. Grappig hoor @ Dame. Je weet best wat Historischbesef bedoeld. Niet iedereen heeft dat wollig taalgebruik van jou en maakt geen schrijffouten. Berlijn heeft zeker leuke concepten, en is wat mij betreft een voorbeeld hoe het ook kan.

Reageer