Lezingen over kunst in de Anglicaanse Kerk

Zwolle – De Anglicaanse Kerk in Zwolle houdt in november en december in de Lutherse kerk aan de Blijmarkt in Zwolle drie lezingen over kunst en de relatie met geloof. De eerste is op 5 november.

De eerste avond biedt een introductie in de wereld van de kunst, een wereld die velen ontoegankelijk vinden en maar moeilijk om te begrijpen. Marleen Hengelaar-Rookmaaker geeft een aantal aanwijzingen voor het kijken naar kunst. Zij doet dit aan de hand van een aantal oude en hedendaagse kunstwerken. Ook is er gelegenheid na te denken over de vraag hoe kunstwerken een bron van geestelijke voeding kunnen worden. Deze lezing wordt in het Engels gehouden.

De tweede avond gaat in op postmoderne kunst. Henrie Vogel zoomt in op de allerlaatste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Hij illustreert zijn lezing met een paar honderd bijzondere beelden. Deze tonen dat het begrip postmodern geen breuk met het verleden vormt, maar wat dan wel? Een avond die de kijk op de wereld wellicht kan veranderen. Deze lezing wordt in het Nederlands gehouden.

 

De derde avond brengt de geest van Advent dichterbij aan de hand van kunstwerken van oude en vooral hedendaagse christelijke kunstenaars en Adventsmuziek. Wat zijn de centrale thema’s van Advent en hoe zijn die in beeld en tot klanken gebracht? Deze lezing wordt in het Engels gehouden.

 

Over de sprekers:

Marleen Hengelaar-Rookmaaker is hoofdredacteur van ArtWay (www.artway.eu) een informatieve en educatieve website over kunst en geloof. Ze studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze schreef over popmuziek, kunst en liturgie en werkte als redacteur en vertaler. In 2012 verscheen van haar hand het boek Jezus voor ogen voor de vastentijd en in 2015 kwam het Handboek voor kunst in de kerk uit, dat ze samen met Aniko Ouweneel samenstelde. Ze woont in Zwolle.

 

Henrie Vogel woont in een verbouwde boerderij op Kampereiland, in de delta van de IJssel. Een prima plek om te schilderen. In zijn ruime atelier schildert hij zijn kunst en geeft hij trainingen, cursussen en workshops. Ook coacht hij mensen met behulp van beeldende technieken. www.henrievogel.nl.

 

Drie avonden over kunst in de Anglicaanse kerk in Zwolle

 

Data:

  • Donderdag 5 november, Marleen Hengelaar-Rookmaaker over kijken naar kunst
  • Dinsdag 17 november, Henrie Vogel over postmoderne kunst
  • Dinsdag 1 december, Marleen Hengelaar-Rookmaaker over Advent in de kunst

 

De lezingen worden gehouden in de Lutherse Kerk aan de Blijmarkt in Zwolle. De kerk bevindt zich naast de Fundatie. De toegang, aan de achterzijde van de kerk, gaat om 19.30 uur open en is er koffie. Om 20.00 uur beginnen de lezingen plus discussie. Na de lezing is er tijd om elkaar te ontmoeten. Einde van de avond omstreeks 22.00 uur. De toegang is gratis, allen zijn welkom.

 

 

Artikel delen:

Reageer