Cafe O2: hoe gastvrij is Zwolle?!

Zwolle – Kom dinsdagavond 27 oktober vanaf 20.00 uur naar Café Foyé (Schouwburg Odeon) en vertel hoe wij als Zwollenaren op een positieve manier betrokken kunnen blijven bij de opvang van vluchtelingen. Samen met o.a. Elsje Goudzwaard (algemeen coördinator van Stichting Present) gaat er gesproken worden over haalbare mogelijkheden en oplossingen voor een mogelijk azc.

De gemeente Zwolle moet een besluit nemen over een mogelijk asielzoekerscentrum in de stad. Niets is zeker, maar de signalen zijn tot nu toe positief. Café O2 neemt een voorschot op dit besluit en stelt aan jou de vraag: hoe kan Zwolle gastvrij blijven als het gaat om de opvang van vluchtelingen? Denk eens out-of-the-box en help de politici met hun besluit.

Politiek Café = Café O2
Een vernieuwd programma bij Club Cele! Het vertrouwde Politiek Café noemen we voortaan Café O2: meer gericht op jij en ik, minder op de politiek. We nemen de stad onder de loep en gaan op zoek naar wat er nu écht speelt in de stad. De politici kunnen op hun beurt het beleid weer uitleggen. De derde dinsdag van de maand wordt nu een open dialoog tussen inwoners en politici. Denk jij dat er iets beter kan in de stad? Niet denken, maar doen!

Artikel delen:
Reacties 78
 1. Goed initiatief zeg!

  De gemeente Zwolle moet een besluit nemen over een mogelijk asielzoekerscentrum in de stad. Niets is zeker, maar de signalen zijn tot nu toe positief.

  Goeie vraag ook

  hoe kan Zwolle gastvrij blijven als het gaat om de opvang van vluchtelingen?

  Dinsdag 20:00 dus; Café Foyé (Schouwburg Odeon)

  Heb alleen PSV-Genemuiden in de agenda staan. Maar dat is alleen uit nieuwsgierigheid naar de uitslag, de goals en event. de samenvatting.
  We'll see.

 2. Om de vraag over gastvrijheid te kunnen beantwoorden lijkt het mij noodzakelijk dat je weet wie de eventuele gasten zijn.
  Dus zijn het echte vluchtelingen, of zijn het economische vluchtelingen.
  Zitten er fundamentele moslims tussen die gevaarlijk kunnen worden.
  En hoelang blijven ze hier, en vind er bv ook gezinshereniging plaats.
  Samengevat: wees duidelijk in de informatie naar de Zwolse burger toe, en ga niet dwingen.

 3. Ik ben tegen de komst van een gelukszoekers opvang deze mensen hebben geen enkele reden om af te reizen naar west europa enkel en alleen voor de sociale voorzieningen in Nederland en niet voor veiligheid zosls vaak gezegd wordt dan reis je niet door 8 landen heen.

 4. Ach ja, hier op WLZ roeren de tegenstanders zich naar hartelust. Vraag het aan de omwonenden van de IJsselhallen en zij zullen zeggen dat ze geen hinder ondervinden van de vluchtelingenopvang, de gemeente heeft ze dat al een paar keer gevraagd, omdat er tussentijds ook extra opvang in Zwolle nodig was. De omwonenden hebben toen aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de extra opvang. Zwolle heeft zich gastvrij getoond en dat blijft wat mij betreft ook zo. Het valt me op dat tegenstanders elders in het land zich op bijeenkomsten, zeer, zeer onbeschoft gedragen. Dreigementen, intimidatie enz, alles behalve fatsoenlijk discussiëren wordt uit de kast getrokken om te voorkomen dat er vluchtelingen worden opgevangen. Wat een treurigheid en vooral ook wat een a-sociaal gedrag. Ik lees en hoor de gekste dingen die als argument worden gebruikt, vaak zijn het geen feiten, maar dat doet er niet toe voor de tegenstanders. Vluchtelingen raus is hun devies, lekker constructief ook. Nu ook weer br; "Komen die gasten uit de Efteling ofzo?". Slaat helemaal nergens op en het slaat iedere discussie dood. Mooi dat vorige week meneer Bruma van het CDA in de Tweede Kamer haarfijn heeft blootgelegd dat opperhater Wilders een wet heeft goedgekeurd die grootschalige opvang van asielzoekers mogelijk maakt. Zijn aanhang krijgt dat niet eens mee, maar diezelfde aanhang wordt dus keihard belazerd door die haatzaaier. Om je rot te schamen dat dit gebeurt in Nederland. Maar goed, om de vluchtelingenhaters voor te zijn; Ik ben voor het uitzetten van vluchtelingen die zich te buiten gaan aan ernstig strafbare feiten (dan heb ik het niet over geluidsoverlast), maar ik laat mijn positieve gedachten over vluchtelingen niet beïnvloeden door allerlei suggestieve berichtgeving of incidenten, want dat slaat nergens op.

 5. "Vraag het aan de omwonenden van de IJsselhallen en zij zullen zeggen dat ze geen hinder ondervinden van de vluchtelingenopvang, de gemeente heeft ze dat al een paar keer gevraagd, omdat er tussentijds ook extra opvang in Zwolle nodig was. De omwonenden hebben toen aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de extra opvang"
  Ik heb inderdaad nog geen last ondervonden van de vluchtelingen, maar ben ook niks gevraagd door de gemeente. Ik heb tot nu toe volgensmij 3 keer een brief ontvangen, waar 2 keer in stond dat er vanaf vandaag weer/meer vluchtelingen in de ijsselhallen opgevangen gingen worden. Ik was hier eerder van op de hoogte gesteld door de media dan door de gemeente, en dat vind ik niet echt netjes.
  Maar dat is de gemeente te verwijten, verder dus geen problemen met de vluchtelingen.

 6. Je doet precies hetzelfde @ Leonardo als voorstander van deze massale toestroom van wat jij noemt vluchtelingen. Ik noem ze geen vluchtelingen maar migranten, want dat zijn het. Jij maakt een ieder zich hier bezorgd om maakt uit voor haatzaaiers en niet te vergeten PVV – stemmers . jou opmerkingen zijn net zo erg wat mij betreft en zorgen voor nog meer verdeling in de maatschappij. Wie niet gelijk voor is en bezwaren heeft krijgt gelijk een stempel op zijn hoofd van jou namelijk racistisch, haatzaaier en PVV stemmer. Wat nergens op slaat. Wat mij betreft mag die permanente opvang locatie in Stadshagen komen bij jou in de buurt. Die parkeergarage waar jij je zo druk om maakt is misschien wel een goede locatie. Ben je ook van dat probleem af. Goed initiatief hoor van deze kerkelijke organisatie, Present. Dialoog is nooit verkeerd. [Wie zijn de andere sprekers trouwens?] Wel een beetje voorbarig vind ik. Maak eerst maar eens bekend als gemeente waar deze opvang komt en voor wie. En ga dan in gesprek met elkaar.

 7. @Leonardo,
  ja de hele regering zat en zit nog steeds te slapen!!!
  van al die gasten die vluchten is maar 10% echte vluchteling…
  De "vluchtelingen"in de noodopvang hier houden zich rustig niet omdat het daar zo leuk is en dat ze daar naar hun zin hebben,,
  nee leonardo maar omdat die gasten daar tijdelijk verblijven en ze weten dat zelf ook dat zelf donders goed,, en daarna naar een azc of huisje gaan doorstromen, volgens de procedure… want er komen steeds meer meer en meer het land in!
  IN het hele land zijn er veel problemen door de azc's alleen zie je niet alles op tv….
  Wat de nos/rtl- laten zien is niet alles zien,,
  er komen wekelijks 2000-3000 van die gasten het land binnen, en ja hoor binnenkort mag jij je huisje beschikbaar stellen voor die gasten als je zo groot en goed hart hebt!

  Hoe vaak moet er nog gepraat worden, hoeveel willen ze nog hebben en wat moet er nog meer gebeuren om te beseffen dat het alleen maar erger wordt..

 8. Benjie; mensen die hun bezorgdheid uiten zal ik nooit haatzaaier noemen, wel de mensen die schreeuwen, schelden en grof beledigen tijdens bijenkomsten. Kijk op youtube naar de filmpjes en je schaamt je rot als Nederlander. Burgemeesters worden zelfs uitgescholden, a-sociaal, dom Tokkie-gedrag. Andere woorden heb ik daar niet voor en dat mag ik niet zeggen? Kom op zeg! Fout in de oorlog was verschrikkelijk, fout na de oorlog is gewoonweg dom.

 9. Bericht door br, op 22 oktober 2015 16:33
  @Leonardo,
  ja de hele regering zat en zit nog steeds te slapen!!!
  van al die gasten die vluchten is maar 10% echte vluchteling…

  Oh ja BR, graag de bron waar je bovenstaand "feit" op baseert, met die bron bedoel ik niet Geen Stijl. Dus slechts 10% is een echte vluchteling? Ik ben benieuwd waar je die wijsheid vandaan haalt. En wat is jouw definitie van een "echte vluchteling"?

 10. Lekker open insteek ook. dus alleen positief constructieve inbreng is gewenst. en als ik een bijeenkomst zou willen opzetten over hoe deze waanzin te stoppen en deze deserteurs en gelukszoekers te ontmaskeren, (let wel 80% is man en heeft vrouw en kinderen achter gelaten in oorlogsgebied! ach die redden het wel zo lang! ik zit goed gedachte) wordt ik door de wet tegen gehouden. Racisme…. Zielig…. Enz. Zo ver hebben we het dus al laten komen in Nederland. netanyahu heeft gisteren bij Merkel exact uitgelegd wat er gaat gebeuren. Zoek maar eens op.>:(

 11. Ik schaam me nergens voor en zou ook lopen schreeuwen,eindelijk komen de Nederlanders eens voor zich zelf op en laten ze zich niet alles meer door de strot heen drukken en ik voel me helemaal geen tokkie goede baan eigen huis en hou me aan de regels.Alleen is het veel te laat dat de Nederlanders voor zich zelf opkomen het hele land is volgelopen met gelukszoekers en criminelen uit alle wereld delen.
  Heb je trouwens 1 vandaag gezien Leonardo daar was een Syrische vluchteling die 15 jaar geleden hier was aangekomen deze man houdt bij wat er allemaal aan oorlogsmisdadigers hier binnenkomt nou dat is niet mals.Ze staan gewoon te dansen op de lijken en dat verdedig jij maar telkens hoe dom kun je zijn.Nee laten ze maar heel snel de poorten dichtgooien en een hek der om heen want het komt niet goed.

 12. Je mag best commentaar hebben op vluchtelingen, alleen hebben de mensen die tegen vluchtelingen zijn zich de laatste tijd vrij vaak als domme kleuters gedragen door bijvoorbeeld raadsvergaderingen te verstoren en er bang voor te zijn dat "die vluchtelingen" hun kinderen gaan verkrachten als er een opvang in de buurt komt.
  Als je als volwassen mensen gewoon met feiten en goede argumenten voor de dag komt zal niemand je een racist noemen, begin je populistisch geneuzel na te praten en leugens te verkondigen, ja dan kunnen mensen je met een gerust hart een racist noemen.

 13. Een zeer hoog percentage claimt dat ze opgeroepen werden voor dienst door Asaad en dat ze dat niet wouden. Prima, goede reden. maar in plaats zich aan te sluiten bij bijvoorbeeld de FSA en er wat tegen te DOEN, vluchten ze en laten vervolgens doodgemoedereerd vrouw en kinderen achter. En vrijheid vonden ze al in Turkije, maar vervolgens trekken ze nog 6 veilige landen door tot Nederland. vul zelf maar in waarom.

  Ze beriepen zich op de internationale rechten van de mens om veiligheid te krijgen. Die hebben we ze gegeven, maar vervolgens erkennen ze diezelfde internationale rechten van de mens NIET als het gaat om homofilie en vrouwenrechten. Nee, ze klagen over de chocoladepasta.

  Wat haken we binnen? Wil je dat gedrag aanmoedigen? Ze zijn niet zielig. Profiteurs lijkt me een betere benadering.

 14. @janneman een update met peildatum 19 oktober van de cijfers die ik recent ook al poste:
  In de centrale opvang zaten op 19 oktober 39.940 asielzoekers, waarvan ca eenderde vrouw (12.689). Van de groep mannen is ca tweederde tussen de 18-39 jaar (17.112).
  Een van de huidige problemen met de grote toestroom is dat het (te) lang duurt voor de mensen geregistreerd zijn en de asielaanvraag kan starten. Dan kan ook de schifting worden gemaakt met groepen die uit veilige landen (Balkan) komen. En dan kunnen de vluchtelingenverhalen gecheckt worden. Bijzonder dat jij nu al weet waarom deze mensen zijn gevlucht. Ik heb op TV ook verhalen gehoord, maar heel andere.
  Overigens maakt de bijeenkomst over vluchtelingenopvang in Steenbergen duidelijk dat vrouwenrechten in Nederland ook niet voor iedereen vanzelfsprekend is.:(
  Ik ben er trots op dat de vluchtelingen in Zwolle gastvrij zijn ontvangen.

 15. Goed @dame, als je dan zo dol bent op cijfers, hoeveel procent van de Somalische vluchtelingen heeft nu een betaalde baan? Ik zal je uit de droom helpen, 80%! Heeft een bijstandsuitkering. En jij verwacht dus dat de Syrische vluchtelingen wel allemaal aan het werk gaan. Welk intergratieproject is wel geslaagd in Nederland de afgelopen 50 jaar?

  Je probeert je argument te winnen met valse cijfers. (Zoals de links lobby wel vaker doet) De golf die binnen komt hEBBEN nog helemaal niet de status asielzoeker, ze zijn immers nog niet geregistreerd en zitten dus ook nog niet in een AZC.

  ook jammer dat je niet ingaat op mijn argument dat ze al zes veilige landen gepasseerd zijn en vrouw en kinderen aan hun lot hebben over gelaten. Een echte man vecht voor zijn familie en land.

  voor mijn werk ben ik vele malen in en Emiraten landen geweest, en terwijl wij hier vrijheid van geloof hebben, zal je daar maken dat je niets meer bent dan een Christenhond die dood moet. En ja, ik spreek uit eigen ervaring. Hang voor de grap eens een kruisje aan een ketting om je nek in die regio's.

  Ik bewonder je positiviteit, maar in mijn ogen is dat al lang en breed omgeslagen naar naïviteit.

 16. @Dame
  De Nederlandse TV is m.i. zoals zo vaak geen goede bron. Bij de TV heerst vaak de waan van de dag, veel emoties maar weinig duidelijkheid. Met als droevig hoogtepunt een foto van een kinderlijkje op een strand. Waarvan de vader naar later bleek een ordinaire mensensmokkelaar was als ik het goed begrepen heb.

  Naar mijn mening moeten we vooral nuchter en verstandig zijn: Om te beginnen, wie zijn de echte vluchtelingen en wie niet.
  En m.i. moeten we proberen de economische vluchtelingen buiten de grenzen te houden, in het vervolg.

 17. @dame, En kijk ook eens hoe bereidwillig de Arabische landen zijn om Islamitische vluchtelingen op te nemen. (Mommige landen 0) En jij vraag jezelf gewoon niet af waarom dat zo is?

  Je wordt bespeeld door de media. O, ja er zijn inderdaad moeders met kinderen die inderdaad hulp nodig hebben. Maar de echte vluchtelingen zitten in Libanon en Turkijke. En de grotendeels economische vluchtelingen die hier komen, maken het steun geld op, wat in Libanon veel en veel beter gebruikt zou kunnen worden. Die mensen hebben het ECHT nodig.

  Snap je nu dat ik er inderdaad moeite mee hebt, dat jij ze hartelijk gaat verwelkomen……. Succes, maar ik niet!

 18. @janneman Er is niets vals aan die cijfers. Het zijn de cijfers van de centrale opvang, dus niet alleen de AZC, maar ook de crisisopvang. Dat de vluchtelingen nog geen status hebben, schreef ik ook al. Die moeten ze nog aanvragen. Over Somaliërs heb ik al eerder iets geschreven. In Nederland zit het overgrote deel van die groep in de bijstand. Enige jaren geleden verhuisden een grote stroom naar Engeland waar ze wel een baan konden vinden. De oorzaak zat 'm in de vele regeltjes hier.
  "vrouw en kinderen aan hun lot overlaten": in Nederland is eenderde van de groep vrouw, janneman. Klopt dus niet.
  Wanneer je het nieuws volgt, dan weet je zelf ook waarom mensen doorreizen vanuit Turkije.
  Wat je over echte mannen schrijft, laat ik maar ter becommentariëring aan andere mannen over. 🙂
  Wat vind jij van de agressie tegenover vluchtelingen en mensen die voor opvang van vluchtelingen zijn? Persoonlijk beangstigt mij dat meer dan het feit dat er culturele verschillen zijn tussen Nederland en de vluchtelingen.

 19. Ter toelichting op dat laatste. Ik heb veel vertrouwen in Nederland en de Nederlanders. In de kracht van onze samenleving. Ik geloof ook niet dat vluchelingen, asielzoekers en statushouders in deze aantallen onze samenleving kunnen ontwrichten. Wat je nu ziet gebeuren is dat groepen tegenstanders zich in mijn ogen zeer on-Nederlands gedragen. Steenbergen, Woerden, social media. De agressieve taal en het geweld beangstigt mij.

 20. @ Dame, ook eens. Behalve dat het mij niet echt beangstigd. Ben meer teleurgesteld in sommige mensen. Mijn moeder, die het gister zag, beangstigt het echter des te meer!
  Vrees dat veel mensen (vooral van die leeftijd) hun Nederland niet meer herkennen. En angstige flash-backs hebben.

  Dit is helaas ook een nieuwsfeit:

  Rechts-extremisten opgepakt om aanslagplannen azc

  Duitse politie pakt rechts-extremisten op die aanslagen voorbereidden op onder meer een azc en linkse politici

  Duitse, klopt; maar dat is niet ver van ons verwijderd.

 21. @dame
  Die agressieve taal is m.i. het gevolg van het feit dat er te weinig wordt nagedacht door degenen die het beleid voeren. En te weinig wordt overlegd met buurtbewoners.

  Er is m.i. een kloof tussen wat politici en media ons voorspiegelen en de dagelijkse praktijk in het land.

 22. Vind een enquete in gemeenten waar ze veel problemen hebben, wel een goed idee. Maar zie absoluut geen heil in een referendum over heel NL
  – ben dan heel benieuwd naar de vraagstelling:
  "Wilt u niet meer vluchtelingen in NL?"?
  – duurt veel te lang ivm procedures….terwijl als het referendum nu zou starten, (weer door de Stijllozen/GeenPeil?) kunnen de vluchtelingen dan in de, lange, tussenliggende periode rekenen op een kou en regen bestendig verblijf?
  – hoe bindend is de uitslag
  – stel dat er een hoog % de enquete-vraag beantwoord met: Niet meer (dus minder, minder, minder), wat dan met de vluchtelingen hier aanwezig en gelijk grenzen potdicht? Hoe zie je dat in vredesnaam voor je; ook een hek?

 23. @ Veldwachter; wat bedoel je precies met ("politici" dus bewust weggelaten)

  een kloof tussen wat media ons voorspiegelt en de dagelijkse praktijk in het land.

 24. @dick
  M.i. is met name de Nederlandse Publieke Omroep geen afspiegeling van álle Nederlanders, maar vooral een spreekbuis voor "politiek correcte" mensen.

 25. Meen je niet écht Veldwachter. De hele Publieke Omroep. Ze zeggen op hun site hiervoor te staan:
  Omroepen:
  AVROTROS
  BNN
  EO
  HUMAN
  KRO-NCRV
  MAX
  NOS
  NTR
  PowNed
  VARA
  VPRO
  WNL
  ZvK zie dat dat staat voor "Zendtijd voor kerken"

  Volgens http://www.npo.nl/ zou je dan bijvoorbeeld de verkiezing van de website van het jaar en alle NOS-journaals ook niet meer "vertrouwen" (is dat het goede woord)?

  Ook niet met de vetgedrukte omroepen?
  Wat deugt er niet aan het NOS-journaal naar jouw beleving?
  Zweer ook bij hun goed gedocumenteerde site én vooral….dat mis ik altijd bij de commerciëlen een zeer goede teletekst….gister zat ik AJAX te kijken (gedeeltelijk) bij mijn moeder….toen wou ik wat info….verschijnt er in 1 keer iets van "bezoek onze dames" oid in beeld. Waarop mijn 'van geen kwaad bewuste moeder' gelijk meer info vroeg…..Maar je vindt
  – al die omroepen
  – NOS-journaal
  http://www.nos.nl
  – en hun teletekst bijvoorbeeld

  Onbetrouwbaar? Praat je jezelf dan niet wat aan, of laat je je misschien wat aanpraten? Bijvoorbeeld door de Stijllozen die nog wel eens over "de staatsomroep" reppen?

 26. @Dick 11.26

  stel dat er een hoog % de enquete-vraag beantwoord met: Niet meer (dus minder, minder, minder)

  Dus minder, minder, minder? Behoorlijk suggestief weer.

 27. Daarom schrijf ik "stel dat"….dat repeteren is een verwijzing, idd naar Geert's wens…Deze persoon betrekt zichzelf overigens o.a. door te folderen, aardig in de zaak.

  Stel dat een hoog % aangeeft dat de vluchtelingen welkom zijn….dan zal (neem ik aan) het beoogd aantal vluchtelingen welkom zijn. Dus volgens de plannen vooraf.

 28. Voor dit soort vraagstukken is een referendum geen oplossing, Dick. Het vluchtelingenvraagstuk moet in Europees verband worden opgelost. Helaas hebben die veel te lang gewacht met het nemen van gezamenlijke maatregelen, waardoor Europa er nu door overvallen wordt. Nu pas worden er afspraken met Turkije gemaakt, waar het overgrote deel van de vluchtelingen aan Europese zijde zit. Onderstaand een link naar een rapport van november 2014.

  https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/syrische-vluchtelingen-vechten-voor-bestaan-in-turkije

  Een betere verdeling over Europa helpt. Vanuit onder andere humane en veiligheidsoverwegingen kunnen de Europese landen dat niet weigeren. Bij een referendum is de neiging te groot om alleen vanuit het eigenbelang te denken. Net zoals met andere kwesties (hangjongerenplek, energiecentrale, zendmast en noem maar op) waarbij het verleidelijk is nimby-gedrag te vertonen.

  De vragen die we gezamenlijk moeten oplossen zijn de vragen naar aantallen, de spreiding, de omvang van de opvanglocaties etc. Daar zou de bevolking goed bij betrokken moeten worden.

 29. Kan me een plaatselijke enquete wel voorstellen in een gemeente waar ze niet weten wat ze met de voor- en tegenstanders aan moeten.

  Tuurlijk "Europees-verband". Maar die situatie in gemeenten vraagt wel om niet te lang te wachten met beslissen. Als het COA jouw gemeente op het oog heeft.

 30. Aan de communicatie schort idd vaak nog wel veel

  De vragen die we gezamenlijk moeten oplossen zijn de vragen naar aantallen, de spreiding, de omvang van de opvanglocaties etc. Daar zou de bevolking goed bij betrokken moeten worden.

  . Die éénzijdige communicatie moet goed, helder, transparant en eerlijk zijn.

  Je zou vervolgens belangstellenden kunnen oproepen om spoedig bijeen te komen…en daar een enquete houden (met een korte vraag) of misschien beter….een rode of groene kaart in een grote bak laten deponeren.

 31. @dame
  De 25-jarige Duitse moordverdachte die op 8 oktober in de gemeente Deventer werd gepakt, zat maandenlang ondergedoken in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar.
  Hij deed zich vermoedelijk voor als Somalische vluchteling. Dat schrijft De Stentor dinsdag.

  Wees voorzichtig wie je verwelkomt. snap je?

 32. @janneman alle azielzoekers over 1 kam scheren vanwege een bericht dat iemand zich VERMOEDELIJK als vluchteling voordeed is echt superkortzichtig, ik hoop dat je dit zelf ook door hebt

 33. @Abouli

  Je hebt helemaal gelijk. Laat ik dan de VERMOEDENS dan maar weg nemen.
  AMSTERDAM –
  Een groep dronken asielzoekers heeft dit weekend in Gilze en Rijen een vrouwelijke buschauffeur bedreigd. Volgens sommige omstanders werd de vrouw uit de bus getrokken en tegen de zijkant van het voertuig gedrukt.

 34. Dat spreekt voor zich, janneman. Een geruststellend idee dat die man gepakt is via zijn vingerafdrukken. Truc mislukt.
  Dat van die buschauffeur heb ik ook gelezen. Dat soort incidenten moet gewoon bestraft worden, zoals dat hier gebruikelijk is met uitgaansgeweld. Spreekt voor zich toch?

 35. Gooi het maar weer op een incident,deze incidenten gaan nog heel veel gebeuren en vooral blijven zeggen dat de Nederlanders die tegen zijn tokkies en racisten zijn.

 36. Ik denk dat we discussie kunnen afsluiten met de conclusie dat er een tweedeling gaat komen in de maatschappij. Voor of tegen, er zal geen middenweg zijn. Ik vrees voor de politieke gevolgen daarvan, en de jaren lange nasleep die het zal opleveren. Ik ben diep teleurgesteld in Europa en binnenlandse politiek.

  voor mijn werk heb ik zo ongeveer het hele Arabische schiereiland afgereisd. Mijn mening is weldegelijk gebaseerd op ervaringen die ik daar heb opgedaan. Er zijn plentie onderzoeken en hoogleraren die immigratie golfonderzocht hebben en wat de gevolgen ervan zullen zijn. Mijn mening hoef je inderdaad niet te accepteren, maar verdiep je eens in de werkelijke materie.

 37. Janneman, heb je ook nog kunnen genieten in de golfstaten en zouden er in NL misschien ook (veel) succesverhalen zijn? Negatieve citaatjes uit de media plukken en dat hier droppen is bijzonder eenzijdig. Je lijkt Wilders wel.

 38. Ik zou zeggen, ga eens als Christen naar de Golfstaten en ervaar het zelf.

  Daarnaast zou je het volledig wetenschappelijk onderbouwde rapport over immigratie op http://cmr.jur.ru.nl/cmr/docs/nyfer.rapport.2010.pdf kunnen lezen.

  Ik spreek uit ervaring ja! Jij komt niet verder dan er misschien ook succesverhalen zijn. Baseer je eens op feiten, maar de linkse lobby is daar nooit echt sterk in geweest.

 39. ISIS en de terroristen komen eraan. Hier een twitteraccount waarin foto's staan van vluchtelingen in EU en in vorig leven waren ze terrorist:

  https://twitter.com/EU_MilitiaWatch

  Zoals gisteravond een burgernetmelding uitgegeven voor woningdiefstal met daders die omschreven kunnen worden als lichtgetinten met een voorliefde voor halal eten en baklava.
  En het slachtoffer van de woninginbraak is natuurlijk de blanke. Eigen nest zullen zij nooit bevuilen.

  FORZA Wilders. Weg met de islamitische migranten!

 40. Janneman, mensen willlen zich niet in de materie verdiepen. Zij en hun kleinkinderen komen er wel achter. In de jaren 60 en 70 kon je als vrouw rustig in korte rok lopen in Iran, Libië of Egypte. Moet je nu proberen om een rok te dragen in dezelfde genoemde landen.

  En voor links is Wilders de satan. Helaas is er geen andere partij die tegen EU is en tegen islam met wel goede bewoordingen.

 41. @janneman Wat lees je eigenlijk in dat (overigens interessante) rapport? Het gaat om de budgettaire effecten van een deel van de immigranten, zo'n 40% van het totaal. Bovendien ook maar een deel van de budgettaire effecten. De effecten op de arbeidsmarkt, woningmarkt en niet-economische effecten zijn niet meegenomen. Zoals de onderzoekers zelf stellen "een partieel onderzoek".
  Uit het onderzoek blijkt dat laagopgeleide immigranten de overheid gemiddeld meer kosten dan de gemiddelde Nederlander, omdat ze vaker een beroep doen op sociale en zorgvoorzieningen. Hoe zou dat zijn voor een vergelijkbare groep Nederlanders? Laagopgeleide mensen doen vaker fysiek zwaar werk. de kans dat ze arbeidsongeschikt raken of gezondheidsklachten krijgen is groter dan bij mensen die een hogere opleiding hebben. De onderzoeken die daarnaar gedaan zijn hebben eenzelfde conclusie als het door jou aangehaalde onderzoek over laagopgeleide immigranten: meer zorgkosten, vaker arbeidsongeschikt.
  Ik heb respect voor de mensen die werk doen wat nodig is en waarvoor velen hun neus ophalen. Het is triest dat zij dat moeten bekopen met een slechtere gezondheid en lagere levensverwachting.

  Ik ben erg voor het gebruik van feiten in een debat. Niet dat er dan niets meer te discussiëren valt, maar dan gaat het in ieder geval over de punten waarover het zou moeten gaan. Je moet de feiten dan wel juist en in de context presenteren.

 42. Ik zie jullie bij Café O2. Deal?

  Ik denk het niet:

  – heb je nog kunnen genieten in de golfstaten? Je lijkt wilders wel. Het wordt lachwekkend.

  Niet met tegenargumenten komen en je gesprekspartner niet in zijn waarde laten. Jij kan dus beter thuis blijven of je komt een keer kijken hoe volwassen mensen in dialoog gaan en raad je aan om verder niets te zeggen.

 43. Jammer dat je niet in discussie wil. Obstructie van een openbare informatieavond en discussie met gebral en belediging als bijvoorbeeld in Steenbergen, dat is de weg?

 44. @dame,

  Zullen we discussie afsluiten met de conclusie dat we een goede manier moeten gaan vinden om met elkaar in gesprek te komen? Steenbergen was niet goed, en ik ben het niet eens met O2 (gun mij die vrijheid)

  Eerder melde ik dat ik me echt zorgen maak over de tweedeling die zich aan het ontwikkelen is. Je ziet dat ook ontstaan in dit forum. Wat de oplossing ook gaat worden zal alleen tot stand kunnen komen als deze polarisatie eerst weg genomen wordt.

  Als eerste stap zal ik niet meer posten. Het draagt niet bij tot een constructieve oplossing. En voor heel even zal ik het boetekleed aan trekken.

  @alle posters:
  We zullen met z'n allen tot een oplossing moeten komen. De voor en tegenstanders. Laten we eerst eens met z'n allen gaan bedenken hoe we DAT gaan doen.

  Als laatste noot: ik ben ook in Oman geweest. Daar is het WEL mogelijk om een ander geloof te hebben. De tolerantie, respect en openheid daar kan alleen maar geprezen worden. misschien dat daar een weg ligt. (Zoek eens op "Sultan Oman Wikipedia")

 45. Een zeer interessant rapport @janneman .Uiteraard probeert Dame dit rapport weer onderuit te halen. Door met vergelijkingen te komen. Het zijn gewoon feiten die in dit rapport aangehaald worden. Jammer voor Dame dat ze haar niet aanstaan, maar zo is het.

 46. Tja Janneman geen speld tussen te krijgen maar er zijn altijd mensen die de waarheid verdraaien tot ze wel gelijk krijgen maar in dit geval is het zinloos.

 47. Jammer dat je niet in discussie wil. Obstructie van een openbare informatieavond en discussie met gebral en belediging als bijvoorbeeld in Steenbergen, dat is de weg?

  Bekijk even het verschil tussen de woorden discussie en dialoog. Ik hoef niet van jou te winnen. Ik weet niet wat er allemaal is gebeurd in Steenbergen. Dat jij het gebral en beledigend vindt, prima. Denk dat de mensen in Steenbergen die er midden in zitten het toch echt anders vinden.

  Wacht maar totdat jij een AZC in je achtertuin krijgt met 400 mannen die niets van jou en je cultuur moeten hebben, de gemeente vraagt de vrouwen om je gepast te kleden in de buurt van AZC en je tienerdochters worden lastig gevallen, aangerand of met een mes bedreigd in parken zoals Engelse Werk afgelopen maand.

  Eerder melde ik dat ik me echt zorgen maak over de tweedeling

  En dat wordt alleen maar groter en erger. Net zoals in de jaren 60 en 70 in progressieve arabische landen. Daar wilden hele horde mensen het gevaar van de soenni islam en salafisten niet ook niet in zien.

 48. @janneman Ik deel je zorg voor een tweedeling. In een ander topic heb ik eens gesteld dat ik denk dat de oplossing komt van de gematigde mensen en niet van de mensen met extreme standpunten en handelwijzen. Aan welke kant die ook staan, links of rechts, moslim of christen of wat dan ook. Dat geldt ook in deze discussie.
  Ik denk dat de meeste mensen het ermee eens zijn dat mensen uit de Balkan die vergeefs asiel zullen aanvragen zo spoedig mogelijk uit de opvang moeten. Dat scheelt al 20-40% van de capaciteit. Ook denk ik dat de meesten het ermee eens zijn dat misdragingen en misdrijven bestraft moeten worden, door wie die ook maar gepleegd worden. Nog een punt waar velen mee eens zijn, is dat de internationale en Europese politiek gefaald heeft en veel te afwachtend is geweest terwijl de problemen in het Midden Oosten zich opstapelden.
  De vluchtelingen die hier komen zijn slachtoffer. Mensen die het ook verdienen om een normaal leven te leiden in veiligheid. Die mensen gun ik een gastvrij onthaal. En ik ben er trots op dat ze die in Zwolle ook krijgen.

 49. Als mensen gaan liegen haak ik af:

  of met een mes bedreigd in parken zoals Engelse Werk afgelopen maand

  Het zegt veel over je vooroordelen. Ik wens je desondanks een fijn leven.

 50. @benjie Ik haal het rapport helemaal niet onderuit, maar zet er een controlegroep (laagopgeleide Nederlanders) tegenover. Wanneer je op eenzelfde manier berekent wat die groep de overheid kost aan zorg en sociale zekerheid dan kom je eveneens tot de conclusie dat zij de samenleving meer kosten dan hoogopgeleiden.
  Vraag is wat je met zo'n conclusie moet? En of er geen zaken tegenover staan. Ik denk het laatste zeker wel. Ik ben bij dat er mensen zijn die de vuilnis ophalen, de vrachtwagens berijden, in de fabrieken werken etc. Dat is fysiek zwaar en vaak slechtbetaald werk dat toch moet gebeuren.
  De arbeidsmarktpositie van laagopgeleiden is verslechterd dus vaker een werkloosheids- of bijstandsuitkering, hun lonen zijn minder hard gestegen, ze doen anderhalf keer zo vaak een beroep op de zorg, ze zijn vaker arbeidsongeschikt, jongeren vaker een burn out en hun levensverwachting is 11-13 jaar korter.
  Ik vind dat triest en heb respect voor die mensen en zal ze niet aanklagen op het feit dat ze meer zorg vragen en vaker een uitkering hebben.

 51. Bericht door kijkmaar, op 24 oktober 2015 13:03
  Als mensen gaan liegen haak ik af:

  of met een mes bedreigd in parken zoals Engelse Werk afgelopen maand

  Het zegt veel over je vooroordelen. Ik wens je desondanks een fijn leven.

  [/quote]

  Uit het nieuwsbericht van de mishandeling engelse werk afgelopen september/oktober:

  Zij vroegen haar de weg naar het centrum maar het meisje werd daarbij door één van de mannen beetgepakt. De ander stak haar met een scherp voorwerp. Zij raakte daarbij lichtgewond.

  Vooroordelen? Keiharde werkelijkheid die jij niet in wil zien.

  Slaap lekker verder en vergeet je hoofd niet nog verder in het zand te steken.

 52. Brat, je stelde dat dat misdrijf aan AZC / vluchtelingen gerelateerd is. Dat lieg je. Lees maar terug. Nogmaals wens ik je een heel fijn leven!

 53. @dame, we zijn het bijna eens met elkaar. (Zie je wel, wel kunnen het wel). Wat mij betreft nog een toevoeging. Er zal heel hard gekeken moeten worden, wie nu echt asielzoeker is, en wie voor economische redenen hier komt. En ja, dan gaan wij naast elkaar staan, leg ik mijn hand op je schouder, en kunnen we samen trots zijn.

  Fijn weekend.;)

 54. @dame 13.11
  M.i. heb jij de neiging om steeds naar nieuwe en/of andere cijfers te vragen als je eerste vraag naar CBS cijfers is beantwoord.
  Dit is soms iig mijn ervaring in discussies met jou. Jij bent m.i. een beetje een ja-maar type.
  Zie ook het draadje over criminaliteit cijfers van de politie, ik geef je cijfers vh CBS, maar je blijft vragen/eisen om andere cijfers. De grote lijn verlies je op die manier uit het oog, en de discussie beland op zijpaden en verzand.
  Dit is geheel mijn subji visie, maar ik wou het wel even kwijt, heeel misschien heb je er zelf ook iets aan…

 55. Eigenlijk niet, veldwachter. Ik heb een omgekeerde ervaring, namelijk dat jij niet reageert op wat ik zeg of vraag, maar de discussie weer een andere schwung geeft. Dat moet je zelf weten, maar mijn conclusie was dat het weinig zin heeft om met jou de discussie aan te gaan, omdat het blijft cirkelen om de kern.
  Nu ook weer, enerzijds poneer je de (ware) stelling 'er zijn leugens, grove leugens en statistiek' en nu verklaar je de cijfers die je gaf over niet-gemelde misdrijven als heilig.

 56. @ janneman Zo moeilijk is het kennelijk niet om elkaar te vinden wanneer een discussie meer inhoud krijgt dan alleen poneren van stellingen en (voor)oordelen. 🙂

 57. Laat ik het dan anders zeggen,, veldwachter. Een rapport is meer dan de eerste zin. Wanneer je cijfers geeft – en dat mag ik ook graag doen – dan moet je ook de analyse van de cijfers meenemen. In die discussie ging ik in op de cijfers uit het artikel, dat ging over misdrijven met een hoge impact. En mijn vraag was aan jou of je denkt dat ook dat soort misdrijven vaak niet gemeld en/of aangegeven worden. En zo ja, waarom dan niet. Ik kan zelf wel wat oorzaken bedenken. Dat is trouwens ook onderzocht in slachtofferenquêtes. Maar zo ver wil jij niet gaan in een discussie, is mijn ervaring. Voor mij heeft het dan weinig zin, omdat een gesprek niet verder komt dan welles-nietes.
  In tegenstelling tot bijvoorbeeld bovenstaande discussie met janneman.

 58. Ik ben het wel met @ veldwachter eens wat Dame betreft. Om 13.35uur. Een beetje betweterig soms. Je probeert vind ik, het rapport wel degelijk naar beneden te halen door in dit geval een andere groep, laagopgeleide Nederlanders, tegenover migranten te zetten. En dat die groep [ laag opgeleide Nederlanders] de samenleving meer kosten dan hoogopgeleiden. Dat kan best zo zijn, maar daar gaat het niet om in dit rapport. Een feit blijft dat migranten, generaties zelfs, oververtegenwoordigd zijn in de bijstand en werkloosheid. Dit zijn trouwens lang niet alleen laag opgeleide personen. Dit rapport was trouwens van 2008, de kosten van deze stroom migranten, vluchtelingen, alleen al het afgelopen jaar, zullen gigantische proporties aannemen. Ondanks wat vaak word beweerd, dat het bijna allemaal hoogopgeleiden zijn die hier nu binnenkomen. Er zijn nu ook al heel veel hoog opgeleide Nederlanders die niet of niet meer aan de bak komen.

 59. @Dame
  M.i. ga je dan een zijspoor in.
  Het hoofdpunt is dat de politie zich slechts baseerd op dingen zaken waarvoor aangifte is gedaan. En daar heb ik je een link van gegeven. Het is voor mij onduidelijk of jij dat feit kunt accepteren, kun jij dat?
  Zonder een maar graag;)

 60. Misschien zou het goed zijn als je die discussie bij het andere artikel nog eens naleest, veldwachter, dan is je vraag wellicht ook beantwoord. Ik ben daar elke keer op jouw vragen en linkjes ingegaan, maar kreeg geen enkel antwoord van jou op mijn vragen. Eerlijk gezegd, was voor mij de conclusie dat een discussie met jou vrij zinloos is, omdat je kennelijk liever zendt dan discussieert.
  Goed weekend.

 61. Nee m.i. heb je zoals al gezegd de neiging om de hoofdlijn te verlaten en dingen op te gaan noemen die wél goed gaan, op die manier kun je iedere discussie laten verzanden en toedekken met een soort van roze deken, ik snap dat dat prettiger is, maar ik houd er niet zo van. Discussieren om het discussieren wordt het dan vind ik.
  Jij ook een goed weekend.

 62. Hmm, het WLZ-artikel dat je bedoelt ging over iets dat goed gaat, namelijk een daling van aangegeven misdrijven die een hoge impact hebben op mensen: woninginbraak, overvallen en straatroof. Ik geloof niet dat ík degene was die dat betwistte… Jij was de persoon die meende dat dit positieve bericht gerelativeerd moest worden omdat er veel misdrijven niet aangegeven worden. En dan weiger je om je te verdiepen in de waarom-vraag en de vraag naar de niet-aangifte bij verschillende type misdrijven. Je draait het nu heel eenvoudig om.
  Kennelijk past een positief bericht over criminaliteit niet in je wereldbeeld. En dát vind ik met name treurig.

 63. Het was een interessante bijeenkomst!!
  Geen geluid van personen die tegen de komst van vluchtelingen of tegen een AZC zijn. Er was alleen maar positiviteit, en er werden leuke dingen zoals het gebruik maken studenten van de afdeling ICT van hogeschool Windesheim geopperd.
  Waar in Nederland een felle tegenstem tegen asielzoekers werd geuit was dat in Zwolle niet het geval!
  Ik vroeg mee eerlijk gezegd wel af of er partijen uitgenodigd zijn geweest die een tegenstem konden laten horen, zoals bijvoorbeeld de PVV Overijssel met fractievoorzitter Edgar Mulder die toch in Zwolle woont en werkt.
  Er waren veel leden van de ChristenUnie, GroenLinks en Stichting Present aanwezig. Toevallig, of niet, de partijen met een goed hart voor vluchtelingen. Daarmee werd een lieve discussie.

Reageer