Spoorwaarts! Wandeling langs Zwols spoor

Zwolle – Op zondag 1 november organiseert de PvdA Zwolle een fiets- en wandeltocht rond en langs de Zwolse spoorwegen.

Zwolle is een van de belangrijkste Nederlandse knooppunten voor openbaar vervoer. Elke dag komen 35.000 mensen door het Zwolse station en de verwachting is dat hun aantal zal stijgen naar 55.000 in 2025. Om al die mensen snel hun bestemming te laten bereiken wordt er flink gebouwd aan en rond het spoor.

Gemeenteraadslid en historicus Jan Slijkhuis is als geen ander op de hoogte van de geschiedenis van het openbaar vervoer in Zwolle en de ontwikkelingen rondom de spoorzone. Hij neemt ons mee op een bijzondere tocht door de geschiedenis van het Zwolse spoor, vanaf het midden van de negentiende eeuw tot de nieuwste ontwikkelingen.

We verzamelen om 9.45 uur bij horecazaak Starbucks aan de Oosterlaan 1, waarna Jan Slijkhuis ons meeneemt naar de Hoge Spoorbrug. Daarvan af hebben we – letterlijk en figuurlijk – een goed zicht op de actualiteit: alle sporen met hun knelpunten, het in 2012 gereedgekomen vierde perron en de renovaties op het station met zijn nieuwe verbrede tunnel. Waar laten we als straks het stationsgebied op de schop gaat de fietsenstallingen, het toekomstige busperron en de busbrug? En hoe passen we een steeds drukker spoor inpassen in een steeds drukkere stad? Deze en andere vragen komen aan bod.

We wandelen door de nieuwe tunnel waar NS winkeltjes en toegangspoortjes heeft bedacht. Aan de achterkant van het station en aan de Westerlaan bekijken we waar de nieuwe busbrug gebouwd gaat worden. Tot slot fietsen we naar het treinemplacement (RGS) bij het Engelse Werk: wat gebeurt hier in de nabije toekomst? De wandel- en fietstocht wordt afgesloten bij uitspanning Het Engelse Werk.

Iedereen is welkom en deelname aan de tocht is gratis, ook voor niet-leden. We verzamelen op 1 november om 9:45 uur bij horecazaak Starbucks, Oosterlaan 1. Van daaraf vertrekken we rond 10:15 naar de Hoge Spoorbrug.

De wandel-/fietstocht duurt zo'n 2,5 uur. Bij goed weer sluiten we af bij uitspanning Het Engelse Werk. Als het weer meezit zal dus ook een deel van de tocht per fiets plaatsvinden.

Deelnemen kan door een email te sturen.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. We verzamelen om 9.45 uur bij horecazaak Starbucks aan de Oosterlaan 1

    De Zwolse PVDA verzamelt zich bij de mega-belasting-ontduikers van Starbucks, terwijl Nederland daar door Brussel zelfs voor op de vingers is getikt.
    Dat volk spoort echt niet…

  2. Beste meneer Rousseau, als je iets tegen de PvdA hebt doe het dan beargumenteerd, maar niet als een kip zonder kop. Of ben je gewoon niet slimmer?

  3. De discussie is niet if er wel/geen zooitje bij de PvdA is, maar de koppeling aan de verdachtmaking van Starbuks. En..beargumenteert is met een t

Reageer