Verbaasd over gebrekkige info aan inwoners

Zwolle – GroenLinks wijst in een open brief B&W op het recht van mensen op onafhankelijke ondersteuning als ze zich wenden tot het sociale wijkteam. Die gratis ondersteuning versterkt de positie van inwoners die bij de overheid aankloppen voor hulp en zorg.

Fractievoorzitter Patrick Rijke: "We kunnen ons niet goed voorstellen dat de wethouder de wet niet ten volle zou willen naleven op dit belangrijke punt voor de eigen kracht en regie van Zwollenaren." In antwoord op eerdere vragen van de fractie laat de wethouder weten dat ze "niet op voorhand" Zwollenaren actief wil informeren over dit recht. Dat wekt verbazing bij GroenLinks. De partij maakt zich hard voor een sterke positie van Zwollenaren die een beroep doen op de zorg die sinds dit jaar een verantwoordelijkheid is van de gemeente en waarvoor zij dan ook bij een van de sociale wijkteams aankloppen.

"Onafhankelijke cliƫntondersteuning is bij uitstek een middel om de eigen kracht van inwoners tot zijn recht te laten komen en hun zelfvertrouwen te vergroten als ze om hulp vragen," aldus fractievoorzitter Patrick Rijke. "Het verbaast ons eerlijk gezegd enorm dat B&W uitgerekend op dit punt mensen niet voluit deze extra steun in de rug aanbieden. Want het is juist helemaal in lijn met hun eigen uitgangspunt van de eigen kracht en regie van inwoners. Een zelfverzekerde gemeente zorgt toch zeker van harte voor voldoende 'tegenkracht' bij haar inwoners in een kwetsbare positie die een beroep moeten doen op de overheid!"

Artikel delen:

Reageer