Drie premières voor Excelsior Westenholte

Zwolle – In de HFRSTWND-concertreeks verzorgen Muziekvereniging Excelsior Westenholte en Brassband Buizingen uit België op 8 november een groots concert in theater De Spiegel in Zwolle.

HRFSTWND staat onder andere bekend om het bij elkaar brengen van professionele en amateur- musici. In opmars naar de Belgische Brassband Kampioenschappen brengt Brassband Buizingen, inmiddels ook bekend buiten haar landsgrenzen, verschillende werken ten gehore. Voor Muziekvereniging Excelsior Westenholte staat deze middag in het teken van drie premières.

Grote orkesten
Onder leiding van Luc Vertommen heeft Brassband Buizingen, dankzij succesvolle deelname aan ver- schillende muziekwedstrijden in binnen- en buitenland en het geven van prachtige, gevarieerde concerten, over de landsgrenzen heen een aardige bekendheid opgebouwd. De dynamiek en de kwaliteit van hun vele initiatieven en prestaties maakte dat Brassband Buizingen door de Vlaamse Regering bekroond werd met de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Dirigent Luc Vertommen weet met eigen orkesten diverse nationale en internationale prijzen te behalen en wordt met regelmaat uitgenodigd als gastdirigent. In 2014 ontving Luc Vertommen de Buma Brass Award Internationaal.
Muziekvereniging Excelsior Westenholte heeft inmiddels regionaal naam gemaakt door haar investeringen in de jeugd en haar verfrissende lokale muzikale initiatieven, zoals het eerste “Maestro”-concert waaraan bekende Zwollenaren als nachtburgemeester Jeroen van Doornik en Ton ten Hove met heel veel plezier  hebben meegewerkt. Overigens was de winnaar van deze avond de bekende Westenholtenaar Wim Schokker.
Grootse concerten
Voor elke fijnproever op het gebied van blaasmuziek belooft het HRFSTWND-concert op 8 november een groots concert te worden. Brassband Buizingen maakt zich op voor deelname aan de Vlamo Brassbandkampioenschappen. Uitkomend in de kampioensafdeling staat “Trance” van Thomas Doss op het programma. De winnaar van de kampioensafdeling mag Vlamo vertegenwoordigen op het Europees Brassbandkampioenschap (EBBC) van 2016 in Lille (Frankrijk). Dirigent Luc Vertommen, ontvanger van de Buma Brass Award International in 2014, zal met de brassband deze uitdaging zeker aangaan.
Marten van der Wal is al bijna 20 jaar dirigent van Excelsior Westenholte en weet Excelsior nog steeds tot grote muzikale hoogte te brengen.
 
Speciaal voor Excelsior Westenholte en Marten van der Wal schreef Harrie Jansen “Fanfare for Excelsior”. Een wereldpremière voor een mooi combinatie.  Een combinatie waarbinnen de chemie nog lang niet is uitgewerkt. Een tweede première heeft Arend Gerds geschreven voor Excelsior – Westenholte o.l.v. Marten van der Wal, getiteld “Blue Horizon”. Uitgangspunten voor dit werk zijn horizon of horizontaliteit en kleuren. De melodieën op zich, en ook groepen die samen via 'verbrokkelt' materiaal een melodie of beter gezegd een horizontale lyrische lijn vormen, vervullen hierin een rol. Naast horizontaliteit speelt kleur een belangrijke rol. Het werk bevat heldere kleuren vanuit het klankspectrum van de fanfare.
 
‘Blauwe lucht’ inspireerde bij deze gedachte. Objecten aan de horizon en ook wolken, zorgen voor een veranderend perspectief op de kleur blauw. “The Saba Encounters” van Joop van Dijk kent haar eerste uitvoering op 8 november. Excelsior heeft hiermee haar derde première in haar programma. Als vervolg op ‘The Saba Adventures’ nam Joop van Dijk opnieuw het eiland Saba als uitgangspunt. En in plaats van een beschrijving van het eiland zelf, is het onderwaterleven bij het eiland als basis voor de compositie gebruikt. Excelsior sluit haar programma af met een arrangement van de filmmuziek van ‘How to train your Dragon’. Deze film vertelt het verhaal van een jonge viking die opgroeit als drakendoder, maar later bevriend raakt met een draak. Het verhaal is in een symphonisch portret beschreven door John Powell.
JA! Ik wil naar dit grootse concert 
Kaarten voor dit unieke concert zijn tot en met 1 november voor een gereduceerde prijs verkrijgbaar via de website van Excelsior (www.excelsior-westenholte.nl/kaarten). Excelsior heeft de hand weten te leggen op de mooiste zitplaatsen in de zaal en op het eerste balkon en biedt de toegangskaarten aan voor € 15,- in plaats van € 18,– per persoon. Het concert vindt plaats op zondag 8 november en start om 14.30 uur in De Spiegel in Zwolle. Be there!
Artikel delen:

Reageer