Landstede Basketbal aan kop

Zwolle – "Of ik had verwacht dat we na drie wedstrijden aan kop zouden staan? Ja, natuurlijk. Nu ja, na de overwinning tegen Den Bosch geloofde ik er echt in", stelt Torben Tönjann. Het kleiner geachte Landstede Basketbal verslaat de derde grote ploeg op rij: SPM Shoeters, Donar Groningen en nu ook ZZ Leiden zijn een maatje te klein. De Leidenaren leggen het na rust af tegen een ontketende Zwolse ploeg: 73-58.

25-10-2015-83.jpg

ZZ Leiden-coach Eddy Casteels roemt de Zwolse inzet: "Goede chemie. Dat is wat Landstede Basketbal heeft. Als er een bal op de grond belandt, dan zie je daar drie, vier gele shirts en een blauwe die er naar staat te kijken. Ik vond ons in de eerste helft wel correct spelen. Dan lijkt er zich een zekere suprematie te openbaren. Het verschil zie je in de wijze waarop de teams uit de kleedkamer komen." De rust breekt aan bij 27-33. Ook Herman van den Belt ziet het verschil: "In de tweede helft was er een veel betere uitvoering. Dan pakken we wel de rebounds en gaan we scoren uit stops. Dat tekent het karakter van het team. Als individu vond ik Ewoud Kloos vandaag fantastisch spelen. Hij bleef werken en dan gaan die ballen ook vallen. Hij verliet het veld met een stevige jaap op zijn hoofd. Hopelijk zijn een paar hechtingen voldoende. Het zag er erger uit dan het is."

25-10-2015-101-1.jpg

25-10-2015-55.jpg

25-10-2015-24.jpg

De eerste minuten nemen de Zwollenaren een kleine voorsprong. Als Jeroen van der List zijn eerste schot ziet mislukken, scoort Ewoud Kloos in de tegenaanval met een bonusvrijeworp erbij na een fout van dezelfde Van der List. Even later schiet Grant Gibbs een driepunter binnen waardoor de voorsprong op 6-2 komt. ZZ Leiden krijgt echter veel meer schoten. De aanvalsrebounds zijn vaak een prooi voor een getergde Thomas Koenis. Met alleen zijn zes rebounds in het eerste kwart overtreft hij de totale Zwolse ploeg die niet verder dan vijf komt. Aangezien ook Kherrazi en De Jong aanvalsrebounds pakken, lopen de Sleutelingen langzaam weg van The Hammers. Jeroen van der List heeft inmiddels zijn vizier op scherp staan en Worthy de Jong bedient de insnijdende Eric Stutz perfect. In de buzzer schiet Rogier Jansen van net over de middenlijn een driepunter binnen voor 14-21. Jansen beklaagt zich over een fout die hij vervolgens zelf als technische krijgt.

Jessey Voorn houdt Landstede Basketbal in het spoor van ZZ Leiden. Hij blijft punten sprokkelen in het tweede kwart, waar de driepunter aan Zwolse zijde niet wil vallen. Jeroen van der List en Rogier Jansen scoren wel van ver en als Mohamed Kherrazi onder de borden treft, is met 20-31 de grootste Leidse voorsprong bereikt. Onder leiding van Grant Gibbs en met behulp van een fraaie driepunter van Torben Tönjann komt Landstede via een 7-0 run terug in de wedstrijd, waarna bij 27-33 de rust aanbreekt.

Thomas Koenis staat inmiddels op drie persoonlijke fouten. Dat leidt tot minder druk onder de borden. Daarnaast gaan Grant Gibbs en Ricardo Glenn nu de ballen van de borden vegen. De wedstrijd kantelt in een mum van tijd. Er volgt een fantastische 16-2 run van Landstede Basketbal. Gibbs, Kloos en Hinz produceren bommetjes en de zaal dampt. De intensiteit aan Zwolse zijde en het ongelooflijk felle verdedigen doen ZZ Leiden wankelen en vallen. De laatste aanval van het kwart lijkt voor de Leidenaren, maar Kherrazi mist vanuit de hoek. Ricardo Glenn pakt de rebound en bedient Ewoud Kloos die ziet dat er nog vier seconden te spelen zijn, hij dribbelt snel over de middenlijn, frummelt zich tussen twee man door en schiet een onmogelijke driepunter binnen voor een 52-44 tussenstand.

ZZ Leiden beschikt niet over een plan-B. Het blijft volharden in hetzelfde spel: de verdediging sluit minder goed en de schoten vallen niet meer. Inmiddels stormt Adriaan van Bergen naar beneden en roept de Zwolse coaches naar zich toe: "De klok heeft zeker een minuut stilgestaan. Let op!" The Hammers vechten als één man en één team. Thomas Koenis krijgt zijn vijfde fout en Steve McWhorter pakt een bommetje mee. Het is 61-46 en het is gespeeld. Er breekt een periode aan van veel balverlies en veel gemiste schoten. Dat maakt de Zwollenaren niet uit: de tijd tikt door en in het voordeel van de thuisclub.

Ewoud Kloos laat Worthy de Jong voorbijvliegen, neemt een stuitje en schiet maar weer eens een driepunter binnen. Jeroen van der List schiet van heel ver raak en dan breekt een bizar einde van de wedstrijd aan. Onbedoeld geeft Mohamed Kherrazi een elleboogstoot aan Ewoud Kloos en het bloed spuit alle kanten op. In de een wat vreemde schermutseling die ontstaat, krijgt Ricardo Glenn een persoonlijke fout en Mohamed Kherrazi een onsportieve en een technische fout. Jessey Voorn schiet wat vrijeworpen binnen en de wedstrijd eindigt met een airbal van Van der List.

Alle grote ploegen heeft Landstede Basketbal inmiddels verslagen. "We spelen zo goed als team. Allemaal kunnen we schieten. Nu weten alle ploegen waar we toe in staat zijn. Het is aan ons om nu de serie tegen Apollo Amsterdam, Challenge Sports Rotterdam en BS Weert tot een goed einde te brengen. Laten we zaterdag maar beginnen in Amsterdam", meldt een tevreden Jessey Voorn. Aanstaande zaterdag speelt Landstede Basketbal dus om 14.00 uur In Amsterdam tegen Apollo. Op zondag 8 november volgt om 14.00 uur de volgende thuiswedstrijd. Tegenstander is dan Challenge Sports Rotterdam.

PUNTEN:
Ewoud Kloos en Grant Gibbs 16; Jessey Voorn 12; Tyson Hinz 11; Steve McWhorter 9; Ricardo Glenn 6; Torben Tönjann 3.

Tekst: Remco van Vliet

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Na 't eerste kwart dacht ik: "dat redden ze nooit; veel te weinig lengte".
    Maar olv Grant Gibbs liet Hammers zien wat heel hard werken vermag.
    Dat wordt weer genieten, dit seizoen!

Reageer