Congres Nachtburgemeesters in 2018 naar Zwolle

Zwolle – Afgelopen weekend vond in De Beerzen, tijdens de Nacht van de Nacht, het vijfde Internationale Nachtburgemeester Congres plaats. De Zwolse Nachtburgemeester Jeroen van Doornik was daarbij voor het eerst present! Op het congres werd bekend gemaakt dat Zwolle, na Amsterdam en Kortrijk, in 2018 organisator wordt van het tweedaagse congres. De Nachtburgemeesters stemden unaniem voor.

Twintig Nachtburgemeesters van grote en kleine steden (zoals Amsterdam, Groningen, Den Haag, Nijmegen, Tilburg, maar ook Zeist en Woerden) gaven acte de presence. Logischerwijs gaat het inhoudelijk over zaken die in het nachtleven van een stad spelen. Hoe gaat men om met horecasluitingstijden, wat zijn de voordelen/nadelen van het oprekken van die tijden, hoe gaat men om met (hard)drugsgebruik, festivallawaai en het verduurzamen van nachtelijke evenementen, zijn er overlappingen en wat kunnen de verschillende steden van elkaar leren? Naast het debat kreeg elke Nachtburgemeester de gelegenheid om de parel van zijn/haar stad ter berde te brengen. In Van Doornik’s geval was dit Museum De Fundatie. Nachtburgemeesters zijn op het congres een soort uithangbord van hun stad, Van Doornik werd er geprezen om zijn ‘Fietslichtpunten’ (fiets-lichtenverkoop in cafés).

Jeroen van Doornik: “We zullen de verbinding zoeken tussen onze uitstekende horeca, de culturele parels van Zwolle en de politiek. Als je ziet dat we in de Beerzen (drie dorpen) vijf verschillende etablissementen bezochten, dan weet ik zeker dat we in Zwolle groots uit kunnen pakken. Meerdere Nachtburgemeesters hebben al aangegeven op zeer korte termijn onze stad te bezoeken. Dat is trouwens ook andersom. We kunnen veel van elkaar leren. Voor 2018: Het Broerenkwartier heeft ons al uitgenodigd, dat is mooi. Maar de invulling van het Nachtburgemeestercongres gaat niet zozeer over wat ik wil, maar waar de stad behoefte aan heeft. Mijn ambitie is in elk geval om Zwolle in de picture te zetten. Onze nachtcultuur doet niet onder voor bijvoorbeeld Utrecht. Op gastronomisch niveau tellen we meer dan mee, en Zwolle blijft groeien. We moeten af van het calimero-denken. Zwolle doet mee!”

Artikel delen:

Reageer