Boerderij geïsoleerd na schrappen brug

Zwolle – Bij een recente excursie van (oud-) raadleden over Ruimte voor de Rivier waren verschillende deelnemers verrast dat de geplande brug voor de ontsluiting van Schellerdijk 12 onlangs is geschrapt door de Programmadirectie Ruimte voor de Rivier (Rijkswaterstaat).

schellerbrug.jpg 

Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Scheller en Oldeneler Buitenwaarden op 20 juni 2011 geamendeerd: een brug ('variant 5'), loodrecht op de dijk in plaats van parallel aan de dijk (‘variant 1’) past beter in het landschap, en is de beste optie voor de technische ontsluiting van Schellerdijk 12. Via het unaniem aangenomen amendement is geregeld dat deze optie nader onderzocht en besproken werd. Vervolgens werd door de programmadirectie eind 2012 overeengekomen met de bewoners dat deze brugvariant (zie het plaatje) aangelegd zal worden, mits de omgevingsvergunning wordt verleend. Deze benodigde omgevingsvergunnings-procedure is in mei 2015 opgestart door het Zwolse college, en nu opeens opgeschort, zo vernam GroenLinks. Er komt nu zelfs helemaal geen brug meer, ook niet variant 1. Er blijft alleen een laaggelegen aanvoerroute parallel aan de dijk. Maar die zal zeker regelmatig onbegaanbaar worden: Bij hoog water (en golfslag bij wind of door scheepvaart) is de boerderij danonbereikbaar.

 
Vragen voor het college:
-Bent u met ons van mening dat de geschrapte brug nog steeds, landschappelijk en technisch, voor de ontsluiting van Schellerdijk 12 de beste variant is?
– Hoe beoordeelt u de handelswijze van de Programmadirectie Ruimte voor de Rivier, die opeens een streep heeft gezet door deze variant? Kent u de redenen, en bent u met ons van mening dat gemaakte afspraken dienen te worden nagekomen?
– Bent u bereid met de Programmadirectie in gesprek te gaan en daarbij nogmaals te benadrukken dat de geschrapte brug de voorkeur houdt vanuit gemeente Zwolle bezien?
 
Michiel van Harten
GroenLinks 
Artikel delen:
Reacties 6
  1. Wethouder Anker: "De brug is niet geschrapt maar lijkt behoorlijk duur te worden". 2,5 miljoen moet de brug kosten. Destijds was de begroting rond de 7 ton. Gemeente en bedrijf wil weer in gesprek met de fam. Groten. De boerderij zou bij benadering 8 dagen per jaar onbereikbaar zijn.

  2. Das wel heel veel geld voor 1 familie. Dan kan je die boerderij beter opkopen, want het onderhoud van die brug komt er dan dus nog bovenop.

  3. 8 dagen per jaar onbereikbaar is toch normaal voor een boerderij op een uiterwaard. Lijkt me te overzien. En ja, die 8 dagen kan ook wel eens een hele maand zijn. Maar dat hadden we toch boten voor uitgevonden.

  4. Ik zou me enigszins genaaid voelen als ik de betreffende boer was. Ik neem aan dat hem/haar bepaalde beloften zijn gedaan bij het aangaan van dat hele "Ruimte voor de Rivier"-traject.

Reageer