Campagne 'Fiets op modus aan'

Zwolle – Steeds vaker worden mobiele telefoons ook op de fiets gebruikt. Handig om verbonden te blijven, maar niet zo goed voor de verkeersveiligheid. Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen onder fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer. Daarom vroeg Verkeer wethouder Filip van As maandagmorgen de aandacht van de leerlingen van Deltion College in Holtenbroek voor de campagne ‘FIETS OP MODUS AAN'. Dit gebeurde door het aanbrengen van een krijttekening op de stoep bij de uitgang van de fietsenstalling aan de Industrieweg.

fiets_modus.jpg 

Fietsmodus is een app die zowel landelijk als regionaal wordt gepromoot onder jongeren. Het gebruik van de app stimuleert jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Wanneer jongeren de app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon verzamelen zij punten en maken zij kans op mooie prijzen. Zo kunnen zij onder andere bioscoopkaartjes, shirts, of een fiets winnen.

De app moet aan het begin en eind van een fietstocht handmatig aan- en uitgezet worden. Alleen ritten langer dan 1 kilometer leveren punten op. Na de eerste kilometer is het toegestaan even af te stappen, fietsmodus uit te zetten en berichtjes te checken. De score is meteen na een fietsrit te zien. Fietsmodus gebruikt de GPS van de smartphone, er moet zo’n 7,5 kilometer afgelegd worden om een prijs bij elkaar te fietsen. De app is een samenwerking tussen de rijksoverheid, KPN, T-Mobile Vodafone, Ziggo en UPC. De Fietsmodus campagne wordt mede mogelijk gemaakt door rijksoverheid, het ROV Oost Nederland en de samenwerkende gemeenten. Meer informatie over de Fietsmodus campagne staat op www.fietsmodus.nl.
Artikel delen:
Reacties 10
 1. En weer niet voor Windows Phone. Hoewel ik dat in dit geval niet erg vind. Wat een betutteling! Gewoon een beetje opletten en dan komt alles goed.

 2. @plantje: Dat is precies wat ze doen en daarom gebeuren er ook zoveel ongelukken; omdat men maar een beetje zit op te letten i.p.v. goed op te letten. Gewoon zielig hoe verslaafd mensen zijn aan hun telefoons etc., ja, je zou eens wat kunnen missen als je 1 minuut niet je telefoon checkt.

 3. Och Yvon, we moeten met zijn allen opletten. Ik vind het belachelijk te verwachten dat fietsers constant op hun hoede zijn en 100% op zitten te letten. Er is natuurlijk ook een ander uiterste van mensen die zo op hun mobieltje zitten te kijken dat de hele wereld aan ze voorbij gaat, maar om de GSM helemaal van de fiets te verbannen gaat me te ver.
  Zo is het ook een utopie te verwachten dat mensen in de auto constant netjes twee handjes aan het stuur hebben op 10 voor 2.

 4. @Plantje

  Als je deelneemt aan het verkeer hoor je op te letten of je nou op de fiets of in de auto zit.Mensen die tijdens het fietsen met hun telefoon zitten te spelen zitten voornamelijk in hun eigen wereldje waardoor ze een gevaar vormen voor mede weggebruikers.Ik maak dagelijks de gekste dingen mee omdat dit soort types niet opletten wat er om hun heen gebeurd…o.a slingeren,geen richting aangeven,geen voorrang verlenen, want kennelijk betekenen die haaientanden niets bijzonders noem maar op.Hierdoor moet je als fietser die het wel belangrijk vind om heel thuis te komen dubbel opletten omdat je niet weet wat zo'n persoon gaat doen en ik kan je vertellen dat dat schijt irritant is. Om over de scholieren nog maar te zwijgen.

 5. Ho, wacht even Chantal_! Alles wat je nu noemt staat voor 99% van de fietsers los van het gebruiken van een GSM op de fiets!

  Schijnbaar is het niet cool om richting aan te geven als je op de fiets zit. Ook even over je schouder kijken voordat je gaat inhalen is not-done. Voorrangsregels hebben de meeste nog nooit van gehoord. En dat zijn allemaal zaken die door jong en oud gedaan worden en meestal zonder een telefoon in de hand.

  En het enorme verkeerde aan deze actie is weer dat er de dikke aanname in zit dat iedereen die NIET zijn mobiele telefoon vasthoudt op de fiets zich ineens voorbeeldig gedraagt in het verkeer. Als ik op de fiets met iemand aan het bellen ben steek ik ook gewoon mijn hand uit als ik wil afslaan. Daar heeft de persoon aan de andere kant van de lijn maar rekening mee te houden.

 6. Hallo met adrie

  net als in de auto verbod in stelle het is hier in zwolle over al chaos in verkeer en dan nog ook bellen is super slecht mensen het is ook al bewezen door vvd dat bellen in verkeer enorm aflijd goed idee dus!!!

 7. Hallo met adrie

  Gerritjan is ook een beetje mijn schult ik zij vvd maar bedoel vvn maar ik vindt wel bellen leid af en ben daarom voor een verbod

 8. Bericht door GerritJan.Mondria, op 27 oktober 2015 23:35

  @Plantje

  Houden we het on-topic?

  Haha! Die is goed! Ik verdenk iemand van ernstig trol gedrag (want ik kan me haast niet voorstellen dat iemand echt zo erg is) en ik moet on topic blijven? 😀
  Ik hoor graag van de admins als ik te ver ga. En dat gaat denk ik niet gebeuren.

Reageer