Zwolle spoort € 377.660 aan uitkeringsfraude op

Zwolle – De sociaal rechercheurs van de gemeente Zwolle hebben afgelopen half jaar € 377.660,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Na verschillende onderzoeken zijn er 76 uitkeringen stopgezet. Dit bespaart de gemeente € 69.086,- per maand. De uitkeringen zijn stopgezet omdat er onjuiste woonsituaties waren doorgegeven of omdat inkomsten uit werk waren verzwegen. Twee personen mogen zich voor de rechter verantwoorden.

De zaken zijn onder andere door een bestandskoppeling aan het licht gekomen. De gemeente Zwolle zet alle mogelijke middelen in om misbruik van bijstandsuitkeringen op te sporen. Soms worden er bewust of onbewust verkeerde gegevens opgegeven. Zo bleek bij een stel de werkelijke woonsituatie anders dan bij de sociale dienst bekend was. De partners woonden sinds 2009 op papier op twee verschillende adressen. Feitelijk bleken de twee op hetzelfde adres te wonen. Ook hadden ze nog inkomsten. Door opzettelijk deze situatie te verzwijgen, kregen zij ruim € 81.000,- ten onrechte aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.

Een man kreeg bijstand, maar verzweeg dat hij werk en inkomsten had. Hij ontving ten onrechte ruim € 72.000,- aan bijstand, wat van hem wordt teruggevorderd. Een andere man kreeg bijstand, maar verzweeg dat hij werkte als zelfstandige. Omdat hij dit verzweeg voor de gemeente, ontving hij ten onrechte ruim € 21.000,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. Een stel woonde op papier op twee verschillende adressen, maar bleek in werkelijkheid al zo'n drie jaar samen te wonen. De twee bleken ook nog een inkomen te hebben. Zeker € 29.000,- aan onterecht ontvangen bijstand moeten zij terugbetalen. Van een ander stel wordt € 15.000,- teruggevorderd, omdat ook zij hun werkelijke woonsituatie niet hadden doorgegeven aan de gemeente.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Nou dat is zeker goed dat ze dat doen,maar als je kijkt wat sommige ambtenaren of bestuurders van verschillende bedrijven aan bonussen/premies krijgen dan mag dat ook aangepakt worden hoor!

 2. hallo met adrie

  Br mee eens hun hebben makelijk praten goed dar ze fraude biet willen maar begin bij je zelf als overheit ook raads leden krijgen veel te veel en moeten worden gekort

 3. Br; die mensen kunnen helemaal niet aangepakt worden, tenzij ze werkzaam zijn in de publieke sector. Het bedrijfsleven bepaalt zelf wel wat de beloningen zijn. Daar is niks illegaals aan.

 4. Hallo met adrie

  Leonardo het is wel verwerpenlijk walgend onetisch maar je hebt gelijk het is niet verboden hoor gewoon dubbel belastingen leren die graajers het wel af

 5. @Adrie
  Wanneer jij met jouw werkgever bij een commercieel bedrijf (dus niet publieke sector) overeenkomt dat je 75000 Euro bonus ontvangt aan het einde van het jaar omdat je 2 grote investeerders hebt binnengehaald voor dat bedrijf hebben wij als buitenstaanders daar toch niets mee te maken? Ook al is het veel geld.
  Wanneer je zit te frauderen met de uitkeringenpot (daar gaat dit item over) is dat publiek geld en hebben wij wel het recht om te klagen.
  Chapeau voor de sociaal rechercheurs!

 6. Hallo met adrie

  Wat voor werkloos bijstand geld geld ook voor onder nemer en commerciel bedrijf want we zijn allemaal onderdeel van de maatschapij dus omgekeerd ook inleveren die centen dus dmv flinke belastingen op bonus sorrie zo denk ik erover en zou iedereen moeten denken

 7. Mooi zo. Als men bewust verkeerde gegevens doorgeeft tenminste. Dat moet en mag van mij keihard afgestraft worden deze fraude. Spaart de gemeente en belastingbetaler mooi wat geld uit. Vind wel als iemand het onbewust doet, en daardoor verkeerde gegevens doorgeeft , dat men als gemeente dan wel wat coulanter mag zijn. Door hen geen boetes op te leggen bijvoorbeeld.

 8. Er zijn nog meer graaiers en wel degene die zonder te werken jarenlang profiteren van de gemeenschap. Dat vind ik pas bezwaarlijk omdat die figuren altijd wat te mekkeren hebben over wat anderen doen en bereikt hebben en wel werken voor hun geld. Ik heb het hier niet over degene die dit ongewild is overkomen, laat dit duidelijk zijn.

 9. Bericht door adrie, op 27 oktober 2015 11:44

  Hallo met adrie

  Wat voor werkloos bijstand geld geld ook voor onder nemer en commerciel bedrijf want we zijn allemaal onderdeel van de maatschapij dus omgekeerd ook inleveren die centen dus dmv flinke belastingen op bonus sorrie zo denk ik erover en zou iedereen moeten denken

  Hallo met Plantje,

  Haha Adrie, wat ben je toch een grapjas! Je bent gewoon mensen die de boel belazeren aan het vergelijken met mensen die werken en daarvoor betaald krijgen volgens de afspraken.
  Wil je ook even achterwege laten te zeggen hoe anderen moeten denken?

  Het is mooi dat ze dit opgespoord hebben; het geld kan dan aan betere doelen besteed worden. En nog belangrijker is het signaal dat afgegeven wordt.

 10. Het topje van de ijsberg.
  Twee derde is nog onder water en nog niet getraceerd. Biele vraagt zig af wanneer deze centen worden teruggevorderd.

 11. Hallo met adrie

  Plantje het ebige verschil tussen uitkerings fraude is die zelf verijking bij bedrijfen is dat uitkerins fraude straf baar is en zelf verijking nog niet daarom niet minder eties daar om omhoog met de belasting voor dit soort bedragen ook al staan ze op papier en het is een kwestie van tijd voor dat dit onnodige ver rijking is en oneties kan het eens mooi in de zorg worden gestoken en plantje ik ben het net je eens mensen die werken en uitkerins krijgen moeten straf maar niet als je samen woont waar gaat het over ga bedrijven hoge lonen maar eens aan pakken en je hebt gelijk ik tiep soms te snel wat zou het toch mooi zijn als iedereen denkt zoals ik

 12. Nee Adrie, het verschil is dat de één er voor werkt en de ander er voor belazert.

  Waarom mensen aanpakken alleen maar omdat ze meer betaald krijgen? Jaloers?

 13. Hallo met adrie

  Plantjr ik vindt zo veel verdienen en niet af dragen aan de maat schappij tiepies een dikke ikke staat voor mij gewoon gelijk aan uitkerings fraude het geld moet naar mensen die het wel nosig hebben want wij moesten met de partisipatie horen dat we allemaal de maatschapij waren dan ook met hoge lonen sorry zo denk ik erover heel vaak doen mensen dat omdat ze uit ar moede niet rond komen en geen baan kunnen krijgen ziek zijn vergeet dat ook niet en misschien wat minder on aardig maar mij kan ook wel want ik ben niet jaloers heb een lieve en lekker hahahaha vrouwtje en kinseren en wij hebben genoeg aan el kaar zouden eens meer mensen moeten denken die nu met de vinger staan te roepen

 14. Nou Adrie ik denk dat jij ook nog wel wat nodig bent zo te lezen. Of je speelt een vervelend spelletje of je kunt werkelijk niet beter, maar erg vermoeiend is het wel voor een ander. Dag Adrie >:(

 15. Plantje is gelijk, Adrie is fake, maakt expres taal/scrhijf en stijlfouten, alleen maar omdat hij niks zinnigs te doen heeft overdag.

Reageer