Bibliotheek gewoon naar de Zeven Alleetjes

Zwolle – De centrale bibliotheek van Zwolle gaat gewoon naar het GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes. Dat is de uitkomst van weken debatteren in het stadhuis. Gevolg is dat het gebouw, dat vol zit met asbest, voor een bedrag van 2,9 miljoen euro geschoond moet worden. Een tijdelijke verhuizing van de bieb (Stadkamer) naar het stadhuis kost nog eens 1,1 miljoen euro extra. Het debacle gaat Zwolle dus 4 miljoen extra kosten. De fracties van het CDA, Swollwacht en GroenLinks waren tegen het besluit, en hadden de Stadkamer liever binnen de stadsgrachten gezien.

stadkamer.jpg 

De Stadkamer zal pas in 2017 naar de Zeven Alleetjes gaan. Publiekstrekker Zara kan volgens afspraak met de gemeente Zwolle de winkel in het pand van de centrale bibliotheek aan de Diezerstraat openen. Door een motie moet het college van burgemeester en wethouders, met een externe deskundige, een onderzoek gaan doen naar de vraag hoe het tekort van 4 miljoen tot stand is gekomen. De kosten van van de asbestsanering zullen verhaald worden op de verkoper van het GGD-gebouw. De begrote kosten van 1,1 mijloen voor de tijdelijke verhuzing vanaf de maand februari in 2016 moeten, wat de raad betreft, naar beneden bijgesteld worden.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Wát een blunder. Zo'n mooi gebouw en dan verpatsen aan een Zara.
  Niks geleerd van Drogist de Gaper?
  Had een prachtig museum kunnen worden.
  Wát een Zwolse prutsers weer die dit beslissen!

 2. Absurt dat dit besluit is genomen. 4 miljoen over de balk smijten om één winkel naar Zwolle te halen. Dat gaat men nooit terug verdienen.

  ?? 30,- per inwoner of wel ?? 90,- per huishouden.

  Die had ik liever teruggestort gezien dan die winkel naar Zwolle te halen.

 3. Welke partijen hebben eigenlijk voor gestemd? Dan kan ik dat besluit toch wel even meenemen bij de volgende gemeenteraadverkiezingen.

 4. Prestige is hier aan de hand. De Zara moest en zou er komen. Had zelf ook veel liever de bieb gewoon in de Diezerstraat gehouden. Bevalt mij meer dan prima. De bieb komt nu aan de verkeerde kant van de stad voor mij. Een brug tever zeg maar. Ik ga daar niet meer komen.

 5. De VVD regeert in Zwolle. Dat is al een tijdje aan de hand. Vertel anders maar wat de coalitie genoten PvdA of D66 de laatste tijd gescoord hebben. Nou…. ? Vrijwel niets.

 6. jaja zitten ze in de verschillende juridische procedures die jaren lang zullen duren…
  De tekort is ontstaan door de niksnutten die bij de gemeente werken(het maakt niet uit of de ambtenaren voor de zorg,werk,of welke portefeuille dan ook verantwoordelijk voor zijn)!!!
  waarom met een externe deskundige nu, die weer veel geld gaat kosten, waarom zoveel onderzoek ernaar wat ook enorm veel geld gaat kosten???
  Als de gemeente slim was geweest hadden ze alles van te voren goed moeten weten …dan hadden ze al dat gezeik niet gehad..
  Nu weer zitten ze weer in een belachelijke situatie die ze alleen aan zichzelf te danken hebben!

 7. Het is natuurlijk geen verrassing dat dit project nu gewoon doorgaat, want het zou voor de gemeente een veel te grote nederlaag zijn geweest als dit hele project niet doorging of toch binnen de grenzen van de stadsgracht bleef.

  Tussen neus en lippen wordt ook nog even genoemd dat "De kosten van van de asbestsanering zullen verhaald worden op de verkoper van het GGD-gebouw.", maar is dit wel zo, want dat zou dan de Zwolse belastingbetaler 2,9 miljoen euro kosten.

  Als laatste wat ik al eerder heb gezegd, prima dat Zara in de Diezerstraat in dit pand komt, wordt een grote trekker en geeft denk ik, samen met de Primark, een goede impuls aan het winkelaanbod in de stad en het trekt véél meer mensen dan de bibliotheek.

 8. Hallo met adrie

  Historischbesef jij praat extra kosten goed daar naast ooit van ethiek gehoord bedrijf handekt in slecht katoen en net kost allemaal extra geld nu al winkel staat nog niet eens slecht idee van de raad

 9. Had niet anders verwacht van dit college dat de verhuizing van de bibliotheek doorgaat. Ben ook niet verbaasd over de extra kosten. Alle grote projecten waar dit college overgaat zijn bijna altijd duurder dan men begroot had. Nu zet men als college een externe deskundige in door een motie van de gemeenteraad. Hoe dit tekort ontstaan is van 4 miljoen euro nota bene. Alsof het niets is. Nou heel simpel wat mij betreft, die ambtenaren die daar werken zijn niet deskundig genoeg. Zet daar maar is een externe op om dit hele gemeentelijke apparaat door te lichten. Deskundigheid ontbreekt daar nogal blijkbaar.

 10. Eeuwig zonde, dat verpats van het bibliotheekgebouw aan Zara. Gebouw wordt straks ook nog eens door Zara verminkt aan de Diezerstraatkant. Er werd op dit punt ook al eerder een aanbeveling van het Oversticht door de Zwolse raad in de wind geslagen. Voor geld is in Zwolle kennelijk alles te koop. Het economisme ten top. En de grootste partij, de Christen Unie, waar staat die eigenlijk nog voor. Lijkt op pappen en nathouden. Flets profiel. De VVD regeert in Zwolle, helaas.
  Ik stem de volgende keer op Swollwacht, Groen Links of het CDA

 11. Volgens deskundigen, die het dagblad de Stentor(wat een hopeloos krantje is dat geworden de laatste maanden: aftreksel van Viva, Libelle Privé en meer ongein gratis voor niets in de bus…vele vele pagina's vol) -de Stentor dus-, in de arm had genomen, valt er niets te verhalen op de GGD. Daartoe (het verhalen) is het contract tussen Gemeente en GGD te 'wrakkig' opgesteld. M.a.w. het GGD gaat hier voor de rechter onderuit komen hoogstwaarschijnlijk.

 12. En stel dat de GGD het geding verliest, dan is het nog maar de vraag of de Gemeente Zwolle er veel mee opschiet, gezien het feit dat de Gemeente de GGD met belangrijk substantiële bedragen geacht wordt te ondersteunen normaliter. Iets opeisen en vervolgens weer veel moeten toestoppen om de zaak draaiende te houden o.i.d.

  Wat anderen ook al hierboven hebben opgeschreven overigens.
  (Historischbesef meen ik)

 13. Reactie op br:
  Het is al jaren zo dat de gemeente veel te veel geld uitgeeft aan projecten
  waarvoor geen externe deskundigen zijn ingehuurd om te kijken naar kosten en haalbaarheid, bv. Rodetorenbrug, overslaghaven aan de Rieteweg en verzwaren viaduct IJsselallee t.b.v. W?rtsil?.

 14. Persoonlijk ben ik blij dat er een zara komt, dit wordt een grote winkel en publiekstrekker van formaat. De bieb trekt allang niet meer zoveel mensen. Vroeger ging je naar de bieb om een krantje te lezen ofzo nu heb je je smartphone.

 15. Persoonlijk vind ik het doodgriezelig om aan een internationaal bedrijf zo je ziel en zaligheid te verkopen, want vandaag vestigen ze zich in Zwolle (Zara) en een x aantal jaren is de vogel weer gevlogen en zitten
  in het volgende wingebied op deze aardkloot.
  Helaas zijn er tot nu toe eigenlijk alleen maar verliezers. Het gewenste nieuwe elan middels Zara op het stillere gedeelte aan de Diezerstraat moet nog blijken. Ondertussen zucht de Zwolse gemeenschap reeds onder de 4 miljoen Euro schade.

 16. Je kunt nu alvast invullen dat het niet bij 4 miljoen blijft. Als die prutsers van de gemeente dit uitgerekend hebben zit er gegarandeerd een telfout in van een paar miljoen. En de burger maar betalen.

 17. 1:
  Bij (enige) twijfel over de aanwezigheid van asbest wordt (on)roerend goed tevoren geïnventariseerd op asbest.

  2:
  Het (on)roerend goed wordt asbestvrij verkocht, ofwel de kosten van een eventuele tegenvaller zijn voor rekening en risico van de verkoper.
  Mits de kopende partij gewoon wakker is.. (dat is overigens heel gebruikelijk bij dergelijke transacties)

  3:
  Dan is er niks aan de hand maar….

 18. Wat heeft Zara betaald voor de oude bieb ?
  Wat zijn nu de totale kosten van herhuisvestingen bieb ,de aankoop ,verhuizingen, de verbouwingen,asbest etc.
  Gemeenschapsgeld uitgeven en mooie locaties opofferen om buitenlandse ketens te trekken.??????
  Zwolle is aantrekkelijk vanwege unieke zwolse zaken Waanders, Fundatie, Librije niet vanwege buitenlandse ketens ???

 19. De bibliotheek was voor mij altijd de entree naar de stad, nu heb ik nog een reden minder om naar die half leeg staande binnenstad te gaan, bibliotheek is straks nog dichter bij voor mij, nu Is het nog makkelijker om niet onnodig geld uit te geven. tot zover mijn individuele belang.

  Jammer dat blijkt dat politiek weer helemaal niets met visie en maatschappelijk belang van doen heeft. Niet alleen mogen wij Zwollenaren weer de rekening betalen voor een domme beslissing die slechts het belang van een grote winkelketen dient.

  Zwolle is gebaat bij een diverse en kwalitatief hoogstaande middenstand, maar nog steeds is alles gericht op het faciliteren van allerlei ketens die de zwolse binnenstad volledig uitwisselbaar maken met andere grote steden, met steeds meer leegstand van grote, onbruikbare panden.

  Deventer is inmiddels veel leuker met zijn bijzondere sfeer en leuke winkeltjes in de zijstraatje, het is een genoegen om daar de hoekjes op te zoeken. Als het aanbod van grote ketens als Primark, Zara etc. Niet in balans is met leuk, bijzonder en onderscheidend aanbod kan de binnenstad het op de middellange termijn wel vergeten.

 20. Ik krijg de indruk dat men denkt dat de bieb weg moet omdat het huidige onderkomen, het oude Provinciehuis, verkocht is aan Zara.
  Het is juist andersom: de bieb wilde een kwaliteitsslag maken. Dat kon alleen als het ging verhuizen naar ander pand. Voorwaarde was dat het budgettair neutraal moest, dus geen extra kosten. Er werd gezocht naar een kandidaat, die werd gevonden: Zara.

  Het resultaat is nu dat een budgettair neutrale kwaliteitsslag (nota van 30-1-2013) voorlopig leidt tot (minimaal) een jaar behelpen in het stadhuis voor (in ieder geval) 4.000.000 euro.

 21. Klopt johan van boven er word net gesuggereerd dat zara de bieb heeft verdreven. Natuurlijk brengt het een hoog kosten plaatje met zich mee maar Zwolle heeft straks een volwaardige gemoderniseerde bieb, op een locatie die de buitenste ring van de binnenstad verlevendigt.En wij hebben verder niks met het koekdorp Deventer, Zwolle heeft genoeg leuke winkeltjes en zijstraatjes en mensen die dat niet zien tja die kunnen maar beter naar koekdorp verdwijnen.

 22. Met permissie van Boven. Dat is maar de helft van de waarheid.
  De middenstand van centrum Zwolle heeft al vele vele jaren aangedrongen, nog voordat de nieuwe directrice bibliotheek haar plannen kenbaar maakte, op aanpak van de dooie gevels van het voormalig provinciehuis. Van Dalen die toen voorzitter was van die club,
  kreeg een luisterend oor bij de Gemeente en wou in de bibliotheek allerlei winkelactiviteiten. Wat een spitsvondige en boze briefschrijver in de Stentor tot het schrijfsel bracht : "De vandalen zijn onder ons"
  Vandaar dat die naam me nog bijstaat…

  Blijft dat ik niet Vrolijk werd en wordt van die plannen van die nogal druistige dame. Mevrouw was toch voorzichtig geweest met die kroonjuwelen! Zie wat er allemaal van komt…

  Han Prins en de Rijksbouwmeester draaien zich om in hun graf.

 23. Waar kan ik informatie vinden over de wens van de centrale bibliotheek om te verhuizen. Het is %#$@& vorig jaar nog intern verbouwd geweest.

 24. Als gewone werknemers zo blunderen, kijken ze meestal tegen een ontslag aan. Maar ja, ambtenaren moeten vooral hun stoel warm houden. Alles wat ze erbij doen aan werk is mooi meegenomen…

 25. Ik heb geen enkele behoefte wie dan ook te verdedigen. Ik wil feiten weergeven, zodat iedereen eigen conclusies kan trekken.
  1. Het was al jaren een wens om de bibliotheek meer ruimte geven. Er is bijv. jaren geleden al gekeken naar een "Cultuurstraat" aa de Drijbersingel.
  2. Toen is er meer vaart gemaakt en werd gekeken naar een nieuwe eigenaar. Om richting te geven aan het zoekwerk is gesteld dat het achterste deel van de Diezerpromenade wel een aansprekende retailer kon gebruiken. In dat kader moeten de opmerkingen van CityCentrum worden gezien.
  3. Omdat het nog wel een paar jaar kon duren is een paar jaar geleden een aantal zaken aangepakt, die hoognodig waren.

Reageer