Concrete maatregelen bestrijding armoede Zwolle

Het verlenen van gerichte ondersteuning van het inkomen en het versterken van de weerbaarheid zijn de lijnen waarmee het college de armoede in de stad wil bestrijden. Deze beleidsuitgangspunten vormen de ziel van de nota Armoedebeleid deel ll, die het college heeft vastgesteld. De nota is het vervolg van de wens van de gemeenteraad om de kadernota Armoede- en Participatiebeleid 2007-2010 uit te werken in concrete maatregelen en voorstellen. Bij de armoedenota ligt het accent op samenwerking.

Wethouder Martin Knol, verantwoordelijk voor onder meer Sociale Zaken en werkgelegenheid definieert het begrip armoede als volgt. “Van armoede is sprake als huishoudens zijn uitgesloten van minimaal aanvaardbare levenspatronen door het ontbreken van sociale, culturele, materiële en financiële middelen”, aldus Knol. Hij tekent daarbij aan dat de armoedegrens in Zwolle wordt opgetrokken tot 115 procent van het sociale minimum.

Aandacht voor Jeugdfonds

Gezondheid is de primaire factor van het armoedebeleid. Een slechte gezondheid vergroot de kans dat mensen minder goed kunnen deelnemen aan de minimaal aanvaardbare levenspatronen. Daarnaast benoemt het nieuwe beleid kwetsbare groepen als kinderen jongeren. Daarom worden accenten gelegd op activiteiten voortijdig schoolverlaten, bevorderen van teamsport en doorleerprojecten. Daarnaast wordt een Algemeen Jeugdfonds opgericht met gemeentelijke en private bijdragen. Vanuit dit fonds kan deelname worden mogelijk gemaakt aan bijvoorbeeld scouting-, ballet- of muziekactiviteiten.

In de nieuwe nota wordt ook de nadruk gelegd op signalering vanuit eerste lijn zorgverlening, doorverwijzing door jeugdgezondheidszorg en een cursus “gezonde voeding hoeft niet te veel te kosten”.

Eenvoudiger

Als het gaat om gerichte ondersteuning van het inkomen wordt nog dit jaar de Bijzondere Bijstand herzien om te komen tot een duidelijke en eenvoudige aanvraagprocedure. Daarnaast wordt de langdurigheidtoeslag vereenvoudigd. De aanvraag voor deze toeslag – die als doel heeft middelen te reserveren voor vervanging van duurzame goederen – wordt eenvoudiger. Voor de verstrekking van de bijstand en toeslag is ruim 1,8 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Tenslotte is er veel aandacht voor communicatie. In de voorlichting wordt het accent verschoven van schriftelijke naar mondelinge communicatie. Daarnaast worden de doelgroepen geholpen met het invullen van ingewikkelde formulieren. Jaarlijks is € 100.000, – beschikbaar voor communicatie en voorlichting.

Eenmalige uitkering

De eenmalige uitkering voor mensen die van een laag inkomen moeten leven is door het college voor 2007 vastgesteld op € 75, -. Dit wordt gedaan in de vorm van een subsidie en is bedoeld voor de bestrijding van de kosten voor een aanvullende zorgverzekering.

Artikel delen:
Reacties 81
 1. Ik denk dat het een goed plan is en hoop dat het beter zal gaan. Alleen is dit dus niet landelijk? Straks vragen de ‘armen’ uit Utrecht hier asiel aan omdat hier een betere regeling is..’t zal wel meevallen

 2. Inderdaad Arjan, daarom een waardeloos plan. Arbeid is het sleutelwoord, ga aan het werk! Bij het arbeidsbureau is werk zat. Voor mijn part ga je thuis garnalen zitten pellen of enveloppen zitten vouwen, maar van die zogenaamde armoede in Nederland, ik word er doodziek van! Een trap onder hun reet moeten ze hebben!

 3. Werk is idd het sleutelwoord, maar niet iedereen kan werken. Werk zat? Vast wel, maar veel hooggeschoold werk. Als de regering en veel inwoners de mensen dan aan werk wil hebben. Scheelt ook mooi uitkeringen. Ga dan eens ACTIEF met een PAKKET BANEN de DOELGROEPEN opzoeken…. En hou alsjeblieft eens allemaal op met dat belachelijke overvragen eisen als je een vacature hebt.
  MAW is er ook passend werk genoeg voor gehandicapten/buitenlanders/huisvrouwen die al tig jaar uit het arbeidsproces zijn??? Dat weet bijna niemand.

 4. Jawel, veel werk zal pas als passend worden ervaren, zodra je mensen aan hun centen zit: korten dus, die uitkeringen. En ja, ook voor gehandicapten is er werk. Zoals gezegd: (bijna) iedereen kan enveloppen vouwen, garnalen pellen, vanuit huis als telefoonmedewerker fungeren, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar men heeft liever dat de centen zó over worden gemaakt. En dan nog klagen dat het niet genoeg is ook. Ze moeten zich schamen!

 5. Takken Harrie.
  Als jij vindt dat mensen bepaalde werkzaamheden zouden moeten en kunnen uitvoeren, dan lijkt het me handig om je eerst maar eens in de materie te verdiepen voordat je allerlei loze kreten slaakt die kant nog wal raken.
  Garnalen pellen in Nederland?

  Huisvlijt was het en er werd geld mee verdiend. Visservrouwen pelden de garnalen. Thuis aan de keukentafel. Dat mag niet meer. Garnalen pellen mag alleen nog in door de regering aangewezen aangewezen kraakschone ruimten. En omdat dat duur is zocht de garnalenhandel een uitweg. Nederlandse garnalen worden nu in Marokko gepeld. De pel blijft daar, de garnaal komt terug. Maar ik vind ze nog in Stellendam. De ouderwetse huiskamer pelsters. Ze kunnen het nog en ze doen het nog graag. Maar mogelijk zijn dit de laatste van de laatste generatie. Vreemde gedachte. Straks is er niemand meer in Nederland die het nog kan. Garnalen pellen. De beste, gevangen voor de Hollandse kust.

  http://www.klootwijkaanzee.nl/0205stellendam/index.htm

  De firma Heijploeg uit Zoutkamp laat dagelijks meerdere trailers vol garnalen naar en van Marokko rijden.
  Het werk is er dus wél, maar wordt uitbesteed.
  Het is onze eigen overheid die het veel mensen onmogelijk maakt om allerlei eenvoudige werkzaamheden uit te oefenen. :- 😮

 6. Zucht Takken Harrie, je bent wel erg modegevoelig. Onder aanvoering van sommige zich politici noemende mensen bereikte reeds in het LPF-tijdperk het “schreeuwen om te scoren” (als het kan tegen hulpeloze medeburgers) een voorlopig hoogtepunt. Helaas raast er een 2e golf “populistisch ononderbouwd geschreeuw” over ons mooie land.
  Misschien is het inderdaad wel handig je eerst ergens in te verdiepen voor je negatieve teksten verspreid :-

 7. Larry schreef: “Het is onze eigen overheid die het veel mensen onmogelijk maakt om allerlei eenvoudige werkzaamheden uit te oefenen.”

  Als liberaal ben ik dan ook falikant tegen overheidsmaatregelen aangaande economische bedrijvigheid, subsidies, belastingen etc.

 8. Zelf vind ik het wel erg fijn dat onze overheid bijvoorbeeld kansarmen in de maatschappij helpt! Dat moet je proberen zo te houden dat je niets met mode en trents hebt. Maar het ongefundeerde kwetsende geschreeuw riep bij mij gelijk herinneringen aan de LPF, gebleekte Geert en Tante Rita op.

 9. Je kwetst door ongefundeerd gelijk te schreeuwen dat je mensen die in armoede leven (zie de kop) over 1 kam scheert en allemaal moet korten. Iedereen wil liever het geld zo overgemaakt hebben zonder er wat voor te doen. Ze klagen allemaal dat het niet genoeg is en ze moeten zich ALLEMAAL schamen.
  tja, dat mag je gelukkig allemaal vinden in dit land.

 10. Oké, laat ik mijn mening dan iets afzwakken: Voor wat betreft het werken geldt deze voor pakweg 80, 90% van de groep. Verder ben ik fundamenteel voor lage uitkeringen (hoge uitkeringen leiden niet tot een grote behoefte om deel te nemen aan het arbeidsproces), mijn mening lijkt me zeker niet ongefundeerd. Verder vind ik dat mensen die in Nederland roepen dat ze arm zijn, zich inderdaad moeten schamen. En hier bedoel ik dus de hele groep die dit roept (alles over 1 kam inderdaad). In Afrika zijn mensen arm, in Nederland zouden ze dankbaar moeten zijn dat werkenden een deel van hun inkomen afstaan om niet werkenden in hun primaire levensbehoeften te voorzien. Maar nee, het is niet genoeg, we zijn arm.. Armoedegrens, laat me niet lachen!

 11. Op voedselbanken heb ik niets tegen. Een particulier initiatief van mensen om andere mensen die het iets minder breed hebben een extra’tje te geven, vind ik prima. Dat is wat mij betreft het ware (goede) socialisme.

  Kern van mijn reactie is dat mensen aan het werk moeten om aan hun “armoede” te ontkomen. Verder vind ik het woord “armoede” totaal niet te rechtvaardigen voor de situatie waarin sommige mensen in Nederland leven. Het bestaan van voedselbanken doet hier niets aan af.

 12. @ dick we weten nu wel dat je tegen verdonk en consorten bent
  gelukkig heeft verdonk wel wat bereikt in de politiek. maar zo lang als jij en al die andere linkse gasten denken dat het hier wel goed komt in dit land droom dan maar lekker verder (slotervaart kanaleneiland). maar dan even over de armoede er zijn best mensen die er niks aan kunnen doen dat ze niet kunnen werken maar er is al die jaren flink van ons sociaal stelsel geprofiteerd .
  als je wil werken tegenwoordig er is werk zat werkgevers staan te springen om personeel . het is goed dat er een sociaal stelsel is maar niet ten koste van alles .en die mening van je over geert wilders rita verdonk pim fortuyn is dan alles wat ze hebben gezegd onzin ? lijkt mij niet eindelijk is mensen die zeggen wat al jaren geleden gezegd had moeten worden. wat stem jij dan?of wat is een goeie politicus ik hoor het graag

 13. He Joop gezellie: TON blaadt alleen oneliners net als gebleekte Geert (zie ook nog voortdurend ongenuanceerd provoceerd) ze zijn machtswellustig, want beiden van een 1 manspartij zonder financiele onderbouwing. Niet bereid tot compromissen én niet bereid de macht te delen. Kijk maar hoeveel ultra-rechtse partijen er de laatste verkiezingen meededen. Ook zijn de zeer dubieuse financiers sinds LPF nog niet verdwenen uit die burelen. Denk aan al die Vastgoedbaronnen. Waar werd die beroepsgroep ook alweer nog meer genoemd????

  Je hebt zeker een punt dat er jaren van ons soc.stelsel is geprofiteerd. Ja, die gelegenheid hadden wij als heel Nederland niet moeten bieden. Maar we sliepen.

  werk zat: wel passend werk he! Je kunt een VMBO-er geen kaakchirurg laten zijn.

  Zeker niet alles wat Pim Fortuyn zei was onzin! Maar deze gelukszoeker was als student Communist en heeft bij div. pol. partijen gezeten die zeer uiteenliepen van smaak. DIe uitspraak “Ach vrouw ga lekker achter het aanrecht” tegen een kritische journaliste zegt ook veel. Weet je nog waarom ie door Jan Nagel uit de partij Leefbaar Nederland is gezet?

  TON en Geert spreken me totaal niet aan daar heb ik al genoeg over geschreven. Joost Erdmans was nog wel een redelijke rechtse rukker.

  Ik stem PvdA ben al jaren trots op die partij, die regeringsverantwoordelijkheid durft te dragen al moet dat met mensen die ze niet helemaal mogen. En al moet je voor regeren compromissen sluiten. Goeie Pvda ers?

  Met een aantal mensen die er helaas niet meer zijn,Voorop:
  Rob Oudkerk

  Wim Kok
  Joop den Uyl
  Wouter Bos
  Die ex-wethouder van Utrecht nu in de 2e kamer
  Job Cohen
  ex-burgemeester van Tilburg, Stekelenburg (was geweldige premier geweest!)
  Weet te weinig namen wel veel gezichten!
  Paul Witteman is volgens mij ook lid
  Rob van Gijzel
  Duisenberg niet te vergeten
  Aboutaleb
  Ronald Plassterk
  Die kale voorzitter Koole vind ik ook goed overkomen
  MIn van ontwikkelingssamenwerking Beer Koenders die op het CCC zat.
  Hedy d’Ankona

  ga zo eten

  Heb 2 jaar op 2 hele goeie politici gestemd: Hans van Mierlo en Jan Terlouw toen van D’66 maar toen ik merkte dat het een kak-partij was……

  Verder stem ik normaliter op een partij niet op een persoon.

  Dat gedonder in A.dam; lijkt me goed dat ze nu gaan korten op de kinderbijslag: primair zijn de ouders verantwoordelijk!

  Wat wil jij eraan doen dan aan die toestand in Mokum?

  EETZE

 14. Takken Harrie, ik hoop oprecht dat het je nooit zal overkomen dat je gehandicapt zou raken, maar voor je bekrompen wereldbeeld zou het een zegen zijn.

  en even off-topic…

  De portefuille van Rita Verdonk als minister was toch Integratie en Assielbeleid?
  Als zij dat zo goed gedaan heeft, kan iemand mij dan uitleggen waarom de situatie van segegratie nog nooit zo ernstig was als die nu is, na 3 jaar haar beleid…

 15. dick dit meen je toch niet echt pvda de partij die het hele land de afgrond in laat glijden? wouter bos kontedraaier, cohen pappen en nat houden met thee, oudkerk die niet genoeg heeft aan zijn vrouw , den uyl zet de grenzen maar open ,plassterk waar de studenten heel blij meezijn.de enigste waar ik nog een beetje begrip voor op kan brengen is jawel aboutaleb durft tenminste zijn mond open te doen in moeilijke kwestie tenminste als wethouder van Amsterdam. en wat ik er aan zou doen keihard aan pakken uitkering korten kinderbijslag intrekken en als het mogelijk is deze medelanders terugsturen naar hun eigen land ook al zijn deze lieve jongens hier geboren, maar ja nu zal ik wel weer rechts-extrimistisch zijn. nee de pvda daar hebben we echt wat aan >:(

 16. Wat is er nou zo erg aan werkloos zijn?
  Ik ben ook werkloos, nou en?
  Daardoor heeft iemand anders wél een baan, mijn baan.
  Dus…. ik ben gewoon hééééél sociaal bezig.
  ;D ;D 😮 😮 8) 8) 😛 😛

 17. Ingezonden

  De fractie van GroenLinks/De Groenen constateert met genoegen dat het Zwolse armoedebeleid verruimd wordt. Met name de verhoging van de toetsnorm naar 115 % is een van de punten die de fractie zelf, met financiele onderbouwing, op de agenda heeft gezet, via om te beginnen een eigen armoedenotitie Weg met de Zwolse armoede, begin 2007.

  De fractie constateert met genoegen dat dit, met een aantal andere zaken uit de eigen notitie, draagvlak gekregen heeft en nu gerealiseerd wordt. Vooral zijn we blij voor de minder draagkrachtigen in de Zwolse samenleving.

  Namens de fractie,

  Michiel van Harten

 18. @ Joop: hahaha Oudkerk liet zich rukken, op zich nixxx mis mee maar door heroinehookers in zijn eigen Mokum tja. Ach niemand is volmaakt en hij heeft in elk geval geleerd niet meer met een nepsnol met een mannenstem in een café te gaan zitten. De slang Heleen van Snollensteyn bleek een verraadster. Daar waar de 3e en laatste gast (Thomas Egberts) keurig zweeg als het graf.
  Oudkerk is nog steeds bij zijn vrouw trouwens.

  En dat heel Nederland nu over draaikonterij roept, heeft die hele gladde adviseur van Harry Potter, Jackhals de Vries, eens geroepen. De krant die fout was in de oorlog schreeuwt hem na (De Televaag) en kijk eens de kreet is niet meer weg te poetsen. Draaien doet iedereen die compromissen sluit, wat is het hele CDA wel niet 180 graden gedraaid in haar mening ten opzichte van de periode met de VVD! Laatst was er nog een politicus van een andere partij op tv die zei zelfs dat elke politicus een draaikont is).

 19. Cohen is niet zo lang geleden verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Hoe het ook kan in Mokum met zoveel nationaliteiten! En de “thee” heb je van GeenStijl, eerlijk zeggen…..

  Den Uyl en heel Nederland wilde gastarbeiders omdat wij Nederlanders (de mensen van TROS op Nederland) dat werk niet wilden doen. Daarom halen ze nu Polen.

  Tuurlijk zijn de studenten op termijn wel blij met Plassterk maar dat plan van laatst raakt ze in de portemonnee en ze zijn te beroerd om te investeren waar ze het later dubbel en dwars terug verdienen. Studenten zijn (net) VVD-ers: zo egoïstisch als de sodemieter. Het plan was voor studenten die minder te besteden hadden ook voordeliger. Maar de voordelen zijn niet eens uit het plan gekomen omdat de kamer uit jaloezie het voorzetje (want het was nog niet eens een plan; dat komt nog) afschoot. En iedereen wou toch dat onderwijzers meer zouden verdienen. Niemand wil er een veertje voor laten…….

 20. Dat Janmaat-geneuzel over terugsturen naar eigen land kan natuurlijk helemaal niet, ga ik ook niet op in. Bovendien is Albayrak ook nog een goeie PvdA’er, Jan Pronk, Schaeffer (zeker), Van der Louw en ach teveel om op te noemen.

 21. Cohen is niet zo lang geleden verkozen tot de beste burgemeester ter wereld.

  Duh… wie zaten er in die commissie…. Als je het nu aan de NL-er zou vragen, krijgt die bm van Maastricht het edelmetaal en mag cohen die van hem weer inleveren.
  Overigens heeft Geenstijl het over rooibosthee (lekker blijven babbelen) en hier werd tenminste nog keurig gesproken over “thee”. 😉

  . En iedereen wou toch dat onderwijzers meer zouden verdienen.

  Wie is “iedereen”? Weer bijzonder links om te denken dat je met het dumpen van geld betere middelen krijgt.

  Studenten zijn (net) VVD-ers: zo egoïstisch als de sodemieter.

  Tuurlijk, leden van de andere partijen leveren spontaan hun salaris om de niet-werkenden spontaan bij te staan.
  Ik wordt er ook zo langzamerhand moedeloos van dat de niet-werkenden aan alle kanten gesteund worden, terwijl salarissen in het bedrijfsleven bevroren zijn en nog te duur blijken te zijn (zie voorbeelden nu ook unilever etc) en vervolgens nog alles moeten betalen. Dus netto wordt het verschil tussen werken en niet-werken wel erg klein.
  Erg vreemd dat er zoveel niet-werkenden zijn, terwijl er nog zoveel personeel gevraagd wordt. En dan gaat het niet om hoger geschoold personeel, maar ook in de productie is er werk ZAT. Als je maar wil…. Bij ons bedrijf kan je nauwlijks aan personeel komen!
  Dus ik zou zeggen: stop links eens met het storten van geld in een bodemloze put en ga er eens actief mee aan de gang om mensen aan het werk te zetten!
  Personen die idd arbeidsongeschikt zijn (en dus niet alleen voor het stukkie “waar ze voor geleerd hebben”) uitgesloten – ziekte is in mijn ogen uitermate vervelend en daardoor ongewenst zonder werk.

 22. Zonder geld erbij krijg je volgens mij geen nieuwe leraren en gaan huidige goede leraren minder belastende banen elders zoeken, maar ik heb er niet voor doorgeleerd. Heb alleen geschreven dat Plassterk bijzonder goed op mij over komt en op termijn voor de studenten ook een goeie zal zijn.

 23. Vaak kinderachtige humor van de Geenstijl-capsones-lijers wel aanstekelijk en soms oprecht grappig om dagelijks ff op te kijken. Echter het ballerige Televaag-gehalte druipt ervan af. Je kunt merken dat ze door dé sensatiekrant van Nederland (en fout in de oorlog het zei nog eens geschreven) zijn overgenomen 😉

 24. Je bent wel kortzichtig als je je trouwens de verkiezingspraatjes niet meer kunt herinneren “heer/mevrouw Me” een overgrote meerderheid van de partijen vond dat er meer geld naar het onderwijs moest.

 25. Toen volgde een klaagzang; meneer/mevrouw me verdient écht en oprecht te weinig? Te weinig voor de inflatie ja. Was het niet GERRIT ZALM (nu toppert bij beroeps-uitkleder DSB-Bank) die tot 10x toe wel zei dat het allemaal niet duurder werd met de Euro?! In dat perspectief zijn onze salarissen slecht…….maar écht slecht?! Mensen en vooral Nederlanders moeten, lijkt het wel, altijd wat te klagen hebben. Als van mijn salaris, via de belasting, wat naar de minder bedeelden gaat heb ik daar geen enkel probleem mee. Maar dat is persoonlijk.

 26. Waar zou de partij van de ARBEID de nadruk op leggen? Ik probeer met je mee te denken maar begrijp niet wat je bedoeld met “Stop links eens met het storten van geld in een bodemloze put”. Denk dat je vind dat er teveel mensen thuis profiteren van de regelingen in Nederland. Ik weet niet of dat zo is, volgens mij worden ze dood gegooid met reïntegratie-plannen. Sollicitatieplichten etc. Maar zoals ik al schreef, ik ken die feiten niet. Het gaat hier over “Maatregelen ter bestrijding van armoede”. Heb laatst eens gegoogled op verborgen armoede……zou je ook eens moeten doen.

 27. een overgrote meerderheid van de partijen vond dat er meer geld naar het onderwijs moest

  Neen, dat willen de mensen niet. De mensen willen beter onderwijs, dat is heel wat anders. En er zijn meerdere manieren om dat te bereiken. Er hoeft niet “standaard” zoals in de ambtenarij overal zomaar het toverwoord “geld” geroepen te worden om een betere organisatie te krijgen. Sterker nog: vaak is inkrimpen/minderen/consuminderen een goede methode om te leren omgaan met wat je hebt. Dat geldt voor scholen, personen, organisaties, bedrijven.

 28. Toen volgde een klaagzang; meneer/mevrouw me verdient écht en oprecht te weinig? Te weinig voor de inflatie ja.

  Mijn loon (en dat van zeer velen met mij) zijn gewoon bevroren – of in ieder geval inflatie gecompenseerd. Daarentegen stijgen de kosten enorm (m.n. voor de middeninkomens) zodat het verschil tussen werkenden/niet-werkenden wel steeds kleiner wordt. En als er voor de werkenden een demotivator te vinden is, dan is het dat wel….

  Als van mijn salaris, via de belasting, wat

  Hoor ik daar het woord “wat”? In de zin van “iets”?
  Al eens nagekeken wat er van iemand in loondienst netto overblijft tov het bruto loon? En dat noem jij “wat”?
  Ik noem het een schandalig hoog persentage dat opgeslokt wordt door ambtenarij, niet-werkwillenden en andere ongein!

 29. Waar zou de partij van de ARBEID

  Geen idee, vermoedelijk arbeid door anderen.

  Maar zoals ik al schreef, ik ken die feiten niet. Het gaat hier over “Maatregelen ter bestrijding van armoede”. Heb laatst eens gegoogled op verborgen armoede……zou je ook eens moeten doen.

  Google gebruiken en een hoop meningen zien zeker… heb je het CBS al gevonden via Google? Zou je ook eens moeten doen.
  Volgens het CBS is nog 1:20 personen werkloos – en produktiepersoneel is niet te krijgen. Ra,ra,ra.

 30. maar begrijp niet wat je bedoeld met “Stop links eens met het storten van geld in een bodemloze put”.

  Dat is ook een probleem: bijna geen politicus begrijpt dat niet en gaat liever een glaasje “rooibosthee” drinken om even in de termen te blijven. In het bedrijfsleven kijk je meer in termen van ROI of efficiency. Overbodige taken elimineren. Problemen bij de bron aanpakken.

 31. dick zei:

  Het plan was voor studenten die minder te besteden hadden ook voordeliger.

  Dat moet je even toelichten voor me: hoezo voordeliger? Voordeliger dan wat en wanneer? In mijn studententijd is het ook al zo geweest dat de armere studenten de schuld na 15 jaar kwijtgescholden kreeg als ze hetniet voor die tijd terug hadden betaald (bedrag van terugbetalen is gebaseerd op bedrag dat je verdient in de maand). Dat is het enige stuk tekst dat ik kan terugvinden voor de armere studenten. dus graag toelichting!

  Ik (= docent) wil niet dat ik een salarisverhoging krijg ten koste van mijn leerlingen die in de toekomst gaan studeren… Ik zou het van de zotte vinden om het ene tekort met het andere te laten dichten. Alhoewel je met dit plan wel het lerarentekort drastisch verminderd! Goed zo Plassterk! (voor het geval je het niet kan volgen: door minder studenten hoef je ook minder docenten te hebben, professoren kunnen dan het middelbaar onderwijs in: ‘weg probleem!’ …)

  Voor wat betreft onze politiek: noem eens een partij die niet het eigen gezicht op tv wil hebben op… Elke politica wil toch maar één ding uiteindelijk (nou ja misschien Marianne (PVVD) niet 😉 ) en dat is eigen winst. Aan één kant is dat de beste manier om iets gedaan te krijgen (want je mening is hierin overduidelijk en dus kan je die makkelijker uitdragen) maar aan de andere kant is dit natuurlijk niet fijn voor ons als burgers zodra het tegen je gevoel in gaat. Zoals nu dus bij mij met Plassterk die geld gaat halen op een plek waar al geen geld is. Gelukkig is dit plan er niet doorgekomen, maar ik hou mijn hart vast waar hij in de toekomst nog mee gaat komen!

  Ook vind ik het van de zotte dat er geen geld uit een andere portefeuille gehaald mag worden. Ik hoorde van de week ook meerdere ideeën uit andere portefeuilles waarbij ik dacht “hoe haal je het in je hoofd om zoveel geld te gaan steken in een flutplan wat over een paar jaar niet meer actueel is!” Zeker in de culturele hoek valt veel onzinnig geld te halen!

 32. Oh en ook over dat stukje van geld geven aan het onderwijs dat dat alles oplost ben ik van mening dat je het niet redt met alleen maar geld geven aan de docenten of aan de scholen.
  Het mag natuurlijk altijd ;D maar ik denk dat je meer de regie moet teruggeven aan de scholen zelf (niet de bestuurders dus) en het ‘kwaliteit boven kwantiteit’ weer terug moet halen…
  Het hele managersgebeuren mag wat mij betreft weer teruggedraaid worden voor zover ik het heb kunnen zien. Ik zie namelijk niet wat voor voordelen het tot nu toe heeft gegeven. En dan bedoel ik in elke sector!

 33. @ redactie: drama’s met dat posten! Op 2 pc’s heb ik al ervaren dat tekst uiteindelijk niet geplaatst kon worden? Voor de zekerheid sla ik nu alles maar ff in Word op. Waar kan dat aan liggen.

 34. @ redactie: Na ongeveer 10 pogingen lukt het niet de tekst hier aan te leveren. Omdat ik er niet voor nixxx energie in heb gestoken en meer te doen heb, mail ik het wel even. Moeten jullie maar kijken of je het kunt plaatsen.

 35. Een mening van een columnist over werkeloosheid:

  Scheefgroei
  De Raad voor Werk en Inkomen, ook zo??n polderclub, ziet een ??scheefgroei?? op de arbeidsmarkt omdat er veel vraag is naar goed opgeleiden, terwijl de laagopgeleiden in de kaartenbakken blijven zitten. Toch gek dat de Polen hier vooral werk voor laagopgeleiden komen doen.

  Al dat gepolder is natuurlijk zinloos als de overheid niet ophoudt met het produceren van al die werkloosheid. Het is voor veel laagopgeleiden met uitkering erg onaantrekkelijk om aan het werk te gaan omdat het loon uiteindelijk vaak lager is dan de uitkering met toeslagen.

  Voor veel deeltijdwerkers is het onaantrekkelijk om meer te werken, omdat ze dan bijvoorbeeld de huur- of zorgtoeslag kwijt raken. Wie zijn best doet, brengt een steeds groter deel van het extra inkomen naar de belastingen. Werken en ondernemen worden zo zwaar belast, dat het onaantrekkelijk is om de handen uit de mouwen te steken.

  Al dat soort pervers overheidsbeleid houdt de arbeidsparticipatie in Nederland tegen. Daarover hoeft zo??n kabinet helemaal niet te gaan polderen, daar kan het kabinet zelf een eind aan maken.

  Meervrijheid.nl Elsevier.nl

  Lees verder en denk het uwe ervan.

 36. Zal het uit nieuwsgierigheid wel ff lezen. Maar hoop dat de redactie mijn tekst er nog ff op zet. Mij lukt het namelijk nog steeds niet :'(

 37. @dick:
  misschien zaten er woorden in die er niet door konden zonder extra check van de Admin?
  Verder is het in dit geval misschien handiger om de Admin rechtstreeks zelf te mailen i.p.v. hier dit te schrijven…

 38. @ Die rechtse columnist en collega van Leon de Winter, wat genoeg zegt ;):
  -volgens mij is de werkloosheid juist aan het afnemen…?

  Voor veel deeltijdwerkers is het onaantrekkelijk om meer te werken, omdat ze dan bijvoorbeeld de huur- of zorgtoeslag kwijt raken.

  Klopt, maar dan ga je “patriotisch janken”!
  Dus alle deeltijdwerkers doen het alleen voor het geld omdat ze zo’n vette hypotheek op bijv. hun huis en of boot en auto hebben?

  kijken of dit wordt gepakt

 39. Goeiemorgen Marjan en “Me”. Bedankt voor het reageren op mijn hersenspinsels. Vooropgesteld: ik heb niets met een politieke partij ben nergens lid van maar volg de media met buitengewone interesse. Wilde vroeger dan ook altijd journalist worden. Nu heb ik echter geen tijd om op jullie goed onderbouwde betoog in te gaan.

  Dat moet je even toelichten voor me: hoezo voordeliger? Voordeliger dan wat en wanneer?

  Dat gedetailleerdere onderwijsplan heb ik van Nova. Dus voor de details nu, moet je bij het Ministerie van O&W zijn. Trouwens de PvdArbeid had ook een inkomensafhankelijke leningen in het programma staan. Helaas kan ik nu, ook door de storingen, de contekst van je quote niet terugvinden sorry!!!
  Om mezelf ff te quoten

  Je bent wel kortzichtig als je je trouwens de verkiezingspraatjes niet meer kunt herinneren “heer/mevrouw Me” een overgrote meerderheid van de partijen vond dat er meer geld naar het onderwijs moest.

  ook Marjan (sorry maar schrijft makkelijker als Marrianne) kan het wel niet met de verdeling van het geld in het onderwijs eens zijn, het was wel 1 van de hoofditems in de verkiezingsstijd en de partijen verschilden idd in de uitvoering. Dacht zelf dat “verhogen van de salarissen” aardig breed gedragen werd. Maarpersoonlijk vond ik ook altijd al dat onderwijzers heel behoorlijk verdienden!!!s
  Maar alle respect voor onderwijzers, zeker in deze tijd, ik hoop en ervaar dat ze mijn kinderen veel bijbrengen.
  “Me” wil zo te lezen (net als populistische Geert) de hele ambtenarij afschaffen? Bedoel: het schreeuwt zo makkelijk he…

 40. @dik (schrijft makkelijker dan dick)

  “Me” wil zo te lezen (net als populistische Geert) de hele ambtenarij afschaffen? Bedoel: het schreeuwt zo makkelijk he..

  Ik heb nergens beweerd dat ambtenarij afgeschaft moet worden. Tevens heb ik ook nergens beweerd dat leraren genoeg/te weinig verdienen.
  Ik beweer wel dat de zaken heel anders geregeld kunnen worden, en daardoor vele malen efficienter zullen zijn (lees: veel effectiever voor veel minder geld). En daar hebben we allemaal wat aan. Hoe hoger het netto besteedbaar inkomen tov het bruto loon, hoe beter of het is. DAT is waar het om gaat.
  Door alle hoge kosten/mislopen subsidies en andere zaken is het voor de werkenden gewoon minder interessant. Ook voor de deeltijdwerkers (en nee, dan gaat het niet om een “vette hypotheek” ofzo, maar wie gaat er nu voor een paar euro werken in de week.
  Arbeidsparticipatie in het bedrijfsleven dus, daar is iedereen bij gebaat. Ook de ambtenarij, leraren, instellingen, enz enz enz. En je kan natuurlijk wat roepen dat anderen populistische woorden gebruiken, maar zelf ben je geen haar beter. Anders had je niets willen posten met het woord h*ernalist.
  Maar door al die persoonlijke klachten van jou ben ik er nog steeds niet achter waarom je de armoede met pappen en nathouden wilt indammen/beperken en de economie denkt te verbeteren.

 41. Ik schreef bewust een mening van een columnist. 😉
  Wil dus niet zeggen dat dat dan ook míjn mening is….
  Ik probeer mijn inzichten van uit zo veel mogelijk verschillende bronnen te verrijken en te ijken, ter voorkoming van het vastlopen in een dogmatische denkwijze.
  Helaas zie je vaak genoeg dat goede plannen worden afgeschoten en afgekraakt omdat ze voortkomen uit ‘het andere kamp’. Zonde, zonde, zonde… :-
  Liever zie ik een praktische en pragmatische instelling waarbij problemen (gezamenlijk) getackeld worden op basis van heldere ideeën.

  Trouwens, een heleboel goede plannen en ideeën vinden geen doorgang of worden bewust gesaboteerd door het zeer machtige ambtenarenapparaat/ministeries, ongeacht of de minister van een bepaalde signatuur is.

 42. 😀 Me, korter kan idd nie. Begrijp dat je niet schreef dat de ambtenarij moest worden afgeschaft (kan natuurlijk ook nooit). Dit is echter niet echt complimenteus

  Al eens nagekeken wat er van iemand in loondienst netto overblijft tov het bruto loon? En dat noem jij “wat”? Ik noem het een schandalig hoog persentage dat opgeslokt wordt door ambtenarij, niet-werkwillenden en andere ongein!

  Vandaar mijn vergelijking met populistisch geneuzel.

 43. Vind zelf dat de leraren momenteel niet over gebrek aan salaris hebben te klagen, dus dat is misschien een misverstand (dat jij dat geschreven zou hebben).

 44. Dat is waar het om gaat? In het leven?

  Hoe hoger het netto besteedbaar inkomen tov het bruto loon, hoe beter of het is. DAT is waar het om gaat.

  Alles draait toch hoop ik niet om de economie? Geluk zit voor mij echt niet alleen in geld, tuurlijk wel een beetje. Maar het kapitalisme is (naar Amerikaans voorbeeld) volgens mij doorgeslagen…..en goed ook.

 45. Ter verduidelijking nog een aardig stukje over rechtsongelijkheid en de macht der ambtenaren:

  Je hebt het maar fijn als je ambtenaar bent. Je moet het wel heel bont maken, wil je je ontslag krijgen. En als je wordt ontslagen, krijg je aanzienlijk meer geld dan wanneer je bij een bedrijf werkt. Je kunt nog steeds lekker vroeg de vut in en krijgt dan een dot geld mee waar anderen verlekkerd naar staan te kijken. Waarom toch deze status aparte?

  Ambtenaren krijgen sinds vijf jaar formeel geen wachtgeld meer, maar net als alle andere werknemers een WW-uitkering. Maar wat maakt het in de praktijk uit? Arbeidsrechtadvocaat M. A. Kuyt-Fokkens rekende in Het Financieele Dagblad voor hoe belachelijk veel geld de ontslagen ambtenaar meekrijgt. Een gewone werknemer van 48 die wordt ontslagen na 10 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, krijgt normaliter 3 jaar een WW-uitkering. Maar daarvoor geldt een maximum van 2.553 euro bruto per maand. Stel dat deze nieuwe werkloze 6.000 euro bruto verdiende. Dan houdt die na het ontslag gedurende die 3 jaar maar 41 procent van zijn eerdere salaris. In totaal ontvangt hij maximaal 91.908 euro.

  Maar nu een soortgelijke ambtenaar. Die krijgt zes jaar en drie maanden een uitkering, te beginnen op 80 procent en later 75 procent en vervolgens 70 procent. Maar: zonder enig maximum. Hij strijkt in totaal 324.000 euro aan uitkeringen op -drieënhalf keer zoveel als de ontslagen werknemer. In een ander rekenvoorbeeld komt Kuyt-Fokkens zelfs tot 5,4 maal meer werkloosheidsgeld voor de ambtenaar in vergelijking met de gewone werknemer.

  Die hele riante status van de ambtenaar staat niet los van de heiligverklaring in de meer dan 75 jaar oude ambtenarenwet, met zijn ambtenarenreglement en de ambtenarenrechtspraak. Die wet heeft de mythe van de ambtenaar – vooral bij die ambtenaar zelf -gecultiveerd. De huidige minister refereerde daar onlangs nog aan. Volgens hem hecht ‘een deel van het overheidspersoneel’ sterk aan de status. ‘Ambtenaar zijn wordt geassocieerd met trouw en dienstbaarheid aan de publieke zaak, met ambtelijke ethiek en met integriteit

  Lees hier het hele verhaal

  Zoek en vind uw eigen waarheid… 😉

 46. Ben wel met je eens dat de prikkel om te blijven werken, voor gezinnen waar 1 persoon in deeltijd werkt, behoorlijk aan het verkleinen is.

 47. Grappig dat je naar h*ernalist verwijst. Was door mij expres gebruikt om niet uit te hoeven leggen dat er nog een enorm nadeel aan het beroep van journalist kleeft. Dat ze namelijk vaak als h*er worden gebruikt in hun gevecht tegen de deadline. Bedoelde het dus niet populistisch.

 48. Uit welk antwoord je dit geplukt hebt van gister (zeer waarschijnlijk) weet ik niet.

  ik zou armoede met pappen en nathouden willen indammen/beperken en de economie denken te verbeteren????

  Had over dit onderwerp alleen bovenstaande tekst gelezen en dus even gegoogled. Maar net in de pauze las ik de Peperbus (met weederom een geweldige column van Jan van Halst!) en ze openen met “Aanpak Armoede”. Als ik dit goed doorlees vind ik dat ze, ondanks een meerderheid in de raad die dit steunt, toch wel een beetje doorslaan met oa de groep die ze willen bereiken maar ook met de maatregelen. Volgens mij leven ze echt niet allemaal in “armoede”.

 49. Alles draait toch hoop ik niet om de economie? Geluk zit voor mij echt niet alleen in geld, tuurlijk wel een beetje. Maar het kapitalisme is (naar Amerikaans voorbeeld) volgens mij doorgeslagen…..en goed ook.

  Inderdaad, maar helaas is het profiteren (van (sociale) voorzieningen) ook veel te ver doorgeschoten.
  Zowel aan de onderzijde van de maatschappelijke ladder alsook aan de bovenkant.

 50. Begrijp dat je niet schreef dat de ambtenarij moest worden afgeschaft (kan natuurlijk ook nooit). Dit is echter niet echt complimenteus

  Klopt, maar door het geneuzel is kan ik momenteel ook niet erg complimenteus zijn.
  Wat mij betreft kan het overigens wel gehalveerd worden maar dat is een heel andere discussie.

  Dat is waar het om gaat? In het leven?

  Tuurlijk niet, maar we kunnen de hele wereldproblematiek erbij halen en over de diepere zin van het bestaan. Sterker nog, als je het zo stelt hoeft helemaal niemand bijgestaan te worden – geef ze gewoon een bijbel in de hand en “alles zal reg kom’m”, maar dat is allemaal off-topic. Het is wel het belangrijkste middel in de strijd tegen armoede.

  Nixxx mis met een borrel

  Helaas: nu officieel bekend is dat ethanol k*nk*rverwekkend is (bij inademen), is dat door bemoeizucht vermoedelijk binnenkort ook verboten. Maar ook dat is erg OT.
  😉

  ik zou armoede met pappen en nathouden willen indammen/beperken en de economie denken te verbeteren????

  Had over dit onderwerp alleen bovenstaande tekst gelezen en dus even gegoogled. [/quote]
  Ik schreef overigens niet “ik”.Quoten is prima, maar dan graag ongewijzigde teksten.
  Maar uiteindelijk begrijp ik dat menigeen hetzelfde over dit onderwerp denkt.

  Volgens mij leven ze echt niet allemaal in “armoede”.

  Precies, en ik ben ook erg benieuwd wanneer men nu eigenlijk onder de armoedegrens leeft, en hoeveel er “verwijtbaar” onder die grens leven. Ik vermoed dat de genoemde grens een stuk hoger ligt dan is (is de definitie gebruikt door alle partijen wel gelijk en rechtvaardig).

 51. Ambtenarij is zeker een andere discussie. Doen we nog een keer, per sector bijvoorbeeld, per ministerie, per laag: land,provincie,gemeente,waterschap. Niet alles en iedereen over 1 kam scheren bitte. Wel ben ik het met je eens dat er over het algemeen best aardig wat taken kunnen worden samengevoegd of logischer kunnen worden verdeeld.

 52. filosofie over het leven: idd off-toppic, grappige bijbel-armoede link. Borrel: idd weer off-toppic maar grappig. SCHERP die quote die ik idd aangepast had om eea (ook voor mezelf) te verduidelijken. Met het laatste heb je een vet punt: waar ligt de grens van armoede? Vind persoonlijk dat de gemeente Zwolle (lees eerder commentaar van mij op stukje in De Peperbus) hoog heeft opgetrokken. Maar ja, de meerderheid van de gemeenteraad was voor…… Als we “verwijtbaar” er in gaan betrekken wordt het hele plaatje nog weer anders. Maar dan zullen we er niet meer uitkomen.

  Dus toch nog voor de 2e keer vandaag “eens” met “me” ;D

 53. Dus toch nog voor de 2e keer vandaag “eens” met “me”

  Nou zeg, moet niet gekker worden! Anders wordt het zo stil hier 😉
  Alcoholvrije, of nog beter: Rooibostheetje dan maar? ;D 😉

 54. Trouwens gister bij Pauw en Witteman nog even een leuke discussie tussen Marcel (isieweer) van Dam en Paul Witteman oa over armoede. Hij (MD) denkt volgens mij nog extremer als de SP. :-

Reageer