'Fietsenchaos station onaanvaardbaar'

Zwolle – De SP Zwolle is verbolgen over de fietsenchaos op station Zwolle die is ontstaan nadat er 600 tijdelijke fietsenstallingen van het Lübeck plein zijn weggehaald. Deze tijdelijke fietsenstallingen waren geplaatst om het tekort aan stallingen op te lossen die waren ontstaan door het weghalen van enkele overdekte fietsenstallingen aan de Hanzelaan. Ook aan de centrumkant zijn grote problemen. De lokale VVD maakte hier eerder melding van.

fietsenchaos_stationsbuurt_061.jpg 

SP Raadslid Koen van Baal: “Het is natuurlijk van de zotte dat er al begonnen is met het weghalen van fietsenstallingen terwijl er geen adequate alternatieven zijn voor de hoeveelheid fietsen die er dagelijks bij het station staan. Heeft de gemeente dit niet zien aankomen?” De SP Zwolle is vooral boos over het feit dat dit voorkomen had kunnen moeten worden. Afgelopen voorjaar zijn er 1.000 tijdelijke fietsenstallingen op het Lübeckplein geplaatst omdat de fietsenstallingen aan de Hanzelaan deels afgebroken werden. En nu worden die tijdelijke fietsenstallingen voor meer dan de helft weggehaald, terwijl de fietsenstallingen aan de Hanzelaan nog niet klaar zijn.

Verder geeft ProRail aan dat er in de toekomst nog meer problemen met fietsenstallingen ontstaan. De toekomstige bewaakte fietsenstalling aan de Hanzelaan heeft maar 460 plaatsen en er blijken veel meer fietsen dan stallingsplekken te zijn.
Raadslid van Baal gaat vragen stellen aan de wethouder. “Ik wil graag van de wethouder weten waarom en hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de wethouder gaat doen om dit probleem op te lossen.” aldus van Baal.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Ja, het viel mij ook al op dat er tenminste aan de zuidzijde van het station nauwelijks meer plek is voor mijn fiets. Snel meer rekken bijplaatsen, toch?

 2. Het is idd een chaos. Ik ga al kwartier eerder, want wil mijn fiets wel netjes kwijt. Ben er zuinig op. Die dubbele rekken zijn heel slim en handig, maar dan moeten ze het wel doen. Veel rails zitten muurvast of de rode handvat aan het uiteinde ontbreekt. Dat scheelt ook veel plekken. Er is gewoon niet genoeg plek, als je de trein moet halen heb je ook geen uren de tijd om een goede plek te zoeken.
  Prachtig station wordt het, maar nu de fietsen nog even goed oplossen!

 3. Vond het eerst nooit zo'n probleem omdat er aan de uiteindes van de fietsenstalling vaak nog zat plek was, maar inmiddels is daar ook bijna nooit plek. En voor je het weet stelen de boeven van de afac je fiets weer die je dan voor 10 euro moet terugkopen (heling?). Blijf het een schande vinden dat "fietsstad zwolle" zo'n criminele organisatie runt waar je je fiets alleen tussen 9.00 en 16.00 kunt ophalen (lekker als je van 8.00 tot 17.00 moet werken).

 4. onder wiens beleid valt dat??
  Degene die hiervoor verantwoordelijk is is verdomme een echte prutser!!!
  Hij of zij had genoeg tijd om na te denken over hoe dit probleem aangepakt moest worden en dat is niet gebeurt!
  Het is een grote schande dat er honderden miljoenen is uitgegeven voor het bouw/verbouw van het station maar niet eens was nagedacht over de fietsenstalling/en…

 5. De fietsenchaos bij het station is al decennialang een probleem in Zwolle. Misschien zou de gemeente eens moeten buurten bij andere gemeenten die een levendig fiets-treinverkeer hebben. Ik ben het eens met Abouali dat een stad die zich Fietsstad mocht noemen, hier een goede oplossing voor moet vinden (en dat is niet het weghalen van fout-geparkeerde fietsen).

 6. ik woon in stadshagen en de afac belt aan, is die fiets van jou? staat tegen de boom voor mn huis.. elke dag wordt die fiets gebruikt en ze wouden hem meenemen!!!!
  tis dat ik thuis was anders was gewoon mn fiets weg!!!

 7. Fietsbeleid in Zwolle is door en door rot. Kijk naar een stad als Amersfoort, daar is altijd plek en je hoeft geen halve kilometer te lopen wanneer je een plek hebt gevonden voor je fiets.

  En dan de AFAC. Ik heb mijn fiets al twee keer moeten terugkopen- waarvan BEIDE keren onterecht. Ik heb die vent van de AFAC net niet over de toonbank heen getrokken. Pure arrogantie. Met hun ridicule openingstijden, verachtelijke manier van fietsen stelen en dan net doen of ze de good-guys zijn. Bij een van de twee keren heb ik bezwaar aangetekend bij de gemeente, bewijs aangeleverd dat mijn fiets wel goed stond etc. Heeft halfjaar geduurd in de logge machine die gemeente Zwolle heet. Het zou toen voorkomen bij een commissie waar ik dan moest verschijnen- maar toen ben ik afgehaakt. Geen tijd en geen zin meer om mijn gelijk te halen voor die tien euro. Anderzijds heb ik ze heerlijk wat uren werk bezorgd. Kinderachtig? Misschien wel. Maar met dit rotte, zure, in alle opzichten criminele fietsenrazzia-bedrijf ben ik lekker net zo kinderachtig.

  Ik kan nog wel even doorgaan over Zwolle (fietshoofdstad!) en haar fietsbeleid op en rond het station. En over AFAC. O, o, o… Mocht ik ooit een functie krijgen waarin ik AFAC zou kunnen wegbezuinigen- dan zou ik daar geen seconde over twijfelen. Weg ermee. Zet die mannekes maar lekker in een plantsoen. En moet je eens kijken hoeveel niet opgehaalde fietsen daar staan weg te roesten. Fietsen die door de eigenaren als gestolen zijn opgegeven. Geen weet hebben dat hun ijzeren ros staat weg te rotten in die fietswalhalla van de gemeente

  enfin, u begrijpt- ik kan mij best opwinden over dit thema.

  Een fijne avond gewenst, ik ga even mijn pilletjes innemen 😉

 8. Haha, Geolex, ik kan me je ergernis levendig voorstellen. Hoop dat je inmiddels al weer wat rustiger bent… 🙂
  Jammer dat je die bewarencommissie hebt laten lopen, want je hebt een helder verhaal. Heb je nog antwoord gehad op je bezwaar?

 9. Hallo met adrie

  Geolex ben het met he eens ik vindt get ook heel sneu dat hun zon belijdt voeren niet over na gedacht kan toch anders en ook eens met melanie mooi station hele maal als die werk lui klaar zijn altijt maar fluiten naar meiden

 10. en waarom moeten zulke mensen maar in het platsoenwerk gezet worden? Dat is mijn werk, gewoon eerlijke baan en niet iets voor werkgestraften…laat ze maar iets anders doen dan mijn eerlijke broodverdienende schoffelwerk overnemen. Bah, als je achter een schoffel staat ben je in veel ogen gelijk crimineel of deug je niet….sukkels die dat denken!!!

 11. @dame inmiddels ben ik weer zen;) die commissie heb ik laten lopen omdat het mij teveel tijd kostte. (Ik denk dat de commissie en ik twee/drie keer briefcontact hebben gehad) Maar ik was blij met het extra werk dat ik ze toen had opgezadeld. Maakt de onterechte heling van mijn fiets een beetje goed.

  @adrie dat beleid mag echt wel op de schop ja. En tja, zo lang er al werklieden zijn wordt er gefloten. Hoort er een beetje bij ben ik bang… Daarmee is het niet goed te keuren natuurlijk, de werkende vleeskeuring.

  @emiel ik geloof niet dat ik een plantsoenmedewerker heb aangemerkt als werkstrafbaan? Dat lijk je te impliceren? Ik bedoelde eigenlijk dat ik AFAC-personeel een baan gun waarin ze wel wat nuttigs doen voor de stad. Ik zie plantsoenwerkers als bijzonder nuttig! En wel ben ik het met je eens dat mensen die een werkstraf krijgen iets anders moeten doen. Ik zat te denken aan het opsporen van de eigenaren van de fietsen inde AFAC-stalling. Lijkt me een prima bezigheid voor ze!:p

 12. Volgensmij is er wel genoeg animo om de boeven van de afac een keer aan te pakken, iemand een idee wat daar de beste manier voor is? Bezwaar aantekenen, referendum, gemeenteraad zoiets?

 13. OP het Lubeckplein zit een grote ondergrondse fietsenstalling waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en leeg staat. Daar kunnen de fietsen in die op het plein staan en heb je geen chaos op het plein

 14. Bericht door grandcafe Lubeck, op 31 oktober 2015 11:45

  OP het Lubeckplein zit een grote ondergrondse fietsenstalling waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt en leeg staat. Daar kunnen de fietsen in die op het plein staan en heb je geen chaos op het plein

  Daar heb ik een tijd lang mijn fiets geparkeerd. Heerlijke stalling! Lekker de ruimte. Geen fietsen die overal maar rond slingeren! Gewoon in eigen tempo parkeren en de fiets ophalen. Maaaaaar, ik kon ?? 1,25 per dag betalen. En stallen op pas met je NSB-kaart is niet mogelijk!

  Onlangs nog een keer geprobeerd…nee, helaas… ik mag dus helemaal naar de andere kant van het station fietsen om daar in de rij te staan om mijn fiets op pas te kunnen stallen. Dan mag ik nog een plekje zoeken in die super oude fietsenrekken waar menigeen de fiets ook maar ergens neerflikkert. Om ook nog eens te horen te krijgen dat onderin alleen voor dames is; heren moeten bovenin parkeren (zonder dat er een uitschuifsysteem is dus je moet je fiets er maar op tillen)

 15. Tijdens de raadsvergadering enige tijd geleden over de spoorzone bestond de bijdrage van juffrouw Rots van de CU uit het volgende:

  -Ze begon met een gedichtje,
  -vervolgens veel gegiechel,
  -en tot slot: "de problemen met het stallen van de fietsen bij het station daar gaan we niets aan doen, we zijn immers een studentenstad".
  Dat is de steun die de CU de burger geeft, bedankt CU.

Reageer