Landstede Basketbal verliest in Amsterdam

Zwolle – Driemaal was Landstede Basketbal de underdog en driemaal wist de Zwolse ploeg te winnen. Zaterdagmiddag in Amsterdam tegen BC Apollo trad Landstede Basketbal echter voor het eerst aan als de favoriet en met die rol konden The Hammers niet omgaan. De Zwollenaren verloren met 75-71.

In Amsterdam is het een weerzien met twee ex-Zwollenaren: Nikki Hulzebos en Gerald Robinson. Robinson is pas op het laatste moment aan de hoofstedelijke brigade toegevoegd: hij ontbreekt in het programmaboekje, er is geen banner van hem, maar op het veld is hij aanwezig. Ook Nikki Hulzebos doet zijn oude werkgever vandaag pijn. Hij opent bijna elk kwart met een score en pakt een behoorlijk aantal rebounds. Daar ligt uiteindelijk de achilleshiel aan Zwolse kant. Wat ook pijnlijk overkomt, zijn de uitlatingen van de jolige Amsterdamse speaker. Elke score vergezelt hij van een ‘Hoppa’, de lange spelers duidt hij aan met verkleinwoorden ‘Score Vosje’. De openingsaankondiging is bijzonder: "Nummer 11, Craig U-weet-wel-wie", "Nummer 14 bij Apollo: Yawende, oh-dat-kan-ik niet-lezen-hoor!" Veel ongeloof bij de toeschouwers en dan volgt de sprongbal.

Het begint allemaal nog redelijk aan Zwolse zijde. Grant Gibbs zorgt voor twee scores en Steve McWhorter zet Landstede Basketbal voor het eerst op voorsprong. Als Gibbs inneemt, passt op Freek Vos die direct retourneert voor een Gibbs-score, staat het 9-12. Verdedigend ontbreekt het wat aan scherpte: Gian Slagter komt door met twee vrijeworpen en een driepunter. Het staat 14-14. De ingekomen Ricardo Glenn loopt binnen vijf minuten tegen drie persoonlijke fouten op. De totale Amsterdamse ploeg krijgt slechts vier persoonlijke fouten tegen in de eerste helft. De openingsfase van het tweede kwart is voor Nikki Hulzebos. De 18-21 voorsprong verdampt in enkele secondes. Hulzebos scoort, blockt Freek Vos en scoort opnieuw. Drietjes van Ewoud Kloos en Torben Tönjann counteren de scoringsdrift van Gerald Robinson. Net voor de pauze volgt een Zwolse 0-9 run. "Zwolle speelt thuis. Dat is wel duidelijk", is de reactie van de speaker op de aanmoedigingen van de supporters. Daarmee heeft hij zijn scherpte wel weer even verloren: "Wissels. Bij Zwolle… ik hou het even niet bij nu." Aron Royé zet met een score back door de 32-37 ruststand op het bord.

Na de thee starten de Amsterdammers overdonderend. De ‘hoppa’s’ vliegen de toeschouwers om de oren. Het wordt het beslissende kwart in de wedstrijd dat met 24-10 naar BC Apollo gaat. Het is het kwart van man-of-the-match Dimeo van der Horst. Van alle kanten schiet hij bommetjes binnen, terwijl aan Zwolse zijde de bal niet meer door de ring wil. Na zes minuten staat Landstede Basketbal op 39, slechts twee punten na de rust. Steve McWhorter vindt uiteindelijk zijn schot terug, maar het is niet genoeg. In de slotseconde zet Nikki Hulzebos Apollo op 56-47. De loper wordt uitgerold voor een vrije lay up voor Aron Royé, waardoor de 10-puntengrens overschreden wordt: 58-47. Daarna vechten The Hammers zich terug: driepunters van Ewoud Kloos en Jessey Voorn geven hoop. Als Jessey Voorn opnieuw treft, is het verschil nog maar drie punten. Dan breekt de foutenlast de Zwollenaren op. Steve McWhorter verlaat als eerste met vijf fouten het veld en de vrijeworpen worden redelijk verzilverd.

Landstede Basketbal klampt aan, maar kan net de vuist niet genoeg ballen. Als Ricardo Glenn scoort, dan de verdedigingsrebound rollend op de grond pakt en Jessey Voorn bedient die weer scoort, is het 64-62. Steeds pakken de Amsterdammers dan het stokje over. Waar vorige week vier Zwollenaren op de grond lagen om de bal te pakken en een Leidenaar ontbrak, rebounden nu vier Amsterdammers en staat een Zwollenaar toe te kijken. Gerald Robinson dunkt nog even spetterend door. Even later mag Dimeo van der Horst de bloemen in ontvangst nemen. De Zwollenaren kijken sip toe. Het is 75-71 en de nederlaag doet pijn. Aan Landstede Basketbal is het nu de taak de handdoek weer op te pakken en de volgende tegenstander te overwinnen. Dat is volgende week zondag Challenge Sports Rotterdam in het Theater van de Sport. De wedstrijd begint om 14.00 uur.

PUNTEN: Grant Gibbs 15; Jessey Voorn 14; Steve McWhorter 12; Ewoud Kloos 11; Tyson Hinz 9; Freek Vos 4; Torben Tönjann en Ricardo Glenn 3. Tekst: Remco van Vliet.

Door: Remco van Vliet

Bron: landstede-basketbal.nl

Artikel delen: