Zwols-Hattemse sloeproeiers in de prijzen

Zwolle – Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met leden uit de wijde regio Zwolle, roeide zich bij de laatste race van het seizoen opnieuw in de prijzen. Drie keer roeiden de teams heen en weer tussen het Muiderslot en het eiland Pampus: de legendarische wedstrijd Muiden-Pampus-Muiden (MPM).

151101_mpm_dames_muiderslot.jpg
Foto: Herman Engbers 

De meerdaagse wedstrijd kent drie ‘heats' van ruim zeven kilometer over het Markermeer, rondom het forteiland Pampus. Het is de traditionele afsluiting van het wedstrijdseizoen, met een groot feest in de haven van Muiden. De sloepen Voorganck en d'Isela deden mee met zowel een dames- als herenteam. De Dames d'Isela waren van alle 43 damesteams de snelste over drie heats: opgeteld 2:20:07 was goed voor de Dames Speedcup van MPM en de tweede plek in hun Hoofdklasse – de sloep d'Isela heeft een hoge handicapwaarde. Het eigen baanrecord werd tot op twee minuten benaderd.

Ook de Heren d'Isela waren de snelste, in hun Eerste Klasse. Daar was de tijd van 2:06:48 goed voor de vijfde plek. De Dames Voorganck stonden, voor de zevende keer dit seizoen, op het podium in hun Tweede Klasse: nu derde met de tweede tijd. Onder de 88 herenteams waren ook de Heren Voorganck, maar zij roeiden niet de laatste heat op zondag en eindigden buiten de uitslag. "2015 was sportief een sterk seizoen voor Hattem Roeit". In totaal deden in 2015 teams van de vereniging 32 keer mee aan wedstrijden in Nederland, België en Engeland. Opmerkelijk waren de deelnames aan Harlingen-Terschelling met maar liefst drie sloepen en aan races in Gent (winst!) en Londen. Opvallend waren ook het thuissucces van beide damesteams in de Zwolse Grachtenrace, de snelheid van de Dames d'Isela en de prijzenoogst van de Dames Voorganck. 

Ook buiten de wedstrijden was Hattem Roeit zichtbaar: zo was er het initiatief tot de ‘Stuertocht', een zomerse toertocht met bevriende verenigingen op de IJssel. In augustus zakten zeven sloepen de rivier af van Deventer tot Kampen. Ook verzorgde de vereniging de unieke ‘Roeitaxi' tijdens het festival 200 Jaar Koninkrijk, in april in Zwolle.Hattem Roeit telt zo'n 50 leden. Vanuit de haven van Hattem trainen zij met twee sloepen op de IJssel: d'Isela en de Voorganck. Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water, waarbij kracht en souplesse samengaan. Acht roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Thuiswedstrijd is de Zwolse Grachtenrace. Wie zelf wel eens wil ervaren hoe stoer het is om met een roeisloep op de IJssel te varen tussen Zwolle en Hattem, kan binnenkort gratis kennismaken. Tijdens speciale instaptrainingen op maandagen in november maken de roeiers je wegwijs in de sloep en op de rivier. Opgeven kan via roeiers@hattemroeit.nl.

Artikel delen:

Reageer