Reboot moet Hanzeland levendiger maken

Zwolle – Een internationaal werkend architectencollectief uit Duitsland en Nederland is afgelopen zomer aan de slag gegaan met het initiatief ‘Reboot Hanzeland’. Het doel is om Hanzeland tot een attractiever gebied voor bewoners en bezoekers van Zwolle te ontwikkelen.

Met inzet van verschillende disciplines en met medewerking van huidige en toekomstige gebruikers en bewoners is in een periode van een week geprobeerd het gebied ‘bottum up’, van onderop, te verbeteren, aan te vullen en te verrijken. De buurt Hanzeland is in het jonge verleden op een traditionele manier ontwikkeld en gerealiseerd als (voornamelijk) kantorengebied. Vandaag de dag kampt het gebied met leegstand. Het oogt en voelt vooral buiten kantoortijden leeg en verlaten. Dit is opmerkelijk, aangezien het gebied pal naast het station en de IJsselallee en op een steenworp afstand van het historische stadcentrum van Zwolle ligt. Tot nu toe ontstaat er weinig levendigheid in de openbare ruimte en zijn er onvoldoende aanleidingen om het gebied te bezoeken. Ondanks de strategisch interessante ligging van Hanzeland lukt het tot nu toe niet om de kansen van dit gebied voldoende te benutten.

 
In opdracht van de gemeente Zwolle en met een bijdrage van de provincie Overijssel heeft een team van internationaal samenwerkende architecten met het initiatief Reboot Hanzeland onderzocht hoe hier verandering in gebracht kan worden. De projectgroep Reboot Hanzeland bestaat uit raumspielkunst, RAUMeins en SPONGE Architects.

Doel

Het doel van Reboot Hanzeland is om Zwolle op lange termijn te verrijken met een gegroeide en vitale buurt Hanzeland. De nagenoeg monofunctionele kantorenlocatie moet stapsgewijs en duurzaam een gelaagde en aantrekkelijke buurt worden om te werken, wonen, leven en verblijven. Een gebied met een sterke(re) identiteit en een uitnodigend imago. De opwaardering van de openbare ruimte en de programmering van het gebied moeten hiervoor een sleutelrol krijgen.
 
Samenwerking
‘Reboot Hanzeland’ integreert niet alleen ruimtelijke en architectonische aspecten in het planningsproces, maar ook immateriële processen van de wijkontwikkeling, zoals culturele waarden, beleving en behoeftes van bewoners, gebruikers en ondernemers uit het gebied. Het projectteam mikt op aanpassingen van de ‘work-life balans’ van het gebied. Vooral de vormgeving, het gebruik en de invulling van de openbare ruimte wordt in samenwerking met de bewoners, gebruikers en ondernemers onder de loep genomen.
 
Aanpak
De aanpak van Reboot Hanzeland vindt in drie stappen plaats:
1. Analyse van de bestaande situatie
2. Ordenen van de verzamelde informatie
3. Ontwikkelen gereedschappen ter verbetering van Hanzeland
 
Voor de eerste stap zijn projectgroep bewoners, vastgoedeigenaren, ondernemers, studenten, toeristen en medewerkers van de gemeente Zwolle uitgenodigd voor verschillende workshops. Deze hebben half juni plaatsgevonden. Tijdens deze workshops konden de deelnemers hun wensen, kritiek, behoeften en voorstellen delen.
 
Volgens de planning worden de resultaten van Reboot Hanzeland dit najaar gepresenteerd door Raumspielkunst. De resultaten zijn gericht op kansen en mogelijkheden voor Hanzeland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Reboot moet Hanzeland levendiger maken”

  1. Hanzeland (het gedeelte van de kantorencomplexen) is nooit gebouwd om na werktijden gezellig en levendig te zijn. Zelfs in winkelcentrum Zwolle-Zuid of Stadshagen is het na de openingstijden niet meer zo gezellig en dat heeft er puur mee te maken dat mensen er dan niets meer te zoeken hebben en het bijvoorbeeld architectonisch ook niet echt een plek is waar je voor je lol even heen gaat.

    Je zou nabij het L?beckplein wel een supermarkt kunnen vestigen, maar echt gezellig wordt het er niet snel en het argument dat het vlakbij het station, IJsselallee en centrum ligt doet daar natuurlijk niets aan af.

  2. en hoeveel mag dit geintje wel niet gaan kosten???!!>:(>:(

    EN DAT MOGEN DE BURGERS NATUURLIJK WEER OPHOESTEN

    kanniewaarzijn maar vast inlichten!

Reacties zijn gesloten.