Kentekenparkeren actief op steeds meer locaties

Zwolle – Op steeds meer plekken in en rondom het Zwolse stadshart, kunnen inwoners en bezoekers de komende weken parkeren op basis van het kenteken van de auto.

Het gaat hier om het betaald parkeren op straat en op gemeentelijke parkeerterreinen zonder slagboominstallatie. Vanaf deze week kan men bij de parkeerautomaten aan de Van Karnebeekstraat en Burgemeester Drijbersingel met het kenteken parkeren en uitsluitend met de pinpas betalen. Voor de invoering van kentekenparkeren plaatst de gemeente Zwolle de komende weken ‘cashless' parkeerautomaten in de stad.

Dagelijks worden er ongeveer tien exemplaren van de in totaal 170 parkeerautomaten geplaatst. Bij de automaat kan men niet meer met muntgeld betalen maar alleen met de pinpas. Het belparkeren blijft mogelijk. De gemeente Zwolle zoekt continu naar duurzame oplossingen. Bij de invoering van kentekenparkeren van maakt de gemeente gebruik van tweedehands parkeerautomaten van andere steden. Voor de plaatsing wordt de software van de automaten omgebouwd en geschikt gemaakt voor kentekenparkeren. Parkeerautomaten zonder muntgeld zijn bovendien goedkoper in het beheer en beter voor het milieu.

De automaat gaat langer mee, heeft minder kans op storingen en hoeft niet geleegd te worden. Er zijn daarnaast minder parkeerautomaten nodig omdat de parkeerder na de betaling direct naar de bestemming kan lopen. Betaald parkeren in Zwolle verandert vanaf januari 2016 met de invoering van kentekenparkeren. Nieuw is dat men bij de parkeerautomaat het kenteken moet invoeren en niet meer met muntgeld kan betalen. Een papieren vergunning, bezoekerskaart of kaartje uit de parkeerautomaat achter de autoruit, behoort daarmee ook tot het verleden. Alle houders van een parkeervergunning krijgen deze week informatie over de overgang naar kentekenparkeren. Meer informatie en animatie ‘Ken je kenteken' staan op de website www.zwolle.nl/kentekenparkeren.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Leuk voor particulieren, maar voor bedrijven die nu parkeervergunningen hebben, krijgen nu wel een probleem. Een vergunning (waar overigens behoorlijk veel voor betaald moe(s)t worden) kon voor verschillende kentekens uit het wagenpark gebruikt worden. Ben benieuwd wat het kostenplaatje vanaf 2016 voor bedrijven gaat worden!

 2. waarom kan ik niet gewoon wat muntgeld in het automaat gooien? ja, kost extra geld om ze te legen…het schijnt almaal steeds meer moeite te kosten voor de gemeente, prullebakken worden weggehaald, gemeentegroen wordt weggehaald want is te duur voor onderhoud enz. was het Deventer? die nu kabeltaks invoeren? geld betalen voor de kabels in de grond naar je huis…

 3. Ik weet niet of Hey nu anders is maar een jaar geleden hen ik het een keer geprobeerd maar het lukte niet. Instructies op de parkeerautomaat waren toen erg wenselijk.

 4. gewoon lekker via mobiel betalen bv YellowBrick, doe het al heel lang.
  lekker makkelijk niet wachten voor automaat, niet voor uur betalen en vervolgens na 10min terug zijn.
  vroeger gaf ik het kaartje nog wel eens aan iemand anders, maar dat schijnt strafbaar te zijn.
  mobiel parkeren is erg makkelijk.

 5. Die parkeerapps zijn inderdaad wel handig, maar maakt het parkeren wel maar een stuk duurder dan dat het al is door de transactiekosten.
  En bij de parkeergarage is het nog duurder doordat je pas "uitklokt" als je door de slagboom gaat: bij een regulier kaartje loopt de tijd tot het moment dat je betaalt.
  Dus voor deze jongeman nog maar even klooien bij de automaat dan maar 🙂

 6. nou voor mij is het over lange termijn goedkoper, meerstal gooi ik er meer in dan nodig is.
  met kenteken betalen en een automaat..ik neem als voorbeeld even Kampen, dan gaat er al snel een leuke rij staan, sta je dan in de regen.
  en voor parkeer garage, daar heb je een punt, maar het is om het even.

 7. waarom kan ik niet gewoon wat muntgeld in het automaat gooien?

  Ik denk omdat bijna niemand nog cash geld in de zak heeft, het in stand houden van dat systeem voor die paar mensen is dan inderdaad te duur. En de kast openbreken heeft nu geen enkele zin. Ik heb zelf standaard 20 euro in de achterzak voor noodgevallen, verder alles pinnen of mobiel betalen.

 8. En de gemeente is er blij mee, want er wordt vaak dubbel betaald voor één plek! Ik betaal tot 15.00 uur, maar ben om 14.30 uur al weg. Degene na mij betaalt ook weer gewoon vanaf 14.30 uur. Kaartje doorgeven is er niet meer bij!

  Bericht door peaky, op 3 november 2015 20:53
  gewoon lekker via mobiel betalen bv YellowBrick, doe het al heel lang.
  lekker makkelijk niet wachten voor automaat, niet voor uur betalen en vervolgens na 10min terug zijn.

  Heb daar ook eens naar gekeken, maar ik vond het nog best duur! Je betaalt dan toch ook gewoon vooruit of niet dan? Even gekeken op de website en je hebt gelijk: achteraf betalen. Dat is wel een enorm voordeel! Toch maar eens opnieuw in duiken.

  vroeger gaf ik het kaartje nog wel eens aan iemand anders, maar dat schijnt strafbaar te zijn.
  mobiel parkeren is erg makkelijk.

  Strafbaar? Op basis waarvan dat dan?

  Meestal geef ik nu de voorkeur aan parkeergarages. Maar die zijn dan weer een stuk duurder per uur.

Reageer