Plant in Zicht! Beleeftheater voor kinderen

Zwolle – PlantinZicht! is in volle gang. Al enkele honderden Zwolse kinderen hebben inmiddels meegedaan , op ontdekkingstocht met Florisz de Kruijter. Dit is een beleeftheater-project van de Milieuraad Zwolle dat van eind oktober tot half november wordt aangeboden aan groepen 4/5/6 van de basisscholen in Zwolle.

plant_in_zicht.jpg 

900 kinderen maken in 35 voorstellingen kennis met diverse thema’s: natuur, biodiversiteit, duurzaamheid, cultuur en cultuurhistorie. Door de bijzondere didactische opzet beleven de kinderen de onderwerpen. Het is een nieuwe uitwerking van beleeftheater, en borduurt, met vernieuwd onderwijsmateriaal, voort op onze eerdere traditie met succesvolle scholenprojecten in Zwolle.

De 18" eeuwse student Florisz de Kruijter kan goed leren. Zijn professor geeft hem de opdracht met een schip mee te gaan. In verre streken moet hij planten ontdekken en de bewoners vragen wat je ermee kunt doen. Hij heeft eerst niet zoveel zin, omdat hij zijn vriendinnetje Rosa niet mee kan nemen. Maar de professor belooft hem een gouden toekomst. Florisz neemt afscheid van Rosa en neemt de kinderen mee op ontdekkingsreis. Tijdens de reis leren de kinderen over de verschillende culturen, voeding en natuur, en de problemen waar de lokale cultuur en milieu mee te maken heeft. De reis wordt afgewisseld met workshops en liedjes, passend bij dat deel van de reis. Na afloop van de reis trouwt Florisz met zijn achtergelaten liefde en is er een groot feest. De 'ontdekkingsreis' duurt telkens zo'n anderhalf uur.

Leren over natuur, lokale culturen en milieu

Tijdens de reis leren de kinderen over voeding , natuur, en de problemen waar de lokale cultuur en milieu mee te maken heeft. De reis wordt afgewisseld met workshops en liedjes, passend bij dat deel van de reis. Na afloop van de reis trouwt Florisz met zijn achtergelaten liefde en is er een groot feest. De 'ontdekkingsreis' duurt telkens zo'n anderhalf uur.

Acteur 'Florisz' is Jan van der Heide. Begeleiding van dit project is door vrijwilligers en MBO stagiaires.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Hervormd Weeshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Overijssel , Gemeente Zwolle, SV Zwolle (ruimte in de kantine) , Travers (ruimte in de Klooienberg) , Landstede (stagiaires) , Menso Altingcollege (stagiaires).

De voorstellingen vinden plaats in de kantine van SV Zwolle (tot 11 november) en Wijkboerderij de Klooienberg 12-18 november).

Artikel delen:

Reageer