Havenmeestergebouw in gebruik genomen

Zwolle – De nieuwe havenmeestervoorziening op het Rodetorenplein is medio oktober opgeleverd en in gebruik genomen door de haven- en marktmeester. De bouw is volgens planning verlopen en binnen budget uitgevoerd. De opening voor het publiek vindt plaats bij de start van het nieuwe vaarseizoen in april 2016.

havenmeestergebouw.jpg
Artist impression: Sacon  

Het gebouw biedt plaats aan douches en toiletten voor bezoekers van de passantenhaven bij het Maagjesbolwerk. Ook is er een gezinsdouche die eveneens door mindervalide varende gasten gebruikt kan worden. Haven- en marktmeester houden er kantoor tijdens het vaarseizoen en op marktdagen. Architectenbureau Sacon uit Zwolle en Prins Bouw uit ’t Harde hebben de havenmeestervoorziening ontworpen en gebouwd. Het is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk gebouw worden. De installaties die vroeger op het Rodetorenplein stonden, zijn in het gebouw geïntegreerd. Er wordt nog een vuilwaterstation geplaatst voor gebruikers van de passantenhaven.

Ontwikkelingsprogramma Binnenstad
De realisatie van de havenmeestervoorziening is een actie die voortvloeit uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Het programma geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van de binnenstad, en geeft aan hoe de gewenste ontwikkeling bereikt kan worden. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Zie ook: www.zwolle.nl/binnenstadsprogramma
De havenmeestervoorziening is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Artikel delen:
Reacties 22
 1. En voor wie dient dit? Voor de doorsnee Zwollenaar? Of voor het selecte clubje welgestelde babyboomers met een boot. Zwolle, ga eens luisteren naar wat het "gewone" volk wil.

 2. Wat een aartslelijk bouwsel btw. Ziet eruit als een soort spaarpot of ideeënbus. Ik vindt 5 ton knap veel geld voor een openbaar toilet.

 3. Waarom voor het overgrote deel weer negatieve reacties, zoals "het selecte welgestelde clubje babyboomers" en "van ons geld".
  't Zou mooi zijn als men zich, voor het commentaar leveren, eens zou inlezen of zou laten informeren over het hoe en wat. 't Zou Weblog Zwolle, vast positiever en boeiender maken.

 4. Man man man, wat lopen we allemaal lekker te zeiken zeg! Het is ook nooit goed….. ik zeg altijd de beste stuurlui staan aan wal. zou zeggen solliciteer bij de gemeente

 5. Goede passanten haven = een volle haven.
  Goed voor de horeca en andere middenstand in Zwolle.
  Fijn dat de gemeente dat inziet. Havengelden iets omhoog (voor de zogenaamde welgestelde babyboomers) moet dan ook geen probleem zijn.

  Laat ik het maar eens aan 'beestje' vragen. Wat wil je 'gewone' volk dan? Een goede passantenhaven lijkt me per definitie niet iets voor Zwollenaren, wie gaat er nou met zijn boot in de stad overnachten waar hij/ zij woont….

 6. Een volle haven betekent enkele tientallen (ruim geschat mischien 30?) bootjes met meestal 2 bejaarde mensen erop.
  60 bejaarden die ong 50 euro pp uitgeven ongeveer 100 dagen per jaar. 60×50?100 = 300000.
  Dan verdient zo'n huisje zich wel terug. Maar had nog steeds wel een stuk minder mogen kosten.

 7. het aanwakkeren van alcohol gebruik.
  we zijn al decennia lang bezig het gebruik van geest verruimende middelen te decimeren, nu gaan we het toejuichen omdat er een wachthuisje is neergezet van 7,5 ton

 8. Goed dat er eens iets binnen budget is gebouwd. Complimenten aan de betrokken partijen (architecten, gemeente, bouwers en wie het nog meer zij).

  En over de vraag of het een openbaar toilet is: Nee, natuurlijk niet! Als je naar de stad gaat, dan ga je maar thuis vooraf even, of in een horeca gebouwtje. Dit weer openbaar maken maakt het direct weer een smerig stinkend openbaar toilet waar niemand z'n verantwoordelijkheid neemt zoals die dat thuis doet.
  De havengasten daarentegen; dat is een bekende kleine groep gebruikers (lees: sociale controle) die daar bovendien voor betalen via het liggeld lijkt me. Kortom: Die toiletten zijn voor hen bedoeld.

 9. Echt een gebouw waarbij door de architect geen enkele moeite is gedaan om er iets moois van te maken. Kan over het algemeen de keuzes van de welstandscommissie wel waarderen. In dit geval weten zij een aantal architectonische missers (entree q park garage, de immer groen uitgeslagen vistrap, de brug met het knikje en nu het havenmeestergebouw) knap samen te brengen. Het is alleen zo jammer dat dit op de meest gezichtsbepalende plek van Zwolle gebeurt.

 10. Kunnen we dit gebouw ook een leasenaam gegeven?
  MAC3HOK bijvoorbeeld ? Dan direct ook maar MAC3HAVEN ?
  Goed om de begroting sluitend te krijgen !

  Nog een tip voor Henkie: De MAC3TUNNEL. Let op dat deze wel waterdicht is. Anders wordt het de LEKTieTUNNEL.

 11. Ook ik heb niet de indruk dat er echt veel effort is gestoken in ontwerp ..misschien dat architect dat wil weerleggen. De locatie voor het douche huis verbaast nog steeds omdat looproute vanuit de "binnenhaven" best ver is ..maar goed ik heb ook geen boot, wel een fiets!

  Dat is voor mij dan ook aanleiding om te zien waar het huisje extra kracht kan geven aan de stad! Voor mij is dat een verwijzing naar de gratis en bewaakte fietsenstalling op rodetorenplein. Die stalling is nu nauwelijks zichtbaar als fietsende stadsbezoeker via hoofdfietsroute op rodetoerenbrug gaat zoeken naar een plek. Rolcontainers en parasols ontnemen het zicht op het huisje en de woorden "fietsenstalling".
  Een mooie gehistoriseerde verwijzing op het havenmeestergebouw voegt die kwaliteit volgens mij toe. Aangezien de gemeenteraad binnenkort besluit geld vrij te maken voor routing in de binnenstad iets om mee te nemen in de uitwerking.

  Edwin Koster

Reageer