Arie Slob stopt in Den Haag en gaat naar het HCO

Zwolle – De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer Arie Slob heeft dinsdag bekend gemaakt dat hij per 1 december stopt met zijn politieke werk. Na meer dan veertien jaar in de Tweede Kamer, kiest de in Zwolle woonachtige politicus ervoor om terug te treden.

arie_slob_verlaat_haagse_politiek_01.jpg

Slob: "Ik heb besloten om me bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap. Deze keuze betekent dat ik tijdig ruimte wil maken voor een opvolger. Dit is daar een geschikt moment voor. De fractie zal vandaag Gert-Jan Segers als mijn opvolger kiezen. Voor mijzelf ligt er inmiddels ook alweer een nieuwe uitdaging. Ik ga per 1 januari 2016 aan het werk als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Stichting IJsselacademie. Terug naar mijn oude vakgebied geschiedenis en naar de stad en provincie waar mijn vrouw Marjette en ik ons al meer dan 25 jaar zo thuis voelen."

Slob schrijft het volgende in een brief naar de CU-leden in Nederland:

Het loslaten van de ChristenUnie in een actieve rol als politicus is niet makkelijk. Ik heb jarenlang alles gegeven voor de partij en dat waar zij voor staat. Met dankbaarheid kijk ik op deze jaren terug, waarin de partij een bijzondere ontwikkeling doormaakte.

Wie vandaag naar de ChristenUnie kijkt, ziet niet alleen in Den Haag een goed ingewerkte fractie, maar ziet overal in het land hoe capabele vertegenwoordigers van de ChristenUnie aan het werk zijn. De ChristenUnie is in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld tot een politieke unie van betrokken christenen. Dat bleek onlangs nog bij de Open Dag van de ChristenUnie (afgelopen 31 oktober) waar honderden christenen uit allerlei kerken en groeperingen aanwezig waren. Hartverwarmend!

Boven mijn bureau in de Tweede Kamer hangt al enkele maanden een Bijbeltekst. Het is een tekst uit 1 Johannes 3. In het Engels staat daar: "My children, our love should not be just words and talk, it must be true love, which shows itself in action". Ware liefde die zich uit in actie; zó heb ik me altijd in willen zetten voor 'mijn' ChristenUnie. Zo hoop ik ook in de toekomst de ChristenUnie tegen te blijven komen. Bewogen liefde voor mensen, de wereld en de nood die er is. Niet alleen mooi verwoord bij debatten en in interviews, maar vooral ook in concrete politieke daden.

Het afscheid komt nu snel dichtbij. En hoewel het loslaten van het politieke werk voor de ChristenUnie na zoveel jaar niet makkelijk is, kan ik het in deze fase met een gerust hart doen. In de wetenschap dat de partij en de fractie er klaar voor zijn, maar nog veel sterker in de wetenschap dat God uiteindelijk voor ons zorgt. Dat heb ik in de afgelopen jaren sterk mogen ervaren en dat zal naar de toekomst toe niet anders zijn. In Zijn hand mogen we ons geborgen weten. Ook als ChristenUnie.

In de komende weken is er nog gelegenheid om van elkaar afscheid te nemen en om kennis te maken met mijn opvolger, Gert-Jan Segers. Om te beginnen tijdens het congres van de ChristenUnie in Nijkerk (21 november aanstaande). 
In de week daarna gaan Gert-Jan en ik het land in voor een zogenaamde Greet&Meet-tour. Maandag 23 november in Zwolle, woensdag 25 november in Amersfoort en donderdag 26 november in Capelle aan den IJssel. Drie plaatsen die in mijn (politieke) leven een rol hebben gespeeld. Op de website van de ChristenUnie vindt u meer informatie over de Greet&Meet-tour. U bent van harte welkom.

Ik wens u en jou alle goeds toe en dank u en jou voor het vertrouwen dat in de afgelopen jaren in mij gesteld is.

Adieu! 

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Respect voor de beslissing van Slob. Ik had overigens graag gezien dat zo'n capabele politicus z'n tijd en kennis zou steken in iets dat in de toekomst echt relevant is voor de provincie of de stad, in plaats van het CHO en de IJsselacademie.

 2. Wat was zijn bijdrage in de politiek(zijn werk) in de afgelopen 14jaar dan?
  Maar goed de hoofddominee van ons landje is wel ok als persoon…
  Succes met alles!

 3. o.a. het NIET! sluiten van Veldzicht in Balkbrug, en het gestationeerd blijven van infanteriebataljons in Assen en Ermelo. Allemaal zeer belangrijk voor de regio. Iets waar "Den Haag" schijt aan heeft, want er moest bezuinigd worden (2013), en dan kan door alles wat niet in het westen van 't land ligt een streep.

 4. De bekende zwolse zuurtjes zijn ook weer aanwezig… Wees blij dat die man meteen weer aan het werk gaat ipv aan het wachtgeldinfuus zoals de meeste van zijn collega's.

  #ArieBedankt!

 5. #ariebedankt? Iemand bedanken die samen mijn zijn vriendjes Zwolle in een christelijke wurggreep houd gaat mij toch wat te ver. Maar in ieder geval fijn dat hij geen wachtgeld opstrijkt.

 6. Ik denk niet dat alle Arie's familie van elkaar zijn. Volgens mij gaat dat alleen op achternaam, maar misschien dat er hier een expert in ons midden is die uitsluitseling kan geven?

 7. Mooie kans voor Arie Slob, ik vond het altijd een erg correcte politicus en hij heeft met zijn partij geholpen aan het instandhouden van de huidige coalitie. Wat ik echter zorgwekkend vind is dat deze mensen voor 4 jaar worden gekozen en dan vertrekken halverwege de rit. Dat zou niet moeten kunnen, tenzij er zwaarwegende privé-omstandigheden zijn. Desalniettemin wens ik de heer Slob alle goeds in zijn nieuwe baan.

 8. Niks graaien. Na 14 jaar kamerlidmaatschap (en de onzekerheid om bij de volgende verkiezing weer op de lijst te staan en/of wat anders willen) heb je alle recht om zo'n move te maken.

 9. Is dat niet een erg hard oordeel, Leonardo en Tsja? Uiterlijk maart 2017 zijn de volgende Tweedekamerverkiezing. Arie Slob vertrekt dus na 3 jaar in deze kabinetsperiode en maximaal 16 maanden voor de volgende verkiezing. Of verwachten jullie dat hij de volle periode uitzit en dan wacht of er toevalligerwijs een passende functie vacant is. Dat is een duivels dilemma voor de persoon in kwestie als er zich eerder een geweldige kans voordoet. Op zich ben ik het met jullie eens dat iemand die verkozen is, niet meteen een andere functie moet aanvaarden, maar in dit geval vind ik dat hij zijn democratisch mandaat ruim heeft vervuld. Hij is al vanaf 2001 kamerlid en volbrengt ook zijn taak in deze kabinetsperiode ruimschoots.
  Voor het HCO is het mooi om een bekende en aansprekende directeur te krijgen.

 10. Mooi verwoord Dame maar ik blijf het niet chique vinden. Dat baantje van het HCO komt nu vrij en hij moet dan nu kiezen want over 16 maanden zit er natuurlijk al iemand anders, dus tsja…
  Hij kiest voor zichzelf.

 11. Dat is waar, Tsja, maar dat kan ik in dit geval billijken, omdat hij niet snel na verkrijgen van het mandaat en ook tijdig om wachtgeld te voorkomen deze keuze maakt. Het blijft een duivels dilemma, zoals gezegd.

 12. Velen stemmen wel op een persoon. Heel veel, volgens mij. Vooral op een fractievoorzitter/lijsttrekker. Vind dat je, als gekozen persoon, het in jou gestelde vertrouwen van de stemmers gedurende de hele periode moet belonen. Nu zijn de verkiezingen pas 15 maart 2017 en las ik dit in het AD

  Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens het Nederlands Dagblad dinsdag het fractievoorzitterschap al neer.

  .
  Als gewezen en bewezen goed-Tweede Kamerlid komt er vaak wel heel veel voorbij. Zeker als de toekomstig werkgever én de politicus uitgaan van een zelfde datum van vertrek uit de politiek. In dit geval dus 15 maart 2017. Dit, bij het HCO, kan hij natuurlijk wel mooi op het fietsie doen.
  Vreemd eigenlijk, dat hij per vandaag (10/11) stopt. Waarom zou dat 3 weken eerder zijn als zijn wens? Hij gaat ook pas per januari bij het HCO aan het werk. Maar goed dat zijn maar 3 weken.

  Heb de stellige indruk dat Gert-Jan Segers al lang warmliep langs de zijlijn.

  Arie Slob heeft in elk geval een sterke en gedegen indruk achtergelaten bij mij. Wens hemzelf in elk geval alle geluk en voorspoed. Hopelijk kan hij nog lang genieten van de mensen om zich heen in zijn stad. En van zijn nieuwe baan bij het HCO.

 13. Dame, ik stel alleen vast dat hij deze periode niet uitzit in Den Haag, ik vind het jammer, aan de andere kant snap ik wel dat hij vertrekt, dat is voor mij een dilemma, want ik vond en vind dat hij het uitstekend heeft gedaan voor zijn partij in Den Haag en hij heeft met zijn gedoogsteun ook in het landsbelang gehandeld. Ik zeg niet dat hij een graaier is, dat vind ik zo makkelijk. Gisteren heeft hij zijn beweegredenen uitgelegd in Dit Is De Dag op Radio 1, hij vertelde een helder verhaal, waardoor ik zijn keuze nog beter snap. Het is niet mijn partij, maar deze man heeft zeker veel goeds gedaan voor de CU en Nederland.

 14. Eens, Leonardo. Wat waarschijnlijk ook nog een overweging is, is dat hij door zijn vertrek nu, ruimte maakt voor een nieuw gezicht. Er is nu veel meer aandacht voor de persoon Segers dan dat er in het verkiezingsgeweld zal zijn. Het land heeft een jaar lang om hem te leren kennen. Dat is een voordeel ten opzichte van een onbekende lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Een politieke overweging dus. Heeft hij dat ook genoemd in dat interview?
  Ik denk daarnaast trouwens dat dit kabinet niet de hele rit uitzit. VVD en PvdA hebben beide behoefte om zich te profileren met een eigen identiteit. Ik denk dat ze op het moment dat ze mooie resultaten kunnen claimen (minder werkloosheid, weer extra geld voor de zorg), zich meer en meer tegenover elkaar gaan opstellen en eind 2016 gaan breken. Ook in dat perspectief heeft Segers genoeg tijd om bekend te raken bij het grote publiek en eigen achterban.

 15. De ChristenUnie is een christelijk-sociale Nederlandse politieke partij van orthodox-protestantse signatuur. 31 januari 2000 bestaat er formeel een fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Deze fractie is samengesteld uit de leden van de voormalige fracties van de RPF (Reformatorische Politieke Federatie) en het GPV (Gereformeerd Politiek Verbond). Alle voorgaande info komt van wiki. Met die 2 voormalige fracties heb ik nu nooit wat mee gehad. Ook niet met de Zwolse-Greijdanus-connectie alsmede het opvallende feit dat er in bepaalde Zwolse kerken/gemeenschappen wel heel veel CU-stemmers zitten. Ger. kerk Vrijgemaakt; Ger. kerk De Fontein; Chr. Ger. Kerk. Prima, we zijn bij 2 van de 3 weliswaar wel eens geweest en het was goed toeven. Ga, té soms, met mijn broertje, genoemde kerken zijn (met alle denkbare respect) vooralsnog niet onze keuze in Zwolle. Staat me zo bij dat de bezoekers van die Gereformeerde kerken, vrogger nogal GPV-minded waren. Maar als de Zwolse CU-stemmer zo??n Gereformeerde groep is??die hun kinderen ook allemaal naar het Greijdanus of de Pieter Zant (in Staphorst, Kampen, Urk en IJsselmuiden) sturen? Dan is het mij toch allemaal té orthodox-(protestants). Zeker gezien onze jeugd in de (SGP-gerelateerde) Ger. Bond.

  Dit, vind ik, belerende standpunt spreekt me ook absoluut niet aan:
  "Wat de ChristenUnie betreft is die ene, gezamenlijke rustdag per week een cadeau aan de samenleving," legt Rots uit. "Niet alleen voor mensen die er vanuit hun geloofsovertuiging belang aan hechten, maar voor iedereen. Een vrije zondag geeft je de mogelijkheid om in verbondenheid te staan met je familie, je vrienden of je buren. Het is een collectieve rustdag die ruimte biedt om elkaar op te zoeken en samen te zijn. Zo??n dag geeft stabiliteit in de samenleving en zorgt ervoor dat we niet doorjagen en uit evenwicht raken."
  Landelijk, steun ik o.a. dit (na even snel googlen) niet:
  Standpunten o.a. Euthanasie en Embryoselectie en
  – De mens mag zich daarom niet opstellen als beschikker, maar is de ontvanger en hoeder van dat leven. De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen de legalisering van euthanasie in ons land. Euthanasie druist namelijk in tegen een van de meest elementaire waarden: de beschermwaardigheid van het leven. De rechtsbescherming van het leven moet hersteld worden. Wanneer dat wettelijk niet gebeurt zal in de zorg al het mogelijke gedaan moeten worden om mensen hiervan te weerhouden.
  – Meer geld naar Defensie.
  Dit hebben ze wel netjes verwoord:
  ⤢In het homo-emancipatiebeleid is bijzondere aandacht voor het ??respect voor verschil??.

  Tofik Dibi was gister in PAUW hoopvol over erkenning homoseksualiteit in de moslimgemeenschap. Arie Slob was er ook. Kwam weer sympathiek over, maar waarom vroeg de (toch door mij zo gewaardeerde) presentator, Arie Slob niet naar het ??CU-erkenning??s-standpunt aangaande homo??s en wat het verschil is met het standpunt van de andere Gereformeerde broeders van de SGP???
  Bovendien zijn 11/11??15 toch nog diverse media overtuigd van een complexe relatie tussen CU en homoseksualiteit.
  Volkskrant vandaag: "Het verzet tegen verplichte ⤽homolessen⤝ op scholen??wie weet dat nog? Misschien is het handig dat de CU het homo-standpunt toch nog eens verhelderd in de landelijke media. Ze zouden zelfs openlijk de strijd van Dibi kunnen omarmen. Ze zouden aan kunnen geven dat Tofik??s strijd, hun erkenning van homoseksualiteit, hun strijd is? Of is dat een stapje te ver?

  Zie dit (op CU-Zwolle) staan. Aansprekend vind ik:
  voedselverspilling
  Net als dit hele item!
  Deel van visie op Zwolle: aantrekkelijkenbereikbaar
  Hoe is het eigenlijk met het Stadshaagse ⤽Gaudí-plein⤝?

  De Zwolse CU-wethouders zijn Ed Anker (in zijn eerste termijn in Zwolle) verantwoordelijk voor: Ruimtelijke ordening & water; Binnenstadsschil, Jeugdbeleid en jeugdzorg; Gezondheidsbeleid; Spoorzone. En Filip van As (al 2e termijn en o.a. van ??ontwikkeling binnenstad??). Zou hij dan ook (mede) verantwoordelijk zijn voor het ⤽verhuizen van de bieb-debacle⤝?

  Mooi citaat uit de Volkskrant van vandaag (een column)??Arie Slob was het eens niet eens met een voorstel van een tegenpartij. Hij zei toen: ⤽Dat noemen we: vandaag gratis bier en morgen zien we wel verder⤝. Haha; Het begrip ??gratis bier?? ging daarna een eigen leven leiden. Het werd gebruikt door iedereen die zich wilde profileren als tegenstander van onbesuisd gedrag.
  Belangrijk punt vind ik, landelijk, het ⤽leenstelsel⤝ voor studenten. Daar was CU, vind ik, terecht tegen. Toch blijf ik desondanks PvdA stemmen. Al zijn zij de architecten van dit verfoeide plan.
  Sometimes you win some, sometimes you lose some.
  CDA is nooit een redelijk alternatief geweest voor mij.
  Benieuwd naar Gert-Jan Segers. Gezien de artikelen via Google, kan hij nog best spraakmakend worden. Denk w?l dat dit Kabinet de rit uitzingt. De geldingdrang van Rutte zal doorslaggevend zij. Hij zal dan de 1e MP, sinds Kok-2 (23 mei 2002), zijn wiens Kabinet niet is gevallen.
  Zwolse Arie redt zich wel, begrijp ik, in mooi-Zwolle. CU ook alle succes gewenst.

 16. Ha ha ha Dick. Mooi stuk, alleen wel stigmatiserend. Heel veel CU stemmers laten hun kinderen vrij in de schoolkeuze. Pieter Zant komt bijna niet voor en Greijdanus is echt niet een vanzelfsprekend iets.

 17. Dank je wel Onnozel. Ben me bewust van het stigmatiseren. Is om verschillen, ook voor mezelf, duidelijk te maken. Niet heel erg lang geleden waren er nooit GPV en RPF-stemmers op gewone Chr-scholen. Had ook niet de indruk dat CU-gerelateerde ouders, hun kinderen naar het CCC of het Meander stuurden. Er zaten wel aardig wat niet-gelovigen op die scholen en op Chr. basisscholen. Ook 2 omes en tantes kozen voor het Pieter Zandt. Prima hoor, daar niet van en misschien/schijnbaar is dat nu anders.

 18. Heerlijk gelachen in "De Kwis" net, om de grote en steeds terugkerende rol die Arie Slob en vooral het HCO daar in speelden :D:D:D

  Perfecte gratis (Zwolle)reclame ook 🙂

 19. Harde aanval op ChristenUnie in Zwolle

  Tijdens de begrotingsbehandeling heeft met name oppositiepartij Swollwacht keihard uitgehaald naar coalitiepartij ChristenUnie. ??Wat u doet, riekt naar machtspolitiek.??
  Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger richtte zijn pijlen in de eerste termijn vooral op ChristenUnie-collega Gerdien Rots. ??Het collegeprogramma staat bol van inspraak voor de burgers. Maar waar blijkt dat uit? Zijn gesprekken met de stad echte gesprekken geweest of waren het mededelingen? Ik denk aan de toenemende verontwaardiging in de stad over het uitblijven van de verruiming van winkeltijden voor supermarkten op zondag. En ook aan de discussie over de Stadkamer waar het college niet bereid is geweest om voor een raadsenquete te kiezen. Waarschijnlijk omdat ze bang was dat er zaken aan het licht kwamen die zouden blijven kleven aan een wethouder. Is dit openheid, mevrouw Rots? Het is volgens ons een schijnopenheid en een schijninspraak. En met ons denken veel meer mensen daar zo over. Wat u doet, riekt naar machtspolitiek, dat bleek wel uit het Stadkamer-debat. U wilt laten zien dat u de baas bent. Dat gedrag zorgt voor polarisatie.??
  Idealen
  Rots was het niet eens met de zienswijze van Swollwacht. ??We zijn juist voor openheid en inspraakmogelijkheden. Burgers kunnen zelf ook met ideeën komen. Wij geven daarmee de mensen in de stad ruimte om hun eigen idealen te realiseren. Ik heb de indruk dat dat de Swollwacht-fractie zal aanspreken. Daarom begrijp ik die zure ondertoon niet.??

  Bron: http://www.zwollenu.nl/nieuws/harde-aanval-op-christenunie-in-zwolle/

 20. Oeps, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen (tussen 19:04 en 19:10). Kan er niet over oordelen…kijk er zo goed als nooit. Maar ik vond
  15 november 2015 17:48
  Zwolse oppositie presenteert tegenbegroting
  ook wel aansprekend.

 21. een grijze muis, ik heb nog niet eerder over deze man gehoord. van welke wapenfeiten zou ik van slob gehoord moeten hebben.

  geen geneuzel graag , maar punten.

 22. @erman Het commentaar van drama, op 10 november 2015 12:30

  o.a. het NIET! sluiten van Veldzicht in Balkbrug, en het gestationeerd blijven van infanteriebataljons in Assen en Ermelo. Allemaal zeer belangrijk voor de regio. Iets waar "Den Haag" schijt aan heeft, want er moest bezuinigd worden (2013), en dan kan door alles wat niet in het westen van 't land ligt een streep.

  noem je toch niet geneuzel?

Reageer