Zwolse oppositie presenteert tegenbegroting

Zwolle – De oppositiepartijen Swollwacht, GroenLinks en SP in de Zwolse gemeenteraad komen met een gezamenlijke tegenbegroting. De partijen komen in hun alternatief met een pakket aan bezuinigingen en nieuwe uitgaven die volgens hen beter bijdragen aan een sterker Zwolle dan het collegevoorstel.

Aan de bezuinigingskant stellen de drie partijen voor een aantal infrastructurele aanpassing niet of later te doen en de gemeente verder te laten besparen op handhaving door minder regelgeving, op externe inhuur en op inkoop. Daarnaast wordt een beperkte OZB-verhoging voorgesteld. Deze ruimte wordt onder andere gebruikt om een aantal aangekondigde bezuinigingen te verzachten: zo worden de parkeertarieven in de binnenstad en huur voor sportaccommodaties de komende twee jaar maar voor de helft verhoogd. Ook het Stadsfestival behoudt subsidie. Daarnaast komt er een stimuleringsfonds voor groene initiatieven in de Zwolse wijken, krijgt de schulddienstverlening de komende jaren extra middelen om wachtlijsten te voorkomen en wordt een pilot begonnen voor een kindpakket voor Zwolse kinderen in armoede.

 
De grootste wijzigingen zitten in het sociaal domein. Structureel wordt de toetsnorm voor het armoedebeleid verhoogd naar 115% van het sociaal minimum en in brede zin krijgt het sociale domein er 3 miljoen bij, wat de aangekondigde bezuiniging van 8 miljoen aanmerkelijk verzacht.
 
De fractievoorzitters Patrick Rijke (GL), William Dogger (SW) en Frank Futselaar (SP) zijn tevreden over het gezamenlijke alternatief: ‘Wij hebben alle drie duidelijke punten waarin wij onszelf herkennen. Deze tegenbegroting maakt Zwolle sterker, socialer, groener en beter bestand tegen de toekomst. Wij dagen de coalitiepartijen uit mee te gaan in ons alternatief.’
 
Bij het begrotingsdebat komende vrijdag zullen SP, GroenLinks en Swollwacht alle drie hun eigen accenten benadrukken over dit alternatief. Zij staan echter ook gezamenlijk voor de keuzes die gemaakt worden in de tegenbegroting.
Artikel delen:
Reacties 9
 1. Ik meende dat het CDA ook oppositie is. Nou ja, die partij zie je in Zwolle al jaren niet meer actief zijn. Maar deze tegenbegroting is eigenlijk een verlanglijstje dat je niet kan realiseren maar toch wilt delen. Bespaar je de moeite.

 2. Klopt Aukje, de gemeente heeft jarenlang gespeculeerd en zeer veel geld verloren (miljoenen!) met bouwgrond voor bedrijven. Wij, inwoners van Zwolle, mogen daar voor opdraaien en de verantwoordelijke wethouders mogen mooi weer blijven spelen. Treurigmakend.

 3. @Leonardo/ @Aukje
  Dit college wil de woonlasten niet laten stijgen in Zwolle, de OZB is in Zwolle relatief laag net als de woonlasten.

  De mannen vertegenwoordigen net een kwart van de zetels en hebben deze plannen alleen gedeeld met de media, niet met de andere partijen.
  Een mooi plan voor de media, maar niet echt serieus te nemen.

 4. Waarom moet de burger weer op draaien voor de stommiteit van de gemeente,mega verlies met het grondbedrijf,50 miljoen,als jezulke stomme dingen in het bedrijfs leven flikt,word je op staande voet ontslagen,maar nee de heren blijven lekker zitten en wij kunnen weer betalen,haal zelf als gemeente de broekriem maar eens aan,in plaats van de rekening weer bij de burger te leggen.

 5. 3000 kinderen leven onder de armoedegrens in zwolle lees ik in het actualiteiten magazine "zwolle nu". alsnog 5 miljoen bezuinigen!
  waar zijn we mee bezig! je kop uit je ogen schamen met die groene accenten. beter bestand tegen de toekomst lees ik hierboven. pak die armoede aan, zorg dat die kinderen fatsoenlijk te eten krijgen, schoolgeld etc etc. dan laten we die groene accenten is even zitten

 6. De fractie van D66 heeft tijdens haar bijdrage aan de begrotingsbehandeling een voorzet gegeven om de V&D, de Weeshuispassage en de Xenos te slopen.

  Volgens fractievoorzitter Sonja Pauw zou de sloop een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de binnenstad. ??Veelgehoord is de roep om de stad in het Broerenkwartier te herstellen. Bot gezegd, sloop van gebouw waar Xenos in zit, de Weeshuispassage en het V&D complex. Dit is iets wat je niet 1,2,3 regelt, maar het creƫert wel ruimte! De fractie ziet perspectief, zeker als het in fases gebeurt vanuit lange termijn perspectief op de binnenstad.??

  Ook vertelde D66 dat de opvulling van de nieuwe winkels in het Broerenkwartier uiteindelijk moeizaam zal zijn. Pauw: ??Project 5, Pistache en Ruimtetuig geven aan dat ze niet langdurig de hoge huren kunnen betalen. Terwijl zij precies zijn wat de stad nodig heeft voor extra beleving.??

  Bron: http://www.zwollenu.nl/nieuws/d66-wil-vd-en-xenos-slopen/

Reageer