Overijssel gaat bijen redden

Zwolle – De provincie Overijssel stelt een actieplan op om de dramatische teruggang van het aantal bijen tegen te gaan. Dat is het resultaat van een initiatief van PvdA en CDA in provinciale staten.

Het gaat ontzettend slecht met de bijen en weidevogels in Nederland. 18 procent van alle Nederlandse bijen heeft de afgelopen winter niet overleefd, ongeveer het dubbele van vorig jaar. De laatste tien jaren gaat wereldwijd het aantal bijen achteruit. Gebruik van insecticiden, de achteruitgang van de aantallen bloeiende planten en schaalvergroting en intensivering in de landbouw worden genoemd als oorzaken van de sterfte onder wilde bijen en hommels. Om die trend een halt toe te roepen roept de provincie nu een brede groep deskundigen en belanghebbenden op het gebied van honingbijen en wilde bijen bijeen. Die groep moet uiterlijk 1 april met een breed gedragen actieplan komen om het tij te keren en het leefgebied van bijen in Overijssel te verbeteren.

“Snelle actie is noodzakelijk,” stelt initiatiefnemer Annemieke Wissink van de PvdA. “Ik ben blij dat de provincie dit oppakt. Er zijn in Overijssel al genoeg diersoorten uitgestorven. Het is in het belang van zowel de landbouw als de natuur dat de bij niet uit het landschap verdwijnt.”
Artikel delen:
Reacties 12
 1. "Het is in het belang van zowel de landbouw als de natuur dat de bij niet uit het landschap verdwijnt"

  Mevrouw Wissink, mag ik u er op wijzen dat we zonder bijen een grote hongersnood krijgen, wereldwijd!

 2. Geen leven zonder de bijen geen bestuiving ook geen appels en peren, geen groente en andere soorten fruit, enz. En niet te vergeten, de groenteman die kan zijn deuren wel sluiten, en de supermarkten zonder de groente afdeling, wij zijn echt afhankelijk van deze interessante prachtige diertjes, en daar moeten wij zuinig op zijn.

 3. @Veldwachter nee dat doen wespen niet

  @hennie dat is een hoax (gelukkig), Einstein heeft dat niet gezegd en het klopt ook niet

  @tinusje gelukkig zijn bijen niet de enige bestuiven. Sterker nog, hommels zijn er beter in om maar iets te noemen.

  Betekend dit dat het niet uitmaakt dat ze dood gaan? Natuurlijk wel, liever zoeken we uit waarom ze dood gaan (waar nog steeds geen eenduidig antwoord op is, waarschijnlijk een combinatie van vele zaken), en doen we er wat aan. Maar laten we wel realistisch zijn, de wereld kan heus wel tegen een stootje.

 4. @Japser, bedankt.
  @Beer, ik ook, ik hoorde van de week dat honing gezond is, iets met anti-oxidanten e.d. maar daar weet jij als Beer natuurlijk alles van. 😉

Reageer