Nieuwe stadsprins is Sander Dol

Zwolle – Bijna elk jaar werd zijn naam genoemd als de nieuwe Prins Carnaval en altijd zaten de voorspellers er naast. Maar dit jaar is het zover! Sander Dol (53) is de nieuwe Stads- en Eileuverprins. Prins Kinne I.

prins_kinne_i_neuse_ore.jpg 

Het college van oud- Prinsen van de Eileuvers was zelf verrast over het snelle positieve antwoord op hun vraag: wil jij dit seizoen onze Prins worden? “Ik vroeg mij af ‘wie ben ik dat ik dit mag gaan doen’. Tegelijkertijd buig ik in bescheidenheid mijn hoofd, maar denk wel wie anders dan?” aldus Dol in zijn eerste humoristische reactie. 

Sander hoeft eigenlijk niet nader te worden geïntroduceerd. Restauranthouder (eerst van de Eetkamer van Zwolle, later ZoXander en de Koperen Kees) en initiator van het jaarlijkse Thorbeckegracht- festival.

Hij was één van de eerste ondernemers die een tijdelijk restaurant startte in een pand dat zou worden gesloopt. Restaurant Even in het oude Rabobank gebouw aan de Melkmarkt. Pop- up restaurants zijn nu een bekend verschijnsel,  Dol bedacht het jaren geleden dus al. Zijn vijftigste verjaardag vierde hij met een geweldige show op de planken van de Spiegel en ook dit jaar brengt hij (net als vorig jaar) in de Spiegel een Oudejaarsshow met “Ouderwetse gezelligheid”. Dat dan samen met acteur en regisseur Michael Kroegman. 

Maar naast al deze activiteiten staat de komende maanden het carnaval centraal.
 
Precies dertig jaar geleden leerde  Sander Dol dat Zwolse carnaval kennen via Ingrid Niessink, toen zijn collega bij Marten Eibrink aan de Oosterenk. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit Sassendonk. Wijlen Jos Norp (Prins Jono) vergeleek carnaval met een toneelstuk. “De verenigingen bouwen het toneel, de carnavalsvierders moeten het stuk invullen”. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Zwolle leerde Dol kennen als een uiterst creatieve ‘toneelspeler’ en een fantastische buutreedner.
 
Beroemd zijn z’n buuts bij het carnavalsontbijt van de Pärremetôsie. Vooral bekend echter zijn de ludieke activiteiten die Dol op de dinsdagmiddag van het carnaval ontplooit. Omdat carnaval nu eenmaal onlosmakelijk met Vastenavond is verbonden organiseert de nieuwe Stadsprins op dinsdag samen met Hetty en Anja de Lange hilarische en ludieke evenementen. Zoals carnavalsreisvereniging Club Sas (naar voorbeeld van het Franse Club Med) of de Culiwalk door Sassendonk. 
 
Als Stadsprins hanteert Sander Dol de leus: “Koning Kinne, Admiraal, eten moeten we allemaal!”
Al dertig jaar is het huis van Sander een slaapplaats voor carnavalsgasten (uit binnen- en buitenland), die het Zottenfeest in Zwolle van dichtbij willen beleven.
 
Typerend voor de vaak eigenzinnige opstelling van Dol: hij koos  uit die vaste gasten twee vrouwen om hem dit jaar terzijde te staan als Adjudant. Marlon Teunis woont met haar partner Arko Kuilder en twee kinderen (Jelle en Nika) in Meilhards (midden Frankrijk, zo’n 1000 kilometer onder Zwolle). Marlon Teunis (adjudant Neuse) viert net als haar collega Frederique Kolthof (adjudant Ore) al dertig jaar carnaval in Zwolle. Frederique woont met partner Henk Hansma en kinderen (Floor en Merel) in Stadshagen. 
Artikel delen:
Reacties 9
 1. vreemd dat er nog geen comité is samengesteld om het carnaval de nek om te draaien.
  als men bij de wijthmerplas een radio aanzet begint doorgaans de hele veerallee te klagen over geluidsoverlast. ditzelfde zien we bij het park de wezen landen waar omwonenden geen genoeg krijgen van het klagen over de meer dan populaire festivals.
  optochten rijden niet meer over de brink, hoogstwaarschijnlijk door mensen die de klaaglijnen hebben platgebeld.

  Als men van mening is dat herman zich ook ergert aan geluidsoverlast, dan zit men ernaast. Herman, woonachtig aan de groenstrip in zwolle heeft nergens last van.


  Maak melding

 2. Herman, woonachtig aan de groenstrip in zwolle heeft nergens last van.

  ‘Erman komt idd herhaaldelijk over als een vrije/vrijgevochten geest.
  Kan hij daar in het kerkdorp wel mooi sparren met een aantal “gesloten/besloten/krampachtige tegen het angstige aan…geesten”.
  Zou mooi zijn als, op het onvolprezen WeblogZwolle, de voortgang van dat sparren te volgen zou zijn.


  Maak melding

 3. we moeten ervoor waken dat het onvolprezen weblog afglijdt tot een digitaal krantje van het nivo LWL.
  sommige columnisten zijn aardig op weg de balans eruit te halen. reageren met smilies en aanpalend flauw vermaak.

  herman, woonachtig in de groene strip, vindt het prima. doet herman hier aan mee?
  het antwoord is nee!


  Maak melding

 4. Klink principieel ‘erman; dat past mij wel!

  Absoluut eens met het feit dat het onvolprezen WeblogZwolle nog niet…nooit….vergeleken mag worden met LWL.nl. De kneuzige pest-reageerders die de erg sympatieke Willem Lucht al jaren het leven zuur maken verschijnen hier echter ook. Vanzelfsprekend onder een droevigmakende schuilnaam. Lijkt me best jammer als je geen leven hebt. Maar jij ‘Erman, woont waarschijnlijk tussen die etters?


  Maak melding

Reageer