Fraterfestival

Het Fraterfestival 2007 wordt een spervuur aan premières, klassiekers en bijzondere documentaires. De filmliefhebber wordt, voor het eerst in twee zalen, verwend met een record aantal actuele films en bijzondere extra’s. Van 16 tot en met 18 november in Filmtheater Fraterhuis.

Het is de derde editie van het Zwolse filmfestival en nooit toonde het filmtheater zo veel films in slechts drie dagen: maar liefst 25 films draaien in de oude Fraterzaal en de nieuwe Novonzaal. De films zijn gerangschikt in vier thema’s, waarvan ‘Premières en voorpremieres’ het meest in het oog springt. Dankzij de twee zalen behoort het Fraterhuis nu tot de filmtheaters waar nieuwe films snel draaien. Zo draaien Sicko van Michael Moore, over de Amerikaanse zorgsector, en Blindsight van Lucy Walker nog vóór de officiële Nederlandse release.

 Onder het thema ‘Landschappen en Duurzaamheid’ draaien films die een ode brengen aan de schoonheid van het landschap, maar die tegelijkertijd de bedreiging ervan laten zien. Het thema ‘Africa in the Picture’ bestaat uit nieuwe films en een enkele klassieker over zowel de worsteling als de hoop van het continent. ‘Film en Muziek’ staat stil bij de unieke kracht van muziek, maar toont ook hoe muziek een cultuur kleurt.

Filmmakers en Zwolse kenners maken hun opwachting tijdens het Fraterfestival. Zo is scenarioschrijver Maarten bij de Kroon bij de vertoning van Hollands Licht. En regisseur Bob Entrop vertelt hoe Muzikanten voor het leven tot stand kwam. Bij Calle 54, een spetterende film over latin jazz, spreekt Marcel Stomp, de Zwolse koning van de salsa. De uitbreiding van polder Mastenbroek wordt ingeleid door Wapke Feenstra van Kunst & Cultuur Overijssel en door Annelies van der Horst namens de provincie Overijssel. Dat zijn nog maar enkele van de vele extra’s die het filmtheater in petto heeft.

Aan haar Vrienden biedt het filmtheater een extra korting aan, naast de vaste Vriendenprijs: Vrienden kunnen drie films zien voor de prijs van twee. Een goed moment om Vriend te worden van het Fraterhuis.

Het publiek maakt tijdens het Fraterfestival voor het eerst kennis met de nieuwe indeling van de foyer en de twee zalen van het Zwolse filmtheater. In de eerste helft van november wordt de oude filmzaal gerenoveerd en iets verkleind. Daardoor worden voortaan beide zalen bereikt vanuit de foyer die het Fraterhuis inricht aan de Blijmarkt. De renovatie wordt komende winter afgerond.

Omdat vrijwel alle films tijdens het Fraterfestival maar één keer te zien zijn, is het raadzaam om tijdig te reserveren. Dat kan via www.filmtheaterfraterhuis.nl.

 

Programma Fraterfestival 2007

Vrijdag 16 november

19.00 Hollands Licht; met scenarioschrijver Maarten de Kroon

19.45 Sounds of Sand

21.30 Sicko

22.00 Calle 54; met salsakoning Marcel Stomp

Zaterdag 17 november

10.00 Nowhere in Africa

11.00 Een Manier om Thuis te Komen: Umoja Live

12.45 Manufactured Landscapes

13.15 Het Zwijgen

14.45 De Uitbreiding van Polder Mastenbroek; met Wapke Feenstra en Annelies van der Horst

15.15 Daratt

16.45 Tuya’s Marriage

17.15 Die Reise Nach Kafiristan

18.45 Blindsight

19.30 Shine

21.00 Atonement

21.45 Once

23.30 Antonia

Zondag 18 november

10.15 Atanarjuat

11.30 Copying Beethoven

13.30 The 11th Hour

14.00 Atonement

15.30 Earth

16.30 Muzikanten voor het Leven; met regisseur Bob Entrop

17.45 Goodbye Bafana

18.30 Une Hirondelle a Fait le Printemps

20.15 Fados

20.45 Manufactured Landscapes

Artikel delen:

Reageer