Minuut stilte voor slachtoffers Parijs

Zwolle – Om medeleven te tonen met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs is er vandaag om 12.00 uur een Europees herdenkingsmoment, waarbij iedereen wordt gevraagd om een minuut stil te zijn.

Burgemeester Henk Jan Meijer zal op dat tijdstip op het bordes voor het stadhuis samen met inwoners uit Zwolle dit moment herdenken waarna hij kort spreekt. Burgemeester en wethouders van Zwolle zijn diep geschokt door het drama dat zich afgelopen vrijdag in Parijs heeft voltrokken. Het college spreekt zijn medeleven uit aan de familie en naasten van de slachtoffers. De vlaggen op het Stadskantoor, het stadhuis en de Peperbus hangen vandaag halfstok uit piëteit met alle slachtoffers.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Geen enkele van de slachtoffers en nabestaanden kennen Henk Jan Meijer en/of de wethouders van Zwolle. En Henk Jan Meijer en de wethouders kennen naar alle waarschijnlijkheid geen één van de slachtoffers. Waarom dan deze symboolpolitiek?

 2. Ik stel slechts vragen. Zelfs dat ligt blijkbaar al gevoelig bij sommigen….
  Maar waarom geen inhoudelijke reacties? Is dat te moeilijk?

 3. @joppuh: ik vroeg inhoudelijke reacties. Geen nietszeggende antwoorden. Gaste en vd berg gooien er maar wat clichés uit over 'medeleven' (maar met welk doel?) en 'herdenken sterkt' (sterkt wat? Wie? Hoe?)
  Dat is geen inhoud, maar wollige prietpraat.

 4. Jesse heeft gelijk..
  Van dat domme gelul.
  Hoeveel stille tochten hebben we al niet gehad? Hoe vaak zijn we een minuut stil geweest? Is het er beter op geworden?

  Grenzen dicht a.u.b.

 5. @hennie: Goede, constructieve bijdrage. Plegers in Parijs zijn voor het overgrote deel Frans staatburger, worden bij een gesloten grens dus gewoon doorgelaten. Maar ja, het klinkt zo lekker, is 't niet?!?

  @Jesse: Misschien om uiting te geven aan het feit dat wij als samenleving dit NIET tolereren. En nee, ik denk niet dat IS daar van wakker ligt (zal je volgende opmerking zijn denk ik), misschien voegt het zelfs niets toe, maar het voelt voor velen goed om dit te doen. Je mag best respect hebben voor het verdriet van anderen, ook al zal dit niet gelijk een zichtbaar verschil maken. Enige emphatie is voor een aantal blijkbaar moeilijk uit te stralen.

 6. Dank je passant, je hebt het goed verwoord, zelf kon ik de moeite niet opbrengen en al zeker niet als er precies om 12.00 zoiets gepost moet worden. Riekt mij teveel naar bewuste provocatie, vandaar mij Troll opmerking, maar als ik het mis heb mag jesse038 mij dat onderbouwd uitleggen, als het hout snijdt wil ik dan wel mijn excuus aanbieden.

 7. Mensen die niets doen lopen vooraan in de stille tocht.
  Het is gewoon een misselijkmakend en een gemaakte vorm van empathie tonen. Bah..

  Het vreselijk wat er gebeurt is en leef mee met deze mensen, maar dat doe ik ook bij alle 30000 hongerdoden die elke dag te betreuren zijn, omdat ons land daar alle grondstoffen wegkaapt..

  Wordt wakker en blijf niet in je, door de NOS gevormde, mening hangen.

  Grenzen dicht zal er in ieder geval voor zorgen dat we eerst onze eigen problemen kunnen oplossen.

 8. Met het eerste gedeelte van de post van Hennie hierboven ben ik het eens.
  Met de laatste zin echter niet: ik ben niet voor dichte grenzen. Dat zou betekenen dat we niet meer in en uit ons land kunnen en dat de handel gaat stilvallen. Wel zou ik me kunnen vinden in grenscontroles, maar dat zal dan vaak alleen symptoombestrijding zijn, want hoe herken je iemand die sympathiseert met IS? Je kunt niet even tussen de oren kijken bij die persoon.

  Het probleem zullen we bij de moraal moeten aanpakken: het wegnemen van sympathie voor IS.
  Om te quoten uit het door mij hierboven genoemde artikel:

  Wij vinden dat wij schuld hebben aan al het leed van de wereld. We hebben op een kortzichtige manier onze eigen godsdienst weggegooid en denken dat we vrij zijn. Aan de andere kant heb je nu vijftig tot zestig procent van de Europese moslims ?? volgens een recente studie uit Berlijn ?? die een zeer conservatieve invulling van de islam volgen. De rest niet, dus, maar een groot deel onder hen is wel vatbaar voor het verwijt dat ze dan niet vroom genoeg zijn. Net zoals meneer pastoor vroeger mensen ??raad?? kwam geven, en heel wat mensen plots in een vlaag beseften dat ze niet vroom genoeg waren.⤝

  ⤽De meeste moslims die ik in mijn leven heb ontmoet zijn wel lieve, goede mensen, maar zeer beïnvloedbaar voor godsdienstige verwijten.⤝

  In de nacht van de aanslagen zag ik op Facebook diverse Facebookvrienden van mij juichen. Zie ook deze tweet van me. Inmiddels heb ik 15 van deze mensen verwijderd. Mensen zoals jij en ik. Die normaal gewoon aardig zijn. Ik wilde zonder vooroordelen zijn, maar voel me gefopt.

  Laten we hopen dat de Islam maar snel een periode van Verlichting zal gaan kennen. Grenzen sluiten gaat echt niet helpen. Maar de sympathie wegnemen voor IS wel. Alleen heb ik geen idee hoe. Jullie wel?

 9. Tuurlijk Hennie. Grens is geen enkel probleem, heb nog geen zinnig argument gehoord waarom het niet zou kunnen. Direct doen dus. Wat wel een probleem is dat we een beetje laat zijn. Grens sluiten kan bijdragen aan het importeren van nog meer moslimgerelateerde ellende, maar heeft nauwelijks effect op wat er al binnen is. Het gevaar komt net zo hard van binnenuit.

 10. Grenzen dicht a.u.b.

  De VS heeft de grenzen altijd gesloten maar is geen garantie dat er niets gebeurd: check 9-11, check de Boston marathon, Oklahomo City bomaanslag (168 slachtoffers), de Unabomber, Columbine Highschool. etc. etc.

 11. Mike,

  Je hebt gelijk, maar we zitten nu wel met tienduizenden alleenstaande mannen uit Syrië opgescheept, omdat onze grenzen openstaan.

  Gewoon sluiten en problemen intern oplossen

 12. Ik was stil omdat anderen stil wilden zijn. Voor mijzelf deed ik het niet. Ik herdenk op eigen wijze en voor alle slachtoffers van terrorisme. Dus niet plotseling een Frans vlaggetje omdat het eens Europeanen zijn die ik zichtbaar moet herdenken. Ik vond het heel hypocriet.

 13. @Hennie Het zijn geen alleenstaande mannen. Voor het grootste deel zijn het vaders waarvan hun gezin nog in de vluchtelingenkampen van Turkije, Libanon en Jordanië zitten. Zodra het kan laten ze hun gezin overkomen.
  Verder denk ik niet dat jij enig idee hebt van de problemen die deze mensen hebben. Problemen die veroorzaakt zijn door Assad en IS, wat op zijn beurt weer groot kon worden dankzij de "War in Terror".

 14. Bericht door jesse038, op 16 november 2015 12:22

  Oké, op welke manier draagt 'medeleven' en 'herdenken' bij aan het voorkomen van herhaling

  Van herdenken word je zelf beter. Evenals van bidden en mediteren.
  En ik heb als kind al geleerd: "Verbeter de wereld begin bij jezelf!"
  Zo draagt dat bij aan het voorkomen van herhaling.

 15. Als eerste heel erg dat wat er in Parijs gebeurd. Niet normaal wat voor een zieke wereld dit aan het worden is. Maar wat ik nog zieker vind is het volgende:

  We gaan nu minuut stilstaan en alle Facebookprofielen in een Franse vlag hijsen. Maar nu komt het ……..

  Wanneer hebben we ooit een minuut stilte gehouden voor de dagelijks vermoorde kinderen, oideeën mannen en vrouwen in bijvoorbeeld Syrië Palestina Birma ??? De honderden studenten die werden vermoord in Kenia of de duizenden mensen die vorig jaar werden afgeslacht in centraal Afrika? ????? Daar worden er elke dag mensen vermoord middels aanslagen. Vertel me aub zijn die levens niets waard omdat het moslims zijn of omdat de slachtoffers niet om de hoek vallen zoals in Parijs? Kan iemand mij vertellen waarom we zo hypocriet bezig zijn?

  Vertel me aub

  Hypocriete wereld!!

 16. Hennie heeft het ook over "Grenzen dicht!"
  Ben ik het niet mee eens. Kwaadwillenden lachen erom en het kost schepen met geld. Waar moet dat geld vandaan komen? Nog maar wat bezuinigen op de zorg ofzo?

 17. Goed stuk de link van Klaasjan om 13:54.

  Jammer dat ze in de overige media denken dat je met dit soort prachtige stukken geen lezers/kijkers/luisteraars trekt. Daar zullen journalisten toch een dikke huid van krijgen als ze dagelijks over ellende en geweld moeten berichten. Of worden ze daar op geselecteerd?

  Hier heeft Hennie om 13:43 wel een punt. De berichtgeving van de NOS mist vaak diepte. Wel goed vind ik rubrieken als Tegenlicht, Andere Tijden en (ik vergeet er vast nog een paar).

 18. Daar verbaas ik me ook over Frederic (18:54). Vorige week donderdag ongeveer gelijktijdig met de aanslagen in Parijs was er ook een mega-aanslag in Bagdad. Daar is bijna niet over bericht. Zolang het in het Midden-Oosten gebeurt vinden wij het kennelijk niet erg.

 19. Bagdad is een ver van onze bed show. Met de aanslag in Parijs kwam het wel heel erg dichtbij. "Grenzen dichtgooien" roept de populist, een echte oplossing biedt het echter niet. Net zoals hierboven geschreven worden bijna alle aanslagen in Europa gepleegd door "mensen" die al zeer lang of zelfs hun hele leven in Europa wonen. Als je kansarm bent en op zoek naar een "uitweg" gaat kom je nog wel eens de verkeerde tegen. Helaas zijn er honderden, zo niet duizenden jongeren in Franse achterbuurten die daar zo vatbaar voor kunnen zijn.

  De grenzen sluiten heeft trouwens alleen een symbolische waarde. Als ze echt willen smokkelen ze zichzelf wel in het vrachtruim van een schip of op een andere wijze het land binnen…….

 20. Nou Jesse038, het doel van IS is mensen tegen elkaar opzetten. Dat artikel waar je naar verwijst werkt daar perfect aan mee. IS is jou dankbaar voor die link.

  Wel weer een mooi woord geleerd voor Wordfeud: 'islamapologeten'. Precies 15 letters. Zou Wordfeud het kennen?

 21. Bernard, IS kan z'n gang gaan en groeien door mensen zoals jij. Mensen die de feiten verdraaien en bagatelliseren en krampachtig vasthouden aan wensdenkmodellen die keihard worden ingehaald door de realiteit. Lees het artikel nog maar een keer en kijk daarna eens in de spiegel. Als je durft. En ga anders fijn wordfeud spelen, met je roze oogkleppen op.

 22. Beste Jesse, Bernard (en anderen) zijn het niet met je eens, dus ga je denigrerende opmerkingen maken, volgens mij heb je dat niet nodig. Ik probeer jouw mening te respecteren, hoewel ik niet dezelfde mening ben toegedaan. Ik wil er best een dialoog over starten, maar ga je geen gelijk geven, tenzij je me kan overtuigen van jouw mening door uit te leggen wat die nu echt is, inclusief gevolgtrekking en niet alleen vanuit populistisch roepen.

  Ik heb elders op deze site al eens aangegeven dat iedereen zijn/haar eigen waarheid steevast overeind houdt door juist die argumenten te gebruiken die "goed" uitkomen. Alles wat niet in het plaatje past, verzwijgen we. Dit geldt in een dialoog voor zowel de voor- als tegenstanders trouwens. Volgens mij is de oplossing voor problemen juist om ze rationeel te benaderen en op te lossen. Dit zal niet altijd de makkelijkste weg zijn, je moet immers toe durven geven dat je in sommige gevallen geen gelijk hebt.

  Het verbaasd mij wel dat zij (de moslims) in de ogen van een aantal zéér rechtse lieden geen mening mogen hebben op het westen, maar dat diezelfde personen wel vinden dat zij een mening over de moslims mogen hebben. IS drijft bewust een wig en gezien sommige reacties hier, lukt dat aardig.
  Zolang er kansarme mensen leven, is er een voedingsbodem voor extremisme, in welke vorm dan ook.

 23. Natuurlijk mogen moslims een mening hebben over het westen. Eerlijk gezegd interesseert me die mening geen fluit, tenzij die mening leidt tot terrotische aanslagen en onverdraagzaamheid.
  De ideologie van de islam is intolerant en vijandig naar de normen en waarden van de Westerse samenleving. Dat is helemaal niet erg, zolang we de islam daar laten waar hij vandaan komt en ingebed is in de cultuur en de historie.
  Waar jij, Bernard, Leo en consoren voor pleiten is dat wij in het westen tolerant moeten zijn naar iets dat intrinsiek intolerant is. Dat is vragen om problemen, zoals we inmiddels weten. En een wig drijven tussen groepen is ook overkomelijk, tenzij dat middels Kalashnikovs gebeurt.

 24. Ik begrijp wat je zegt, maar hoe ga je dit bestrijden? Hoe zie je aan de buitenkant of iemand:
  a: Moslim is;
  b: Puur een andere kijk op leven heeft en dat uitdraagt en via dialoog kenbaar wil maken;
  c: Of iemand van plan is een terroristische aanslag te plegen

  Kortom, hoe houd je iemand bij de grens tegen of houden we alle, niet germaans uitziende mensen, vanaf heden buiten de deur?

  En stel, in jouw ideale wereld, Islam bestaat niet meer. Zijn alle problemen dan opgelost? Of gaan terroristen met andere smoezen dan andere kansarme jongeren brainwashen. En hoe gaan we ons daar dan tegen wapenen?
  Ben dus benieuwd naar jouw oplossingen indien we bevolkingsgroepen uit gaan sluiten en hoe we in de toekomst gaan voorkomen dat er nieuwe brandhaarden ontstaan in de wereld.

 25. Admin; dat wordt onmogelijk gemaakt zodra jullie hier berichten over vluchtelingen plaatsen. Helaas komen daar allerlei onzin-reacties op.

Reageer