Schrijven voor vrijheid op 10 december

Zwolle – Burgermeester Meijer en andere gemeenteraadsleden doen al mee. Op donderdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, organiseert Amnesty Zwolle een grootscheepse schrijfmarathon. Decor van de dag is Waanders In de Broeren, waar bekend én onbekend Nederland haar steentje bij kan dragen aan verbetering van mensenrechten wereldwijd.

Pak een pen, schrijf een korte brief en help een mens in nood. Dat is wat gevraagd wordt tijdens de actie van Amnesty International. Wereldwijd komen op deze dag honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen en ook door heel Nederland worden op 10 december schrijfmarathons gehouden. Amnesty Zwolle blijft niet achter en opent de deuren van Waanders In de Broeren voor een gezellige en nuttige schrijfmarathon waar jong en oud aan mee kan doen. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty's Schrijfmarathon kan op 10 december van 10.00 uur 's ochtends tot middernacht terecht in Waanders In de Broeren.

Na de opening van de dag door burgermeester Henk Jan Meijer begint het schrijffestijn. In de sfeervolle brasserie kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. Er liggen pennen, papier en voorbeeldbrieven klaar voor iedereen die een steentje bij wil dragen. Ter ondersteuning van de schrijvers, komen er verschillende artiesten langs om bijvoorbeeld een muzikaal of poëtisch optreden te geven. Zo komt de Jonge Dichter des Vaderlands Maaike Rijntjes haar talenten laten horen en zal de nachtburgermeester van Zwolle om middernacht de schrijfmarathon afsluiten.

Elk jaar zijn er enkele personen voor wie een brief geschreven kan worden tijdens de schrijfmarathon. In 2015 zijn dat bijvoorbeeld Leyla en Arif Yunus. Amnesty volgt hun situatie nauwgezet sinds ze in de zomer van 2014 werden opgepakt. Op 6 augustus jl. eiste de aanklager op basis van verzonnen aanklachten respectievelijk negen en elf jaar cel. Leyla Yunus had zich onder meer kritisch uitgelaten over de Europese Spelen in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku.

Maar liefst 70 duizend brieven zijn er geschreven tijdens de schrijfmarathon van Amnesty International 2014, waarvan 1200 in Zwolle. Deze brieven vormen een bron van steun en hoop. Zo zei Tun Aung uit Myanmar, die na acties van Amnesty dit jaar vervroegd vrijkwam: ‘Toen ik vastzat begon ik brieven te krijgen van Amnesty-aanhangers. Dat was de eerste lichtstraal in mijn donkere dagen. Ik voel me bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van Amnesty'sSchrijfmarathon. De honderden persoonlijke brieven maakten me zeer emotioneel en nederig.' Tun Aung kreeg zeventien jaar gevangenisstraf nadat hij twee partijen die met elkaar slaags geraakt waren, probeerde te sussen. In 2015 kwam hij vrij nadat hij twee jaar had vastgezeten.

Artikel delen:

Reageer