Zuil van Landschapsbeloften siert provinciehuis

Zwolle – Hester Maij heeft vanmorgen de Zuil van Landschapsbeloften haar tijdelijke plekje in het provinciehuis van Overijssel gegeven. Op deze zuil zijn ruim honderd tegeltjes geplakt met beloften aan het landschap van bedrijfsleven, bewoners, belangengroepen, politiek, overheid en maatschappelijke organisaties.

18112015opening_zuil_landschapsbeloften.jpg

De zuil is het aankomende jaar op verschillende publiekelijke locaties en gemeentehuizen te bezichtigen. Met deze zuil vraagt Landschap Overijssel aandacht voor landschapsbescherming. De aankomende acht weken is de zuil in het provinciehuis te aanschouwen, die hiermee laat zien dat zij het landschap, waar zij zo trots op is, koestert. Tijdens het Landschapssymposium dat Landschap Overijssel begin dit jaar organiseerde, hebben alle aanwezigen hun belofte aan het landschap op een tegeltje gezet. Het landschap is belangrijk voor ons, het vormt ons thuis, het decor waar we wonen, werken en recreëren. Ondanks dit grote belang, gaat het landschap hard in kwaliteit achteruit. Typische landschapselementen zoals houtwallen en poelen verdwijnen. En hiermee de dieren die er leven.

"Wij zien het als onze taak mensen bewust te maken dat we zo niet alleen ons landschap verliezen, maar ook ons thuis," aldus Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel. "Een Twentenaar voelt zich thuis in Twente en iemand uit Salland voelt zich verbonden met het landschap daar. Dit is belangrijk voor ons, dit mogen we niet verliezen." Hester Maij deelde haar belofte al tijdens het landschapssymposium maar wil deze ook graag met Overijssel delen: "Landschap niet beschermen tegen ontwikkeling, maar versterken door ontwikkeling."

De zuil is het komende jaar op diverse locaties in verschillende gemeentehuizen in Overijssel te zien. Bezoekers kunnen zich laten inspireren door de beloften op de zuil en kunnen hun eigen belofte aan het landschap uitspreken via Twitter met de #landschapsbeloften. Op www.landschapoverijssel.nl/belofte kunnen geïnteresseerden zien waar ze de zuil op dat moment kunnen bewonderen en hoe ze hun belofte verder kunnen verspreiden. De provincie Overijssel is trots op haar landschap en wil dit graag delen. Bewoners en gemeenten die de zuil ook in hun gemeentehuis willen hebben, kunnen contact opnemen via info@landschapoverijssel.nl.

Artikel delen:

Reageer