Kans voor 'megasupermarkt' in Zwolle

Zwolle – De kadernota detailhandel is ruim 3 jaar geleden door de raad vastgesteld. Door de snelle ontwikkelingen in de winkelsector is er aanleiding om de huidige kadernota tegen het licht te houden. Een belangrijke reden is dat het winkelbeleid ten aanzien van de supermarkten niet in alle gevallen strookt met de geldende bestemmingsplannen.

Concreet voorbeeld is de nieuwe vestiging van een supermarkt op bedrijventerrein Voorst. Vanuit winkelbeleid was dit niet gewenst, maar het bestemmingplan stond het toe. Een andere reden voor herijking is het verzoek van de ontwikkelaar van het Katwolderplein om medewerking te verlenen aan het vestigen van een supermarkt die groter is dan toegestaan. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven onder de noemer versmarkt of foodmarkt. Het college heeft een gespecialiseerd bureau opdracht gegeven het supermarktbeleid onder de loep te nemen.

Volgens het bureau voldoet het huidig afwegingskader, maar er worden twee wijzigingen geadviseerd. Ten eerste moet de vestiging van een supermarkt groter dan 3.000 m2 mogelijk zijn. Ter vergelijking: de verkoop-vloeroppervlakte (vvo) van een AH Large is 2000- 2800 m². Ten tweede is het bij een eventuele toevoeging van nieuwe supermarktmeters niet per definitie nodig dat er elders supermarktmeters worden ingeleverd. Het college van Zwolle stelt de gemeenteraad voor het advies over te nemen en te verwerken in een nieuw afwegingskader voor supermarktinitiatieven, waardoor duidelijkheid kan worden verschaft aan initiatiefnemers.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Toch gek dat er veelal geroepen wordt over vrijheid voor ondernemers als het gaat over de zondagsopening maar dat de supermarktondernemer wel afhankelijk wordt gesteld aan de beperkingen, ook in aantal, die een gemeente oplegt

 2. het vestigen van supermarkten op plaatsen die "niet de bedoeling"waren is van alle tijden. Vestiging van de Boni in Assendorp was niet de bedoeling van de gemeente, maar vestiging kon toen niet worden tegengehouden. Daarna is de rest van dat gebied (onderdeel Spoorzone) juridisch alsnog dichtgetimmerd. Nu doet zich hetzelfde voor op bedrijventerrein Voorst, en weer heeft men zitten slapen. Weer een mooi voorbeeld van het zinloze Detailhandeloverleg Zwolle….

 3. Doen! Maak er meteen een mega mall van zodat ik niet meer die middeleeuwse sh#t binenstad in hoef met die belachelijke parkeertarieven. Alle detailhandel buiten de binnenstad en de binnenstad alleen nog maar terrasjes en sightseeing.

 4. Gewoon niet doen, genoeg is genoeg. Supermarkten op loopafstand in wijken en ook binnenstad niet in gevaar brengen. Ook niet extra autovervoerbewegingen stimuleren, luchtkwaliteit staat in ons land al onderaan de Europese ladder.

 5. dat megasupermarkten werken bewijzen de landen om ons heen, in Groot Britanniƫ vind je ASDA, 24/7 open , vaak buiten de wijken, aan de rand van steden. Duitsland oa Marktkauf en meer van dat soort grote zaken. Ik zeg : doen!!

 6. een wat defuse aanleiding om wederom een extern bureau het nadenkwerk te laten doen.

  "Concreet voorbeeld is de nieuwe vestiging van een supermarkt op bedrijventerrein Voorst. Vanuit winkelbeleid was dit niet gewenst, maar het bestemmingplan stond het toe. Een andere reden voor herijking is het verzoek van de ontwikkelaar van het Katwolderplein om medewerking te verlenen aan het vestigen van een supermarkt die groter is dan toegestaan. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven onder de noemer versmarkt of foodmarkt. Het college heeft een gespecialiseerd bureau opdracht gegeven het supermarktbeleid onder de loep te nemen."

 7. @drama: Maximaal 1,5 km? Dacht het niet. Ik woon gewoon in Zwolle, nabij het centrum. Precies in een gat wat betreft de supermarkten. Dichtstbijzijnde op 2.1 km afstand.

  Wat betreft kleinschaligheid ben ik het met je eens. Vooral in steden heeft niet iedereen een auto. En na een lange werkdag/werkweek ga ik in ieder geval niet nog fietsen naar zo'n megamarkt.

  Geef mij maar wat extra kleine supermarkten in de 'vergeten' buurten hier in Zwolle!

Reageer