Daklozen vissen in de Zwolse stadsgracht

Zwolle – De GGD Ijsselland heeft dit jaar gekozen voor een originele teamdag. In samenwerking met stichting Present Zwolle werden er vijf projecten georganiseerd. Eén van de activiteiten was het vissen met lokale daklozen.ggd_vissen.jpg 

Zwolle Actief houdt zich dagelijks bezig met het activeren van dak- en thuislozen. Zodoende ontstond het idee samen met stichting Present, de Herberg en de RIBW om een viswedstrijd te organiseren. De visakten en hengels werden verzorgd door HSV ‘de Hengelsport’ Zwolle en Dierenspeciaalzaak Zunnebeldt. Elk teamlid van de GGD werd verbonden aan een bewoner van de Herberg. 

Aan de gracht werden de visstekjes ingenomen en de competitie kon beginnen. Met grote regelmaat werd er een visje uit het water omhoog gehaald. Het samen iets doen zorgde voor ontspanning bij de daklozen en de medewerkers. Onder het vissen werd er met elkaar gesproken, gelachen en genoten. Een originele manier om elkaar te ontmoeten. Gezamenlijk werd er afgesloten met een drankje.

Zowel de medewerkers van de GGD als de bewoners van de Herberg gaven aan dat dit voor herhaling vatbaar is. Stichting Present sluit af met een oproep: ‘Wij willen iedereen uitnodigen om eens na te denken om zo een teamdag in te vullen’. Als je dit wil met je team dan kun je je melden bij de stichting. 


Artikel delen:
Reacties 11
 1. te gek voor woorden. waar zijn we nu helemaal mee bezig? is er nu niets beters te doen dan met deze afgegleden burgers te gaan vissen?
  normaliter is het verboden om in de stadsgrachten te vissen. en wat gaat er met die zwaremetalen vangst gebeuren. te kop aangeboden?

  als men van mening is dat herman, wonachtig aan de groenstrip zich opwindt, dan zit men ernaast. herman is begaan met het lot van elkeen, maar denkt dat er betere manieren zijn om daklozen te laten herintegrern in de samenleving. deze actie is in de ogen van herman volstrekt zinloos

 2. normaliter is het verboden om in de stadsgrachten te vissen

  De stadsgrachten behoren tot de verenigingswateren van HSV de hengelsport Zwolle. Dus met de juiste papieren mag er gewoon gevist worden.

  en wat gaat er met die zwaremetalen vangst gebeuren. te kop aangeboden?

  Welke zware metalen vangst? Zijn er fietsen en dergelijke opgevist?

  Leuk initiatief. Vissen is een leuke, ontspannende en soms zelfs erg sociale bezigheid.

 3. @erman, waar is die groenestrip toch, en waarom is het zo belangrijk dat u daar woonachtig bent? Ik heb het al een paar keer voorbij zien komen, en googelen biedt geen antwoord.

 4. met zware metalen bedoeld herman onder ander lood. door het vel pleziervaart verkeer hebben de vissen veel te lijden van deze vorm van watervervuiling.
  ik had hier graag wat meer sympatgie voor gekregen.

 5. Misschien wat meer actie in de tent ? Zorg voor wat lichaamsbeweging sport is juist een middel om meer te verbinden. Ga hardloopclinics verzorgen met daklozen. Stel een trainingsschema op. 2x per week lopen, doel halve marathon Zwolle. Regelmaat en Sport (RS) goede ingrediënten voor daklozen … en misschien met vluchtelingen… zeg ik heel voorzichtig.

 6. Zelf gelukkig niet in deze positie, maar mocht het ooit gebeuren, geef mij dan alsjeblieft een set sportkleding en de mogelijk min 2x per week te kunnen sporten zodat ik tenminste gezond van lichaam en geest blijf.

 7. Ik ben werkzaam bij Zwolle Actief. Interessant om de reacties te lezen. Vissen is een spontane activiteit geweest waar iedereen van heeft genoten. Vaak gaat het overigens vooral om het contact dat goed doet. Verder wordt er ook sport aangeboden, en kunnen ook fitnessen, als daar naar gevraagd wordt en het klopt dat doet mensen goed! Soms moet er ook wel eens sportsetje geregeld worden, doen we ook. Er zijn m er mensen bezig met voorbereidingen op de Nijmeegse vierdaagse. We doen nog veel meer maar dit even als reactie. We zijn blij met de Zwolse samenleving die zoekt naar verbinding en daklozen kansen bieden van vissen tot werken!

 8. @ Arend: Op zich prima werk hoor, maar het is te vrijblijvend. Te veel, kunnen en als ze er na vragen. Ik zou zeggen actief oppikken. Groep samenstellen en gaan. 2x in de week, contact blijven houden, trainen. Dat hoeft natuurlijk niet naar een top niveau, maar wat ik al schreef, halve marathon Zwolle ? Er is vast wel een groep Zwolse ondernemers die hier een paar cent in willen steken voor wat sportkledij enz enz sportscholen ? AV Pec ?

Reageer