Landstede Basketbal koploper

Zwolle – Wie het kleine niet eert, komt niet in Weert. Zonder financiële middelen opereren in de vaderlandse eredivisie verdient groot respect, maar levert weinig punten op. Voor de zevende opeenvolgende maal verliezen de Limburgers. Landstede Basketbal ondervindt weinig tegenstand en wint eenvoudig met 60-82.

Alleen al vanuit nostalgische overwegingen is BS Weert een aanwinst voor het Nederlandse basketbal. Wie sporthal De Boshoven betreedt, gaat even terug in de tijd. Er ligt nog een prachtige houten vloer die deels verscholen ligt onder een blauwe mat, de openbare toiletten zijn betegeld met bruine kleuren uit de zeventiger jaren en de kantine heeft nog donkerbruine stoelen en tafels. De voorzitter verwelkomt bijna elke bezoeker. Als de hoofdmacht begint aan de warming-up is de zaal nog haast leeg: de businessclub is aardig gevuld. Vlak voordat de spelers officieel worden voorgesteld, stroomt de businessclub leeg en neemt met een blauw kussentje plaats op de tribune. Het hoofdteam oogt wat onwennig: het heeft nieuwe tenues en menig speler lijkt een te klein maatje gekozen te hebben.

Weliswaar opent Jeremy Ormskerk de score, maar daarna zijn het The Hammers die het heft in handen nemen. Er volgt direct een 2-12 run met onder meer zes punten van Grant Gibbs. Kenneth van Kempen plant zijn elleboog in het gezicht van Ricardo Glenn en de Zwolse reus valt en neemt in zijn val het team mee. Mede door een geforceerde driepunter van dezelfde Van Kempen komt Weert terug tot 11-12. Herman van den Belt neemt een time-out die effect sorteert. Tyson Hinz schiet zijn eerste van vier driepunters en Freek Vos scoort waar hij een fout er bovenop krijgt, zijn lens verliest en de vrijeworp mede hierdoor mist. Het is wel gewoon 15-24 na tien minuten.
In het tweede kwart wordt duidelijk dat het een slordige wedstrijd is. Ballen verdwijnen in het publiek: in zijn totaliteit vallen er 40 turnovers en 34 steals te noteren. Omdat de Limburgers alleen hun vrijeworpen secuur schieten, groeit het reboundoverwicht zienderogen in Zwols voordeel: de Zwolse mannen pakken achttien rebounds meer. Dat komt ook omdat zij zich slimmer opstellen. Het duurt even voordat de eerste score op het bord verschijnt: het is Steve McWhorter die de Limburgse defensie volledig dol draait. Als McWhorter in het slotkwart ook nog eens twee driepunters op rij binnenschiet, is de topscoorder van de dag bekend: 20 voor Steve.
Ook het arbitrale trio is soms wat slordig. Terugspelen van de Zwollenaren wordt niet gezien evenals de loopfout van Roel Aarts die dankbaar profiteert met een meesterdunk voor 25-37. Terwijl de Zwolse jeugd wat speelminuten krijgt, zijn het oudgedienden Ewoud Kloos en Tyson Hinz die middels driepunters het verschil doen oplopen. Bij rust is het 29-45.
In het programmablad staat vermeld dat de Limburgers het derde kwart vrezen. Zo gaat het immers al het gehele seizoen. Na een goed eerste kwart en een wat minder tweede stort BS Weert ineen. Dat ligt vandaag toch even iets anders: het verschil is namelijk al gemaakt. Dat neemt overigens niet weg dat ook het derde kwart met 12-18 naar Landstede Basketbal gaat. Tyson Hinz begint waarmee hij het tweede kwart eindigde: een driepunter. Daarna komen de jonkies van beide ploegen door: Freek Vos scoort en Lenno Witteveen zet een driepunter op het scorebord. De jeugdige Rens van Ravensteijn knalt van identieke afstand twee bommetjes binnen. Het degelijke Zwolse team breidt de voorsprong inmiddels uit naar 22 punten: 41-63.
De laatste tien minuten zijn wat losjes van beide partijen. Onder het nodige misbaar incasseert Kenneth van Kempen zijn vijfde fout en de wedstrijd kabbelt voort met een paar leuke scores. Het zijn met name de teamaanvallen die de Zwollenaren op de mat leggen die imponeren. De vrije scores volgen dan vanzelf onder de basket. Het verzet komt van Roel Aarts die dit kwart aangrijpt om teamtopscoorder met 13 punten te worden.
Landstede Basketbal blijft koploper in de DBL. Volgende week gaat het naar Den Bosch, dat dubbel aast op revanche. In de thuiswedstrijd waren The Hammers te sterk en waar Landstede Basketbal vorige week Aris Leeuwarden kleineerde, verliezen de Shoeters daar vanavond. Het is aan Landstede Basketbal om oudgedienden Leon Williams en Valentijn Lietmeijer nog langer achter hun oren te laten krabben door aanstaande zaterdag te winnen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is op donderdag 3 december tegen BS Weert, op zondag de zesde komt het Groningse Donar naar het Theater van de Sport.
PUNTEN:
Steve McWhorter 20; Tyson Hinz 17; Ricardo Glenn 11 [13 rebounds]; Grant Gibbs 8; Jessey Voorn en Ewoud Kloos 7; Freek Vos 6; Lenno Witteveen en Torben Tönjann 3.
Tekst: Remco van Vliet
Artikel delen:
Reactie 1

Reageer