Scholieren Overijssel Debat Award 2015

Zwolle – Op donderdag 26 november 2015 vindt de vijfde editie van de Overijssel Debat Award plaats in de Statenzaal van het provinciehuis in Zwolle. 22 Leerlingen van 11 scholen gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘Beste scholierendebater provincie Overijssel’. De debatwedstrijd begint om 14.00 uur. Om 17.35 uur is de winnaar bekend. De wedstrijd is dit jaar voor het eerst live te bekijken via www.jijenoverijssel.nl.

debat_award.jpg 

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. De presentatie is in handen van Martin Brand (o.a. zanger en theatermaker) en de debatten worden geleid door Nico van der Woude (docent Nederlands en ervaren debater). Er worden vijf stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld.

De voorbereiding
Alle deelnemende klassen hebben in de afgelopen weken een gastles gehad van een Statenlid en een raadslid. Daarnaast hebben vijf leerlingen van iedere deelnemende school  een workshop debatteren gevolgd. Van die vijf gaan de twee beste debaters naar de finale op 26 november 2015 in het provinciehuis.
 
Jury
Tijdens de Overijssel Debat Award worden de 22 leerlingen gedurende  vier rondes én de finaleronde beoordeeld door een deskundige jury. Deze jury bestaat uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid John Joosten en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2014 Marijn Eigenhuis (Ichtus College Kampen).
 
Deelnemende scholen
Zwolle                  : JenaXL, Van der Capellen Scholengemeenschap, 
  Greijdanus College.
Almelo                 : Pius X College, R.K. Scholengemeenschap Canisius.
Enschede            : Bonhoeffer College, ROC van Twente
Hengelo              : Het Twickel College
Nijverdal             : CSG Reggesteyn
Haaksbergen     : Het Assink Lyceum
Raalte                   : Carmel College Salland
 
Kijk live me!
De Overijssel Debat Award wordt dit jaar voor het eerst live uitgezonden via www.jijenoverijssel.nl.
Vanaf  14:15 uur kun je thuis meegenieten van de debatkunsten van de scholieren.
 
Overijssel doet mee!
Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 4.500 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is een van de middelen die Overijssel Doet Mee! hiervoor inzet.
 
Meer informatie
Lees meer over de debatwedstrijd, bekijk foto’s van de voorbereidende workshops, een promofilmpje en op 26 november de livestream van de wedstrijd via www.overijsseldoetmee.nl. 
 
Jongerenraad Overijssel: www.jrov.nl
PiusX College: www.piusx.nl
 
Twitter mee met #ODA15

Artikel delen:

Reageer