Christenunie Zwolle: “Ruimte aan rust”

Zwolle – Gerdien Rots, fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de gemeenteraad van Zwolle vindt het belangrijk dat we op zijn tijd rust kunnen nemen in deze drukke en jachtige tijd. In het interview met Weblog Zwolle geeft ze uitleg: "In de ritmiek van het leven moeten er rustmomenten kunnen zijn, waarin we kunnen ontspannen en anderen kunnen ontmoeten. Momenten waarop we kunnen genieten."

De ChristenUnie is ervan overtuigd dat veel mensen deze behoefte hebben en dat zijn niet alleen maar de mensen die op de ChristenUnie stemmen. Afgelopen tijd is er in Zwolle een discussie aan de gang over de verruiming van het aantal koopzondagen. Op dit moment zijn er twaalf koopzondagen en kunnen acht supermarkten op de zondagen vanaf vier uur de deuren openen. Een aantal grootwinkelbedrijven pleit voor een verruiming van het aantal koopzondagen. De ChristenUnie vraagt ook aandacht voor de keerzijde daarvan: de voor Zwolle zo belangrijke lokale ondernemers die niet iedere zondag open willen, krijgen dan nog zwaardere concurrentie van de grote jongens van buiten Zwolle. Uit peilingen blijkt dat ongeveer de helft van de winkelbedrijven en de helft van de consumenten in Zwolle voor verdergaande openstelling is. "Het ligt in Zwolle ongeveer fifty fifty."

Rots wil met name dus voor de lokale ondernemers, maar ook voor werknemers van winkels opkomen. Gerdien Rots is afgelopen periode door een aantal kleinere Zwolse ondernemers benaderd, die niets voelen voor uitbreiding van het aantal koopzondagen. “In gesprekken met deze ondernemers is mij duidelijk geworden dat ze behoefte hebben aan een vrije dag in de week. Ze hebben die dag hard nodig om de drukte en zwaarte van het ondernemerschap vol te houden. Vaak werkt ook de partner mee en de zondag is de dag om tot rust te komen en als ondernemersgezin samen te zijn”, geeft Rots aan.

Ook werknemers van de winkelketens moeten volgens de ChristenUnie kunnen rekenen op de politiek. Sommigen willen wel op de zondagen werken omdat ze door toeslagen een hoger inkomen krijgen, maar Gerdien Rots waarschuwt dat in vele CAO-onderhandelingen deze toeslagen dreigen te verdwijnen. Ze verwijst ook naar de geschiedenis van de arbeidersbeweging, die strijd heeft geleverd voor de vrije zaterdag en zondag en ze beschouwt dit als een grote verworvenheid waar we in Nederland trots op kunnen zijn. “In Amerika en Azië kennen ze deze verworvenheden niet, waar ze zeven dagen per week een 24-uurs economie hebben.”

Als grootste politieke partij in de gemeenteraad van Zwolle denkt de ChristenUnie dat het vrijgeven van de koopzondagen op langere termijn ook niet in het belang van de consument is. “Als alleen de grootwinkelbedrijven op de zondagen opengaan, maar de kleinere lokale ondernemers niet, houdt een groot deel van deze kleine ondernemers het op den duur niet vol. Dat leidt tot een verschraling van het winkelaanbod. De kleinere lokale ondernemers en familiebedrijven zijn belangrijk voor de kwaliteit, diversiteit en couleur locale van onze aantrekkelijke binnenstad, wat van levensbelang is voor Zwolle. Inkopen doen veel mensen al lang via internet, daarvoor ga je niet meer persé naar de stad. Dus moet het draaien om beleving. Die kleine winkels en speciaalzaken van onze lokale ondernemers spelen daarin een sleutelrol,” aldus Gerdien Rots.

De ChristenUnie wil zo vanuit haar politieke visie samen met andere partijen werken aan een “warme, betrokken samenleving waar eenieder tot zijn recht kan komen. We moeten de levendigheid en schoonheid van de Zwolse binnenstad versterken en de stad duurzaam en eigentijds laten ontwikkelen, waarbij er een balans moet zijn tussen de verschillende belangen en behoeften van iedereen. We zijn niet alleen een politieke partij voor onze eigen achterban, maar zijn er voor alle Zwollenaren.” In de praktijk van de gemeentepolitiek leidt dit volgens Gerdien Rots tot een goede balans, “waar we rekening houden met elkaar en er samen uitkomen.” Dat is ook haar ervaring met de andere coalitiepartijen PvdA, D66 en VVD met wie tijdens de collegeonderhandelingen op basis van de verkiezingsuitslag afspraken zijn gemaakt over de koopzondagen die door eenieder worden gerespecteerd. “Alle geluiden uit de samenleving zijn vertegenwoordigd in de raad. Wij houden rekening met elkaar, dat is typisch Zwols” volgens Rots. De ChristenUnie wil zo samen met de andere partijen dienstbaar zijn aan de samenleving. “We luisteren goed naar alle geluiden uit de samenleving, en zoeken daarbij naar een goede balans passend bij de Zwolse verhoudingen.”, aldus fractieleider Gerdien Rots.

Artikel delen:
Reacties 66
 1. ”Als alleen de grootwinkelbedrijven op de zondagen opengaan, maar de kleinere lokale ondernemers niet, houdt een groot deel van deze kleine ondernemers het op den duur niet vol. Dat leidt tot een verschraling van het winkelaanbod. De kleinere lokale ondernemers en familiebedrijven zijn belangrijk voor de kwaliteit, diversiteit en couleur locale van onze aantrekkelijke binnenstad, wat van levensbelang is voor Zwolle.”

  Hoe zit dit in andere steden? Daar is lijkt mij toch ook wel onderzoek naar gedaan. Die zijn toch niet ineens met bosjes failliet gegaan omdat ze niet open zijn op zondag.

 2. @Pec,

  Zwolle heeft naar verhouding weinig tot geen leegstand onder de kleinere winkelpanden.
  Uit onderzoek blijkt dat in niet toeristische plaatsen zoals Zwolle meer dan de helft en dan voornamelijk kleinere ondernemers op zondag gesloten blijft.
  Grootwinkelbedrijven maken veelal gebruik van jeugd-minimumloners op oproepbasis terwijl kleinere ondernemers veelal met ouder vastpersoneel die op zondag dubbel moeten worden uitbetaald werken.
  In Duitsland hebben ze slechts enkele koopzondagen per jaar en ik heb niet begrepen dat het daar minder gaat.

 3. ‘De ChristenUnie is ervan overtuigd dat veel mensen deze behoefte hebben en dat zijn niet alleen maar de mensen die op de ChristenUnie stemmen??????dit zinnetje uit het betoog van mevrouw Rots boeit me??.We leven toch steeds meer in een maatschappij waarin overtuigd zijn wordt ingehaald door ??het te willen weten??? Dus vraag het de burgers dan! En als uw overtuiging dan bevestigd wordt, prima, dan is het zo. Maar als u overtuiging een onjuiste (maar door u beleefde) blijkt te zijn, dan moet u zich daar ook bij kunnen neerleggen. U hoeft dan natuurlijk niet op zondag inkopen te doen, maar bel dan ook op die dag de helpdiensten niet en ga zo maar door!

 4. Inkopen doen veel mensen al lang via internet, daarvoor ga je niet meer persé naar de stad. Dus moet het draaien om beleving. Die kleine winkels en speciaalzaken van onze lokale ondernemers spelen daarin een sleutelrol,” aldus Gerdien Rots.

  Het welbekende ‘funshoppen’. En wanneer doet de consument dat? In zijn/haar vrije tijd. Dus in dat opzicht is juist zondagsopening een goede keuze…

 5. duidelijk standpunt. ” “In de ritmiek van het leven moeten er rustmomenten kunnen zijn, waarin we kunnen ontspannen en anderen kunnen ontmoeten. Momenten waarop we kunnen genieten.”
  En dus heeft de CU voor u bepaald, dat zoiets op zondag moet…..

 6. Of de winkels nu wel of niet open zijn op zondag boeit mij niet, maar ik bepaal graag mijn eigen rustmomenten, daar heb ik geen politieke partij voor nodig.

 7. Fijn dat Gerdien en de CU verder kijkt dan haar neus lang is. Pas op langere termijn zal je de gevolgen van een onbeperkte zondags openstelling kunnen vaststellen. Beter nu goed nadenken dan later spijt hebben. Uiteraard is hier kritiek op en dat mag. Je moet wel bedenken dat zij die geen kritiek hebben zich over het algemeen niet laten horen, dit is typisch Nederlands 🙂

 8. Mevr. Rots heeft wel degelijk een punt.

  Alles in dit land draait tegenwoordig om geld. En die grote winkelbedrijven hebben echt geen boodschap aan zondagsrust of meningen van mensen. Zoals ikke al uitlegt draaien die op minimumloners. Die worden gewoon de dupe omdat zij in een hoek gedrukt worden zonder keuze te hebben. Of geloof je zelf dat die mensen voor hun lol op zondag bij een kruitvat, zeeman of hema gaan werken? Die mensen hebben ook familie en een sociaal leven. Ik ben niet werkzaam in de detailhandel maar mijn weekend is me heilig. Ik ben ook geen commercie nodig voor mijn ontspanning.

 9. @Beestje
  “Of geloof je zelf dat die mensen voor hun lol op zondag bij een kruitvat, zeeman of hema gaan werken?”

  Scholieren en studenten staan in de rij om op zondag in deze winkels te werken!

 10. Eigenlijk is het heel simpel in het verhaal. Er zijn na de verkiezingen afspraken gemaakt tussen de verschillende partijen voor de duur van 4 jaar.

  VVD en PVDA hadden hier vooraf allang rekening kunnen houden met het feit dat de koopzondag wenselijk is, echter wilde men persé de steun van de CU om andere zaken door te zetten.
  En nu willen verschillende partijen die afspraak tussentijds veranderen, oftewel: “tijdens het spelletje de spelregels aanpassen”. We kunnen nu allemaal wel de CU hierop aankijken, maar het zijn uiteindelijk VVD & PVDA die hier ja tegen gezegd hebben.

 11. Goed verhaal van de CU!

  Persoonlijk ben ik ook 50-50.

  Ja: het is makkelijk en je kan boodschappen doen wanneer je wil.

  Nee: hou maar lekker rustig. Nu zijn het de winkels, straks volgt het hele bedrijfsleven. Ik heb genoeg collega’s in India en China die echt mega-jaloers zijn op onze weekenden.

 12. In de horeca werkt iedereen ook gewoon op zondag, en daar krijg je geen cent extra voor, hoor je niemand over klagen.
  In de detailhandel staan mensen te springen om op zondag te werken omdat je 150/200% per uur verdient.

  Mijn dag des heeres is op dit moment de dinsdag, want dan ben ik vrij. Kunnen asjeblieft alle winkels op dinsdag dicht zodat ik rustig van de dinsdag kan genieten?

 13. Precies! Nu zijn de weekenden nog weekenden, mede door de zondag. Straks wordt dat niet meer als bijzonder gezien en dus werken allemaal. In heel veel landen met een 24 uurs economie kun je ook in het weekend naar kantoor.

 14. Ja Abouali 150/200 % per uur. Jawel over een bedrag van wel 3 a 4 euro per uur springen om te werken, nou dacht het niet. Die percentages kennen ze niet in de detailhandel. En aub de horeca niet vergelijken met een schoenenzaak o.i.d. .:D:D

 15. Ik heb meermaals in de detailhandel gewerkt, en als student was ik altijd erg blij met die 3/4 euro per uur extra. Dat je als volwassene hier misschien minder blij van word betekent toch vooral dat je bij jezelf te raden moet gaan waarom je maar 8 euro per uur verdient.

 16. In b.v. Utrecht,Groningen en andere provinciehoofdsteden zijn de winkels iedere zondag open.
  Over een paar jaar zijn de winkels in Zwolle ook iedere zondag open, Zwolle loopt gewoon jaren achter,is altijd al zo geweest.

 17. De schijnheiligheid van de ChristenUnie doet me walgen. Ze willen de winkels dicht omdat zondag hun heilige dag is en omdat ze nog steeds vinden dat christenen meer rechten hebben dan anderen. Maar dat zeggen ze niet hardop natuurlijk.

 18. Voor mij genieten van zondagsrust als ik lekker kan winkelen op zondags. Vriendelijk verzoek aan mevrouw Rots om dat niet voor mij in te vullen, want daar heeft ze nu eenmaal niks mee te maken.

 19. Als het in Zwolle dan 50/50 is, waarom hebben we dan geen 2 koopzondagen per maand? De mensen die de winkels graag op zondag open zien, worden nu benadeeld.

 20. De winkels mogen best op zondag dicht blijven in Zwolle. Op het internet kun je shoppen wanneer je wilt en PostNL bezorgt tegenwoordig, zij het mondjesmaat, ook al op zondag. Dus lekker zo doorgaan en dan kunnen meer en meer winkels in Zwolle de deuren behalve op zondag ook de rest van de week dichthouden!

 21. Zwolle een toeristische stad? Laat me niet lachen. Op zondag kun je naakt door de stad lopen dankzij de partij voor en door god de CU. Dan hebben we ook nog die bejaarden malloten herrie uit de stad waardoor zwolle nog saaier wordt dan het al is.

  En die lui van herrie uit de stad zijn oude bejaarden die ook op CU hebben gestemd dus dat verklaard veel. Die mensen zitten allemaal zondags in de kerk om naar die goddelijke geneuzel te luisteren en dan willen ze dat het overal rustig is domme dombo’s en help zwolle maar naar de kloten. Tip verhuis naar zalk op staphorst en laat stad als zwolle met rust met jullie gezeik.

 22. Krijgen we weer dat gezeik over de winkels die op zondag open willen…
  Wordt er beetje moe van..
  Waarom laten ze niet de inwoners van Zwolle gewoon daarover stemmen..
  Mensen die op zondag rust willen hebben/mensen die met de feestdagen niet tegen de muziek kunnen omdat ze veel overlast krijgen die mensen moeten zich zelf afvragen of het voor hun niet beter is om te gaan verhuizen naar Staphorst bv(elke dag rust,geen fl…r te doen) of naar een andere dorpje gewoon lekker tussen de schaapjes en de koeien ergens gaan wonen..
  Zwolle is de hoofdstad van de provincie een moet gewoon een moderne stad worden!Klaar!
  Ik heb wel vermoeden dat die gasten bij CU die daar over gaan veel vriendjes of misschien familieleden hebben die de kleine bedrijfjes/kleine winkels in de stad runnen en die het gewoon er op aandringen om op zondag niks open te gooien… dat idee krijg ik gewoon omdat ze te lui zijn en dat -zondagrust- gewoon als smoesje gebruikt…

 23. Jesse038….. dit is anno 2015 en als zwolle niet mee gaat met omliggende grote steden loopt zwolle veel klanten, toeristen en dus veel geld mis. Snap je het nu? Laat ondernemers zelf bepalen of ze open willen of niet en als je rust wilt blijf je gewoon lekker thuis toch? Maar laat mensen die wel willen shoppen met rust. Mensen die rust willen kunnen met CU kopje thee drinken in engelse werk bijvoorbeeld.

 24. Tja de detailhandel heeft decennia lang bepaald wanneer de consument zijn inkopen moest doen, tenslotte was er ook geen andere keus. Met de komst van het internetshoppen heeft de consument wel een keus gekregen. Ik vraag me dan toch echt af in hoeverre het verstandig is om dicht te blijven op het moment dat de consument de meeste vrije tijd heeft. Een beetje ondernemer speelt in op de wensen van de consument, behalve de helft van de Zwolse detailhandel aldus de peilingen van CU.

 25. De reactie van Rots is pure “newspeak”: ze zegt het een maar bedoeld compleet het tegenovergestelde. “rekening houden met elkaar” betekend niet dat je een ander iets mag opdringen Gerdien. En als je zegt dat er in het leven “rustmomenten” geeft je dat niet het recht om die rustmomenten voor een ander in te vullen. Het CU is hier bezig om zijn privileges te verdedigen en haar eigen moraal aan anderen op te dringen. Verder lees ik ook eigenlijk geen nieuwe argumenten. Het zijn weer dezelfde argumenten die allang ontkracht zijn.

 26. Misschien off-topic maar waarom zijn al die winkels alleen maar door de week open als ik en vele anderen werken? S’avonds ben ik vrij en dan is iedereen gesloten. Geldt ook voor de tandarts, huisarts etc. Is toch ook een rare gewoonte?

 27. Dat vraag ik me dus ook af Beestje. Het is niet heel logisch. Aangezien online verkoop gewoon 24/7 zou ik zeggen dat traditionele winkels meer hun best mogen doen om hun openingstijden af te stemmen op de tijden dat hun klanten ook echt bij hen terecht kunnen. Ik heb niks aan winkels die door de weeks tussen kantooruren open zijn. Ik heb wat aan winkels die open zijn in de avonduren en in de weekenden (zowel de zaterdag als de zondag).

 28. Toch nog even een tweede reactie??.Mevrouw Rots, ??We?? willen graag zelf bepalen wanneer en hoe wij ons rustmomentje willen invullen. U bent niet tot raadslid gekozen om voor ons te denken, maar de algemeen heersende opvatting in de stad onder de burgers te volgen en daar goede uitvoering aan te geven vanuit de locale overheid. Het is toch te zot voor worden dat u nu uw rustmomentje als algemeen geldend probeert op te leggen. U mag dat rustmomentje van mij op uw manier en tijdstip hebben, maar dan ik en vele anderen, op onze wijze! Regentesk gezwam dus!

 29. Ik ben het eens met Beestje dat ik weinig tijd heb om eens rustig door de stad te lopen/winkelen, behalve dan op donderdagavond. Zaterdag is het veel te druk in de stad en gaan de winkels ook al relatief vroeg dicht en dan is het fijn als ik de zondag ook nog even rustig wat kan kopen wanneer ik dat zou willen weten.

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat er in deze tijd nog mensen zoals mevrouw Rots, en die zal dan nog gematigd zijn, zijn die het heel normaal vinden om voor andere mensen te bepalen dat zondag een rustmoment moet zijn.

  Nogmaals, als je op zondag je rustmoment wilt hebben, dan ga je lekker naar het Engelse Werk op zondag en als ik lekker op zondag wat wil kopen, dan doe ik dat dan, is het niet in de stad, dan doe ik het wel via internet.

 30. @Ikke23 . Jammer dat je zo weinig respect toont. Je roept om vrijveid van mening maar respecteerd die van een ander zelf ook niet. Zegt veel over je…

 31. Ik vind het compleet idioot dat andere mensen gaan bepalen wanneer ik rust moet pakken. Te gek voor woorden. Ik bepaal zelf de dag en manier van rustnemen wel. Daar heen ik geen raadslid of bijbel voor nodig. Het is 2015 mensen. Een bruisend Zwolle is voor de stad goed. Nu blijven we het achterliggende ouderwetse dorpje, waar Zwolle een levendige stad kan zijn. Maar nieuwe generatie moeten ook hand in eigen boezem steken door onze stem tijdens gemeenteraad verkiezingen niet te laten horen. Gevolg: ChristenUnie aan de macht….

 32. Onbegrijpelijk dat een conservatieve oud denkende partij als De ChristenUnie de grootste is in Zwolle. Zegt veel over de bekrompenheid van de Zwollenaren.

  Zo ga je als stad niet voorruit, maar 3x achteruit!!

 33. Zwolle heeft na Haarlemmermeer (Schiphol) De beste economie van Nederland, terwijl de winkels op zondag maar eens per maand open zijn, uitzonderingen daargelaten.

  Veel supermarkten staan ook niet te springen om een zondagsopening, maar omdat er een aantal andere supermarkten wel open zijn op zondag, willen ze toch open.

  Stel nou dat ze allemaal open zijn zal dit het resultaat zijn: Mensen gaan niet opeens meer consumeren, dus de omzet zal niet tot nauwelijks veranderen. De kosten voor zondagsopening zijn wel duurder want supermarkt personeel verdiend 200% op zondag. Resultaat omzet gelijk, kosten omhoog = ongunstig.

  Nu er maar een paar open zijn is dat voor deze supermarkten wel gunstig. Hier komen vooral klanten die normaal naar een andere supermarkt zouden willen, maar nu naar deze supermarkt gaan om zo toch hun inkopen te kunnen doen. Resultaat = Positief (voor de geopende supermarkt)

  Ik denk dat deze loting van een aantal supermarkten per zondag het beste zal werken.

  Ook voor de detailhandel werkt het ongeveer gelijk. grote ketens willen wel open omdat ze weten dat kleinere ondernemers niet open kunnen. Hierdoor ‘jatten’ ze klanten weg van deze kleinere ondernemers waardoor hun winst groter wordt. Dit is dan weer wel schadelijk voor deze kleine ondernemers die inkomen/klanten verliezen.

 34. Wat zit het merendeel van de reageerders hier een partij te zeuren zeg.

  De CU doet z’n werk prima en dat resulteert in een hoop kiezers/stemmen. De schreeuwers (of schreeuwer: je kunt je nick-name namelijk eenvoudig aanpassen) zijn blijkbaar over de hele stad genomen duidelijk in de minderheid.

  En een dag rust (je kunt je zo druk maken als je wilt alleen de winkels zijn niet altijd open) is prima en moeten we vooral zo houden

 35. Ik kan respect opbrengen voor de (geloofs-)overtuiging van mevrouw Rots, maar het gaat vaak mis met religie – en dat zie je eigenlijk over de hele wereld om ons heen gebeuren – omdat geloofsovertuiging er vaak toe leidt, zeg maar misbruikt wordt, dat men anderen gaat ‘dwingen” om in die overtuiging mee te gaan.

  Natuurlijk zijn er argumenten aan te dragen waarom zondagsrust een groot goed is, maar we leven in 2015, bijna 2016, en beste mevrouw Rots: er staat geen hek om Zwolle heen. Zwolle is de enige stad in NL boven 80.000 inwoners, waar de koopzondag niet goed is geregeld.

  De wereld verandert, de consument verandert, de economie verandert – en snel – en ondernemers moeten zich naar eigen inzicht kunnen aanpassen. Zij hebben geen buitenstaander nodig en hebben daar ook niet om gevraagd – waarschijnlijk enkele partijgenoten van mevrouw Rots uitgezonderd, om te bepalen wat goed is voor hun bedrijf.

  De ChristenUnie wil samenwerken met anderen, leuk gebracht maar feit is dat de ChristenUnie dit dossier dicteert. Met 20% van de stemgerechtigden achter zich dwingt de CU de meerderheid van de ondernemers en bewoners in dit keurslijf. En als mevrouw Rots het argument aandraagt dat de helft van de ondernemers het met haar eens is dan interpreteert zij de uitkomsten van de enquete van de Stentor van vorige week wel heel erg ruim. Ach ja, een beetje opportunisme zullen we maar denken, maar feitelijk geheel onjuist.

  En het verdwijnen van kleinere winkels – vaak heel erg jammer – is een ontwikkeling die je al sinds de jaren 60/70 ziet, daar heeft een extra koopzondag heus geen grote invloed op. Tegelijkertijd zie je ook weer nieuwe kleine winkels ontstaan, ook in Zwolle, die met hun tijd mee willen gaan. Alleen door creatief te kunnen en mogen zijn kun je als bedrijf voortbestaan en je ontwikkelen en daar in vrijheid voor nodig.

  Beste mevrouw Rots, u voert een achterhoede gevecht, bij de volgende raadsverkiezingen kunt u dit dossier echt vergeten. Ik vraag u om nu al te stoppen met deze dictatuur. Stap met uw partij over uw schaduw heen en geef de ondernemers, bewoners en bezoekers van Zwolle het recht terug om zelf te bepalen wat goed voor hen is. Zwolle wil swingen, ook op zondag!

 36. Tja we leven ook in Zwolle gelukkig in een democratie, en de spelregels tussentijds veranderen (dmv een referendum) zou inderdaad niet goed zijn.

 37. Ben echt blij dat die dame van CU niks te zeggen heeft over de sluitingstijden van de horeca in Zwolle..
  Verdomme zeg, zou zij besluiten dat alles op zaterdag avond precies om 00.00 dicht moet want dan is er zondag en de rust is het zeer belangrijk:)

 38. @bas-j; Wat je probeert uit te leggen is niet juist, er zijn namelijk al meerdere onderzoeken geweest waaruit blijkt dat op de zondag juist vooral de luxe ‘onnodige’ aankopen worden gedaan, die op een normale doordeweekse dag niet worden gedaan, dus zijn het allemaal extraatjes die de ondernemers nu mislopen.

  Daarnaast is het zo, als ik uit eigen ervaring spreek, dat het in de supermarkten die nu open zijn stervensdruk is op de zondag en als ik dan wat kleine dingen wilt kopen, dan ga ik daarvoor dus echt niet zo lang in de rij staan wachten, dus lopen de supermarkten ook omzet mis.

  Als laatste valt me op dat op de zondag horecagelegenheden en bijvoorbeeld de Fundatie wel gewoon open zijn. Waarom mogen deze op de ‘dag des Here’ dan wel open zijn, staat er in de Bijbel voor deze sectoren een uitzondering beschreven?

 39. @bas-j
  De goede economische situatie van Zwolle heeft helemaal niks te maken of op zondag de winkels open zijn of niet !
  De supermarkten hebben meer omzet na verruiming van de openingstijden, dit is na te lezen in de jaarlijkse cijfers van de branche.
  De trend dat de kleine winkels verdwijnen is al sinds de jaren zeventig, toen er nog geen koopzondagen waren!

 40. @From Zwolle with love,
  Minderheid?
  Waarom is het altijd dan zo druk in de stad op koopzondagen?
  Leuke nickname, je bent goed in het aanpassen van je nickname!

 41. 5 dagen in de week slaaf zijn van deze consumptie maatschappij vind ik voldoende.
  ondanks dat ik geen CU stemmer ben ga ik hier graag in mee.

 42. Als laatste valt me op dat op de zondag horecagelegenheden en bijvoorbeeld de Fundatie wel gewoon open zijn.

  Omdat de horeca- en de vrijetijdsbranche wel hebben begrepen dat ze het juist moeten hebben van de momenten wanneer de consument de meeste vrije tijd heeft.

  Bij de Zwolse politiek en enkele ondernemers dringt het nog niet helemaal door dat funshoppen nog steeds een zeer populaire vrijetijdsbesteding is, alleen uitgaan en buitenrecreatie kennen een hogere participatie. Dan ben je toch eigenlijk dom bezig dat je dan gesloten blijft op het moment dat de consument de meeste vrije tijd heeft. Overigens heb ik het hier nu niet over de supermarkten.

 43. Pffff, even hoor: een jaar heeft 365 dagen. Uitgaande van 1 koopzondag per maand betekent dat dat de winkels 325 dagen per jaar open zijn. Wordt de samenleving er in Zwolle nu echt beter op als we er hier 40 aan toevoegen? Mensen die graag op 1 van de 40 dagen waarop de winkels dicht zijn toch spullen nodig hebben gaan dan toch fijn online shoppen of naar een stad waar de winkels wel open zijn? Als je als winkelier je geld niet in 325 dagen kunt verdienen kun je het ook niet in 365 dagen. Prima om ergens grenzen te stellen. Zouden we in meer opzichten moeten doen;).

 44. Het gaat bij dit onderwerp over keuzevrijheid. Als je wilt genieten van de zondagsrust en niet wilt winkelen, moet je dat vooral (niet) doen. Maar dat hoeft niet betekenen dat je ook anderen die mogelijk mag en moet ontnemen!

 45. Helemaal met PH eens.
  Wat eng en naar mens die Els! Wat voor haar goed is ,moeten andere ook maar goed vinden(we zitten niet in Noord Korea).

 46. Heerlijk, zo’n stille dag – lekker door de stad lopen, kun je eindelijk genieten van de mooiheid van de stad zonder horden sjokkende funshoppers met Blokkertasjes overal.

  Voor de rest : kunnen mensen echt niks beters bedenken dan winkelen in hun vrije tijd? Iets met vrienden of familie? Sporten? Boek lezen ? Hobby ? Lekker vervelen! Kortom een leven proberen te leiden in plaats van je huis nog meer volproppen met onnodige zut.

 47. Ik geloof niet dat zondagssluiting houdbaar is, gezien de druk vanuit de samenleving en (groot)winkeliers. Persoonlijk vind ik een rustige dag in de week, heel plezierig. Ik zal het zondagsgevoel dan ook zekerk gaan missen. En eens met Marcoz, dat een zondagse wandeling door de stad een andere ervaring biedt dan op andere dagen. Niet zozeer door de blokkertasjes als wel doordat de uithangborden en andere zaken die de winkelbedrijven buiten uitstallen weg zijn en je de gevels goed kunt zien.

  Nu zijn er waarschijnlijk nog wel veel jongeren happig op werken op zondag vanwege de extra verdiensten. Daar is straks geen enkele reden meer toe, dus dat christelijke relict zal naar mijn overtuiging ook afgeschaft worden. Ik vraag me af hoeveel jongeren dan nog zin hebben in vroeg opstaan om te gaan werken.

 48. Als de zaterdag de sportdag is in onze (jonge)stad is het misschien niet eens zo raar dat behoefte aan zondagsopening ontstaat. Overigens zal er niet meer geld worden uitgegeven maar wel anders en mogelijk elders . Daarom moet vooral dat commerciële speelveld zo gelijk mogelijk zijn. Hoe pluriformer we worden, hoe lastiger die zondag als rustdag wordt.

Reageer