Oranje Zwart 100 jaar jong

Zwolle – ‘Oude bomen moet men niet verplanten’. Korfbalvereniging Oranje Zwart bewijst het ongelijk van dit oud Hollandse spreekwoord. Zaterdag 28 november viert Oranje Zwart haar 100-jarig bestaan. Op een splinternieuwe accommodatie op sportpark De Marslanden. Met 250 leden en een vlaggenschip in de landelijke eerste klasse, is Oranje Zwart nog springlevend. De vereniging lijkt klaar voor een nieuwe eeuw korfbalsport in Zwolle.

schermafbeelding_2015-11-25_om_18.41.58.png 

Oranje Zwart, opgericht in 1915 onder de naam Excelsior, behoort tot de 25 oudste korfbalverenigingen van Nederland. In die beginjaren zijn de clubs verenigd in regionale bonden. Pas in 1927 maakt Excelsior de overstap naar de Nederlandse Korfbalbond. Omdat er reeds een club onder diezelfde naam is aangesloten bij de NKB, moet Excelsior haar naam veranderen. Er wordt pragmatisch gekozen voor de kleuren van het clubtenue. Daarmee is het ontstaan van Oranje Zwart een feit.

Na vele omzwervingen door de stad strijkt Oranje Zwart rond 1960 neer op sportpark De Pelikaan aan de Haersterveerweg. Hier beleeft de club haar grootste sportieve hoogtepunten.

Het gezellige houten clubhuis kent in de verre omtrek geen buren, waardoor de feesten bij Oranje Zwart vaak tot diep in de nacht doorgaan. Begin deze eeuw krijgt Oranje Zwart te maken met een afnemend ledenaantal en stijgende kosten. Sportief blijven de grote successen uit. Na lang wikken en wegen besluit de vereniging in 2013 om te gaan verhuizen.

Dankzij de medewerking van de gemeente Zwolle wordt het vertrouwde houten gebouw op sportpark ‘De Pelikaan' ingeruild voor een stenen clubgebouw op sportpark ‘De Marslanden'.

Met veel eigen werkzaamheid is een prachtige accommodatie gerealiseerd met liefst drie kunstgrasvelden. De club ademt sport en ziet het aantal leden in de wijk Assendorp inmiddels stijgen. Die ambitie en dadendrang is kenmerkend voor Oranje Zwart. Zo exploiteerde de vereniging jarenlang de Stilohal in Zwolle. Ook was Oranje Zwart pionier bij het aanleggen van kunstgrasvelden in eigen beheer. Daarbij was samenwerking het toverwoord. Deze initiatieven resulteerden in 2006 in de NOC/NSF Proeftuin, waarin Oranje Zwart met buurtverenigingen op De Pelikaan diverse initiatieven ontplooide ter bevordering van sport en spel in Zwolle.

De historie van deze roemruchtige vereniging is beschreven in een jubileumboek met de veelzeggende titel ‘Een eeuw Oranje Zwart, 100 jaar een korfbalclub van en voor iedereen'. Naast de historie van de club, wordt uitgebreid stilgestaan bij de sportieve successen van Oranje Zwart. Het boek beschrijft de club in al haar facetten, met een lach en af en toe een traan. De vele verhalen schetsen een beeld van een gezellige, sportieve vereniging waar ieder individu zich snel thuis voelt.

Het eerste exemplaar van het jubileumboek zal door Oranje Zwart voorzitster Linda de Leeuw tijdens de receptie op 28 november overhandigd worden aan sportwethouder René de Heer. Het vormt de start van een jubileumjaar vol festiviteiten, welke in juni 2016 wordt bekroond met een reünie voor alle (oud) leden.

Artikel delen:

Reageer