Bouw Pathé Zwolle officieel gestart

Zwolle – Donderdagmiddag hebben de Zwolse wethouder Ed Anker en Lauge Nielsen, managing director van Pathé, officieel het startsein gegeven voor de bouw van Pathé Zwolle. Naar verwachting wordt de nieuwe bioscoop eind 2016 geopend.

pathe.png

Zwolle heeft straks op het nieuwe Katwolderplein aan de rand van het centrum een prachtige, nieuwe bioscoop die volledig tegemoet komt aan de wensen van de moderne bezoeker. Pathé Zwolle krijgt negen zalen en 1.555 stoelen, inclusief achttien mindervalide plaatsen. Het gebouw en alle zalen zijn rolstoeltoegankelijk en het is eenvoudig parkeren in de nieuwe, ruime parkeergarage. De bioscoop gaat over het beste beeld beschikken met 21:9 Cinemascope en 4k-projectie, terwijl twee zalen worden voorzien van het revolutionaire geluidssysteem Dolby Atmos, waarbij je het geluid niet alleen overal om je heen hoort, maar zelfs voelt. Het comfort wordt optimaal met ruime, prettige stoelen met veel beenruimte, perfecte projectielijnen en klimaatbeheersing in de hele bioscoop. Pathé Zwolle gaat een breed aanbod aan films vertonen, inclusief 3D-producties, en zal frequent evenementen organiseren. Diverse zalen worden uitgerust met event-voorzieningen voor presentaties en congressen. Het project wordt ontwikkeld door Epicurus in opdracht van Pathé.

Ed Anker, wethouder Ruimtelijke Ordening: "Zwolle heeft de afgelopen jaren vele mooie publiekstrekkers erbij gekregen, van museum De Fundatie tot de cultuurkerk van Waanders. De nieuwe vestiging van Pathé reken ik natuurlijk ook als aanwinst. We hebben straks in Zwolle dinosaurussen die haarscherp voorbij denderen, panorama's van berglandschappen zover het oog reikt en symfonische soundtracks die je tot in je kruin voelt. Ik verheug me erop. Een gastvrij en kwalitatief hoogstaand bioscoopcomplex hoort in een stad met een grote regionale functie zoals Zwolle."

Lauge Nielsen, managing director Pathé: "Wij hebben de afgelopen jaren de bioscoopbeleving in Zwolle – op de huidige locatie – zo veel als mogelijk verbeterd. In Pathé de Kroon kunnen wij echter niet veel meer doen. Daarom zijn we blij dat we een prachtige locatie hebben gevonden in het project Katwolderplein van Multi Vastgoed. Hier kunnen we een moderne, ‘state of the art' bioscoop realiseren en bezoekers straks kwalitatieve service en superieure beleving bieden."

Bernard van der Schans, directeur Epicurus: "Met de komst van een nieuwe Pathé bioscoop op het Katwolderplein krijgt Zwolle straks een succesfactor in huis. Wij verwachten dat het publiek er net zo enthousiast zal zijn als in Maastricht en Arnhem, waar recent nieuwe bioscopen zijn geopend die ook door Epicurus zijn ontwikkeld in opdracht van Pathé. Bij iedere nieuwe bioscoop van Pathé worden alle beschikbare vernieuwingen en inzichten verwerkt. Het belangrijkste uitgangspunt is echter steeds het centraal stellen van de bezoeker. Ook in Zwolle zijn we hierin weer geslaagd: de locatie is optimaal bereikbaar, de architectuur en inrichting worden prachtig en van hoge kwaliteit en de nieuwste technieken worden toegepast. Pathé presenteert het publiek in Zwolle eind 2016 een nieuwe vorm van modern uitgaan en filmbeleving."

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Prijzen zullen wel niet veel veranderen. (Opzich niet heel erg duur vind ik) maar dat we geen iMax krijgen vind ik wel heel erg jammer. Arnhem is te ver en ik weet zeker dat Pathé veel klanten uit het noord oosten zou krijgen met een iMax zaal. Maarja helaas

 2. Een beetje hoop voor de Imax-liefhebbers (bron: Stentor):

  ZWOLLE – Het leek van de baan, de bouw van een grote IMAX-zaal met haarscherp beeld en geluid voor de nieuwe Pathé-bioscoop aan het Katwolderplein in Zwolle. Maar volgens Lauge Nielsen, directeur van de bioscoopketen, is er toch nog hoop voor filmfans.

  Een IMAX-zaal is de grootste wens van filmliefhebbers uit Zwolle en omstreken, bleek al uit onderzoek van de Stentor. Dennis Tulleken, theatermanager van Pathé De Kroon in Zwolle, vertelde echter dat een IMAX-zaal in de nieuwe bios niet mogelijk was, omdat de onlangs geopende Pathé-bioscoop in Arnhem er al eentje heeft. Die zou filmfans in het oosten van het land prima moeten kunnen voorzien, was de gedachte van het bedrijf IMAX, dat over de hele wereld de grote filmzalen met extra hard geluid bouwt.

  Vraag

  Maar volgens Pathé-directeur Lauge Nielsen, die donderdagavond in Zwolle het startschot gaf voor de bouw van de nieuwe megabioscoop, is het laatste woord over een IMAX-zaal in Zwolle nog niet geschreven. "Als inderdaad blijkt dat er zo'n grote vraag is naar een IMAX-zaal in Zwolle, dan willen we het best overwegen er alsnog een te bouwen."

  De nieuwe bioscoop tegenover de Rodetorenbrug in Zwolle staat er nog niet, dus er zijn volgens Nielsen nog mogelijkheden. "Het is echter afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Allereerst moet het technisch en financieel mogelijk zijn een IMAX-zaal te laten bouwen. En daarnaast is het van belang dat het bedrijf IMAX, dat de zalen bouwt, tijd heeft om aan de slag te gaan in Zwolle."

  China

  Volgens Nielsen is IMAX namelijk erg druk bezig met het bouwen van bioscoopzalen in China, een land waar ontzettend veel vraag is naar het modernste op het gebied van bioscoopbeleving. "Toevallig heb ik deze week nog met de mensen van IMAX gesproken en ik wil het dan ook zeker niet uitsluiten dat Zwolle geen IMAX-zaal krijgt. Wij luisteren naar onze bezoekers en als de mogelijkheden er zijn, dan zie ik niet in waarom deze stad niet ook een IMAX-zaal kan krijgen."

  Meer over de nieuwe Pathé-bioscoop en de start van de bouw van het Katwolderplein lees je in de Stentor van vrijdag 27 november.

 3. Heel mooi dat dat gedeelte van Zwolle nu deze opwaardering krijgt, het jarenlange braakliggende terrein was ook niets en het ontwerp voor de bioscoop went ook steeds beter naargelang ik er langer naar kijk.

  Als er dan ook nog zal worden besloten dat er een IMAX-zaal bij komt, dan is het helemaal af!

 4. Nou mooi dat ze zijn begonnen, de kroon was toch al huilen, wij pakken nu regelmatig bios in kampen.

  Maar even offtopic. Weet iemand hoe het zit met de Hornbach? Het terrein is nog verlaten en hoor/lees er ook niks meer over.

 5. @Glam

  dit verhaal gaat over het Katwolderplein, dus bij de Kamperpoort, tegen de binnenstad.
  De Hornbach start binnenkort (?) met de bouw aan de Blaloweg achter de Shell benzinepomp.

 6. De andere bios: Een man is zondagochtend van het dak van de bioscoop aan het Gasthuisplein gevallen. Hij viel meters naar beneden op een ander dak bij de bios.

  Omdat omstanders niet bij het dak konden komen, werden de hulpdiensten gealarmeerd, meldt RTV Oost. De man zou ?? volgens omstanders ?? zelf naar het ziekenhuis zijn gegaan. Het is niet bekend hoe ernstig zijn verwondingen zijn, evenmin als wat er exact is gebeurd. (Bron: Zwolle.nu)

Reageer