Complimenten voor concept Knarrenhof

Zwolle – Het Zwolse initiatief Knarrenhof geniet landelijke belangstelling. Donderdag werd in de Volkskrant en Trouw het concept geprezen als één van de voorbeeldprojecten in het boek over Wooncoöperatie van Platform 31, met een voorwoord van Adri Duivestein. De Zwolse Knarrenhof staat daar zeer nadrukkelijk tussen met betrekking tot de locatie Aa-bad als één van de lichtende voorbeelden. 

Op 8 dec is er een informatie-avond voor omwonenden. Knarrenhof: "Als goede nieuwe buren willen we de omgeving eerlijk en transparant vertellen over het nieuwe plan. Ooit was het een druk zwembadterrein met veel auto's in de zomer. Maar nu is het al een paar jaar een heerlijk rustig grasveld. En dat gaat verdwijnen. Maar één ding is zeker, lager dan de 1-laag+kap woningen van de Knarrenhof zal geen enkel nieuw plan worden! Omdat ook ruim 40% van onze deelnemers uit de wijk Aa-landen komen hebben we goede hoop dat de directe omgeving de nieuwe buren een warm welkom gaat heten".

"Het plan heeft een drempel te nemen. Dit is het gevolg van de Nieuwe Woningwet van Minister Stef Blok die in juli door 1e en 2e Kamer is bekrachtigd. Als gevolg van het zogenaamde 'Gepast Toewijzen' mag de maximale sociale huur voor 1 en 2 persoonshuishoudens nog maar maximaal € 577/maand bedragen, anders mag geen huurtoeslag verleend worden. Lagere huurprijzen is natuurlijk heel goed nieuws, maar daar blijft het helaas niet bij. Er wordt een een verhouding aangegeven tussen de maximale huur (lager) en de maximale kosten van de woning (die dus lager moet dan eerder was overeengekomen)".
"Dit betekent dat veel dingen die qua levensloopbestendigheid standaard in de Knarrewoning zitten, niet meer mogen vanuit rijksbeleid. "Te duur". De Stichting Knarrenhof Nederland is van mening dat ook mensen met de smalste beurs een goede toekomstbestendige woning zouden moeten mogen betrekken, zeker omdat op de langere termijn goedkoop (kleinere huizen) weer duurkoop wordt als de mensen er dan toch niet meer kunnen blijven wonen. Maar ja, dat betaalt een ander Ministerie (VWS) of overheid (gemeente middels de WMO)…. Het Rijk vraagt om een participatiesamenleving, maar de ministeries schuiven elkaar onderling de bal toe. We laten het er niet bij zitten, want langer zelfstandig thuiswonen OOK VOOR DE SMALLERE BEURS is nou net de kern van het Knarren-concept zijn."
"Maar we zijn niet voor 1 gat te vangen. Met blijvende energie zijn we nu druk bezig met onze bouwer en corporatie om hier voor onze leden het maximaal haalbare uit te halen".
Artikel delen:

Reageer