Freek Wolter winnaar Overijssel Debat Award

Zwolle – Freek Wolter(15) van het Carmel College Salland uit Raalte heeft de vijfde editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In het provinciehuis in Zwolle streed hij donderdag 26 november in de finale tegen de 17-jarige Anne-Mie Mark van CSG Reggesteyn uit Nijverdal. Freek Wolter is daarmee de beste scholierendebater Overijssel 2015. In vier rondes liet hij 21 leerlingen achter zich.

winnaars_debatwedstijden.jpg
Foto: Provincie Overijssel

Er zijn een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt.
Juryvoorzitter Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel) reikte namens de jury de glazen award, een bos bloemen en een cadeaubon uit aan de winnaars. Naast de juryprijs kon het publiek ook een winnaar aanwijzen. De publieksprijs ging naar Frank Bolks van het Greijdanus College uit Zwolle.


In het finaledebat verdedigde Freek de stelling ‘Wanneer een gemeenteraad geen vluchtelingen wil opnemen, dan moet de provincie Overijssel dit kunnen afdwingen’. Volgens de jury was hij een complete debater. “Hij beheerst alle debatvaardigheden op zowel presentatie als inhoud. Discussie en presentatie maken het debat”, volgens juryvoorzitter Renée Wiggers.

Freek vond het in het begin erg spannend maar dit werd later gelukkiger minder. “De finale was erg lastig maar ik heb gelukkig wel veel gehad aan mijn secondant”, zo vertelde Freek. De twee finalisten mochten beiden iemand uitnodigen om hen bij te staan in de voorbereiding op het finaledebat. Anne-Mie had niet verwacht in de finale te eindigen. “Ik heb in de auto naar het provinciehuis nog geoefend en bijna gewonnen. Dat is toch leuk!”

De Overijssel Debat Award wordt georganiseerd door de provincie Overijssel, de Jongerenraad Overijssel en het PiusX College Almelo. Zij vinden het belangrijk dat jongeren in een vroeg stadium kennismaken met de democratie in Nederland en de kunst van het debatteren. Er werden vijf stellingen met actuele onderwerpen behandeld die door de politieke partijen van Provinciale Staten zijn voorgesteld. Deze jury bestond uit de griffier van de provincie Overijssel Renée Wiggers (juryvoorzitter), Statenlid John Joosten en de winnaar van de Overijssel Debat Award 2014, Marijn Eigenhuis (Ichtus College Kampen).

Jongeren zijn van groot belang voor ons werk en ons leven. Maar ook voor onze democratie. Daarom is het van belang dat we laten zien hoe de politiek werkt en hoe het gemeentelijke, provinciale en landelijke beleid tot stand komt. Via het project Overijssel doet mee! gaan jaarlijks meer dan 4.500 jongeren in gesprek met Overijsselse politici in onder meer gastlessen en Democratiespelen. De Overijssel Debat Award is een van de middelen die Overijssel Doet Mee! hiervoor inzet.

Artikel delen:

Reageer