Orkest van het Oosten verrast Mozart-liefhebbers

Zwolle – Het Orkest van het Oosten gaat donderdag 10 december in Zwolle alle Mozart-liefhebbers verrassen. Met het bijzondere programma ‘Mozartiana’, onder leiding van chef-dirigent Jan Willem de Vriend.

orkest_van_het_oosten.jpg 

Uitgevoerd worden de orkestsuite nr. 4 van Mozart-bewonderaar bij uitstek Peter Tsjaikovsky. En de stralende Symfonie nr. 34 van Wolfgang Amadeus Mozart himself. Mínstens zo bijzonder: de kortingsactie 'Bring a Friend’ voor beide concertavonden. Bij aankoop van 2 toegangskaarten mag u namelijk gratis 2 vrienden/vriendinnen meenemen! ‘Mozartiana’, het muzikale eerbetoon van het Orkest van het Oosten aan Wolfgang Amadeus Mozart, begint met de gelijknamige orkestsuite (nr.4) van Peter Tsjaikovsky. Niet zo heel verwonderlijk trouwens, want deze Russische componist is al in zijn studententijd een groot bewonderaar van Mozart.

Met ‘Mozartiana’ wil Tsjaikovsky graag een nieuwe impuls geven aan de uitvoering van kleinere – in zijn ogen onderbelichte – Mozart-composities. Drie van de vier delen zijn gebaseerd op pianowerken van Mozart (het laatste deel op de ‘Variationen über Unser dummer Pöbel meint’). En voor het derde deel gebruikt Tsjaikovsky Franz Listzts pianoversie van Mozarts Ave Verum.
 
Zijn Symfonie nr. 34 componeert de 24-jarige Mozart in augustus 1780, in zijn geboortestad Salzburg. Daar krijgt zijn talent echter nauwelijks waardering. Totdat… hij diezelfde 34e symfonie op 3 april 1781 in het Weense Kärntnertortheater ten gehore brengt. Daar reageert het publiek wild-enthousiast! Mozart zal er ongetwijfeld zelf niet op die manier naar gekeken hebben, maar zijn 34e symfonie staat in twee werelden: het is de laatste symfonie die hij in het saaie Salzburg voltooide én dit stuk is onderdeel van z’n doorbraak in zijn geliefde Wenen. Na het intieme middendeel voor alleen strijkers en fagotten, sluit zijn Symfonie nr.34 dan ook af met een stralende en optimistische finale.
Dirigent: Jan Willem de Vriend
Bij Jan Willem de Vriend is de directie van ‘Mozartiana’ in vertrouwde handen. Want de chef-dirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten is – evenals Tsjaikovsky dat was – een groot Mozart-bewonderaar. Zo produceert De Vriend al jaren pareltjes van Mozart-interpretaties in het internationale muziekleven. Bovendien nodigde het Koninklijk Concertgebouworkest hem onlangs uit voor een concertreeks met een hoog Mozart-gehalte.
Kaartverkoop
Kaarten voor de ‘Mozartiana’-concerten van het Orkest van het Oosten in Zwolle (20.15 uur, Plantagekerk) kosten: € 18,80 p.p. U koopt uw toegangskaart via www.hetsymfonieorkest.nl.
Profiteer beide avonden van de bijzondere 'Bring a Friend'-actie.Koop 2 toegangskaarten en neem gratis 2 vrienden/vriendinnen mee!
Artikel delen:

Reageer