FNV waarschuwt voor experiment verzekeraar

Zwolle – FNV Zorg & Welzijn adviseert Achmea-verzekerden in Zwolle over te stappen naar een andere zorgverzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden. Zorgverzekeraar Achmea Zilveren Kruis is volgens het FNV in deze gemeente een omstreden experiment met de wijkverpleging begonnen en wijst één zorgorganisatie per wijk aan.

Zorgaanbieders die niet door Achmea in de arm zijn genomen, krijgen maar 75% van de zorg vergoed. Zij werken onder de kostprijs en worden zo gedwongen de wijk te verlaten. Veel ouderen zullen daardoor hun vertrouwde verpleegkundige verliezen. Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Zilveren Kruis Achmea legt een dictaat op in de wijkverpleging. Verzekerden hebben geen enkele keuzevrijheid meer en het gaat ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat willen we gewoon echt niet.’ FNV Zorg & Welzijn voorziet in de wijkverpleging forse ontslagrondes als Achmea deze dictaten uitbreidt in de rest van Nederland. De vakbond adviseert mensen die de dupe zijn over te stappen naar een andere verzekeraar als zij hun vertrouwde verpleegkundige willen behouden.

Informatiebijeenkomsten
Andere zorgverzekeraars zijn bereid om mensen die willen overstappen zonder meer in te schrijven. Deze verzekeraars – CZ, DSW, VGZ, Menzis en Zorg en Zekerheid – voeren geen experimenten uit met de wijkverpleging. FNV Zorg & Welzijn organiseert binnenkort een  bijeenkomst waarin mensen meer informatie kunnen krijgen over het overstappen naar een nieuwe verzekeraar:
–  8 december  om 19.30 uur: Stichting Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29, 8012 DE in Zwolle.
Actie
Vorige maand voerde FNV Zorg & Welzijn actie tegen het wijkverplegingsexperiment bij het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden. Ook huisartsen en het landelijk platform van cliëntenraden, LOC, keren zich tegen de plannen van Achmea. Vorige maand publiceerde de koepel van Utrechtse huisartsen een open brief waarin zij de verzekeraar oproepen te stoppen met het experiment.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Die kwam dus hier op neer: "En de zorg wordt maar weer duurder. Was HET argument voor privatisering destijds niet dat er door de marktwerking meer concurrentie ontstaan zou en er dus een betere kwaliteit tegen lagere prijzen geboden zou worden??"

 2. Je kunt wel overstappen van zorgverzekeraar maar de nieuwe aanbieder bepaalt toch welk aanvullende polis je krijgt daar heb je geen zeggenschap over .
  Het kan ook gebeuren dat je helemaal niet aanvullend verzekert bent .

 3. Eeuh CA, dit gaat over de zorg zelf, die zal wel in orde zijn. Mij gaat het echter om de zorgverzekering, dat die duurder wordt en dat je er minder voor vergoed krijgt.

 4. Achmea is met afstand de beste verzekeraar van Nederland. Hiermee kun je zien dat het beleid van Rutte zijn vruchten begint af te werpen 🙂 Namelijk: de participatie maatschappij. De overheid kan niet alles meer voor ons doen en het bedrijfsleven zal dit moeten gaan overnemen. Achmea kan dit geld straks investeren in de infrastructuur en ons welzijn. Ik wordt hier heel blij van 😀

 5. @manfred: Wsl. ben jij iemand die weinig zorg nodig heeft of zo'n dik inkomen heeft dat jij je zorg wel zelf kunt betalen.
  Ik heb geen dik salaris en heb ook dusdanige gezondheidsklachten (waar ik niks aan kan doen) waardoor ik ook niet zo eenvoudig over zal kunnen stappen naar een andere verzekeraar.
  Als ik zorg / hulp nodig ben kom jij dan bij mij "participeren", nee laat maar want ik denk dat jij van een andere planeet afkomstig bent.

 6. Meneer Sauer: nu het volgende beeld. U verliest uw baan, moet rondkomen van een uitkering en u zit volledig in de tang van de oppermachtige zorgcowboy's. nog steeds blij?

 7. Het enige voordeel van de basisverzekering regeling is dat nu iedereen beseft hoe duur de zorg is. Vroeger met de ziekenfondswet liep iedereen met een loopneus maar naar de dokter, dat is nu wel gebeurd.
  Nadeel is dat mensen met een laag inkomen vaak buiten de boot vallen en dat is slecht. Deze mensen leven vaak ongezonder (veel zitten, snackbar, afhaalmaaltijd, scooter, niet sporten) waardoor eerder gezondheidsklachten ontstaan en zijn dan volledig overgeleverd aan de zorgverzekeraar.

 8. Het doet me deugd om de felle reacties te lezen op die reactie van Manfred. Het enige wat deze tendens kan stoppen is de overname van Achmea door haar personeelsleden. Zij moeten zich verenigen in actie groepen en beslag leggen op alle bedrijfsbezittingen: daarna kunnen ze het onmiddelijke aftreden van het bestuur eisen. Een nieuwe leiding kan uit hun midden gekozen worden op basis van één stem per personeelslid. Vervolgens moeten de lonen gelijkgetrokken worden en het overschot van de topsalarissen rechtstreeks naar de verzekerden vloeien. Zo maak je de zorg betaalbaar!

 9. @joppuh

  Ik geloof best dat jij het hebt over de zorgverzekering. Mijn reactie was echter op BR. Zijn statement begint met:

  zorg was slecht

Reageer