Gemeenteraad stemt tegen referendum

Zwolle – De Zwolse burgers hoeven 6 april 2016 niet naar de stembussen om te kiezen of zij meer of minder koopzondagen willen. De gemeenteraad verwierp maandagavond de motie van Swollwacht voor het houden van een peiling met 26 tegen 11 stemmen. De coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA, D66, VVD, maar ook het CDA, hebben het voorstel van Swollwacht om een raadplegend referendum te houden afgewezen.

De VVD vind het tijdstip ongunstig, omdat er al een aantal onderzoeken lopen. De PvdA geeft aan dat ze het niet vind kunnen dat deze dilemma door de burgers moet worden opgelost. Het CDA is principeel tegen een referendum, omdat de raadsleden al democratisch gekozen zijn, wel wil ze haar eigen achterban om hun mening vragen, zegt fractievoorzitter Judith Compagner. SP, Swollwacht, fractie Cetin en GroenLinks zijn voor een raadplegend referendum, waarbij de SP aangaf geen voorstander van de uitbreiding van het aantal koopzondagen te zijn. GroenLinks gaf aan, dat ze de collectieve zondagsrust belangrijk vindt, maar het ook belangrijk vindt om te luisteren naar signalen vanuit de stad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

105 gedachten over “Gemeenteraad stemt tegen referendum”

  1. Luisteren naar “signalen uit de stad”
    Typisch ambtenaren geneuzel.
    Overal zich achter verschuilen en geen verantwoordelijkheid nemen.

  2. In de Stentor verwoordde mevrouw Compagner het toch iets anders:

    Frontvrouw Judith Compagner vindt een volksraadpleging maar niks. “Wij zijn altijd tegen een referendum, want we zijn als raadsleden gekozen om te beslissen zonder last of ruggespraak.”

    Oftewel; wij zijn de baas en je doet maar wat wij willen…

  3. Die hele koopzondag is gewoon een soort wisselgeld geweest. Nogmaals, 3 van de coalitiepartners hadden in hun verkiezingsprogramma uitbreiding van koopzondagen staan. De CU als grootste partij wilde dit zoals bekent niet maar heeft op andere fronten water bij de wijn gedaan. Alles wat je nu doet mbt de koopzondagen is nagenoeg zinloos. Misschien volgend jaar bij een evaluatie en anders pas bij de volgende verkiezingen!

  4. “En dan mag het duidelijk zijn dat je geen ChristenUnie moet stemmen!! ”

    tenzij je op zondag niet wil winkelen, maar leuke dingen wil doen !

  5. @ bigge:

    wat je mening ook is over dit topic, wij kiezen een gemeenteraad, en een parlement. Die moeten dan namens ons dingen besluiten, en niet voor elke scheet weer gaan vragen ‘wat we er van vinden”.
    Democratie heet dat….

  6. Ongelooflijk: “Je stemt op ons op basis van het programma , ambities en beloften. Vervolgens moet je maar afwachten wat we daarvan uitvoeren, deels uitvoeren en weggooien. Als je vindt dat we daarin verkeerde keuzes maken is dat jammer voor je. Tussentijds willen we je mening niet weten, je hebt op ons gestemd en daarmee is je invloed als burger ten einde. Dus mond houden en niet mee bemoeien, wij beslissen!” Dit is dus democratie….

  7. Dacht dat de VVD er voor de ondernemers was,maar blijkt toch niet zo te wezen.
    Bij campagne voor verkiezingen een grote bek,maar nu niet thuis geven.
    Wat een stelletje slappelingen.
    En de CU maakt meer kapot dan je lief is …..!!!!!!!!!

  8. Wat nou, als alle ondernemers die op zondag open willen. Gewoon hun winkel open doen op zondag? Worden ze dan allemaal beboet, en door wie?

  9. Heerlijk, op zondag het bos in. Niet druk hoeven maken over winkelstress

    Dus als de winkels open zijn op zondag kan jij niet meer het bos in en ga je je druk maken over winkelstress?

  10. Het is me een raadsel waarom dan bijvoorbeeld voor de Hema op het station of de Poolse supermarkt op de T. à Kempisstraat op zondag andere regels gelden.

  11. Wat nou, als alle ondernemers die op zondag open willen. Gewoon hun winkel open doen op zondag?

    Ja!! Dit moeten ze gewoon doen. Landelijk nieuws! Grote kans dat ze de weken daarop open mogen blijven.

  12. We hebben een representatieve democratie, en daarin mag een gemeenteraad inderdaad beslissingen nemen waar een meerderheid van de bevolking tegen is.

    Wat een gemeenteraad echter niet mag, is niet-christenen een christelijke rustdag opdringen, want dan schendt ze de vrijheid van godsdienst. En wat een gemeenteraad ook niet mag, is christenen voortrekken boven joden en moslims, want dan schend ze het verbod op discriminatie.

    Winkeliers, doe gewoon je winkel open, de Grondwet geeft jullie gelijk!

  13. Wat een gemeenteraad echter niet mag, is niet-christenen een christelijke rustdag opdringen, want dan schendt ze de vrijheid van godsdienst. En wat een gemeenteraad ook niet mag, is christenen voortrekken boven joden en moslims, want dan schend ze het verbod op discriminatie.

    Winkeliers, doe gewoon je winkel open, de Grondwet geeft jullie gelijk!

    Juridisch inzicht is niet je sterkste kant, Riet;)

  14. Nog maar een keer: de winkeltijdenwet verbiedt opening op zondag. De gemeente kan hiervan gereglementeerd ontheffing verlenen. Gaat een winkelier verder dan de ontheffing toestaat (dus op andere zondagen open) dan overtreedt hij de wet. Daar staan sancties op.
    Heeft met grondwet dus niets te maken en al helemaal jiets met discriminatie.
    Laten we de discussie zuiver houden.
    Ik verwijs ook graag naar: http://johnvanboven.com/2015/12/08/koopdagen-op-zon-en-feestdagen/

  15. Hier, uit blijkt weer dat we helemaal geen gemeenteraad nodig hebben ze gaan toch helemaal voor zichzelf luisteren totaal niet naar de inwoners

  16. Gewoon allemaal elke zondag open! Gewoon burgerlijke ongehoorzasmheid en publiek lekker winkelen, wedden dat de CU dan niets durft te doen?!

    Alle politieke partijen met een C of een D in hun naam zij volkomen onbetrouwbaar!

  17. Zeg maar waar ik het mis heb, jesse038.

    Johnvanboven,
    Zo zuiver is het: de Winkeltijdenwet is in strijd met de Grondwet. Het is in Nederland echter niet mogelijk de wetgever aan de Grondwet te houden. Nogal een lacune vind ik. Zo is de Grondwet een dode letter.

  18. Mevrouw Pluim,
    Als u zegt dat de winkeltijdenwet in strijd is met de grondwet, dan is dat nog geen overtuigend bewijs.
    Ik kan me niet voorstellen dat de wetgever wetten vaststelt dan wel laat vaststellen, die in strijd zijn met de grondwet.
    U zult met meer moeten komen dan u tot nu toe heeft gedaan.

  19. Johnvanboven,

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle 142 artikelen en 30 additionele artikelen van de Grondwet uit mijn hoofd ken, maar ik weet zeker dat de godsdienstvrijheid en het non-discriminatiebeginsel erin staan. de eerste is dacht ik artikel zes, het laatste is zelfs artikel nummer één.

    De heilige dag van de moslims is vrijdag, van de joden zaterdag, en van christenen zondag. Als de wet aan christenen hun heilige dag cadeau doet, en aan joden en moslims niet, dan is dat een schending van het non-discriminatiebeginsel.

    Een seculiere staat is levensbeschouwelijk neutraal en geeft geen voorkeur aan de ene heilige dag boven de andere. Ze zorgt dat iedereen zoveel mogelijk naar zijn eigen geweten kan leven. Zijn joden en moslims dan geen Nederlands staatsburger?

    Als de wet ons dwingt om koosjer te eten, of om naar de moskee te gaan, of om ’s zondags je winkel te sluiten, dan is dat een schending van de godsdienstvrijheid. Anderen mogen jou hun religieuze gebruiken niet opdringen, en jij niet aan anderen; en daar mag je zeker de wet niet voor misbruiken.

    Ieder argument voor de zondagsrust geldt ook voor de vrijdag en de zaterdag. De enige reden dat winkels op vrijdag en zaterdag wél open zijn en op zondag niet, is jouw geloof. En jouw partij misbruikt haar politieke invloed om dat zo te houden.

  20. Je trekt wel alles uit de kast, Riet Pluim. Winkelsluiting op zondag “discriminatie”… Zwaar overdreven. Hoewel de grondslag van de vrije zondag in het christendom te vinden zijn, komen de argumenten voor een publieke vrije dag niet alleen vanuit de christelijken. Je kunt vanuit sociale overwegingen pleiten voor een collectieve vrije dag (welke dan ook). Economisch gezien is een 7-daagse koopweek nadelig voor eenmanszaken. dat kan uiteindelijk leiden tot een verminderd aanbod.
    Het zijn niet alleen de kerken, maar ook vakbonden en kleine ondernemers die tegen de koopzondagen zijn.
    Zelf zou ik bij een referendum tegenstemmen, omdat ik veel waarde hecht aan een dag in de week met een andere sfeer dan de andere dagen.

  21. De discussies over de koopzondag lees ik al enige tijd (een paar jaar nu) met belangstelling. Meestal horen de reacties van John van Boven bij de meest lezenswaardige. Superieur, weet vaak de voorstanders volledig te overdonderen en maakt met zijn pleidooi voor iets meer koopzondagen vaak de indruk van de gematigde intermediair. Vandaag voor het eerst in lange tijd gelezen hoe de tactiek van deze CU politicus totaal faalt. In een zeer helder puntig betoog weet Riet Pluim de koopzondag discussie terug te brengen naar de essentie. Wie is de baas in Zwolle daar gaat deze discussie werkelijk over. De dominee en de kerkgangers of de seculiere meerderheid.

  22. Uw redenering staat of valt met uw vooronderstelling over wat u als reden ziet voor wat in artikel 2 staat van de winkeltijdenwet, nl. dat het verboden is op zondag een winkel open te hebben. De wet laat zich niet uit over de reden.
    Ik zie dus graag onderbouwing van die vooronderstelling.
    Te meer daar dit voor u reden blijkt te zijn om te stellen dat “jouw partij haar politieke invloed misbruikt”.
    Dat is nogal een statement.
    Bovendien laat dat statement zien dat u niet echt op de hoogte bent van hoe onderhandelingen verlopen en hoe een collegeakkoord tot stand komt.

  23. Johnvanboven,

    Fair enough, als jouw geloof niet de reden is van de zondagssluiting, dan heb je er vast geen bezwaar tegen voortaan op zaterdag de winkels te sluiten.

  24. Begrijp ik goed dat je geen tegenstander bent van een collectief (voor de meeste beroepsgroepen) vrije dag zolang dat niet de zondag is?

  25. Ik kwam deze seculiere tegenargumenten voor koopzondagen tegen:

    * Geen rustige dag meer in de binnenstad en omgeving
    * Meer problemen voor kleine winkels door stijgende personeelskosten
    * Kleine zelfstandigen zijn nog vaker, dus bijna altijd, aan het werk
    * Werknemers hebben minder tijd voor thuis en sport
    * Toename van verkeersoverlast
    * Meer milieuvervuiling door extra afval en energieverbruik
    * Meer geld nodig voor politietoezicht, gemeentereiniging etc.
    * Meer nadruk op de consumptiemaatschappi

  26. Dame,

    Ik ben bepaald geen voorstander van de vierentwintiguurseconomie. Maar een collectieve rustdag vind ik inderdaad niet gewenst, omdat je er altijd bevolkingsgroepen mee tekort doet. Mijn voorstel is: sta iedere winkelier toe om hoogstens zes dagen in de week open te zijn, en laat hem of haar zelf beslissen welke dagen dat zijn. Dat komt aan vrijwel alle bezwaren tegemoet.

  27. Om op de reden van de zondagssluiting terug te komen: die staat inderdaad niet in de wet, maar wel in de Memorie van Toelichting, namelijk “hetzij uit religieuze, hetzij uit algemeen maatschappelijke overwegingen”.

    Welke die algemeen maatschappelijke overwegingen zijn, wordt niet vermeld. Religie is de enige die met name genoemd wordt. We weten allemaal welke religie de zondag als heilige dag heeft.

    Wel wordt gezegd dat die algemeen maatschappelijke overwegingen door een groot deel van de bevolking worden gedeeld. Nu er in Zwolle een duidelijke meerderheid vóór de koopzondag is, is dát in ieder geval geen argument meer.

  28. Mevrouw Pluim, u mag natuurlijk voorstellen doen. Maar niet op basis van een voorondersteld idee dat de winkeltijdenwet in strijd is met de grondwet. Denk u, dat de koningin de wet op 21 maart 1996 zou hebben ondertekend als uw vooronderstelling correct is?

    U mag uw voorstellen hebben, maar er ligt een collegeakkoord, waarin de koopdagen op zon- en feestdagen geregeld zijn en er liggen recente uitspraken van de raad dat ze zich houden aan de afspraak in het collegeakkoord.

    U mag uw voorstellen doen, maar ze moeten wel passen binnen de vigerende wet- en regelgeving.

  29. Johnvanboven,

    Ik heb uitgebreid beargumenteerd waarom de wet in strijd is met de Grondwet. Moet ik dat nu herhalen? Het was in ieder geval niet omdat Beatrix hem niet zou hebben ondertekend. Als ik het mis heb dan hoor ik graag waar de fout in mijn argumentatie zit.

  30. Beste john, riet heeft gelijk.
    Maar naast de overduidelijke abjecte geloofsgrondslag van de winkeltijdenwet, ik werk overwegend ’s avonds en ’s nachts, en eigenlijk altijd op zondag, is het niet volkomen bizar dat ik mijn zondagsbesteding moet inrichten zoals maandag tot vrijdag werkers?

  31. Om op de reden van de zondagssluiting terug te komen: die staat inderdaad niet in de wet, maar wel in de Memorie van Toelichting, namelijk “hetzij uit religieuze, hetzij uit algemeen maatschappelijke overwegingen”.

    Welke die algemeen maatschappelijke overwegingen zijn, wordt niet vermeld. Religie is de enige die met name genoemd wordt. We weten allemaal welke religie de zondag als heilige dag heeft.

    Wel wordt gezegd dat die algemeen maatschappelijke overwegingen door een groot deel van de bevolking worden gedeeld. Nu er in Zwolle een duidelijke meerderheid vóór de koopzondag is, is dát in ieder geval geen argument meer.

    Riet, je krampachtig aangrijpen van tegenstrijdigheid met de Grondwet is niet houdbaar. Nu ga je er ook nog aannames bij halen die je zelf verzint. Op zondag verloopt het maatschappelijk leven sowieso al anders dan op andere dagen. Helpdesks zijn veelal gesloten, banken zijn dicht, artsen hebben zondagsdiensten, veel fysiotherapeuten zijn dicht etc. Dit is een zuiver maatschappelijk verschijnsel. En of dat nu ingegeven is door religie of niet, ook niet-religieuze artsen, helpdeskmedewerkers doen daar aan mee.
    Daarnaast: op welke wijze heb je onderzocht of een grote meerderheid in Zwolle voor koopzondagen is? Of is dit ook een aanname?

  32. Zoals Riet Pluim 😀 😀 😀 duidelijk heeft aangetoond is de zondagsluitingsdwang (grotendeels) een gevolg van religieuze overwegingen . Terwijl in Nederland de wekelijkse koopzondag al lang ingeburgerd is, onderdrukken de bible belt religieuzen (SGP, CU voorop) deze vrijheid in een klein deel van Nederland. Een simpele oplossing zou zijn als Den Haag -de veroorzaker van de huidige ongelijkheid-de winkeltijdenwet aanpast. Een aanpassing langs de lijnen van alle winkels mogen elke zondag open vanaf zeg 11uur komt tegemoet aan de zondagse kerkgang en de wens van de seculiere meerderheid om in alle vrijheid zelf te mogen bepalen wat men op zondag doet.

  33. @Burger: riet Pluim roept veel, maar zegt weinig. En wat ze beweert is grotendeels gebaseerd op onjuiste verbanden en aannames. Ik begrijp haar problem sowieso niet. Ze kan haar maandverband toch ook gewoon online kopen?

  34. Laat me dit nog zeggen en dan stop ik.
    Stel dat er een onacceptabele tegenstelling bestaat tussen de winkeltijdenwet en de grondwet (wat ik niet vind) dan is de huidige winkeltijdenwet de wet waarnaar gehandeld moet worden.
    Met een persoonlijke interpretatie kun je een wet niet aan de kant schuiven.
    En zal ook een plaatselijke verordening de wet als uitgangspunt nemen en dus vastleggen welke uitzonderingen op de wet de gemeente toestaat.

  35. @Jesse038

    Uw reactie op Riet Pluim is beneden peil.

    @John van boven.

    Zoals ik al eerder schreef, de huidige oneerlijke situatie is veroorzaakt door Den Haag en kan ook eenvoudig door Den Haag hersteld worden. Met de huidige seculiere meerderheid in de tweede en eerste kamer is dit vrij gemakkelijk. Men kan zich ook afvragen waarom dit niet gebeurt . Wat is het belang van de seculiere partijen bij de huidige religieuze zondagswetgeving ?

  36. Wat ik totaal niet begrijp is deze hele discussie. Bij de vorige gemeenteraadverkiezingen is de CU als overwinnaar uit de bus gekomen, je kan van die partij niet verwachten dat ze nu ineens enthousiast worden van het openstellen van de winkels op zondag. Dan zouden ze ongeloofwaardig worden naar hun eigen achterban. De VVD wilde kennelijk zo graag plaatsnemen in het college van B&W dat ze dit punt hebben ingeleverd, dat kan. Er wordt geschermd met allerlei onderzoeken waaruit zou blijken dat de meerderheid in Zwolle voor de vrije winkelopenstelling op zondag is. Dat vind ik niet correct, CU is nu de grootste en het is wat het is. In 2018 kunnen de VVD en andere partijen die voor de zondagopenstelling zijn weer een poging doen om te zorgen dat zij de verkiezingen winnen, tot die tijd is het wat het is. Mij maakt het principieel niets uit of winkels wel of niet open zijn op zondag, maar ik vind deze hele discussie kolder. De voorstanders gedragen zich als kleuters die hoe dan ook hun zin door willen drijven.

  37. Wat ik totaal niet begrijp is deze hele discussie. Bij de vorige gemeenteraadverkiezingen is de CU als overwinnaar uit de bus gekomen, je kan van die partij niet verwachten dat ze nu ineens enthousiast worden van het openstellen van de winkels op zondag. Dan zouden ze ongeloofwaardig worden naar hun eigen achterban. De VVD wilde kennelijk zo graag plaatsnemen in het college van B&W dat ze dit punt hebben ingeleverd, dat kan. Er wordt geschermd met allerlei onderzoeken waaruit zou blijken dat de meerderheid in Zwolle voor de vrije winkelopenstelling op zondag is. Dat vind ik niet correct, CU is nu de grootste en het is wat het is. In 2018 kunnen de VVD en andere partijen die voor de zondagopenstelling zijn weer een poging doen om te zorgen dat zij de verkiezingen winnen, tot die tijd is het wat het is. Mij maakt het principieel niets uit of winkels wel of niet open zijn op zondag, maar ik vind deze hele discussie kolder. De voorstanders gedragen zich als kleuters die hoe dan ook hun zin door willen drijven.

  38. Jammer dat Johnvanboven en jesse038 niet ingaan op de inhoud van mijn betoog. Als mijn “aannames” en “persoonlijke interpretatie” niet kloppen, dan moeten ze dat toch aan kunnen tonen? De Memorie van Toelichting heb ik niet zelf verzonnen.

    Hoe de meerderheid van de Zwolse inwoners over de koopzondag denkt, weet ik inderdaad niet zeker. De signalen zijn echter veelzeggend en een referendum zou uitsluitsel kunnen geven. Maar zelfs dát wil de raad niet.

    Natuurlijk kun je een wet aan de kant schuiven. Dat heet burgerlijke ongehoorzaamheid, en het is een volkomen legitiem middel als er grondwettelijke rechten ter discussie staan. Van een democratische volksvertegenwoordiger zou ik verwachten dat die dat toejuicht.

  39. Riet, de inhoud (en inhoudelijke onjuistheid) van jouw betoog zijn wel degelijk aan de orde gekomen. Nog 1 keer: het door jou veronderstelde verband tussen door gekozen partijen gemaakte keuzes t.a.v. winkel openingstijden en de Grondwet is net zo vergezocht als het koppelen van openingstijden aan de weersverwachting. Prima om verbanden te benoemen (doe ik ook;)), maar verlies de context daarbij niet uit het oog.
    Of-dat staat je vrij- begin een procedure om je rechterlijke gelijk te halen. De basis van je betoog berust op een misverstand of onwetendheid. Daar verkrampt aan vasthouden nodigt niet bepaald uit tot verdere discussie.

  40. jesse038 – Maar waarom? Waarom is het vergezocht? Dat zeg je niet; je stelt het alleen maar. En wat de procedure betreft: dat kan niet. Nederland heeft geen Constitutioneel Hof. Burgers hebben geen middelen om de overheid aan de Grondwet te houden.

  41. Ik begrijp dat Riet het ongrondwettelijk vindt dat een partij standpunten heeft op basis van haar levensovertuiging. Dan mogen er dus alleen politieke partijen zijn zonder ideologie? Of moeten alleen partijen geschrapt worden waarbij ideologie gebaseerd is op religie en mogen politieke standpunten wel gestoeld zijn op geloof in socialisme of liberalisme. Dat is pas tegen de grondwet!

    Dame heeft al een groot aantal seculiere argumenten opgesomd voor een rustdag. Dat hoeft niet perse een zondag te zijn, maar zoals Jesse al zei: de maatschappij is al ingericht op een zondag waar even pas op de plaats wordt gemaakt. Waarom zou je dit geforceerd naar een andere dag willen verplaatsen, alleen maar zogenaamd te bewijzen dat religie geen rol mag spelen?

    CU en SGP hebben een christelijke grondslag en hebben over het algemeen conservatieve standpunten, met een duidelijke fundering. Kijk bijvoorbeeld naar de recente pogingen om het nieuwe belastingplan te voorzien van extra voordelen voor een gezin met een eenverdiener. Het past in hun filosofie om niet als gekken mee te gaan hollen in de altijd-meer-altijd-sneller-altijd-beter maatschappij die er nu aan het ontstaan is. De voordelen voor een rustdag zijn legio. Voor winkels is het niet handig om die rustdag individueel te plannen, want dan heb je als consument elke dag een aantal gesloten winkels.

    Afgelopen maand zijn er een aantal discussies geweest op weblogzwolle.nl over het winkelaanbod in het centrum. Massaal werd geroepen om van die leuke, kleine winkeltjes met een eigen assortiment i.p.v. de zoveelste doorsneevestiging van een grote winkelketen. Die leuke, kleine winkeltjes zijn over het algemeen winkeltjes met geen of weinig personeel. De eigenaar loopt 6 dagen het vuur uit de sloffen in de winkel om de bezoekers zo goed mogelijk te helpen. (Bezoekers die over het algemeen wel lekker rondstruinen in dat leuke, kleine winkeltje, maar vervolgens naar de grote winkelketen of het internet gaan voor hun aankopen, want daar is het wel goedkoper he. Maar wel leuk gewinkeld!) De zevende dag is de winkel niet open, maar is de eigenaar druk bezig met de administratie en is het al nauwelijks een rustdag.
    Op 85% van de dagen (huidige koopzondagen niet meegerekend) zijn de winkels open, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor de altijd-meer-altijd-groter-altijd-beter consument. Die andere 15% moet er ook nog bij, gewoon omdat het kan. En dus moet, ook al gaat het tegen democratische verkiezingsresultaten in.
    Geloof je nou echt dat die leuke, kleine winkeltjes dat op deze manier volhouden? Vergeet het maar, er blijft een verschraald winkelaanbod over waardoor steeds meer mensen zich tot internet wenden. En hee…dat is nu al 24×7 beschikbaar!

    Meer omzet gaat het de winkeliers overigens ook niet opleveren. Je gaat niet meer consumeren omdat de winkels vaker open zijn, je gaat je budget over meer dagen uitsmeren. Of zijn er hier mensen die hun geld wel 2x kunnen uitgeven?

    Disclaimer: ik heb niet op de CU gestemd en ben ook geen lid van welke religie dan ook. 🙂

  42. Op 85% van de dagen (huidige koopzondagen niet meegerekend) zijn de winkels open, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor de altijd-meer-altijd-groter-altijd-beter consument. Die andere 15% moet er ook nog bij, gewoon omdat het kan

    En eigenlijk is het raar dat de winkels al die tijd open zijn terwijl een groot gedeelte van de consument dan zelf aan het werk is en dus geen tijd heeft om naar de winkel te gaan.

    Het is nu eenmaal zo dat sommige branches moeten profiteren van de momenten dat de consument vrije tijd heeft. Dat geldt al voor bijvoorbeeld de horeca en de vrijetijdssector. Ik blijf het raar vinden dat er nog steeds wetten zijn die een toch wel aardig belangrijke sector weten te beperken om te kunnen profiteren van de momenten dat de consument de meeste tijd heeft om inkopen te doen.

    Wellicht moet de gehele detailhandel een keer goed onder de loep worden genomen om te kijken welk in welke behoeften het eigenlijk voorziet. Ik heb bijvoorbeeld nooit begrepen dat bouwmarkten en tuincentra dicht moeten zijn op de dag dat men zich bezig houdt met tuinieren en klussen. Je zou kunnen stellen dat deze bedrijven veel betrekking hebben op de vrijetijdssector. Hetzelfde kun je ook stellen voor de mode- en kledingbranche: Wordt het kopen van kleding in de winkel beschouwd als pure noodzaak of als vrijetijdsbesteding?

  43. Voor de winkelier zijn er weinig argumenten: budgetten worden echt niet groter, maar uitgesmeerd over meer uren. Bedrijfskundig nog minder interessant ook. Als je toch meer wilt verdienen moet je beginnen met de kwaliteit van je assortiment en je bedieningsconcept. De manier waarop je hier in winkels geholpen wordt is veelal stuitend slecht. Voor de horeca geldt hetzelfde. Bij kantgerichtheid valt meer te halen dan bij een paar extra uren opening. Voor de consument zijn er ook weinig argumenten: je kunt al 6 dagen per week in de stad terecht, daarnaast is er al een aantal koopzondagen. Is dat nog niet genoeg dan ga je fijn het web op en als je het echt zo geweldig vindt om op zondagmiddag in de massa te lopen dan ga je naar een stad waar de winkels wel open zijn. Daarnaast: what’s next:openingstijden verschuiven naar de nacht? Want er zijn vast wel mensen met een ander bioritme die dat prima vinden.

  44. @PieterG.
    Vanwege welke zinsnede van Riet Pluim komt

    Ik begrijp dat Riet het ongrondwettelijk vindt dat een partij standpunten heeft op basis van haar levensovertuiging.

    ?

    Aan een aantal andere reageerders mrt name Jesse038. Ook al bent u het niet eens met Riet Pluim, zou u toch respectvol kunnen reageren? Toon in ieder geval aan dat iemand onjuistheden verkondigt ipv in de wilde weg te beschuldigen.

  45. @Bigge, prima om de hele detailhandel eens onder de loep te nemen. Ik begrijp uit de reacties van de coalitie dat er ook diverse (!) onderzoeken op dat terrein lopen.
    Dit heeft ingrijpende gevolgen en moet dus goed worden bekeken. Al met al geen reden om nu heel snel hoteldebotel af te gaan wijken van een besluit dat unaniem genomen is door een, door ons Zwolse burgers, gemandateerde coalitie.

  46. @burger o.a. vanwege

    Als de wet ons dwingt om koosjer te eten, of om naar de moskee te gaan, of om ’s zondags je winkel te sluiten, dan is dat een schending van de godsdienstvrijheid. Anderen mogen jou hun religieuze gebruiken niet opdringen, en jij niet aan anderen;

    Zoals hierboven al genoemd zijn religieuze overwegingen ooit de belangrijkste reden geweest om de zondag als rustdag te kiezen, maar zie ik nu geen zwaarwegend reden om die rustdag naar een andere dag te verschuiven als het zo in ons systeem zit.
    Overigens dwingt de wet niet om ’s zondags je winkel te sluiten, maar verbiedt het het openstellen van de winkel. Nuanceverschil, maar wel belangrijk!

  47. Als zwarte piet moet verdwijnen, omdat de maatschappij zogenaamd door ontwikkeld, kunnen om die reden de supermarkten etc. toch ook los elke zondag?

  48. Zwarte Piet moet verdwijnen omdat een aantal mensen juist stil is blijven staan en niet willen inzien dat het fenomeen Zwarte Piet allang het al dan niet slavernijverleden voorbij is ontwikkeld.

  49. Voor de winkelier zijn er weinig argumenten: budgetten worden echt niet groter, maar uitgesmeerd over meer uren. Bedrijfskundig nog minder interessant ook

    Gek genoeg zijn er voldoende winkeliers die daar anders over denken. Veel zelfstandigen die iedere zondag open zijn hebben de zaak gesloten op maandag en soms ook nog de dinsdag. Precies dezelfde situatie als nu alleen de vrije dag is op een ander moment. Bedrijfskundig ook nog eens uiterst interessant om open te zijn op het moment dat er behoefte is om jouw aangeboden product aan te schaffen en dicht te zijn op het moment dat die behoefte er toch niet is.

  50. Bigge, een groot deel van die winkeliers handelen en denken vanuit angst. Bang om een deel van de koek te missen. Angst die begrijpelij is, want het zijn vaak niet-capabele winkeliers die hun zaak volgooien met spullen waar mensen niet op zitten te wachten, met prijzen die nergens op slaan en met een klantbenadering waar je direct op afknapt. Terwijl de kwalitatief betere winkelier een loyale klantenkring opbouwt en door te innoveren ook nieuwe klanten trekt. Onafhankelijk van zondagsopening.

  51. Dankzij een zwaar ouderwets denkende Christen Unie in het bestuur wordt Zwolle binnenkort een tweede Staphorst!

    Dat willen we blijkbaar als Zwollenaren!

  52. Nogmaals het draadje van boven naar beneden doorlezend , is er eigenlijk maar één conclusie. De verplichte zondagsrust is zoals Riet Pluim het aantoont veroorzaakt door religieuze overwegingen. Verder vinden John van Boven en Jesse038 en sommigen anderen dit prima.

    Riet Pluim en een meerderheid (zoals aangetoond door allerlei onderzoeken) van de inwoners van Zwolle vindt dat niet.

  53. Als de winkels elke zondag open moeten, dan kan dat ook wel in andere sectoren. Ik zie niet in waarom grote groepen vrij moeten zijn op zondag, terwijl de collectieve rustdag voor winkeliers afgeschaft moet worden. Dat is 1 van de algemeen maatschappelijke argumenten die in de winkeltijdenwet staan en die Riet Pluim niet kon vinden. De andere is eerlijke concurrentie.

  54. Riet Pluim en een meerderheid (zoals aangetoond door allerlei onderzoeken)

    doet u mij eens 1 voorbeeld van een dergelijk, gedegen onafhankelijk onderzoek (niet van het city center, of een vrijblijvende internet pol van de sensator). Maar 1 waar de dwarsdoorsnee van Zwolle is bevraagd.

  55. Ah, terug naar de zesdaagse werkweek lees ik 🙂

    @Burger , welke onderzoeken tonen aan dat een meerderheid voor is? Uit de enquete van Citycentrum onder de aangesloten winkeliers bleek juist het tegenovergestelde. Slechts 44% vond deze vraag belangrijk genoeg om te reageren en daarvan was slechts driekwart voor zondagsopening. De rest heeft tegen gestemd, de hele discussie afgedaan als flauwekul of was nu met de huidige zondagsrust al te druk aan het werk om te reageren.

  56. Nee, niet terug naar een zesdaagse werkweek, maar een vijfdaagse verspreid over de zeven dagen van de week. De sociale implicaties worden niet gezien of niet op waarde geschat.

  57. Aparte discussie. Riet Pluim komt in haar eerste reactie met een drogreden die vervolgens de rode draad wordt van bijna alle volgende reacties. En omdat niemand die drogreden aan de kaak stelt lijkt het dat de winkeltijdenwet in strijd met de grondwet is. Maar dat is natuurlijk niet zo.
    Ik herhaal hier even wat Riet op 8 december on 15:40 schreef:

    Wat een gemeenteraad echter niet mag, is niet-christenen een christelijke rustdag opdringen, want dan schendt ze de vrijheid van godsdienst.

    Fout! Wie zegt dat het hier over een christelijke rustdag gaat. Het is volgens mij een rustdag die bij onze cultuur hoort. Daar komt geen god aan te pas.
    Dat een vrije zondag door christenen meer gewaardeerd wordt dan door niet-christenen (wat nog niet eens zeker is) maakt het nog geen christelijke rustdag.
    Daarom is volgens mij al het geëmel over tegenstrijdigheid van wetten dat daarop volgde overbodige kletskoek.

  58. Dat is pas een drogreden Bernard. Wat je eigenlijk zegt, is dat we het gewend zijn dat de christelijke rustdag de nationale rustdag is. Dat betekent niet dat er geen sprake is van een schending van de godsdienstvrijheid; dat betekent alleen maar dat die schending al heel lang duurt. Bovendien blijft staan dat christenen hun rustdag cadeau krijgen, terwijl op de Al-Djum??a en de Sjabbat het land gewoon doorgaat.

  59. Weer jou denkfout. Het is geen christelijke rustdag. Het is gewoon iets van de hele Westerse wereld. Weliswaar heeft dir dag christelijke wortels, maar tegenwoordig is het gewoon een bijzonder prettige dag, waaraan naar mijn beleving zelfs het weer zich van de goede kant laat zien. Niks geen godsdienst. Het goede moet je gewoon willen houden.

  60. Bernard, je pleit er voor om te negeren hoe het ?berhaupt komt dat de zondag “gewoon iets van de hele Westerse wereld” is geworden. De zondagsrust is altijd verplicht geweest – was het niet bij wet, dan wel door sociale druk. Allicht dat het iets van de westerse wereld is geworden. Maar niet gewoon! Voor christenen is de zondag nog steeds niet gewoon, en voor joden en moslims zijn de zaterdag en de vrijdag net zo ongewoon.

  61. Maar ‘sociale druk’ kun je moeilijk aan een godsdienst toeschrijven wel? Misschien een uitwas daarvan.

    Die joden en moslims die jij er steeds bijsleept zijn voor mij niet relevant, want voor mij heeft de zondag niet persé meer iets met het christendom te maken. Voor mijzelf betekent het wandelen en het liefst nog met een zonnetje erbij. Het heet niet voor niets zondag.

  62. De vrije zondag bestaat sinds de 7e eeuw ongeveer en vond inderdaad zijn oorsprong in het christendom. En dan nog, dat maakt toch niets uit, Riet Pluim. Of wil je alle vrije dagen met een christelijke oorsprong afschaffen?

  63. Laten we nou niet doen alsof het weer significant beter is op zondag.

    Verder ben ik voor het openstellen van de week. Je werkt 40 uur (of parttime), verdeeld over 7 dagen. De woensdag en vrijdag zou mij veel beter uitkomen ipv zaterdag en zondag.

  64. Alsof die er nu wel is. Er werken vele mensen op zondag. Ik zou het prettig vinden als ik die keuze ook heb. Waarom moet ik vrij zijn als de “rest” dat ook is.

  65. Bernard,
    Je probeert me te overtuigen dat de zondag geen religieuze betekenis meer heeft. Probeer dat eens bij de 8,5 miljoen christenen in Nederland.

    Mij hoef je trouwens niet te overtuigen, want ik geloof niet, evenmin als jij blijkbaar. Maar jij en ik zijn niet de maat der dingen. Je zult je bij de feiten moeten houden, en die zijn: 1. de zondag is een rustdag omdat het de christelijke rustdag is en 2. de wetgever heeft dat zelf toegegeven.

    Jou gun ik van harte je wandeling in het bos. Ik snap alleen niet waarom de rest van Nederland vrij zou moeten zijn als jij aan het wandelen bent.

    Dame,
    Ja, inderdaad. Wat geldt voor de zondag geldt ook voor kerst, Pasen, Pinksteren en hemelvaart. Begin nu alsjeblieft niet weer dat het alleen “van oorsprong” christelijke feesten zijn en nu niet meer. Er staat letterlijk in de wet dat het christelijke feesten zijn.

  66. PieterG,
    Voor een onderzoek is 44% een heel behoorlijke respons. Jij gaat er vanuit dat de overige 56% wel tegen de koopzondag zal zijn, maar dat wordt niet gestaafd door de feiten. De uitslag van het onderzoek is representatief voor de hele populatie. Je mag er dus vanuit gaan dat inderdaad een meerderheid van alle winkeliers vóór de koopzondag is.

    Een onderzoek onder de hele Zwolse bevolking, dat had het referendum moeten zijn. Het is opvallend dat de tegenstanders van de koopzondag ook tegenstander van een referendum zijn: de christelijke partijen en de coalitiepartijen.

  67. “De uitslag van het onderzoek is representatief voor de hele populatie.”

    Riet – dit is zo’n onzin, daar kan ik echt niet tegen.

    Lijkt me duidelijk dat de winkeliers die voor verruiming zijn, eerder ingaan op zo’n enquete dan winkeliers die het een bal zal interesseren.

    Alleen door middel van een a-selecte steekproef (willekeurig onder 10 – 20 % van de winkeliers) zal een representatief beeld kunnen worden verkregen.

  68. Het “lijkt” je duidelijk? Niet een erg sterk argument. Tegenstanders van de koopzondag hebben net zoveel belang om te reageren als voorstanders. En als het ze echt niet interesseert, dan zijn het dus geen tegenstanders.

    De respons was aselect: reacties kwamen van grote en kleine zaken en van ketens en zelfstandige winkels. Hoeveel representatiever wil je het hebben?

  69. Bernard,
    Ik heb omstandig uitgelegd waarom het meer dan een “tintje” is. Dat jij er geen last van hebt – goed voor jou. Daarmee heb je de feiten niet weersproken.

    Deze discussie duurt nu al twee dagen; Johnvanboven en Jesse038 zijn afgehaakt, Dame en jij vallen in herhaling, en Marcoz wordt persoonlijk. De conclusie lijkt me gerechtvaardigd dat de tegenstanders geen argumenten meer hebben. Open met die winkels.

  70. @Riet: Of die winkels nu open of dicht zijn zal me een zorg zijn. In die enquete die laatst gehouden is heb ik ingevuld dat ik het liefst de supermarkten van 14:00-20:00 uur open heb. Maar daar gaat het niet om.
    Ik val over jou stelling dat de gemeente (of zo je wilt de winkelsluitingswet) tegen de grondwet ingaat. En dat is niet zo.

  71. @Riet Pluim; de steekproef stelt niets voor. Er zijn ongeveer 400 ondernemers binnen de stadsgrachten actief. Daarvan zijn 140 aangesloten bij Citycentrum. Als! Citycentrum al haar leden heeft aangeschreven, en 44% heeft positief gereageerd, heb je het dus over maiximaal 11% van het totaal aantal ondernemers. Hoezo representatief?

  72. Riet,vooruit, nog een keer: jouw flinterdunne argument dat religieuze motieven primair ten grondslag liggen aan de huidige winkel openingstijdenwet zijn geen feit. Het is slechts jouw mening. Als het daadwerkelijk zo zwart-wit was als jij stelt waren er al lang winkeliers geweest die een proefproces hadden geforceerd. Maar de meesten zijn wel zo verstandig om in te zien dat je keihard uitgelachen wordt met dat soort onzinredenaties. Wat mij het meest nieuwsgierig maakt als ik jouw betoog lees is het antwoord op de vraag: wat maakt dat jij het zo belangrijk vindt dat de winkels 7 dagen open zijn?

  73. @Jasper Dat is geen antwoord op mijn vraag. Natuurlijk geldt de collectief vrije zondag (en feestdagen) niet voor elke beroepsgroep. Voor de meeste echter wel. Mijn vraag was welke effecten jij voorziet wanneer de zondag een gewone werkdag wordt en de (minimaal) twee vrije dagen in de week over de 7 verspreid worden.

    @Riet Pluim Ik vind dat je anti-christelijke houding pathetische vormen aanneemt. Het lijkt of alles goed is, zolang het maar op geen enkele manier aan het christendom is te verbinden. Ik beweer volgens mij nergens dat kerst etc geen christelijke feestdagen zijn. Heb zelfs aangegeven dat de zondag van oorsprong tot vrije dag is benoemd vanwege het christelijke karakter. Hetgeen niet wil zeggen dat de vrije zondag nu niet waardevol kan zijn voor niet-christenen en voor de samenleving als geheel.

  74. Zoals al eerder is gezegd; laten we mensen zelf beslissen of ze open gaan of dicht blijven. Of je in de bossen wilt wandelen of wilt winkelen, voor mijn part de hele dag. Schijnbaar zijn er altijd mensen die voor de ander willen bepalen; eng hoor…

  75. Er is toch niets mis om na te denken over wat zo’n besluit betekent voor de samenleving. Terugdraaien zal nog moeilijker zijn dan nu te besluiten om de vrije zondag (en zaterdag en feestdagen) af te schaffen.

  76. De zondag als vrije dag opdringen? In de winkeltijdenwet wordt de mogelijkheid genoemd om een andere rustdag te kiezen.
    Is dit in Zwolle mogelijk? Zo ja waarom wordt dat dan niet gedaan?

    Of gaat de discussie over 7/7 ipv 6/7 open?
    Dan wordt de opgedrongen zondagssluiting alleen maar als drogreden gebruikt.

    Artikel 6 Winkeltijdenwet

    1.Indien de eigenaar of beheerder van een winkel tot een kerkgenootschap behoort, dat de wekelijkse rustdag op een andere dag dan de zondag houdt, of te goeder trouw verklaart een godsdienst of levensovertuiging te belijden welke vordert, dat de wekelijkse rustdag op een andere dag dan de zondag wordt gehouden, verlenen burgemeester en wethouders op zijn verzoek ontheffing van het verbod van artikel 2, eerste lid, onder a.

    2.Aan de ontheffing wordt het voorschrift verbonden dat de winkel op die andere dag gesloten dient te zijn.

  77. @opgedrongen rustdag; uit deze artikelen blijkt volgens mij dat je als (bijv) Joodse ondernemer de winkel op zaterdag mag sluiten, maar de zondag dan niet open mag zijn.

  78. De mogelijkheid om any given time te consumeren is een grote denkbeeldige worst. Gut gut wat zijn sommigen ineens begaan met een handjevol werkgevers zeg.

    We weten allemaal hoe de machtsverhoudingen liggen tussen werkgevers en (lager geschoold) personeel. En ook hoe deze onder druk staan. Ik blijf het zien als een volgende stap om de doorgeslagen flexibilisering maar helemaal vrij te geven.

    En ik blijf ook roepen dat de volgende stap is dat die laatste kleine rem (toeslagen) op vergaande flexibilisering ineens niet houdbaar zal zijn. Bijvoorbeeld om wij begaan zijn met kleinere werkgevers en concurrentie.

    Is het zo moeilijk voor te stellen dat verdere inperking van werknemersrechten gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen, hun bijdrage aan de samenleving en relatie tot partner en gezin? Kortom, belangrijke zaken voor een prettige functionerende samenleving.

    Neem eens wat gevolgen.
    -Voldoende balans tussen inspanning en ontspanning: 2 opvolgende rustdagen doen natuurlijk iets anders voor het herstel dan onregelmatigheid en versnippering.
    -Bedenk daarbij ook dat niet iedereen op elk moment van zijn leven over dezelfde gezondheid beschikt.
    -Agenda-rust en structuur
    -Mogelijkheid ouders en kinderen op een gezamenlijk moment te werken aan hun band/relatie.
    -Mogelijkheid tot mantelzorg activiteiten waarbij meerdere gezinsleden betrokken zijn. Dit komt vaker voor dan je denkt!!. +veelal ook icm vorige punt.
    -Mogelijkheid tot uitstapjes verder van huis zoals een weekendje weg, of bv bezoeken van verder weg wonende fam.
    -Mogelijkheid tot vrijwilligerswerk bv in vereniging
    -En ja, ook mogelijkheid tot kerkgang
    -Etc etc.
    -Wie vult dit rijtje aan?

  79. Dat zijn precies de zaken waar ik ook op doelde, peace. Jasper voorziet geen probleem daarin. Probleem of geen probleem, het zal in ieder geval een verandering geven met gevolgen voor verenigingsleven, evenementen, familie- en vriendenbanden. Nu werken van de dikke 7 miljoen werken ongeveer 20% op zaterdag en een kleine (sinds 1990 afnemende) 10% op zondag. Dat betekent dat het overgrote deel van de mensen vrij is op die dagen.
    Het discrimantie-argument van Riet Pluim (nog absurder) doortrekkend, voorzie ik dat alle collectieve vrije dage moeten worden afgeschaft, omdat er altijd wel een groep is die zich “gediscrimineerd” voelt. Geen Koningsdag vanwege de republikeinen, geen vijfjaarlijkse Bevrijdingsdag vanwege de groep die zich niet bevrijd voelden of die wel terug willen naar die tijd. Elke dag heeft hetzelfde karakter: een groot deel werkt, bejaarden, kinderen en een aantal werken zijn vrij. Afspraken maken wordt moeilijker. Een groots evenement organiseren wordt lastiger. Een teamsport beoefenen ingewikkelder te organiseren. Dat zijn deze effecten van een 24/7-economie. Ik zie daar niet naar uit. En dan zal het me een zalige zorg zijn dat de zondag van oorsprong een rustdag is vanuit christelijke motieven: ik ben blij met die dag.

  80. Non – argumenten van een oudere Dame. Die graag wil dat alles bij het oude blijft. De meeste jongeren, want dat zijn het bijna allemaal tegenwoordig die in winkels werken, hebben er totaal geen moeite mee om op zondag of zaterdag te werken. Zondag openstelling is niet meer tegen te houden en is er na de volgende verkiezingen gewoon. Hopelijk eerder maar dat gaat in dit conservatieve Zwolle niet gebeuren.

  81. @Bennie er werken zoveel jongeren omdat die het goedkoopst zijn, het liefst 16 of 17 jaar. Op latere leeftijd gaan ze er gewoon uit vaak.
    Klanten kunnen hun euro maar 1 keer uitgeven, dus de weekijzer van een winkel gaat echt niet stijgen. De personeelskosten gaan wel omhoog bij het verruimd. Vd openingstijden.

  82. @drama:
    in artikel 6 staat:
    verlenen burgemeester en wethouders op zijn verzoek ontheffing van het verbod van artikel 2, eerste lid, onder a.

    De ontheffing wordt verleend voor:

    Artikel 2
    1 Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:
    a op zondag;

    met andere woorden zondag open, andere dag dicht.

  83. Klopt Benjie,dat veel jongeren graag zondags werken omdat ze daarvoor extra betaald krijgen. Ik heb al vaker gezegd: dat gaat verdwijnen als de zondag een gewone dag wordt. De reden voor de toeslag is namelijk dat de zondag in de wet als rustdag.
    Interessant dat je mijn leeftijd erbij haalt. Ik weet echter niet wat je daar mee wilt zeggen.

  84. Ach, Veldwachter, dat boeit me niet. Ik zou niet jonger willen zijn dan ik ben. Ik verbaas me er vooral over dat iemand dat relevant vindt in een discussie.

  85. dat veel jongeren graag zondags werken omdat ze daarvoor extra betaald krijgen. Ik heb al vaker gezegd: dat gaat verdwijnen als de zondag een gewone dag wordt.

    Hmmm vreemd dat in de horeca dan zoveel jongeren in het weekend werken. Daar krijg je namelijk ook geen zondagstoeslag…

  86. Dan zal ik me wel vergissen en staan ze in rijen van 3 klaar om zondags vanaf 8.00 uur (in een 24/7-economie) de vakken te vullen en achter de kassa te zitten.:)

Reacties zijn gesloten.