“Minder vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw?”

Zwolle – Nu al hoor je af en toe al een harde knal. De gemeenteraad van Zwolle heeft het college van Burgemeester en Wethouders begin van dit jaar opgeroepen de vuurwerkoverlast terug te dringen en zich uitgesproken voor "een fijne jaarwisseling voor iedereen." De voorstellen van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad zijn onderweg.

In maart van dit jaar heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin is gevraagd met een proef te beginnen in de drie Ittersum-wijken van Zwolle Zuid en de wijk Schoonhorst in Stadshagen met als doel de vuurwerkoverlast terug te dringen. In deze wijken was vorig jaar de overlast het grootst. In het najaar is een enquête gehouden onder de leden van het Burgerpanel van deze wijken. Uit deze enquête blijkt dat de helft van de inwoners zelf geen vuurwerk afsteekt. Meer dan 40% ervaart overlast met name buiten de toegestane tijden dat er vuurwerk mag worden afgestoken. Volgens landelijk beleid mag er alleen vuurwerk worden afgestoken op 31 december van 18.00 uur tot 2.00 ’s nachts. De meeste mensen vinden deze overlast acceptabel zolang er maar binnen de toegestane tijd wordt afgestoken. Velen vinden het vooral hinderlijk dat er al dagen eerder begonnen wordt met knallen.

De uitkomsten van de enquête zijn in de pilotwijken besproken met belanghebbenden. Volgens een woordvoerder van de gemeente lijken korte-termijnoplossingen weinig effectief; daarbij rekening houdend met de geldende wetgeving. Wel zullen er in Zwolle een aantal acties worden ondernomen om Oud en Nieuw dit jaar in Zwolle voor iedereen zo aangenaam mogelijk te vieren. Concrete voorstellen daarover worden op korte termijn aan de gemeenteraad aangeboden voor verdere besluitvorming. De politie zal extra attent zijn op de locaties waar vaker overlast is geweest en in aanloop naar de jaarwisseling zal de gemeente met de burgers gaan communiceren en zorgen voor extra bewustzijn over de overlast die vuurwerk kan geven bij bijvoorbeeld kinderboerderijen en verzorgingshuizen.

Op zondag 6 december presenteerde NOS Nieuws de uitkomsten van een inventarisatieronde onder de Nederlandse gemeenten. Ook Zwolle heeft hieraan meegedaan. Hieruit blijkt dat de gemeente nog geen vuurwerkvrije zones wil instellen. Wel zou er op Europees niveau toegewerkt moeten worden naar een verbod op zwaar vuurwerk. Ook het organiseren van een centraal vuurwerkevenement als alternatief voor het individueel afsteken van vuurwerk in de straat wordt nog niet overwogen.
“Bewustwording en elkaar aanspreken op hoe we het voor elkaar leuk houden in de straat en de buurt is de inzet richting toekomstige jaarwisselingen,” aldus de woordvoerder van de gemeente.

Hennie Vrielink
Redacteur Weblog Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over ““Minder vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw?””

  1. Ik maakte me er vroeger ook wel eens schuldig aan te vroeg knallen, de pakkans was immers zo klein en de lol zo groot. Nu we zelf een hond hebben die als de dood is voor vuurwerk besef ik me pas hoe irritant het kan zijn.

    Als het knallen beperkt kan worden van 18:00 – 02:00 komt onze hond er prima doorheen. Maar de vorige jaren werd het vuurwerk al flink afgestoken vanaf 29 december en zelfs ruim daarvoor. Het is echter niet tof als je hond dan zwaar getraumatiseerd in een hoekje zit weggedoken. Zeker omdat het uitlaten van de hond een nog groter probleem is.

  2. Het uitlaten van de hond is ook hier een groot probleem. Nu al wil hij, zodra hij een knal hoort, direct richting huis. Hij is hondsbenauwd 8).

    We kunnen hem best binnen extra aandacht geven van 18:00 tot 02:00. Zolang kan hij zijn plasje ook wel ophouden.
    Maar meerdere dagen vuurwerk is hier echt een probleem.

    Leuk die regels dat er alleen op afgesproken tijden vuurwerk mag worden afgestoken, maar wat hebben we er aan als niemand zich er aan houdt? En waarom zou iemand zich eraan houden als niemand het controleert? Heb hier nog nooit een politieauto zien surveilleren tussen kerst en nieuwjaar. (normaal ook nooit, maar dat terzijde).

  3. En waar blijven die voorstellen van B&W eigenlijk. Is het niet een beetje om nu nog met voorstellen te komen? Of zijn het voorstellen voor volgend jaar? Heb nooit meegemaakt dat plannen binnen een maand doorgevoerd worden.

  4. Idd. je kunt leuk voorstellen of afspraken maken maar wie controleert en handhaaft?
    De politiek trekt zich niet zoveel aan van overlast door vuurwerk zolang het maar niet veelvuldig in hun buurt wordt afgestoken.
    Ik vraag mij al jaren af wat de gemeente bezielt met het afgeven van vergunningen voor het afsteken van carbid in een hondenuitlaatpark dat n.b. grenst aan een hondenlosloopgebied (Schellerpark). Zijn er dan schermen o.i.d. die het geluid tegenhouden zodat de honden daar rustig uitgelaten kunnen worden? Ik geloof niet in zulke sprookjes maar wel in de stompzinnigheid van vergunningenverstrekkers. Wordt het dan eindelijk een carbid- / vuurwerkvrije zone?

  5. Er wordt nu al, in het weekend, af en toe hard geknald. Mijn tolerantie op dat gebied is 0, 0. Verbieden, oppakken, desnoods een strijker in de reet.

    Op goedgekeurd tijdstip – als mensen dat leuk vinden: ga je gang.
    (Stelling: over 10 jaar is het vuurwerk maatschappelijk
    onaanvaardbaar geworden, net zoiets als met roken is gebeurd).

  6. Het is in de Aa-landen idd al een hele tijd raak. Enorm vervelend met angstige dieren. Heb ze continu in de stress. Zo sneu…. Vooral omdat het nog zo’n lange tijd gaat duren.

    Ik wil iedereen z’n plezier gunnen met oud en nieuw, maar gun m’n beestjes ook de maanden ervoor hun leefplezier. Snap niet waarom die ellende al in oktober moet beginnen. Daar werk je alleen de tegenstand maar mee in de hand.

    Denk dat veel mensen die het niet erg vinden als het zou verdwijnen, er al heel anders tegenaan zouden kijken als er niet maandenlang geknald werd.
    Het lijkt nu wel of je moet ‘kiezen’ tussen maandenlange overlast of tegen zijn. Er zou toch een derde optie moeten zijn, waarbij iedereen z’n hart kan ophalen en ggenieten van het vuurwerk en mensen die er niet van houden weten dat het niet eeuwig duurt. 😉

    En idd, als het beperkt blijft, kun je angstige dieren er ook wel door helpen. Het is die continue angst en stress wat niet alleen onvoorstelbaar zielig is, maar wat je als eigenaar ook raakt. Vroeg of laat erger je je bij elke knal, of je vuurwerk nou leuk vind of niet. 🙁

  7. Ooooh ik hoor een knal , snel de politie bellen.:o:o:o Dieren en vuurwerk gaan niet samen , vluchtelingen en vuurwerk gaan niet samen , azijnpissers en vuurwerk gaan niet samen, over paar jaar de maatschappij en vuurwerk gaan niet samen.

    Nederland wordt grijs , eentonig en saai je mag straks helemaal niks meer als je maar lang genoeg klaagt dan wordt alles wel verboden.

    Ik heb kast van stinkende openhaarden die al in September/Oktober beginnen omdat de R in de maand is. Moeten zo ook verbieden want dat is nog veel slechter voor de gezondheid dan een stationair draaiende diesel auto of roken.

  8. lekker zo door gaan! Mogen we straks niets meer!! Geen Sinterklaas, geen kerst.. Geen carnaval, geen kermis, geen festivals, geen…… Ga zo maar door!

    Het is natuurlijk vervelend dat een klein groepje jongeren toch wat afsteken! Vroeger deed ik het ook, maar dat is met de knallen van nu niet te vergelijken! Het is ook het illegale knak vuurwerk wat voor overlast veroorzaakt! Goed dat ze hierop letten en actie ondernemen!

    Maar om geheel het vuurwerk te verbieden?! Wat een onzin? Ik ondervind ook overlast van huisdieren.. Hondenpoep overal.. Geblaf.. Honden die los lopen.. Ook maar verbieden?!

    Alles maar verbieden wat overlast veroorzaakt! Perfecte oplossing!

Reacties zijn gesloten.