Brugklassers aan de slag als vrijwilliger

Zwolle – Klas 1HA3 wilde in plaats van Sinterklaas vieren met de klas, het geld wat ze daarvoor zouden gebruiken inzamelen en daarmee een lokale kwetsbare doelgroep verrassen met een cadeautje. Via de Stichting Hart voor Zwolle, een organisatie die zich inzet voor een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien, kwam de klas in contact met het Orthopedagogische Didactische Dagcentra de Kameel. Dit is een dagcentrum waar kinderen met een verstandelijke- en/of meervoudige handicap een dagbesteding programma volgen.

img_5492.jpgFoto: Thijs Schrooten 

Om deze ludieke actie tot stand te brengen moest er door de brugklas van het Thorbecke goed samengewerkt worden. Ze besloten de taken te verdelen: Zo waren er leerlingen die lekkere speculaas koeken hebben gebakken, inkopers van de kleine cadeautjes, inpakkers, boekhouders, cameraman, fotograaf, redactie, etc. Met alle (zelfgemaakte) cadeautjes op zak heeft een gedeelte van klas 1HA3 vandaag een bezoek gebracht aan De Kameel. Daar werden ze enthousiast ontvangen door een medewerker van de Kameel. De leerlingen kregen uitleg over de organisatie en een rondleiding door de school. Opvallend waren de vele oprechte vragen die de klas aan de medewerker van De Kameel stelde, hierdoor ontstond er een mooi gesprek.

Na de uitleg en rondleiding bezochten de brugklas leerlingen in twee- of drietallen de verschillende groepen van de Kameel. Daar werden de cadeautjes overhandigd. De kinderen van de Kameel waren blij verrast en pakten vol verbazing hun cadeautjes uit. Als dank voor deze verrassing hadden de kinderen van de Kameel prachtige tekeningen gemaakt voor de leerlingen van het Thorbecke. 
Leerling Quinten vertelt over zijn ervaringen van deze middag:
“De kameel is een erg speciale school. Ze hebben er erg veel extra dingen. Ze hebben een gymzaal die nog best normaal is alleen ze hebben allemaal dingen die je normaal niet hebt want de kinderen die in een rolstoel zitten kunnen natuurlijk niet trefballen. Ze hebben bijvoorbeeld een soort buis waar kinderen met een rolstoel in worden gelegd en dan gaan de begeleiders die buis een klein beetje heen en weer bewegen. Maar voor de kinderen die wel goed kunnen bewegen hebben ze een klimrek en allerlei ballen waar de kinderen op kunnen zitten of tegen aan schoppen.
 
Maar er is ook een Snoezel. Dat is een kamer waar het erg donker is. Maar waar overal lampjes hangen. De lampjes veranderen de hele tijd in een andere kleur. En er is ook een waterbed. Ik heb er niet op gelegen maar ik denk dat het erg lekker zou liggen. Er was nog iets bijzonders in die kamer. Daar hing ,namelijk aan de muur, een bord met allemaal kleuren en geluiden. In de Snoezel kunnen de kinderen helemaal tot rust komen.
  Op de kameel hebben ze ook nog eens een zwembad! Daar kunnen alle kinderen(ja, ook de kinderen met een rolstoel)lekker tot rust komen. Het zwembad is alleen niet zo diep maar ja, veiligheid voor alles. Het zwembad zit verdeeld in twee stukken. De één voor kinderen met rolstoel en de ander voor de overige kinderen. Het water is wel lekker warm dus je kunt daar lekker zwemmen. Ik vond het erg leuk en bijzonder om daar toch een keer te kunnen kijken.”
Artikel delen:
Reacties 4
 1. Gelukkig leren de leerlingen meer buiten de klas dan ín de klas. Alleen saaie vakken als wiskunde of geschiedenis, wat heb je daar aan in het echte leven?? Dat zou toch iedere volwassene moeten weten. Sociale betrokkenheid, je hart openstellen voor anderen en delen… daar geef je tieners een ervaring mee die je niet in een klaslokaal kunt bieden.

  Kortom: wat een geweldige actie dit! Fijn dat de leerlingen er zo goed aan mee werken, maar dat kan niet zonder grandioze begeleiding van de mentor. Hulde!!


  Maak melding

 2. namens alle cliënten en collega’s van ODDC de Kameel ontzettend bedankt voor jullie bezoek. wij hebben genoten en juichen dit soort acties erg toe!

  Mochten jullie in de toekomst weer eens een activiteit hebben, weten jullie ons te vinden. Wij staan hier zeker voor open!

  Nogmaals Bedankt.

  Groetjes ODDC de Kameel


  Maak melding

Reageer