Fietsvrij winkelen in centrum Stadshagen

Zwolle – Tussen 9 en 28 november jl. hebben de winkeliers van Stadshagen weer samengewerkt met de onderwijsinstellingen Landstede en Deltion. Studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid werkten mee aan de campagne voor een fietsvrij winkelcentrum. Hun taak was het aanspreken van mensen die op de stoep en in de winkelstraat fietsen en mensen die hun fiets voor winkels parkeren.

img_5374.jpg
Jarno Schoonhoven en Astrid Timmerman, studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid, Deltion.

Winkelcentrum Stadshagen werkt hard aan een schoon, heel en veilig winkelcentrum, voor al haar bezoekers. In januari 2016 wordt de audit uitgevoerd voor een derde KVO-ster, (Keurmerk Veilig Ondernemen). Hiermee laat het winkelcentrum zien enorme stappen te hebben gemaakt op dit gebied. Tot nog toe heeft in Zwolle alleen het city-centrum deze status behaald. “Het fietsen door het winkelcentrum (of zelfs met brommer/scooter) zorgt echter nog steeds voor onveilige situaties. Ook de voor de winkels geparkeerde fietsen zijn voor bezoekers soms zelfs een ware hindernis. Daarom zijn er begin dit jaar allerlei voorzieningen aangebracht aan weerszijden van het winkelcentrum die het fietsparkeren in de winkelstraat onnodig maken.

Met een fietsenstalling aan beide zijden en een winkelwagenvang er pal naast wordt boodschappen doen op deze manier zelfs gemakkelijker dan parkeren voor de winkelpui”, aldus Jeroen Nagelmaeker, voorzitter van de winkeliersvereniging.
Het winkelcentrum doet met deze campagne een appèl op haar bezoekers om het winkelcentrum toegankelijk en veilig te houden voor iedereen. Denk daarbij aan bezoekers met kinderwagen, kleine kinderen, slechtzienden en mindervaliden. Jeroen Nagelmaeker voegt toe: “Natuurlijk zijn er uitzonderingssituaties, zoals mensen die slecht ter been zijn. Het gaat er juist om dat bezoekers rekening houden met elkaar.”
 
De studenten spraken de op de stoep en in de winkelstraat fietsende bezoekers aan en legden op vriendelijke wijze het doel van de campagne uit. Verkeerd geparkeerde fietsen werden voorzien van een zadelpenhanger. Hierop stond het verzoek om de volgende keer in de fietsenstalling te parkeren. De studenten blikken terug op een leerzame periode. Jarno: “Het aanspreken leverde wisselende reacties op. Soms wat negatief, maar in de regel zag je bewustwording bij de bezoekers en werd de fiets probleemloos op de juiste plek geparkeerd. Vooral ouderen, bewoners rondom het winkelcentrum en mindervaliden waren enorm blij met de uitstraling en het werk van de studenten. Astrid vult aan: “Voorstanders van de campagne liepen voorbij, staken hun duim op en zeiden: ‘Goed bezig!’ Dat werkte bemoedigend.” Een aantal studenten kreeg zelfs oliebollen van een bewoner uit de buurt toegestopt. 
 
Henriëtte Moorman (docente Deltion): “Dit was voor de studenten een uitgelezen kans om hun opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. Incasseren als bezoekers niet wilden meewerken hoort daar ook bij. Vriendelijk blijven en je niet uit het veld laten slaan, daar gaat het om.”
 
De studenten pikten ook suggesties op van bezoekers. Nagelmaeker: “We nemen alle suggesties weer mee in onze evaluatie. Ze worden indien nodig en mogelijk meteen of op korte termijn uitgevoerd.”
 
Nagelmaeker is tevreden over de samenwerking en heeft bewondering voor de studenten: “Het is heus niet altijd gemakkelijk om mensen aan te spreken. Maar het resultaat is weer duidelijk zichtbaar. Het aantal fietsers op de stoep en verkeerd geparkeerde fietsen is mede dankzij de studenten enorm teruggedrongen. Met name het knelpunt rondom de roltrap; daar zijn de winkels nu beter toegankelijk. Het oogt ook ruimer en dat draagt bij aan een veilig gevoel.”
Website: www.winkelcentrumstadshagen.nl
Facebook: facebook.com/wcstadshagen
Twitter: @wcstadshagen

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Als je dit voor eens en altijd wilt oplossen moet je gewoon aan beide kanten een hek met lastige doorgang voor fietsen maken. Nu zetten ze de fietsen gewoon tegen het bord “verboden fietsen te plaatsen” sommige mensen willen gewoon niet luisteren. Bij de Jumbo staat het altijd vol fietsen.


  ⚠️ Meld

 2. Eens Plantje, gewoon een paar dagen handhaven, is het gelijk afgelopen. Lui gedrag van mensen die te beroerd zijn om een paar meter naar de ruim aanwezige fietsenstallingen te lopen.


  ⚠️ Meld

 3. Het winkelcentrum doet met deze campagne een app?l op haar bezoekers om het winkelcentrum toegankelijk en veilig te houden voor iedereen. Denk daarbij aan bezoekers met kinderwagen, kleine kinderen, slechtzienden en mindervaliden.

  ^^ als aanvulling..misschien moet deze ondernemer dan de dranghekken voor zijn winkel weghalen die veel meer blokkeren als een paar fietsen ?


  ⚠️ Meld

 4. Best Paard, wel of geen borden, het lijkt me gewoon fatsoenlijk om je fietsen in de daarvoor bestemde fietstenstallingen neer te zetten, meerdere malen gezien dat mensen met een rollator of in scootmobiel allerlei capriolen uit moesten halen om een winkel in te kunnen.


  ⚠️ Meld

 5. Heel goed wat je zegt paard, de grootste schreeuwerd van het winkelcentrum plaatst zelf illegaal dranghekken en zolang er geen officiële verbodsborden staan mag je gewoon je fiets aan de hand meenemen en ik zou dat ook gewoon blijven doen.
  De boys en girls trokken een veel te grote broek aan er waren provocerend bezig. Ik heb heel wat klanten zien weg fietsen naar andere winkelcentra nadat ze geheel ten onrechte gewaarschuwd waren.


  ⚠️ Meld

 6. Er is meer dan genoeg ruimte in het winkelcentrum om gewoon bij winkels fietsenstallingen te maken, begrijp echt niet waar deze hetze tegen fietsers in ‘fietsstad’ zwolle vandaan komt.


  ⚠️ Meld

 7. @Abouali, dat iets kan, wil niet zeggen dat het wenselijk of correct is. Er is ook genoeg ruimte om er een aantal parkeerplaatsen te maken… Moeten alleen die fietsen even worden weggehaald.


  ⚠️ Meld

Reageer