Workshops Eerste Hulp groot succes

Zwolle – Het stimuleren van zelfredzaamheid is een van de speerpunten van Veiligheidsregio IJsselland. Na in 2014 een succesvol project te hebben gedraaid met workshops ‘Eerste Hulp aan baby’s en jonge kinderen’ en ‘Reanimaatje’, is vanaf 2015 structureel ingezet op het vergroten van zelfredzaamheid. De geneeskundige kolom organiseerde daarom in 2015 in totaal 104 workshops in alle gemeenten binnen IJsselland. Dit deed zij in nauwe samenwerking met EHBO-verenigingen en afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis (NRK).

Deelnemers konden zich voor deze gratis workshops opgeven via www.kindeneerstehulp.nl. Tijdens de drie uur durende workshop leerden de deelnemers door theorie en praktijk de basis van eerste hulp. Bijvoorbeeld (brand)wonden verzorgen en het verhelpen van verstikking. Na afloop kreeg iedereen het boekje “EHBO aan baby’s en kinderen” en een bewijs van deelname. Aan de instructeurs en via het evaluatieformulier kon een reactie worden gegeven: “Een hele heldere opzet en voldoende tijd om het in de praktijk te oefenen. Leuke afwisseling. Elke ouder zou deze cursus moeten volgen!” En: “Fijn dat dit kosteloos kan worden bijgewoond. Dit zorgt voor een lage drempel en maakt de ouders wijzer zodat ze sneller kunnen handelen in geval van nood.” En ook positief kritisch: “Als introductie een goed begin. Het wordt duidelijk dat er meer tijd in geïnvesteerd moet worden om in de praktijk goed te kunnen handelen.”

Pimp je papadag
Opvallend was dat overwegend vrouwen zich opgaven voor de workshops. Aan het einde van 2015 is daarom besloten om enkele mannenedities te organiseren, de ‘Pimp je papadag’. Dezelfde workshop, maar dan voor vaders en opa’s, afgesloten met een biertje en een balletje. Muisstil werd geluisterd naar de theorie, daarna gingen de mannen actief aan de slag met de praktijkoefeningen: stabiele zijligging, de Heimlich methode en het aanleggen van een (brand)wondverband.
Sport en Eerste Hulp
In de workshop ‘Sport en Eerste Hulp’ leerden deelnemers in één avond hoe te handelen bij de meest voorkomende ongevallen. Een deelnemer vertelt: “Ik heb meegedaan omdat ik doe aan ultra(trail)lopen. Dat betekent afstanden van meer dan 42,2 kilometer over onverharde wegen door de natuur, heuvels of bergen ren. De workshop ging variërend over wat te doen bij een blessure en hoe je een blessure kunt voorkomen. Daarnaast kreeg ik vande instructrice nog wat praktische tips over de EHBO-spullen die ik het beste mee kan nemen als ik voor uren het bos inga om te traillopen." Opgeven voor deze workshops kan via www.sporteneerstehulp.nl.

Programma 2016
Ook in 2016 organiseert de veiligheidsregio weer workshops. Naast ‘Eerste Hulp aan baby’s en kinderen’ en ‘Reanimaatje’ is ook ‘Sport en Eerste Hulp’ een echte aanrader. Tenslotte is er ook oog voor de verminderd zelfredzamen, bijvoorbeeld ouderen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)