Ontmoetingsruimte De Meerpaal weer up-to-date

Zwolle – De bezoekers van Ontmoetingsruimte De Meerpaal zitten er goed bij dit jaar met de feestdagen. De spullen in De Meerpaal, van senioren-appartementencomplex De Keersluis in de Zwolse wijk Kamperpoort, waren oud, evenals de stoelen en er werd geen bingo meer gespeeld. Reden voor Fieni Koiter en haar man Leo Jorink bij het Zwolse fonds De Gasthuizen aan te kloppen.

11-12-2015keersluis.jpg

Dat kende de bewonerscommissie duizend euro toe om de ontmoetingsruimte op te knappen. "We hadden helemaal geen geld, dus zijn we De Gasthuizen heel dankbaar", vertelt Koiter. Van de donatie zijn nieuwe sjoelbakken en een grote bingomolen aangeschaft, is het biljart opnieuw bekleed, is de aankleding van De Meerpaal aangepakt en is een gezellige bewonersmiddag georganiseerd. Verder vinden Koiter en Jorink het ook belangrijk de vrijwilligers ieder jaar een kleine attentie te geven, wat nu ook mogelijk blijft. De Keersluis is een appartementencomplex in de wijk Kamperpoort waar veel senioren vanaf 55 jaar wonen. Er zijn 110 wooneenheden met zo’n 140 bewoners. Zij zijn er allen met een indicatie komen wonen. De bewoners hebben bijvoorbeeld een herseninfarct gehad, zijn invalide of gescheiden. De Meerpaal is het ontmoetingscentrum van De Keersluis.

Koiter begint haar verhaal ongeveer tien jaar geleden toen ze er kwam wonen. “Er was toen al wel een bewonerscommissie, maar met De Meerpaal werd niets gedaan. Een vrouw van woningcorporatie DeltaWonen vroeg me toen of ik de bewonerscommissie nieuw leven wilde inblazen. In die periode heb ik mijn man leren kennen en hij had daar ook wel oren naar.” Beiden, volgens haar zeggen, ‘behoorlijk invalide’ pakten ze de handschoen op. “Gelukkig kunnen we met ons hoofd nog veel doen”, vervolgt ze enthousiast. “We kregen steeds een kleine bijdrage van DeltaWonen, maar dat stopt natuurlijk ook een keer. En we willen de activiteiten graag kosteloos doen, want niet iedereen kan of wil ervoor betalen. De Keersluis is nu iedere avond open en maandagmiddag is de vaste sjoelmiddag.

De mannen spelen er veel biljart. Op de zondagavond, voor veel mensen een vervelende avond als ze na het bezoek weer alleen zijn, hebben we een spelavond. Verder hebben we geregeld dat we hier iedere dinsdagmiddag met een grote groep kunnen eten.” Koiter en Jorink begroeten alle nieuwe bewoners van het appartementencomplex altijd persoonlijk. “Ja, we hebben het er heel druk mee. Maar de activiteiten in De Meerpaal zorgen voor meer saamhorigheid en dat vinden we belangrijk. Mensen praten gemakkelijker met elkaar. We vinden dat het zo moet zijn dat als je een medebewoner op de gang tegenkomt je hem of haar ook kent.” Bewonerscommissie De Keersluis kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: