Burgemeester heeft Hospice Zwolle geopend

Zwolle – Hospice Zwolle is er! Na alle steun, inzet en intensieve betrokkenheid in de afgelopen negen jaar, is Hospice Zwolle officieel geopend door burgemeester Henk Jan Meijer. Met het overhandigen van de sleutel aan de zorgcoördinatoren Jacqueline Diepman en Joke Boerma kan het huis open gaan voor haar gasten. Samen met Erik Meulemans, voorzitter van Stichting Hospice Zwolle, en Gerke Brouwer, directeur Woningstichting Openbaar Belang en alle genodigden werd met een glas speciale Hospice wijn getoast op de toekomst van het huis.

11-12-2015officiele_opening_hospice_zwolle.jpg
Foto: Joop van Putten

Na jaren van voorbereiden is Zwolle met deze opening voorzien van een zelfstandig huiselijk hospice. Het eerste plan dateert uit 2006 en werd concreter door de oprichting van stichting Hospice Zwolle in 2009. Burgemeester Meijer, die al vroeg toetrad tot het Comité van aanbeveling, bleef het gehele traject betrokken. Onder het motto ‘Samen voor Hospice Zwolle’ is door inzet en ondersteuning van de vele aanwezige genodigden, waaronder de bestuurs- en commissieleden van de stichting en bouw- en adviespartners, Hospice Zwolle uiteindelijk gerealiseerd. Burgemeester Henk Jan Meijer is blij met de zorg die er in Zwolle is voor mensen die hun leven bijna geleefd hebben. "Als het einde komt willen ze de tijd die hen nog rest leven zoals hen voor ogen staat. Een bijna thuis huis is hierin een onmisbare schakel."

Erik Meulemans bedankte Zwolle voor haar steun. "Onder de Zwolse bevolking bestaat groot draagvlak voor ons hospice", sprak hij. "Het is ook de enige manier om een voorziening als deze voor elkaar te krijgen en in de toekomst draaiende te houden. We ontvingen financiële ondersteuning van gemeente en provincie. En we kregen, en krijgen nog steeds, aanzienlijke donaties van fondsen – zowel landelijk als lokaal – en steun van organisaties, ondernemers en particulieren. Zonder hen, zonder jullie, stonden wij hier nu niet."

"Voor ons als woningcorporatie is het een bijzondere opening", zei Gerke Brouwer in zijn speech. "Zo gewoon als het bouwen en bewonen van huizen is, zo nieuw is het bouwen van dit ‘bijna thuis huis’. Mede namens mijn collega Monique Boeijen van SWZ wil ik aangeven dat wij zeer verheugd zijn dat we konden participeren in de bouw van deze unieke zorgvoorziening. En dat we hiermee concreet invulling kunnen geven aan onze maatschappelijke betrokkenheid bij de stad Zwolle en haar inwoners. Ik ben er dan ook bijzonder trots op dat wij vanuit Openbaar Belang een bijdrage mochten leveren aan het bouwen van Hospice Zwolle." Huiselijkheid stond centraal bij de realisatie. Het gebouw straalt in iedere ruimte door de grote ramen en warme aankleding dat gevoel uit. Het is geworden tot een bron van warmte. De zonnepanelen op het dak leveren voldoende energie en ook het ontwerp van het gebouw en de isolatie, dragen bij aan duurzaam energiegebruik.

Hospice Zwolle is echter meer dan een huis. In januari 2016 begint het belangrijkste werk. De ontvangst van gasten in de laatste levensfase en hun naasten. In het afgelopen jaar zijn een kleine honderd vrijwilligers opgeleid en voorbereid om de gasten in Hospice Zwolle te verzorgen en begeleiden. Ook hebben zich vrijwilligers gemeld voor het huishouden, welzijn en onderhoud aan de tuin. Afgelopen donderdag is er voor alle vrijwilligers een openingsbijeenkomst gehouden, waarbij wethouder Nelleke Vedelaar hen hartelijk heeft toegesproken.
Zaterdag 12 december is er tussen 10.00 en 14.00 uur open huis voor iedereen die het huis aan de Wipstrikkerallee graag van binnen wil zien.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. heb de reportage op tv oost gezien, ziet er mooi uit, ik hoop dat diegene die er gebruik van moeten maken een mooie laatste levens fase hebben, fijn dat er in Zwolle deze mogelijkheid nu is.


    ⚠️ Meld

Reageer