Geen meerderheid afsteekverbod vuurwerk

Zwolle – Als gemeenten een professionele vuurwerkshow organiseren, is een meerderheid van de Nederlanders voor een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Zonder vuurwerkshow is het draagvlak voor zo’n verbod minder groot. Los van een eventueel vuurwerkverbod, vinden zes op de tien Nederlanders dat hun gemeente een centrale vuurwerkshow moet regelen. Het draagvlak voor vuurwerkvrije zones groeit licht. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder bijna 2.500 Nederlanders. Het draagvlak voor een algemeen vuurwerkverbod neemt toe van 49 naar 54 procent als gemeenten zo’n verbod ‘goedmaken’ met een professionele vuurwerkshow.

Steeds vaker zeggen zelfs fervente vuurwerkafstekers hiermee te stoppen als in hun gemeenten een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd. Dat percentage ligt nu op 28 procent, tegenover 23 procent vorig jaar. De steun voor een algemeen vuurwerkverbod ligt in het oosten van het land met 46 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Ook als er een vuurwerkshow tegenover staat, is er in Overijssel, Gelderland en Flevoland nog steeds geen meerderheid te porren voor een verbod. Hoewel een meerderheid van de Nederlanders een afsteekverbod voor particulieren steunt, vindt zestig procent het afsteken van vuurwerk wel een traditie die in stand moet worden gehouden. ‘Als gemeenten een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen en een alternatief bieden, maken ze daar heel veel mensen blij mee’, concludeert Peter Kanne, senior onderzoeker van I&O Research.

Alternatieven
Een grote vuurwerkshow staat met stip bovenaan in het lijstje van alternatieven als er daadwerkelijk een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren komt. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft geen behoefte aan een alternatief. Vijf procent voelt wel wat voor groot vreugdevuur en drie procent voor een gezamenlijk etentje met stads- of buurtgenoten. Voor een concert of een (openlucht)film is, met respectievelijk twee en één procent, nauwelijks animo. Andere alternatieven die respondenten opperden zijn activiteiten per buurt of kern, door bijvoorbeeld om 12 uur samen het glas te heffen. ‘Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat mensen wél wat willen met oud en nieuw’, stelt Kanne.

Vuurwerkvrije zones
De steun voor vuurwerkvrije zones is ten opzichte van vorig jaar iets gegroeid, blijkt verder uit het onderzoek. Bijna acht op de tien Nederlanders (78 procent) zijn daar voorstander van. Vorig jaar lag dat percentage op 76 procent. Er zijn wel regionale verschillen: in het westen en zuiden van Nederland zijn de meeste voorstanders van vuurwerkvrije zones te vinden, in het oosten van het land de minste. Driekwart van de inwoners van een gemeente met vuurwerkvrije zones is daar blij mee. Veel Nederlanders (46 procent) weten niet of er in de eigen gemeente een vuurwerkvrije zone is.

Overlast
Driekwart van alle Nederlanders ervaart in meer of mindere mate overlast van vuurwerk. Vooral het lawaai van vuurwerk en de troep op straat stoort mensen. Vier op de tien noemen de stress bij hun huisdieren. Bijna een kwart van de Nederlanders maakt zich er niet druk om.

Regionale verschillen
Dit jaar zegt twaalf procent zeker zelf vuurwerk te gaan afsteken, maar de regionale verschillen zijn groot. Vuurwerkhaters zijn het slechtste af in Overijssel, Gelderland en Flevoland waar respectievelijk 21, 20 en 19 procent van de inwoners zegt vuurwerk te gaan afsteken. In Zeeland en Limburg ligt dat percentage op respectievelijk vijf en vier procent. Ook Friezen, Groningers en inwoners uit Zuid-Holland zijn geen fanatieke vuurwerkafstekers.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Natuurlijk is er geen meerderheid voor een afsteekverbod als er geen alternatief is zoals een centrale vuurwerkshow. ‘Meerderheid voor centrale vuurwerkshow’ klonk als kop vast niet interessant genoeg.


  ⚠️ Meld

 2. Gewoon een beetje rekening houden met elkaar en zelf niet z’n kort lontje hebben dan houden we een mooie traditie in stand. Misschien zeuren we tegenwoordig ook wel erg veel, is het geen te harde muziek dan is het wel weer wat anders.


  ⚠️ Meld

 3. Gewoon lekker normaal doen en knallend met zelf afgestoken vuurwerk het nieuwe jaar in!

  😀

  Natuurlijk zijn er vast wel ergens zeurpieten te vinden, zeker als je je controlepaneel in Enschede plaatsvind, waar sommige mensen nog steeds denken dat legaal Nederlands vuurwerk de ramp in Enschede veroorzaakt hebben en de landmijnen slechts een kleinigheid erbij waren.


  ⚠️ Meld

 4. 2500 mensen vertegenwoordigen al de mening van 16mln NL-ers..?

  Ik stel voor dat we ook zo rond Pasen een onderzoek instellen naar de Paasvuren. Dit brengt erg veel rook en stankoverlast met zich mee. Er zijn vast nog wel meer tradities om over te azijn-zeiken. De vergrijzing staat duidelijk toe in NL… alhoewel deze categorie tot altijd graag terugvalt op (oude) tradities? #stopdebetutteling:D


  ⚠️ Meld

 5. * Vuurwerk verbod.
  * Motorclubs verbod.
  * Verbod tot winkel-opening op zondag.
  * Verbod voor HORECA om de hele zaterdagnacht open te blijven.
  * Fietsparkeerverboden.
  * Verbod op geluid (boven een bepaalde norm) bij evenementen…terwijl het vooral een zaak van perceptie is.

  En maar roepen om VRIJHEID, met elkaar. Een partij en een groep zetten het woord zelfs in hun politieke naam 😮


  ⚠️ Meld

 6. Beste weblogzwolle,

  Er wordt in meerdere media geopperd voor vuurwerk shows in elke gemeente. Waarom is er dan niemand van een krant of ander media brenger die er zich dan iets verder in verdiept?
  Georganiseerde vuurwerk shows is gewoon niet te organiseren aangezien er niet genoeg pyro technische mensen zijn.
  Tevens loop je dan tegen tal van andere “problemen” aan zoals: waar haal je de politieagenten, brandweer en ambulance personeel weg?
  Drankrijders van en naar die plek en met kleine kinderen tussen bezopen / aangeschoten mensen staan. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten.

  Laat zijn jullie wel bereid om het verder uit te zoeken want dit is gewoon linkse propaganda.

  Mvgr. raymond


  ⚠️ Meld

 7. Het is toch fantastisch als een enkele emotican precies weergeeft wat je wilt zeggen. Doet niks af aan het niveau hier.
  Eigenlijk vind ik dat negatieve commentaren het niveau, en in ieder geval het moraal, naar beneden halen. Maar hé, ik zeg niks. 😛


  ⚠️ Meld

 8. Weg met dat geknal! Ellende! Hoge ziektekosten voor mensen met ongelukken. Het liefst 1 vuurwerkshow in de stad door de gemeente geregeld.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.