SP Zwolle: Tijdige uitkering bijstand december

Zwolle – De Zwolse SP wil dat de gemeente voorzorgsmaatregelen neemt om te garanderen dat de bijstandsuitkering van december tijdig wordt uitbetaald en ontvangen. De partij zal hierover maandag bij de gemeenteraadsvergadering mondelinge vragen stellen.

Op de website van de gemeente staat dat de bijstandsuitkering van december op de 31e zal worden betaald. Zo werden eerder al 31 juli, 31 augustus, 30 september, 30 oktober en 27 november vermeld. Ondanks de vermelde datum blijkt in de praktijk dat het geld eerder op de rekening staat. Veelal op de 27e of de 28e. Mede afhankelijk van de bank van de ontvanger. SP-gemeenteraadslid Bert Sluijer: "Juist dit jaar komt deze betaaldatum niet goed uit. Oudejaarsdag valt op donderdag. Zo’n dag zijn financiële instellingen eerder gesloten en/of niet volop in bedrijf. Vrijdag is Nieuwjaarsdag en ligt heel Nederland stil. Zaterdag 2 januari zullen banken evenmin op volle kracht draaien. De zondag daarna al helemaal niet. De eerste normale werkdag komt daarmee pas op maandag 4 januari 2016. Een kleine vertraging of storing in de uitbetaling kan dit jaar dus niet op korte termijn hersteld worden, met grote gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering."

SP: "We moeten situaties als in 2013 en 2014 voorkomen, toen werden in januari de PGB’s in Zwolle te laat betaald. Ook zonder storing is het deze maand de vraag of de ontvanger het geld nog in 2015 op de rekening heeft staan, wanneer de gemeente pas op het laatste moment de uitkering over maakt. Hier lopen we een dubbel risico. Het zou dit college juist sieren als de betaling voor de Kerstdagen kan worden gedaan."

Gezien de tijdsdruk en het belang zal de SP hier maandag mondelinge vragen over stellen aan de wethouder. Maar de partij wil op dat moment ook een meer principiële kaart spelen. Sluijer: "Wij zien niet in waarom onze stad een bijstandsuitkering op de laatste dag van de maand betaalt. Steden als Nijmegen, Utrecht, Den Haag en Deventer betalen ook eerder. Net als bij veel werknemers in dit land, betaalt mijn werkgever mijn loon rond de 23e uit. Ook de ambtenaren, de wethouders en onze burgemeester hoeven niet tot het eind van de maand te wachten op hun geld. Dit college verwacht van alle inwoners dat ze participeren, mantelzorg verlenen, meedoen, tegenprestaties leveren enzovoorts. Dan kan Zwolle van zijn kant ook tonen dat het alle inwoners gelijk wil benaderen. Zo lossen we een klein stukje tweedeling op, wordt Zwolle een stapje socialer en dat is gelijk een goed voornemen voor 2016." De partij zal de wethouder verzoeken het beleid aan te passen en de maandelijkse betaaldatum te vervroegen.

Dat brengt de SP tot de volgende vragen:

1. Is de wethouder zich bewust van het dubbele risico dat we dit jaar lopen bij het betalen van de december uitkering?

2. Is de wethouder bereid, wetende van dit dubbele risico, de betaling van december 2015 zodanig (extra) te vervroegen, dat allen die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering het geld ook daadwerkelijk nog in 2015 zullen ontvangen?

3. Is de wethouder, in het verlengde van vraag 2, bereid de betaling nog voor de Kerstdagen te doen?

4. Is de wethouder met de SP van mening dat er geen goede reden is om inwoners van Zwolle die afhankelijk zijn van een uitkering, later te betalen dan de ambtenaren, wethouders en de burgemeester in onze stad?

5. Is de wethouder bereid om de praktische betaaldatum van de bijstandsuitkering te vervroegen naar de 23e tot de 25e van iedere maand?
(Zodat uitkeringsgerechtigden in dat opzicht gelijk worden aan werknemers in het bedrijfsleven, ambtenaren, wethouders en de burgemeester.)
Zo nee, waarom is de wethouder hier niet toe bereid?
Zo ja, vanaf welke maand kan dit gerealiseerd worden?

 

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Helaas ben ik al enkele jaren afhankelijk van de wwb uitkering door privé omstandigheden.

  Ik heb elke maand een probleem met het feit dat de Gemeente totaal geen rekening houd met andere instanties.
  De ene maand krijg je het de 25ste en de andere de 30 ste. Hoe kan je dan tegen b.v.b je verzekering zeggen wanneer ze er geld af kunnen halen?
  Als je dit aangeeft bij de gemeente krijg je altijd een kort antwoord daarop: ” wij storten de laatste werkdag van de maand uw uitkering dus moet die instantie daar maar rekening mee houden”

  Stort me uitkering gewoon elke maand op een vaste dag dan kan je ten minste dingen duidelijker gelen met andere instanties.

  Hopelijk veranderd het snel.  ⚠️ Meld

 2. Ja ja, gratis geld krijgen en dan zeuren. Zo werkt dat in Nederland. Ik werk 6 dagen per week voor ‘me geld’ en heb uiteraard dezelfde problemen, soms komt een rekening eerder, soms later.

  Een gratis leven krijgen op kosten van de samenleving en dan nog eisen stellen ook.


  ⚠️ Meld

 3. Je hebt ruim 2 weken de tijd om een rekening te betalen vanaf het moment dat de rekening op de deurmat valt.
  Aangezien de meeste rekening omstreeks de 20e worden verstuurd heb zelfs jij ruim de tijd om je rekeningen te betalen.  ⚠️ Meld

 4. Haha geen problemen, maar wel hard werken. En dan goed plannen, zuinig doen en vooruitkijken. Het probleem is dat ik ook geen geld kan (en ga) eisen zodra ik dat nodig heb. Ik misgun ray zijn uitkering niet (alhoewel als ondernemer heb ik daar dan weer totaal geen recht op, maar betaal prive wel EUR 1295,00 “premie volksverzekeringen” per maand).

  Het gaat mij meer om het denken in problemen en dan met name dat iemand anders, die alles al betaald , dat even weg moet nemen. Daar stoor ik mij aan


  ⚠️ Meld

 5. Jaren in de particuliere beveiliging gewerkt en daar kreeg ik om de 4 weken uitbetaald i.p.v. maandelijks. Ook erg vervelend als je rekeningen moest betalen maar de dag dat je uitbetaald kreeg steeds versprong. Probleem? Nee… Kon het niet atomatisch van mijn rekening gehaald worden krijg je een acceptgiro na zoveel dagen en dan heb je alsnog 2 weken de tijd.


  ⚠️ Meld

 6. Ik geloof dat er nog mensen zijn die denken dat de overheid erg gul is, nou mooi niet. Ik ben dankbaar voor wat ik ”krijg” want daar heb ik recht op. Ik heb ook recht op werk. Maar dat is er niet en zal steeds minder worden. Nog een poosje dan zijn we gewoon allemaal vrijwilliger.  ⚠️ Meld

 7. Goed dat je dankbaar bent voor iedereen die wel elke dag zijn centen verdient en een flink deel daarvan afstaat zodat jij gratis kan eten en wonen. Maar ‘recht op een baan’… het is hier de sovjet-unie niet, een baan moet je verdienen. De overheid moet idd zorgen dat er een klimaat is waarin banen ontstaan, maar met jouw houding zal elke werkgever je na 30 seconden in het sollicitatiegesprek afgeschreven hebben. Als ze je al uitnodigen, want de manier van solliciteren maakt het verschil of je uitgenodigd wordt of niet.

  Er is werk zat, in winkels, bij de post (zelfs mijn 65 jarige vader is recentelijk nog postbode geworden), etc. Je moet alleen niet op het UWV vertrouwen maar zelf actief én positief aan de slag. Je verschuilen achter de overheid is kansloos.

  Neem werk aan, ook als je dat financieel niks extra oplevert. Werk is altijd beter dan je hand ophouden.


  ⚠️ Meld

 8. @jack

  Ook in Nederland hebben we Recht op arbeid, niet alleen in communistische staten. Al komt de omschrijving inderdaad meer overheen met de inhoud die je er terecht aan geeft:

  Wiki:

  Een staat die het recht op arbeid erkent, is niet verplicht om werk te garanderen aan iedereen. Dat is in de praktijk zo goed als onmogelijk. Het recht houdt wel in dat de staat een economische en sociale situatie moet ontwikkelen waarin banen geschapen kunnen worden. Dit als voorwaarde om menselijke ‘waardigheid’ te garanderen. Als het recht op arbeid niet eerst veilig gesteld wordt, verhindert dat de werking van veel andere rechten.

  Overigens vind ik dat Zwolle het erg netjes doet door de uitkering al in de maand zelf over te maken. Veel gemeenten hebben een paar dagen nodig na het eind van de maand om de uitkeringen te berekenen (i.v.m. wisselende inkomsten die aangevuld worden).


  ⚠️ Meld

 9. werken in de bijstand wordt gestimuleerd door de gemeente zwolle onder het mom van Werk is Werk.
  Je krijgt zelfs een “bonus” van een paar tientjes bovenop de uitkering als je maar een paar uurtjes per week werken kan krijgen.  ⚠️ Meld

 10. 0Bericht door els, op 14 december 2015 7:24
  Mike70 loop jij ook bij de uwv?

  Sorry voor de late reactie Els, maar ik was overdag op mijn werk.
  Om een antwoord te geven op jouw vraag, ‘nee, ik loop niet bij het UWV’


  ⚠️ Meld

 11. Na mijn nachtdienst kom ik even kijken bij weblog Zwolle en wat lees ik?
  Hartverscheurend, een mens die zichzelf enorm op zijn borst slaat ivm het feit dat hij een baan heeft en iemand anders niet.
  Hoe iemand dan sneert richting een mens die geen werk heeft, diegene die geen werk heeft moet zich blijkbaar diep schamen, het is maar goed dat die mensen geen bordje met zich meedragen dat zij mogen bestaan dankzij het feit dat meneer zelf een baan heeft.

  Ik vind het enorm triest, te verwijzen naar een website waar zoveel banen zouden staan, lees maar eens goed op die website, banen met bepaalde opleidingen, daar worden mensen voor gevraagd, wat als men die net niet heeft?
  Alsof een gemeente even een cursus of opleiding gaat bekostigen.

  Ik zou de één de baan gunnen van de ander die blijkbaar een baan heeft, sta op en gun de ander ook iets meneer ipv wijzen naar die arme mens die geen baan kan vinden momenteel, ipv dat oordelen en wijzen met je vingers richting anderen.

  Ik ga nu mijn bed opzoeken met een wrange smaak in mijn mond en ziel.
  De gedachte is waarom zijn mensen zo onhebbelijk naar elkaar terwijl ze het zelf wel goed hebben, onthoud goed meneer met baan:
  Heden ik, morgen gij.

  Fijne kerst allemaal en vrede op aarde en liefde aub voor de medemens die niet uw geluk kent in het leven


  ⚠️ Meld

 12. Ik vind het enorm triest, te verwijzen naar een website waar zoveel banen zouden staan, lees maar eens goed op die website, banen met bepaalde opleidingen?

  Het was een goed bedoelt advies Taron, er staan ook vmbo banen tussen. Maar voor de meeste banen heb je inderdaad een opleiding nodig, daarvoor gaan we als kind naar school.

  Hieronder een andere site waar op dit moment 281 banen staan vermeld voor lage opleidingen.
  https://www.tempo-team.nl/vacatures?opleidingsniveau=LBO,+MAVO,+VMBO

  Anders krijgen we straks weer de verwijten dat de vluchtelingen onze banen ‘inpikken’. Waarschijnlijk reageren die gewoon wel op deze advertenties.  ⚠️ Meld

 13. Ik voel mee met de wens om uitkering tijdig voor (de) feestdagen over te maken. Lijkt mij kleine moeite.
  Wat ik niet begrijp is het verzoek om de uitkering niet de laatste dag van de maand over te maken, maar de 23e (25e) van de maand.
  Dat verandert toch niets aan het aantal dagen tot de volgende overmaking lijkt me. Of zie ik iets over het hoofd?


  ⚠️ Meld

Reageer