Blauw FM wil lokale radio licentie van RTV ZOo

Zwolle – Blauw FM, een nieuw lokaal radio initiatief, vindt dat de lokale zender RTV ZOo onvoldoende presteert en gaat de concurrentie aan met als doel het verkrijgen van de radio licentie voor Zwolle in 2020.

schermafbeelding_2015-12-14_om_12.33.51.png 

RTV ZOo heeft in mei 2015 de licentie voor de gemeente Zwolle voor de komende 5 jaar ontvangen. Blauw FM vindt dat een lokale omroep zich op een andere manier en beter moet profileren, en gaat de concurrentie aan. Blauw FM: "We hebben 1 doel: in 2020 gaat de licentie naar ons! Blauw FM gaat niet zomaar radio maken en TV produceren, we hebben een visie in hoe je als lokale omroep de toekomst in moet. Dat is een goede herkenbare programmering en TV programma’s waar Zwolle wel op zit te wachten. Online gaan we de verschillende kanalen op een doeltreffende manier inzetten. We knallen niet alles online, we zoeken onze doelgroep op en activeren ze. We gaan online met je praten en niet tot je. In de komende periode gaan we onze organisatie optuigen en de concurrentie aan". Blauw FM zegt te zijn ontstaan door radio, TV en Social media pioniers. De initiatiefnemers, die anoniem zijn, vinden dat lokale omroepen in de regio steken laten vallen.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Waar denken ze het geld vandaan te halen behalve de subsidie? als ik nu al kijk naar RTVZoo is het maar een amateuristische bedoeling…. en dan zal vast wel met de financiën te maken hebben… maarre succes maar geef ze weinig kans…..


  ⚠️ Meld

 2. Er kan veel veranderen bij de lokale omroep, ZOo is al jaren de licentie niet waard, maar gezien het netwerk en de ruim 100 vrijwilligers van ZOo heeft Blauw FM geen schijn van kans. daar kwam het andere lokale initiatief RTV Focus het afgelopen jaar ook al achter. Buiten dat, de lokale omroepen moeten van de overheid regionaal gaan werken. Alleen dan blijft men recht hebben op de ongeveer 70.000 euro subsidie per jaar voor Zwolle. Dus Blauw kan het dan Zwolser willen, maar per definitie wordt het dus niks.


  ⚠️ Meld

 3. In 2020 zal het kleine beetje draagvlak voor een lokale omroep helemaal weg zijn. De OLON (overkoepelende landelijke organisatie) levert niet alleen wanprestaties (plus alleen maar heren in maatpakken in een ivoren toren in Hilversum), maar heeft de laatste jaren ook verzuimd om de sector een goed imago te geven. De OLON doet nu een laatste wanhoopsdaad alvorens het onderspit te moeten delven door lokale omroepen zichzelf te laten opheffen en men wil alleen nog regio-initiatieven, tegen het zere been van bestaande regionale omroepen.
  Met lokale omroepen bereik je alleen nog de vriendjes en vriendinnetjes van de DJ’s (het horen radiomakers/presentatoren te zijn, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht). De rest van de maatschappij is al lang de lokale omroep gepasseerd.
  Om maar te zwijgen over Twitter, Facebook, Weblog Zwolle en YouTube/Spotify. Deze diensten hebben nu alle aandacht van de voormalige doelgroep van lokale omroepen. En men wordt tegenwoordig al overspoeld met prikkels, wat een lokale omroep daadwerkelijk overbodig maakt.
  De afgelopen jaren is de landelijke tendens dat de draagkracht van een lokale omroep parabolisch naar beneden gaat: steeds sneller dalende dus. Deze tendens is niet meer te stoppen.
  Subsidie aan een lokale omroep is bovendien anno 2015 (eigenlijk als sinds 2008) als geld in een bodemloze put gooien: symboolpolitiek uit medelijden en onkunde.
  Desalniettemin wens ik de blauwe FM’ers succes met de ambitieuze gedachten. 😉


  ⚠️ Meld

 4. Zeg, jullie vergeten helemaal te melden dat ze óók de concurrentie met Weblog Zwolle aan willen gaan… 😛 Concurrentie is altijd welkom??


  ⚠️ Meld

 5. Interessant initiatief! Toevallig heb ik gisteren en passant een enerverend gesprek gehad over o.a. de toekomst van lokale radio en één ding is me duidelijk: het is een roerige branche.
  Verstandig van Blauw FM om de aankondiging nu te doen, in plaats van rond 1 april zoals RTV Hanze deed. ;D


  ⚠️ Meld

 6. Een vraag aan de initiatiefnemers van Blauw FM. Na 2020 zal de FM radio band niet meer in gebruik zijn en wordt er geluisterd via DAB+, digitale radio.
  Vanwaar dan “FM” in jullie naam? Dit lijkt mij een flinke misstap? 😮


  ⚠️ Meld

 7. Hierboven staan een aantal juiste en ook onjuiste stellingen/aannames. Hoewel de lokale omroepen het over het algemeen moeilijk hebben geldt dat zeker niet voor allemaal.
  Het veranderende medialandschap biedt veel bedreigingen maar zeker ook kansen. TV Oost trekt zich verder terug, de Stentor maakt steeds minder Zwolse pagina’s, andere kranten zijn al helemaal verdwenen.
  Komt dit doordat de Zwollenaar geen behoefte meer heeft aan nieuws over zijn stad en regio??
  Daarop is maar één antwoord mogelijk: NEE ZEKER NIET.
  Kijk alleen maar naar het succes van bijvoorbeeld Weblog Zwolle. Maar verschillende lokale omroepen bewijzen wel degelijk van grote toegevoegde waarde te kunnen zijn voor stad en regio.

  Ik ben er dan ook van overtuigd dat een lokale/klein regionale omroep een “markt” heeft. Dat dat lastig is staat daarbij ook vast. Het is heel veel investeren, zowel in materieel, mensen als tijd.
  Dat “we” er nog lang niet zijn is ook duidelijk. Dat we er keihard aan werken ook…

  Gevraagd naar mijn mening over dit initiatief??
  Het is mooi om te zien dat er meer Zwollenaren (althans daar ga ik maar even vanuit) zich serieus met Zwols nieuws bezig willen houden.
  Jammer vind ik het dat ze daarbij niet de samenwerking zoeken. Ergens in de posts hierboven ging het over ons netwerk en terecht.
  We hebben een groot netwerk, werken graag en veel samen met allerlei instanties, verenigingen etc.

  Het zou de initiatiefnemers hebben gesierd – in mijn ogen – als ze eerst contact met ons hadden gezocht om te kijken of er samengewerkt kan worden. Samen Zwolle voorzien van goede verslaggeving en radio lijkt mij beter dan dit te versnipperen.

  Ook jammer vind ik het dat ze ervoor kiezen om in de anonimiteit te werken…

  Ik blijf het geïnteresseerd volgen in ieder geval.  ⚠️ Meld

 8. Martin, dank voor uw uiteenzetting. Dat verdiend respect!
  Ik ben het met uw eens dat anoniem opereren nu al een achterstand voor Blauw FM oplevert. Het nieuwe initiatief moet hard gaan werken om na 4 jaar enige kans te maken op de licentie, maar dat zal RTV Focus ook gaan doen. Versnippering is dan ook jammer, dat hebt u goed. Beter samenwerken en de taart verdelen. Een mooie Zwolse taart!


  ⚠️ Meld

 9. Ga toch samenwerken man! Bij de lokale omroep is altijd ruimte voor talent. Laat maar zien wat je in je mars hebt en vul elke ochtend eerst eens één uurtje. Dan kunnen de luisteraars al in 2016 van jullie genieten i.p.v. naar de muziek-carrousel te moeten luisteren. En geen dom ge-o.h. op de zender want dat hoor je al genoeg bij de landelijke en de commerciële omroepen. Succes samen!


  ⚠️ Meld

 10. @Tsja: Ik ben niet zo’n ochtendmens. De wekkerradio staat standaard afgesteld op RTV Zoo vanwege de non-stop-muziek. Hoef ik me niet te ergeren aan een of andere dj die zichzelf te graag hoort. Die Jukebox is dus zo verkeerd nog niet. Wat ik bedoelde: radiomaken is een vak. Moet Blauw FM niet te makkelijk over denken. Laten ze eerst eens structureel een uurtje per dag op zich nemen. Krijg je bij Zoo vast wel de ruimte voor. En bedenk a.u.b. een fatsoenlijke naam! Ik woon niet in de dierentuin (RTV Zoo) en ik werk ook niet bij de politie (Blauw FM)!!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.