Zendmast in Aa-landen komt aan Maaslaan

Zwolle – Een zendmast in de Zwolse wijk Aa-landen is na overleg met omwonenden voorzien op een andere plek dan oorspronkelijk beoogd. De mast, waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, is voorzien achter een bushalte aan de Maaslaan. Op die plek staat de mast niet in het directe zicht van woningen en zorgen bomen ervoor dat het aanzicht van de mast deels wegvalt.

locatiezendmast.jpg 

Een zendmast op deze plek is noodzakelijk om te voorkomen dat hulpdiensten, bewoners en bedrijven in de omgeving te maken krijgen met een dekkingsgat in het mobiele netwerk. In september heeft in wijkcentrum De Bolder een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaatsgevonden over de gewenste locatie van de 40 meter hoge antennemast in park Aa-landen. De reden dat er een antennemast in de buurt moet komen, is dat woningcorporatie SWZ in overleg met de bewoners van de gebouwen aan de Dollard hebben besloten dat de antenne-installaties die daar op het dak staan moeten worden verwijderd. Omdat er geen andere hoge gebouwen binnen het zoekgebied zijn, is er gezocht naar een locatie in het park.

Tijdens de informatiebijeenkomst hebben de aanwezige omwonenden aangegeven dat de oorspronkelijk beoogde locatie niet wenselijk is, omdat deze te dicht bij de woningen en daardoor in het directe zicht van omwonenden komt.
Een alternatieve locatie is gevonden achter de bushalte aan de Maaslaan. Bij deze locatie staat de mast niet in het directe zicht vanuit de woningen en valt de mast deels weg achter de bomen. De verantwoordelijke telecombedrijven gaan op korte termijn een aanvraag omgevingsvergunning indienen. Via de bekendmakingen op www.overheid.nl kan een ieder de bekendmakingen van aanvragen bij hem of haar in de buurt bekijken. Belanghebbenden kunnen een schriftelijke zienswijze indienen. De zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming.
Artikel delen:
Reacties 11
 1. Als je op de locatiefoto naar rechts kijkt zie je wat gebouwtjes van de rova/gemeente tbv groenonderhoud e.d.. Staat al een hek omheen. Lijkt me prima alternatief en tast het park (want dat hou je met huidige plek) niet aan. Kijk maar eens bij de mast naast afslag Zwolle Noord (kant Aalanden) hoe hoog de mast wordt en hoe groot bijhorend gebouw en hekwerk is.


  ⚠️ Meld

 2. dat is niet overal, neem bijvoorbeeld de mast dat bij het ZAC terrein staat, of in zuid aan de Hollewandsweg bij de Texaco, die zijn een stuk minder groots.


  ⚠️ Meld

 3. Ik zie geen reden staan. Alleen dat er besloten is deze niet langer op de huidige locaties kunnen staan

  De reden dat er een antennemast in de buurt moet komen, is dat woningcorporatie SWZ in overleg met de bewoners van de gebouwen aan de Dollard hebben besloten dat de antenne-installaties die daar op het dak staan moeten worden verwijderd.  ⚠️ Meld

 4. @sander Deze zin:

  Een zendmast op deze plek is noodzakelijk om te voorkomen dat hulpdiensten, bewoners en bedrijven in de omgeving te maken krijgen met een dekkingsgat in het mobiele netwerk.  ⚠️ Meld

 5. @Peaky en @Sander:
  Twee redenen waarom de apparatuur niet meer op de flats komt te staan:
  1. De bewoners zijn bang voor straling en de woningbouwvereniging is bang dat in de nabije toekomst alsnog bewezen wordt dat deze straling van apparatuur op gebouwen schadelijk is en schadeclaims van bewoners oplevert, omdat zij boel op hun dak hebben staan.
  2. Op de flats worden nu zonnepanelen geplaatst en kennelijk levert dat de woningbouwvereniging meer op dan verhuur voor zendapparatuur.


  ⚠️ Meld

 6. Hier ben ik niet blij mee. Het Park Aa-landen is een van de zgn. “groene vingers” waarlangs natuur de stad in komt. Hoeveel steden zijn er waar spechten broeden midden in een woonwijk? Waar een zilverreiger komt foerageren? En dan veertig meter hoog? Laat gewoon op dat flatgebouw zitten.


  ⚠️ Meld

Reageer